8.2 C
İstanbul
22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaDonanımASUS TA210 - İnceleme

ASUS TA210 – İnceleme

Asus’un T10 ve T5 kasalarını sanırım bir çoğunuz hatırlayacaksınız. Özellikle T10 ülkemizde oldukça popüler olmuştu. Asus “T” serisi kasalar kaliteli işçilik,malzeme ve güç kaynakları(PSU) ile kısa sürede kabul görmüştü. Oldukça sağlam ve kullanışlı olmalarına rağmen bana sorarsanız T5 ve T10 görsel açıdan çok da başarılı ürünler değillerdi. Bu kasalar Asus T10 adı altında satılıyor olmalarına rağmen asıl üretici “Elan Vital” isimli üreticiydi. T5 ve T10 serisinin güç kaynakları gerçekten 300W güç sağlayabildiği için “gerçek 300W PSU” gibi bir terimininde  bilgisayar jargonuna katılmasına neden oldular.

Asus, kısa bir süre önce tamamen kendi imalatı olan “TA” serisi kasalarını piyasaya sürdü. Belkide “TA” serisi ile eski “T” serisine bir gönderme yapılıyor. Başlangıçta piyasada TA210, TA211, TA230 ve TA231 kod adları ile dört farklı kasa mevcut olacak. Aslında dört farkı kasa değiller. TA210 ve TA211 aynı kasalar, aralarındaki tek fark TA210’un siyah, TA211’in beyaz olması. Aynı şekilde TA230 ve TA231 arasında da sadece renk farkı var. Ayrıca TA21X ile TA23X arasında da çok fazla fark yok. Sadece ön panelleri ile birbirlerinden ayrılıyorlar.

İnceleyeceğimiz model TA210 bence bu seri içindeki en şık tasarıma sahip olan model. TA210 standart bir ATX kasa. 190 x 425 x 440mm boyutlarında ve yaklaşık 8kg ağırlığında. Ön panelde dört adet 5.25″ ve iki adet 3.5″ sürücü yuvası mevcut. Aynı zamanda kasa içerisinde de beş adet daha 3.5″ sürücü yuvası bulunuyor. Aktif PFC özellikli 300W bir güç kaynağı ve 2 x 80mm kasa içi fan var. Ön panelde dört adet USB, bir adet Firewire(IEEE1394) ile kulaklık ve mikrofon soketleri konumlandırılmış.

Ön paneldeki 5.25″ sürücü yuvalarından üstdeki iki tanesi bu yuvalara takabileceğiniz CD/DVD sürücüler gibi optik aygıtları gizleyen yaylı kapaklara sahipler. Bu sayede optik sürücünüz açık renkli bile olsa bu kapak sayesinden gözükmüyor. Bu kapakların sağ yanlarındaki “Eject” tuşları sayesinde optik sürücünüzün kendi kapağı açılıyor ve bu yaylı kapağıda iterek açıyor. Bu kapaklı 5.25″ yuvaları görsel açıdan oldukça hoş olsalarda bu yuvaları kullanıyorsanız optik sürücünüzün ışığını göremiyor ya da ön panelindeki acil çıkış yuvasına erişemiyorsunuz. Ön panelde li diğer iki 5.25″ sürücü yuvası ise kapaksız standart yuvalar.

Ön paneldeki iki 3.5″ sürücü yuvasıda bir kapak ile örtülüyor. Bu yuvalardan birine takacağınız floppy sürücünüze ulaşmak için bu kapağı açarak, aşağıya kaydırmalısınız. Kullanmadığınız zamanlarda disket sürününüzün gözükmesini engelliyor. Yine görsel açıdan hoş bir detay. Bu kapak aynı zamanda reset düğmesinide gizliyor.

Ön panelin en altında ise yine bir kapak ile gizlenmiş dört adet USB, bir adet firewire(IEEE1394), kulaklık çıkışı ve mikrofon girişleri bulunuyor. Bu ön paneldeki soketlerin bağlantılarını sağlayan kablolar ise güzelce etiketlenmiş ve her biri iki tip soket içeriyor. Anakartınız hangi tip sokete sahip olursa olsun ön panel bağlantılarını gerçekleştirebiliyorsunuz. Ancak bu ön panel bağlantılarının kasa içerisinde biraz karmaşa yarattığıda bir gerçek. Fakat biraz çaba harcarsanız bu kablolar için mantıklı geçiş yolları bulabiliyorsunuz.

Ön panelden erişilebilien dört 5.25″ ve iki adet 3.5″ sürücü yuvasından başka kasa içerisinde beş adet daha 3.5″ aygıt takabileceğiniz yuvalar bulunuyor. Başlangıçta ne kadar güzel beş adet yuva daha diye düşünceniz bile biraz incelediğinizde en alttaki iki yuvanın en azında birinin kullanımını ön panel çıkışlarına giden kablo engelliyor. Ayrıca üst kısımlardaki yuvalarda eğer ekran kartınız biraz irice ise bu yuvalara takacağınız sabit diskiniz ile çok fazla yaklaşabilir. Ama yinede efektif olarak en azından üç tane yuvayı kullanabilrsiniz ki bu da oldukça iyi bir rakam sayılabilir. Ancak bu yuvalar T10’da olduğu gibi sökülüp dışarı alıp, rahatça çalışıldıktan sonra yeniden yerlerine takılamıyorlar. Tüm işlerinizi kasa içerisinde halletmelisiniz.

Kasanın arka tarafında iki tane 80mm’lik devirlerini takip edebileceğiniz üç pinli fanlar var. Ancak bu fanlar yaklaşık dakikada 3000 devirle döndükleri için biraz gürültü çıkartıyorlar. Bu gürültü özellikle gece çalışanlar için rahatsız edici olabilir. Bu iki fan ATX form faktorüne uygun olarak konumlandırılmış ve sıcak havayı dışarıya atmaya yarıyor olasa da aynı zamanda ön panelde de içeriye hava çekecek bir fan düzeneği olması gerekiyordu. Aslına bakarsanız kasa içerisindeki 3.5″ sürücü yuvalarının arkasında bir adet 80mm’lik fan yeri var ama burası boş bırakılmış ve buraya ulaşmakda biraz güç. Fanların gürültüsünden çok fazla şikayetçi olursanız bu sorunu fan devir hızını ayarlayan düzenekler ile aşmanız mümkün.

Ayrıca TA210’un içerisinde elinizi kesebileceğiniz tüm köşeler yuvarlatılmış. Biraz dikkat ile kendinize zarar vermeden çalışmanız mümkün. AGP ve PCI kartları takmak için sökeceğiniz arka panel kapakları ise bir defa yerlerinden çıkarıldığında tekrar yerine vidalanabilir yapıda değil. Sadece bir tek vidalanabilir kapak var. Bu yüzden  sisteminize 3-4 kart taktıktan sonra bunlardan bazılarını çıkarırsanız açıkta kalan yuvaların karşılarını kapatmanız mümkün değil.

TA210’da kullanılan güç kaynağı ise  T10 zamanlarından tanıyacağınız FSP’nin. 300W ve aktif PFC(Power Factor Correction) destekli bu güç kaynağı günümüz ortalama  sistemlerinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek kadar iyi ve kaliteli. Güç kaynağının fanı arka panel fanları ile karşılaştırıldığında çok sessiz. Aktif PFC desteği ise son kullanıcı için bir anlam ifade etmesede güç kaynağının maliyetini yükseltmesine rağmen artık güç kaynaklarında yer alacak. Çünkü elektrik idarelerinin standartlarında göre olmak zorunda. Yanlış bilinenin aksine aktif  PFC’nin regülasyon ya da filtreleme gibi özellikleri yok. Ancak ileride elektrik ihtiyacı artar ve elektrik idareleri reaktif güç için fatura kesmeye başlarsa o zaman işe yarayabilecek bir özellik.

Sonuç olarak TA210 estetik açıdan oldukça şık bir kasa olması yanında kaliteli bir güç kaynağına sahip, ön panelden erişilebilen USB, Firewire, kulaklık ve mikrofon girişleri gibi artık tüm modern kasalarda bulunan giriş/çıkışları sunuyor, işçilik ya da malzeme kalitesi için de söylenebilecek olumsuz bir yan yok. Kutudan gerekli vidalar, elektrik kablosu ve bir adet de Serial-ATA diskler için güç kablosu çıkıyor. Bu Serial-ATA güç kablosuda olumlu bir ayrıntı.

TA210 için olumsuz bir yan bulmak isterseniz arka paneldeki fanlar biraz gürültülü diyebilirsiniz.

İncelediğimiz model olan TA210’u 63$’a bulmanız münkün. Belki biraz daha yaygınlaştıktan sonra birkaç dolar daha aşağıya  bile satın almak mümkün olabilir. Bu fiyatın yaklaşık yarısının güç kaynağı olduğunu düşünürseniz fiyat oldukça makul. Arzu ederseniz aynı fiziksel boyutlarda ancak ön paneldeki 5.25″ ve 3.5″ sürücü yuvalarının kapaklarla gizlenmediği TA23x serisine yönelebilirsiniz. Bu serinin de fiyatı 53$ civarlarında.  Umarım dağıtıcılar ya da satıcılar ileride değişik güç kaynağı alternatiflerinide sunarlar çünkü yeni işlemciler ve ekrankartları ile artık 300W ‘lık güç kaynakları, modern sistemler için alt sınır olmaya başladı.

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -