10.7 C
İstanbul
10 Ocak 2025 Cuma
Ana SayfaİncelemeAsus G51J 3D - İnceleme

Asus G51J 3D – İnceleme

Yıllardır üreticilerin oyun bilgisayarı olarak lanse ettiği birçok modele şahit olduk. Fakat “oyun bilgisayarı” derken oyuncuların ne demek istediğini çoğu firma halen anlamış değil. Oyuncular sadece performans aramıyorlar, bunu işlemci, hafıza ve ekran kartında konfigürasyonu yüksek tutan tüm üreticiler yapabilir. Önemli tasarım ve diğer özelliklerle oyun ruhunu hayata geçirecek bir konsept yaratmak. Asus G51J 3D dizüstü bilgisayarında bunu büyük ölçüde başarmış.


İncelemekte olduğumuz Asus G51 J 3D, firmanın Republic of Gamers konsepti altında piyasaya sürdüğü ürünlerden biri. 15.6 inçlik yüksek performanslı dizüstü sonundaki 3D takısından da tahmin edebileceğiniz gibi NVIDIA 3D Vision gözlüklerle 3 boyutlu oyun oynamanızı sağlıyor. Daha fazla ayrıntıya girmeden önce isterseniz önce ürünün tasarımı ile işe başlayalım.

Tasarım

Asus G51 J 3D ilk bakışta standart notebooklardan farklı olduğunu belli ediyor. 385 x 260 x 35 mm boyutlarındaki dizüstü sahip olduğu donanımlar yüzünden alışık olduklarımızdan çok daha kalın. Fakat üzerindeki şık detaylarla siyah sağlam plastikten oluşan kasa kaba olmaktan çok uzak.

Asus G51 J 3D’de kapak belli ki tasarımcıların en çok önem verdikleri parçardan bir tanesi. Kapağın tam ortasında beyaz LED ile aydınlatılmış Republic of Gamers logosu bulunuyor. Benzer şekilde kapağın yanlarında ve alt kısmında da şerit şeklinde aydınlatmalar mevcut. Kısacası notebook bir kez görenlerin “aaa bakiiim” diyeceği cinsten bir tasarıma sahip.

Tasarımı bozan en büyük etkense yine maalesef kapağın olduğu kısımdaki pil bölümü. Bu kadar büyük bir dizüstünde pilin kasaya entegre olmasını bekliyorsunuz fakat pil dışarı doğru yaklaşık 2 cm taşıyor.

Klavye ve touchpad
Asus G51 J 3D’nin klavyesi hem oyuncular hem de ofis kullanıcıları için uygun. 1.5 cm genişliğindeki düğmeler standart masaüstü bir klavyedeki tuşlarla benzer boyutta olduğu için yazı yazarken zorlanmıyorsunuz.

Aynı şekilde numerik klavye’de muhasebecilerin işlerini kolaylaştıran cinsten. Oyuncuların işini kolaylaştırmak içinse Asus sıkça kullanılan WASD, yön tuşları ve silah seçimi için 1 ve 6 numaralarını klavyede işaretlemiş. Yön tuşlarının numerik klavyeye çok yakın olması zaman zaman yanlış tuşa basmanıza neden olabilir ama çoğu oyuncu zaten WASD tuşlarını kullandığı için fazla problem olmayacaktır. Klavyedeki en büyük eksi ise çok fazla esnemesi.  Klavyeyi yoğun olarak kullanan hardcore oyuncuların bakısı altında bu kadar esneyen bir klavye ne kadar dayanır ölçmek zor. Ama Asus’un çok daha sağlam klavyeleri olan notebooklarını gördüğümüzü söylemeliyiz.


Klavyenin üstünde ise 3 adet LED ile aydınlatılmış dokunmatik düğme bulunuyor. Bunlar  sırasıyla 3D Vision desteğini açıp kapatmak, performans/güç seçeneklerini değiştirmek ve touchpad’i devre dışı bırakmak için kullanılıyor. Bu 3 dokunmatik düğmenin yanında ise güç ve Asus’un Linux tabanlı alternatif işletim sistemi Express Gate düğmeleri yer alıyor. Düğmelerin sağında ve solunda ise Alter Lansing hoparlörlerin çıkışları mevcut.

Elbette touchpad oyuncuların oyun için pek tercihi değil. Fakat Asus multitouch desteklememesine rağmen oldukça rahat ve nispeten büyük diyebileceğimiz 74×44 mm boyutlarındaki bir touchpadi sisteme dahil etmiş. Touchpad’in hemen altında ise iki adet metal sol ve sağ fare düğmeleri bulunuyor. Touchpad’in bulunduğu kısım mat bir plastikten yapılmış. Bu bölüm bileklerinizi rahatça dayayabileceğiniz kadar geniş hem de parmak izi olmuyor.

Giriş çıkışlar
Asus G51 J 3D giriş çıkışları ile harici cihazlara zengin bir destek sunuyor. Arka tarafta sadece güç girişi ve Atheros’un Gigabit Ethernet  yuvası yer alıyor.

Sağ tarafta ise Matshita DVD-RAM optik sürücüsü var. 2 MB önbelleğe sahip bu kombo sürücü 8x DVD-R yazma ve 8x DVD okuma hızına sahip. Hazır 3D destekli dizüstü almışken 3D film de izlerim diyenlere kötü haber ise Bluray desteğinin olmaması. Bunu ya harici bir optik sürücüyle ya da sabit diske ripleyerek halletmeniz gerekecek.
Optik sürücünün hemen yanında ise 2 adet USB 2.0 ve kulaklık, mikrofon ve S/PDIF ses giriş çıkışları yer alıyor.

Sol yüzde ise ekrana en yakın noktada DSUB görüntü çıkışını görüyoruz. Bunun yanında ise işlemci ve ekran kartının ürettiği ısıyı dışarı atan fan çıkışı var. Diğer dizüstü bilgisayarlarda olduğu gibi bu fan çıkışının önünü açık bırakmanızda fayda var zira kasa içindeki bileşenler çok fazla ısınabiliyor. Özellikle kasanın sol yanı ve altı oyun oynamaya başlar başlamaz kısa süre içinde ısınıyor. Sonuç olarak dizüstünü kucağınızda kullanmak istiyorsanız ısı geçirmeyen sert bir yüzeyden faydalanmanız gerekli.

Fan çıkışı dışında FireWire, eSATA, HDMI ve yine 2 adet USB 2.0 giriş çıkışları sırayla bu yüzde bulunuyor. Açıkçası HDMI girişinin USB girişlere bu kadar yakın yerleştirilmesi kötü olmuş zira çoğu kişi kasanın kenarına eğilip USB yuvası aramaktansa el yordamıyla USB cihazı takmaya çalışıyor. Dolayısıyla dikkat etmezseniz arada bir kendinizi USB bellekten Full HD görüntü almaya çalışırken bulabilirsiniz. ExpressCard girişi de bu yüzde konuşlandırılmış.

Kasanın ön yüzünde ise SD,MMC,MS,MS-Pro,XD,Smart Media,mini SD ve MS-Duo destekleyen kart okuyucu var. Kart okucunun yanında ise kablosuz ağ ve BlueTooth’u açmak üzere bir switch bulunuyor.

Sistem konfigürasyonu
Gelelim sistem konfigürasyonuna. Başta da belirttiğimiz gibi oyun sistemi tasarlıyorsanız işlemci, ekran kartı ve RAM’inizin sağlam olması gerekir. Asus bu noktada gayet iyi bir konfigürasyon sunuyor. Intel’in Ibex Peak-M PM55 yongasetini kullanan anakarta işlemci olarak Intel’in Core i7 720QM mobil işlemcisi eşlik ediyor.


Turbo Boost destekleyen 45 nm’lik bu işlemci 4 adet HyperThreading destekleyen çekirdeğe sahip. Yani işletim sisteminda toplam 8 işlemci görüyorsunuz.

Hafıza olarak ise Asus G51J 3D toplam 2 hafıza yuvasına sahip ve 2 adet 2 GB’lık Hynix marka DDR3 bellek kullanıyor. Resimden hafızaların SPD zamanlamalarını görebilirsiniz. Standartta 533 MHz’de çalışan bu RAM’ler Asus’un Power4Gear yazılımıyla veriyolunu hızlandırdığınızda 565 MHz’e kadar çıkabiliyorlar.

Ekran kartı ise tahmin ettiğiz gibi NVIDIA’dan geliyor.  Zaten NVIDIA’nın 3D Vision gözlüğünü diğer ekran kartlarıyla kullanmak mümkün değil. GeForce GTX 260M grafik çekirdeğine sahip kart 1 GB hafızaya sahip ve testlerde de göreceğiniz gibi gayet iyi bir oyun performansı sunuyor.

Sabit disk olarak iki adet Seagate ST9320423AS 320 GB’lık SATA II diski kullanılmış. Bu sabitdisklerden ilkinde 19 GB sistem geri yükleme için ayrılmış durumda. Bunun dışında 74 GB’ı işletim sistemi ve kalan 204 GB’lık kısım da veri bölümü olarak ayrılmış. İkincil sabit disk ise 149’ar GB’lık iki bölümden oluşuyor. Performans olarak baktığımızda 7200 RPM dönüş hızına sahip bu diskler gayet yeterliler, fakat hazır iki adet aynı model sabitdisk kullanıyorken ASUS RAID çözümlerini de devreye sokarak performansın daha da artırılmasına imkan tanıyabilirdi.


Ses için Realtek ALC663 HD ses kontrolcüsünü kullanan Asus hoparlör olarak Altec Lansing kullanıyor. İki adet stereo hoparlöre kasanın altındaki subwooferı da ekleyince ses kalitesi için yeterinde yüksek diyebiliriz. Sistemin EAX 4.0 efektlerini de destekliyor olması bir artı. Fakat aynı şeyi ses seviyesi için söylemek mümkün değil. Yüksek ses isteyenlerin tek alternatifi harici bir hoparlör veya kulaklık kullanmak olacaktır.
Ağ çözümleri olarak daha önce bahsettiğimiz gibi Ethernet ve buna ek olarak Intel WiFi Link 1000 BGN ve BlueTooth desteği bulunuyor.

Asus G51J 3D’de 2 Megapiksellik bir webcam kullanmış. Webcamin görüntü kalitesi iyi markaların harici çözümleri kadar iyi değil. Özellikle hareketli görüntülerde bulanıklaşabiliyor ve renkler pek canlı değil. Yine de video konferans yaparken yüzünüzü kara çıkarmayacak cinsten bir kalite diyebiliriz.

Ekran ve 3D Vision
Asus G51J’nin rakiplerinden en büyük farklı elbette ekranı ve beraberinde gelen NVIDIA 3D Vision gözlükleri. 3D Vision için 3D sinemalardaki teknolojinin bilgisayara uyarlanması diyebiliriz. Günümüzün 3D teknolojisini kısaca açıklamak gerekirse: Her iki gözün aralarındaki mesafeden dolayı objeleri farklı açıdan görmesi 3 boyut algısını yaratıyor. 3D teknolojilerinin yaptığı da bu. Ekran her iki gözün göreceği imajı sıraya gösteriyor. Asus’un 1366×768 çözünürlükteki 120 Hz’lik ekranı  bunu saniyede 60 kare sağ göz, 60 kare sol göz için yapabiliyor. LCD camlardan oluşan gözlük ise ekran ile senkronize olarak ekran sağ göz için uygun görseli gösterirken sol gözü kapatıyor. Aynı şekilde ekrana sol gözün görmesi gereken kare geldiğinde sağ gözdeki LCD ekran kararıyor ve sağ gözü kapatıyor. Bu işlem saniyede 120 kere yapıldığında beyin görüntüyü 3 boyut olarak algılıyor.

NVIDIA 3D Vision sistemi işte bu prensip ile çalışıyor. Dizüstünün içinden çıkan pakette USB’den şarj olan 3D gözlük dışında yine USB’den bilgisayara bağlanan ve gözlük ve ekranın senktronizasyonunu sağlayan parça çıkıyor. Bu parçanın üstünde 3 boyutta derinliği ayarlamak için bir de düğme mevcut

3D deneyimi konusunda ise ekranın küçük olması dışında sinemadakilere benzer diyebiliriz. Özellikle NVIDIA’nın http://www.nvidia.com/object/3D_Vision_3D_Games.html adresinde tavsiye ettiği Batman: Arkham Asylum ve BattleField: Bad Company 2’de sonuç çok iyi. Öte yandan STALKER, Call of Juarez gibi bazı oyunlarda sonuç pek de tatmin etmiyor. Bu tür oyunlarda iyi bir 3D deneyimi yaşamak için zaman zaman dinamik aydınlatma, gölgelendirme, motion blur gibi ayarları kapatmanız isteniyor. Yani 3D için görüntü kalitesinden bazen ödün vermeniz gerekiyor. Aynı şekilde uzun süre bu 3D gözlüklerle oyun oynamanın gözü yorduğunu da söylemeliyim. Avanajlara baktığımızda ise 3D oyunlar dışında 3D film ve resimleri de 3D Vision gözlükler ile izleyebiliyorsunuz. Tüm bu artıları ve eksileri değerlendirdiğimizde bir oyun meraklısı olarak kişisel fikrim Asus G51J 3D’nin 3D Vision çözümünün tatminkar olduğu doğrultusunda. Vereceğiniz paraya deyip değmeyeceği ise size kalmış.

Yazılımlar, pil süresi ve sonuç
İşletim sistemi olarak Windows 7 Home Premium ile Asus gayet iyi bir tercih yapmış diyebiliriz. İşletim sisemi olarak Asus bir de Linux tabanlı Express Gate işletim sistemini sunuyor. Bu işletim sistemi ile Windows’u açmadan internet, müzik dinleme, anlık mesajlaşma gibi işlemleri gerçekleştirebiliyorsunuz.

İşletim sistemi dışında dizüstünde ASUS’a özel Power4Gear Hybrid, AI Recovery Burner, Asus Data Security, Asus FancySmart ve ControlDeck yazılımları kurulu geliyor. Yedekleme konusunda Asus çok iyi bir iş çıkarmış diyebiliriz. Kutunun içinden çıkan sistem geri yükleme DVD’si dışında sabitdiskte ayrıca bir kurtarma bölümü var. Buna ek olarak kendi kurtarma DVD’nizi de AI Recovery Burner ile yazabiliyorsunuz. Antivirüs seçiminde ise Trend Micro’nun deneme sürümü geliyor. Asus Office 2007 deneme sürümünü de dizüstüne eklemiş.

Pil süresi
Asus, G51J 3D’de 76890 mWh’luk bir pil kullanmış. Yaptığımız testlerde yüksek performans güç seçeneğinde bu pil, döngüye aldığımız Crysis Warhead’de 81 dakikalık süre sundu. Elbette çoğu oyuncu mobil olarak FPS oynamayacaktır. Fakat pil süresinin Asus G51J’nin güçlü olan yanlarından biri olmadığı da bir gerçek.

Sonuç
İncelemenin başında belirttiğimiz gibi oyun bilgisayarı demek sadece yüksek performans demek değil. Asus G51J 3D ile bunu ispatlıyor. Elbette dizüstünün eksileri de yok değil. Özellikle 3.5 kg’ı bulan ağırlığı ile bu cihazı her zaman yanınızda taşımanız kolay olmayacaktır. Öte yandan performans kadar şık tasarımı ve elbette 3D desteği ile Asus G51J 3D her oyuncunun kullanmak isteyeceği cinsten bir dizüstü. Eğer 2099$+KDV’lik fiyat da bütçenize uygunsa hardwaremania olarak Asus G51J 3D’yi gerçekten 3 boyutlu oyun oynamak isteyen oyunculara tavsiye ederiz.

HWM
HWMhttps://hardwaremania.com
Yoda is a revered former Jedi Master who spent the last years of his life on Dagobah. The nine-hundred-year-old Jedi master trained Jedi knights for eight centuries.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -