12.7 C
İstanbul
24 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaDonanımASUS Star Ice - İnceleme

ASUS Star Ice – İnceleme

Asus Star Ice güncal tüm soket tipleri ve anakartlarla uyumlu bir fan. Tamamı bakır 680gr’lık Star Ice’ın fan dönüş hızı 1500 ile 4500rpm arasında ayarlanabiliyor. Ayrıca istendiğinde ikinci bir fan ile kapasitesi arttırılabiliyor. 2 adet UV-LED ve fiziksel görünüşü ile de kasa modifikasyonu ile ilgilenlenrin ilgisini çekebilecek bir ürün.

İşlemciler gün geçtikçe daha fazla transistör içeriyorlar ve her geçen gün hızlanıyorlar. Artık 3600MHz.’lik hızlara sahip işlemciler bile olağan karşılanıyorlar. Ancak artan hızlar ve transistör sayıları beraberinde yüksek elektriksel güç ihtiyacıda getiriyor. İşlemcinin çalışması için gereken bu elektiksel gücün büyük bir kısmıda ne yazık ki ısıya dönüşüyor.

Bu ısıyı dağıtmak için ilk mikro işlemcilerde herhangi bir soğutma ekipmanına ihtiyaç duyulmuyordu. Daha sonra hız arttıkça sadece aluminum bir ısı dağıtıcı tabaka yeterli olurken, zamanla bu metal plakaların üzerinde hava sirkülasyonunu sağlamak için fanlar yer almaya başladı. Zamanla aluminum yerini daha iyi ısı iletim kapasitesi olan bakır gibi malzemelere bıraktı. Ancak günümüzde bile yüzeyi maksimum genişliğe ulaştıracak şekilde biçimlendirilmiş metal bir blok, bu metal bloktaki ısıyı uzaklaştıracak ve hava sirkilasyonunu sağlayacak bir fan şeklindeki klasik soğutma düzeneği tasarımdan çok fazla uzaklaşılmadı.

Asus Star Ice’da bu standart dizaynın son temsilcilerinden biri. Öncelikle yolcu uçaklarının jet motorlarını andıran şekli ile oldukça iri denebilecek bir ürün. Boyutları 86x80x120mm ve yaklaşık 680gr ağırlığında. Üzerinde 80x80x25mm’lik bir fan var. İstenirse şuan egzost olarak kullanılan bölüme bir fan daha takılarak soğutma kapasitesi arttırılabiliyor. Metal aksamın tamamı bakırdan yapılmış. 680gr ağırlığın %95’ini bakır oluşturuyor. Star Ice’ın tasarımı türünün son örneklerinden biri. İşlemcinin sıcaklığı büyük bir tek parça bakır bloğa aktarıldıktan sonra ısı boruları(HeatPipe) adı verilen 6 adet bakır boru vasıtası ile asıl soğutma işleminin gerçekleştiği üst bölüme taşınıyor.

Isının dağıtıldığı bölüm aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi ince bakır yapraklardan oluşuyor ve bu yapraklar arasından fan vasıtası ile hava sirkülasyonu yapılarak asıl soğutma sağlanıyor. Isı boruları kullanılan dizaynlar günümüz modern fanlarında en çok tercih edilen teknoloji konumundalar.

Fanın hızını 1500 ile 4500rpm arasında ayarlayabiliyorsunuz. Fan ömrü olarak Asus 50bin saat gibi bir rakam veriyor. Fanların hızını ayarlamak için gerekli iki potansiyometre pakete dahil edilmiş. Bu ayar aparatlarından bir tanesi kasanın önüne 3.5” floppy yuvasına uyacak şekilde tasarlanmış. Bir diğeri ise kasa arkasına takabileceğiniz türden. 2000rpm civarlarında Star Ice gerçekten çok sessiz ancak maksimum devir olan 4500rpm’e geldiğinizde ses seviyesi oldukça rahatsız edecek kadar yükseliyor. 2500-3500rpm civarlarında ses seviyesi oldukça makul düzeyde. Soğutma kapasiteside bu devirlerde oldukça makul olduğu için 4500rpm’deki yüksek ses seviyesinden endişelenmek için çok fazla neden yok denilebilir.

Star Ice’ın performansını denemek için 3.4GHz çalışma frekansına sahip Prescott çekirdekli bir Pentium 4 kullandık. (Prescott diğer Intel çekirdeklerine oranla daha fazla ısı üretiyor.) İşlemciye iş yükü bindirmek için ise Prime95 ile sisteme asal sayılar hesaplatırken aynı anda Microsoft Media Encoder ile birkaç video’yu encode ettik. Bu iki program işlemcimizin maksimum yük altına olmasını ve maksimum ısı üretmesini sağladı.

3.4GHz’lik Prescott maksimum yük altında beraberinde gelen standart fan ile 15 dakika sonunda ancak 73 C’de dengeye ulaşabildi. Aynı şartları bir seferde standart fan yerine Asus Star Ice’ı takarak denedik. Star Ice’ın fan dönüş hızını Prescott’un maksimum yük altında iken sahip olduğu fan dönüş hızına(yaklaşık 2450rpm) ayarladık. Star Ice bu şartlar altında Prescott’un sıcaklığını 67 dereceye kadar indirdi. Fan dönüş hızını maksimum olan 4500rpm’e aldığınızda ise sıcaklık 62 derecelere kadar iniyor. Aynı devir altında oldukça kaliteli diyebileceğimiz standart Prescott fanından 6 derece daha düşük değerler elde edebilmesi aslında Asus Star Ice’ın işini yeterince iyi yaptığının bir göstergesi. Ayrıca Asus Star Ice’ın hava çıkışı tam kasa arkasındaki fan ızgaralarına denk geldiği için aynı zamanda kasa içindeki hava sirkülasyonunada yardımcı oluyor.

Sonuç olarak Asus Star Ice’ın bir fan olarak performansı oldukça iyi diyebiliriz. En büyük artısı ise kutudan çıkan metal plakalar ve vida setleri ile Soket 775, Soket 478, AMD soket754 ve soket939 işlemcilerini kullanan tüm anakartlara monte edebilmeniz. Böylece ileride anakart ve işlemci değiştirseniz bile aynı fanı kullanmanız mümkün . Değişik tasarımı ve üstündeki iki adet UV LED’de kasa modifikasyonları yapanları ilgisini çekecek türden özellikler.(Bkz. yukarıdaki resim) Ayrıca Star Ice’ın mavi, sarı ve kırmızı olmak üzere üç farklı renk seçeneği mevcut. Ancak kutudan çıkan küçük kullanım klavuzundaki resimler zor anlaşıldığı için montaj biraz zaman alabiliyor. Ayrıca boyutlarından dolayı her sistemde sorunsuz montaj mümkün olmayabilir. Bu yüzden satın almadan önce kasanızın içinde yeterli fiziksel boşluk olduğundan mutlaka emin olun. Satın alır almaz 80x80mm’lik standart bir fanla Star Ice’ı upgrade ederseniz düşük devirlerde oldukça sessiz ve iyi soğutan bir sisteminiz olabilir.

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -