Mart ayının başlarında Asus EeePC 700’ü incelemiştik. Şimdi ise Asus daha EeePC 700 serisi resmi olarak Türkiye’ye gelmeden EeePC 900 ile karşımızda. EeePC gibi küçük, hafif ve ucuz taşınabilir bilgisayar konsepti şu sıralar çok moda ve gün geçtikçe daha da fazla yaygınlaşacak gibi duruyor. Tabii ki aynı zamanda dünyada sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yürütülen OLPC(One Laptop per Child / her çocuğa bir laptop) gibi organizasyonlarda bir yandan devam ediyor. Bu organizasyonlar ise büyük sponsorlar ile 100-150USD civarına taşınabilir bilgisayar üretme çabası içinde. Taşınabilir bilgisayarlar sıkı bir diyete girmiş durumda. Sonuçta kim istemez ki sürekli yanında olan 1kg dan hafif tam teşekküllü bir bilgisayar?
Biz gelelim Asus EeePC 900’e. Asus EeePC 700’ün bazı eksiklerini tamamlayarak EeePC 900’ü yaratmış diyebiliriz.
Aradaki en büyük fark EeePC 900’ün 8.9” lik bir ekran ve 1024 x 600 çözünürlük ile gelmesi. EeePC 700’de ekran sadece 7” büyüklüğündeydi ve çözünürlüğü 800 x 480’di. Ayrıca boyutlar ve ağırlıkta da biraz farklılıklar var. EeePC 900 eskisinden 70gr kadar daha ağır ve boyutlarda da enden yarım santim kadar uzun. Yani EeePC 900 tam 990gr ağırlığında ve 22.5 x 17 x 2-3.38cm boyutlarında. Aşağıdaki resmi incelerseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz sanırım.
Asus EeePC 900 bu sefer iki farklı işletim sistemi sunabiliyor. Modellerden biri WinXP ile gelirken, diğeri Linux işletim sistemi ile birlikte geliyor. Ürünlerin fiyatları arasıda ise 30 dolar gibi bir fark var. Asus değişik bir strateji belirlemiş. Eğer WinXP işletim sistemi kullanan bir model satın alırsanız EeePC 900 içindeki SSD kapasitesi 12GB(4+8) oluyor. Ama Linux işletim sistemi kullanan modeli tercih ederseniz SSD kapasitesi 20GB(4+12) Yani Asus eğer beni WinXP lisans parası ödemek sorunda bırakmazsan, ben de sana fazladan 8GB SSD disk alanı sunarım diyor. Türkiye’de sanıyorum biraz bilgisayarlar ile ilgili olan herkes 20GB’lık Linux’lu modeli tercih edecektir ve belkide dual-boot yapacaktır 😉
Yukarıdaki tablodan yeni nesil ve eski nesil EeePC’lerin özelliklerini kıyaslayabilirsiniz.
EeePC 900’de sol yanda EeePC 700’e oranla değişiklik çok az. Sol yanda sıcak hava egzozu, kulaklık -mikrofon girişmleri ve ethernet bağlantısı bulunuyor. EeePC 700’de sol yanda birde fazladan modem girişi vardı. EeePC 900’de dahili modem kaldırılmış.
Sağ yanda ise EeePC 900 ile EeePC700 arasında bir fark yok. Sağ yanda yine bir hafıza kartı okuyucusu, iki adet USB kapısı, 15pin D-Sub VGA çıkışı ve kensington kilit yuvası bulunuyor.
EeePC 700 ile EeePC 900 arasındaki belirgin farklardan biride web kamerasında. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi EeePC700’de bulunan 0.3MP’lik kamera yerine EeePC 900’de 1.3MP’lik iyi bir web kamerası bulunuyor. Kameranın hemen yanında ise tabii ki bir mikrofon.
EeePC 900’de aynı zamanda touchpad’de büyük iyileştirmeler içeriyor. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi artık touchpad nerede ise eskisinin iki katı büyüklüğünde. Ayrıca çift parmak ile kaydırma, zoom gibi işlemleri yapmanızada izin veriyor. Bu teknolojiye “multi-touch” deniyor. Özellikle MacBook’larda bu teknoloji çok moda.
Klavye ise aşağıda gördüğünüz gibi eskisi ile aynı. Yani EeePC 700 ile EeePC 900 arasında bir fark yok. Resimdeki klavye test ürünü olduğu için Türkçe değil ama Türkiye’de satılan modeller Türkçe klavye ve işletim sistemi ile geliyor.
EeePC’lerda hafıza dağılımı şöyle. Bir sistem hafızası var. Bu standart So-dimm DDR2 taşınabilir bilgisayar hafızası.Cihazın altındaki slota takılıyor. Tek slot var, buraya 2GB DDR2 hafıza takmak mümkün. Ayrıca birde depolama alanı olarak kullandığınız SSD hafıza var. Bu SSD’ninde bir kısmı anakart üzerinde sabitken geri kalan kısım aşağıdaki resimde hafıza slotunun yanında gördüğünüz yuvaya takılıyor. Genelde EeePC’lerde 4GB SSD anakart üzerinde, geri kalan ise ram yuvasının yanında gördüğünüz bu özel slota takılıyor.
EeePC 900’de aslında EeePC 700 serisi ile aynı işlemci kullanılıyor. Ancak Asus EeePC 700’de işlemciyi fabrikasyon olarak 630MHz’de çalışacak şekilde konfigure ederek satışa sunuyordu. Bunun nedeni sanırız termal problemlerdi. EeePC 900’de ise yeni Intel A110 işlemcisi kullanılmasına rağmen Asus bu sefer işlemciyi gerçek hızında yani 900MHz’de çalıştırıyor. Ama bu defa aşağıdaki resimde gördüğüz gibi bir fanda sisteme dahil edilmiş. Ayrıca EeePC 700’de ekranın iki yanında yer alan hoparlörler büyüyen ekran ile kendilerine burada yer ulamayınca EeePC’nin altında yer almaya başlamışlar.
EeePC 900’ünde malzeme kalitesi ve işçiliği kesinlikle tatmin edici düzeyde. Kullanılan plastik aksam kesinlikle ucuz durmuyor. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi tasarımda detaylarda oldukça şık.
Ancak EeePC 900 serisinde Asus renk seçeneklerini sınırlamış. EeePC 700 serisi aşağıdaki resimdeki tüm renklerde üretilirken, EeePC 900 sadece siyah ve beyaz olarak üretiliyor. Bunun nedenini tahmin etmek oldukça güç.
EeePC 900’ün üzücü yanlarından biri ise pil. EeePC 900’ün kutusundan çıkan standart pil 4400mAh kapasite sunabiliyor. EeePC 700 serisinde pil kapasitesi 4G ve 8G modellerinde 5200mAh kapasite sunuyordu. EeePC 900’ün bu 4400mAh pili cihaza yaklaşık 2.5saatlik bir pil ömrü sunuyor. Ancak bu değer kullanım şartlarına göre çok daha uzun olabilir. Tabii çok daha kısa da… Türkiye’ye gelecek mi henüz blmiyoruz ama EeePC 900 aynı zamanda bazı ülkelerde 5800mAh pil ile de sunuluyor.
Kutudan fazla birşey çıkmıyor. Şarj adaptörü, kullanım klavuzu, birkaç cd ve küçük bir taşıma çantası. Aşağıda resmini gördüğünüz koruma kılıfı oldukça işinize yarayabilir. Asus bir de kutuya küçük güzel bir mouse ekleseydi oldukça hoş bir aksesuar olurdu.
Sonuç olarak bu tarz ultra hafif taşınabilir bilgisayarlar kesinlikle çok moda olacak. Asus’un planları ve tahminleri taşınabilir bilgisayar piyasasının %25’ini bu tarz ürünler üzerine kaydırma yönünde. Bu yönde bir eğilim olacağını tahmin eden diğer üreticilerde hemen UMPC konseptine ağırlık vermeye başladılar. Çok yakında EeePC benzeri birçok cihaz Türkiye pazarında yer almaya başlayacaktır.
Bu arada 24 Mayıs 2008’de EeePC 700 serisi Teknosa’larda satılmaya başlıyor. Bundan bir hafta sonra ise EeePC 900 serisi satılmaya başlayacak. Tavsiyemiz EeePC 900 serisine yönelmeniz. EeePC 900’de WinXP mi Linux mu derseniz bizim önerimiz Linux yönünde olacaktır. Nasılsa Linux ile anlaşamazsanız her zaman bir WinXP satın alarak sisteminize kurmanız mümkün. Linux ile birlikte en azından 20GB SSD diskiniz olmuş olur.
Asus EeePC 700’e verdiğimiz “bEST fOR hARDWAREMANIACS” ödülünü üzülerek Asus EeePC 900’e taşımak zorundayız. Büyüyen ve çözünürlüğü artan ekran. İyileştirilen touch-padve web kamerası, artan hoparlör ve ses kalitesi, artan işlemci hızı, büyüyen SSD kapasitesi yüzünden EeePC 900 bu ödülü EeePC 700’den çok daha fazla hak ediyor.
Küçük bir sır verelim. Şimdilik Asus’a sorsanız inkar edecektir ancak EeePC ‘de çok yakında dahili bluetooth, GPS ve dokunmatik ekranlı modellerinide görmek mümkün olacak. Hatta belkide 10” ekranlı bir model bile gelebilir. Ama ne yazık ki beklemenin sonu yok. Bu yüzden eğer ihtiyacınız varsa bir EeePC 900 edinin.