13.7 C
İstanbul
15 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaDonanımAsus PW191 - İnceleme

Asus PW191 – İnceleme

Likit kristal düz panel(LCD) ekranların satış rakamları hala geleneksel katot ışın tüplü(CRT) monitör satış rakamlarının oldukça gerisinde. Ancak günümüzde LCD monitörler ciro olarak geleneksel bilgisayar monitörlerini geçmeyi başardılar bile. Ve gözüken o ki çok yakında satış adetleri olarakta hakimiyeti ele alacaklar.

İnceleyeceğimiz “Asus PW191” Asus’un en son geniş ekran LCD monitörlerinden biri. Çok yakında Türkiye’de de 450-469 dolar civarında bir etiket ile raflarda yerini alacak.

Asus PW191 öncelikle 16:10 en/boy oranı ile “geniş ekran” tabir edilen modellerden biri. Geniş ekranlar çalışma verimliliğini arttırdığı ve daha rahat bir masaüstü ortamı sunduğu için son yıllarda notebook’lar dahil bir çok alanda tercih ediliyorlar. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi 16:9’un avantajları sayesinde www.hardwaremania.com ve forum.hardwaremania.com’u yan yana iki sayfada aynı anda takip edilebiliyorsunuz.

Asus PW191’de 19” lik bir 16:10-LCD panel kullanılmış. Kullanılan geniş ekran LCD panel 1440×900(WXGA) bir çözünürlük sunuyor. Panel 300cd/m2 parlaklık ve 600:1 kontrast oranına sahip. Nokta aralığı 0.285mm ve 16.2 milyon renk destekliyor. Aynı zamanda kullanılan LCD panel “Anti-Reflection Glare” denilen yansımayı önleyici özel bir tip.

Asus PW191’de LCD panelin sağ-sol görülebilirlik açısı 150, yukarı-aşağı görülebilirlik açısı ise 130 derece. Bu değerler gerçek değerlere karşılık geldiği için çok daha fazlasını vaadeden modelerden bile daha iyi görülebilirlik açısı. Tepki süresi ise Asus tarafından 8ms(Tr+Tf) olarak belirtiliyor. Ayrıca Asus bu model için “Zero Bright Dot” garantisi veriyor. Yani ekranda sürekli yanan parlak bir ölü nokta olmayacağının garantisini alıyorsunuz.

Asus PW191’in en ilgi çekici yanlarından biride paneli istediğiniz gibi konumlandırabilmeniz. Panel “x” ekseninde -5 ile 25 derece arasında, “z” ekseninde ise 120 derece döndürülebiliyor. Ayrıca “y” ekseninde 90 derece döndürerek ekranı dik olarak kullanmanıza imkan tanıyan “pivot” özelliğide sunulmuş. Bu sayede oturduğunuz konuma göre ekranı en ideal posizyona getirmeniz çok kolay.

Kullanılan aluminum ayak paneli her yönde güvenle döndürmenize izin verecek sağlam yapıyı fazlası ile sunuyor.Giriş/Çıkışlar monitörün altında konumlandırılmış. Ekranın altında bir adet standart 15pin standart D-Sub VGA, bir adet 24pin DVI-D ve 3.5mm jaklar ile ses girişi ve kulaklık çıkışları yer alıyor. Ayrıca Asus PW191’in güç girişide alt tarafında konumlandırılmış. Asus PW191’in güç kaynağı içinde değil. Elektriksel güç ihtiyacını harici bir adaptör ile sağlıyor.

Monitörü kontrol edeceğiniz menülere ekranın sağ altındaki dokunmatik tuş takımı(aşağıdaki resimde gördüğünüz) ile erişiyorsunuz. Bu tuş takımı sadece monitör açıkken altlarında yanan ışık ile gürünür oluyorlar ve oldukçada şık bir görünüm sunuyorlar. Ancak kullanımlarının çok ergonomik olduğu söylenemez. Belkide biraz alışmak gerekiyor.

Menünün genel kullanımı basit. Temel fonksiyonlara ulaşmak ve ayarlamak kolay. Menu vasıtası ile Asus PW191 standart fonksiyonlar dışında dört farklı hazır mod arasında gezmenize izin veriyor. Bunlar sırası ile “Scenic Mode” , “Theater Mode” , “Gaming Mode” ve “ Night Mode”. Özellikle oyun ve film izleme modları gerçekten büyük ölçüde işe yarıyorlar. Asus ayrıca ilginç bir özellik daha sunuyor hazır ayarlar içerisinde. Üç farklı deri renginden birini seçebiliyorsunuz. Bu özellikle fotoğraf ve grafik sanatçıları için değişik uygulamalar ile çalışırken oldukça işe yarayabilecek bir özellik gibi gözüküyor.

Asus PW191 aynı zamanda ekranın sağ ve sol yanlarında konumlandırılmış dahili 2 x 2W’lık speaker’lara sahip. Ses girşi ekranın altındaki 3.5” standart jacklar ile sağlanıyor ve bu speaker’ların sağladığı ses genel bir kullanım için fazlası ile yeterli güçte ve kalitede diyebiliriz.

Dilerseniz Asus PW191’i duvara monte etmenizde mümkün. VESA standartlarına uygun olarak 100x100mm’lik bir alanda bağlantı noktaları sunuyor. Toplam ağırlığı sadece 8.5kg olduğu için duvara monte edilmesi oldukça kolay. Fiziksel büyüklük ise 520 x 490 x x280mm

Kutudan Asus PW191 ile birlikte bir adet VGA, bir adet DVI, ses kabloları, güç adaptörü ve kablosu, kullanım kitapçığı ve sürücü CD’si çıkıyor. Sürücü CD’si monitörü 90 derece döndürerek pivot modunda kullanıcaklar için yardımcı programları içeriyor ancak günümüzde modern tüm grafik kartı sürücüleri zaten size bu imkanı fazlası ile sunuyor.

Sonuç olarak genel masaüstü kullanımı ve standart internet-ofis uygulamarında oldukça net ve keskin görüntüler sunabiliyor. Tabi ki bundan DVI bağlantı kullanmamızında payı çok büyük. Ayrıca 16:9 DVD filmler izlerken ya da photoshop ile çalışırkende hayal kırıklığına uğramayacaksınız.

Asus PW191 geniş ekran bir LCD düz panel ekran almak isteyenler için nerede ise herşeyi sunuyor diyebiliriz. Şu da olsaydı iyi olurdu diyebileceğiniz hiç bir şey yok. Tamamen eksiksiz bir paket. Kullanılan LCD panelin kalitesi, DVD-D giriş sunması ve kutudan bir DVI kablosu çıkması önemli artılardan sadece bir kaçı. Grafik sanatçıları için sunulan hazır ayarlar ve pivot fonksiyonu zaman zaman gerçekten hayat kurtarabilir. Tabi ki tüm Apple kullanıcılarıda rahatlıkla bu monitörü tercih edebilirler. Ayrıca Apple kullanıcıları alıştıkları şıklığı Asus PW191’de de bulacaklar ve yabancılık seçmeyecekler. 450-469 dolar civarında düşünülen satış fiyatıda sundukları göz önüne alındığında gerçekten oldukça makul.

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -