2.9 C
İstanbul
22 Aralık 2024 Pazar
Ana SayfaDonanımAsus VW193D LCD - İnceleme

Asus VW193D LCD – İnceleme

Günümüzde yeni bir bilgisayar alırken eski tip katot ışın tüplü(CRT) monitörleri tercih edenlerin sayısı çok azaldı. Artık neredeyse herkes LCD monitörlerin avantajlarını öğrendi ve seçimlerinde LCD monitörleri tercih etmekteler. Seçimin bu denli değişmesinin iki önemli sebebi var. Birincisi LCD’lerin düşen fiyatları. Fazla değil bundan sadece 1,5-2 yıl öncesine kadar LCD ekranların fiyatları 400$ civarında gezerken bugün 200$ dan biraz daha fazla vererek kaliteli LCD monitörlere sahip olmak mümkün.

LCD’lerin tercih edilmesinin diğer önemli sebebi ise azalan tepki süreleri ve görülebilirlik açıları ile oyunlarda ve filmlerde yaşanılan sorunların giderilmesi. Hatırlayacağınız gibi eskiden 32ms tepki süreli LCD monitörler bulunmaktaydı. Bu ekranlarda oyun oynarken veya film izlerken büyük tepki süresine bağlı olarak  hareketli görüntülerde tazeleme hızı oyun ya da filmin hızına yetişemiyor ve görüntü adeta bulanıklaşıyordu.(ghosting)  Tepki süreleri şimdi çok azaldığından artık bu problemde ortadan kalktı ve LCD’ler artık sadece bilgisayarlarda kullanılmakla kalmayıp oturma odalarımızda  geneleksel televizyonların yerini bile aldılar.

Artık bir elektronik mağazasına gidip görevliye “LCD bakıyorum” dediğinizde  “televizyon mu yoksa bilgisayar için mi?” sorusu normal karşılanabilir. Geniş ekran televizyonlar, oyuncular için geniş ekran LCD’ler, grafik tasarımcıları için LCD’ler,….v.b listeyi uzatmak mümkün. Peki, burada geçen ve çoğumuzun da belki de anlamını tam bilmeden kullandığı “geniş ekran” neyi ifade ediyor?

Karşılaştırma

Aslında geniş ekranın adı üstünde, tam olarak geniş ekranı ifade ediyor.  CRT monitörler 4:3 oranına sahip yani ekranın görülebilir kısmının eninin/boyuna oranı 4:3 Yani başka bir değişle standart çöznürlüklerden bahsedersek  024×768 çözünürlüğünde 1024/768, bizlere 4:3 oranını verecektir. aynı şekilde 1280×1024, 1600×1200 hep 4:3 oranına sahip. Geniş ekranlarda ise bu oran 16:9 veya 16:10 olmaktadır. İnceleyeceğimiz Asus VW193D, 16:10 en/boy oranına sahip geniş erkan LCD monitörlerden. bu yüzden de ileride göreceğiniz gibi 1400×900 gibi bir çözünürlüğe sahip.

Gelelim inceleyeceğimiz ürüne. Ürünün sade bir kutusu bulunuyor. Kutu içeriğinde monitör haricinde monitör tabanı, içerisinde Türkçe de dâhil çeşitli dillerde kullanma kılavuzlarının olduğu CD, hızlı başlangıç kılavuzu, İngilizce garanti kartı, güç kablosu ve VGA kablosu çıkmakta.  Kutu içinden DVI kablosunun da çıkmasını bekliyordum ama monitörün girişlerine baktığımda DVI girişini göremeyince anladım ki LCD sadece standart analog 15pin D-Sub VGA girişini destekliyor. LCD’nin tabanı ile birleştirilmesi gayet basit. Sadece monitörü kaldırarak tabana takıyorsunuz ve “çıt” sesini duyduğunuzda monitörün sağlıklı bir şekilde oturduğu anlaşılıyor. LCD’yi sağa sola döndürmek için tabanı çevirmek zorundasınız, öne arkaya ise toplamda 25 derece eğim verebilmekteyiz. LCD ileri doğru 5, geriye doğru ise 20 derece yatabiliyor. Bu değerler çoğu kullanım alanı için yeterli eğimi sağlıyor.

Asus VW193D

Ayar tuşları

Monitörün tasarımı için standart kelimesini kullanabiliriz. Panelin hemen bitiminde siyah bir çerçeve ve  siyah çerçeveyi de saran gümüş renkli çerçeve daha yer alıyor. LCD’nin sağ alt köşesinde monitörün ayarlarına ulaşabileceğiniz tuş takımı bulunuyor. Tuş takımı içerisinde yazımızın ilerleyen kısımlarında değineceğimiz “Asus SPLENDID” Video Geliştirme Teknolojisi tuşu, ayar tuşları ve açma kapama düğmesi yer almakta.

Monitörün altında sadece VGA girişi bulunuyor

Güç girişi

Kablo toplama tırnakları

Monitörü çevirip arkasına bir göz attığımızda ön taraftaki sadeliğin devam ettiğini görüyoruz. Bir adet VGA görüntü girişi ve güç girişinin dışında giriş bulunmuyor. Monitörün arkasında dikkatimizi çeken nokta ise monitör tabanı üzerinde yer alan kablo toplama düzeneği. Güç ve görüntü kablosunu bu düzeneğin içerisinden geçirerek kabloları taban gövdesinin arkasına saklayabilirsiniz. Bu sayede ön taraftan baktığınızda kablolar görüntü rahatsızlığı yaratmayacaktır. 

Duvara montaj için kullanılacak delikler

Asus VW193D ayrıca duvara monte edilerek de çalıştırılabilmekte. Bunun için monitörün arkasında 100×100 mm karenin köşelerine yerleştirilmiş vida delikleri bulunuyor. VESA  standartlarıda duvara montaj kiti kullanarak duvara monte edebilirsiniz. Asus bu delikleri saklamak için plastik tıkaçlar kullanmayı tercih etmiş böylelikle görüntü kirliliğinin önüne geçilmiş. Monitörün 4.3kg ağırlığı duvara monte edilmesini kolaylaştırmakta.

Monitörün fiziki özelliklerinden bahsettikten sonra biraz da ekranın bizlere neler sunduğunu görelim. 19inç geniş ekran LCD sınıfında yer alan Asus VW193D, 1440×900 maksimum çözünürlüğü destekliyor. 16:10 en/boy oranı bizlere geniş ve verimli bir çalışma alanı sunmakta. 300cd/m2 parlaklık değerine sahip ürün 850:1 karşıtlık oranına sahip. Bu değerler kaliteli görüntü oluşturmak adına çok uygun.

Panelin yatay görüntüleme açısı 170, dikey görüntüleme açısı ise 160 derece. Bildiğiniz gibi LCD monitörlerde en iyi görüntüyü tam olarak karşıdan baktığınızda görebilirsiniz. Belli bir açı ile bakmaya başladığınızda renklerde değişiklikler ve parlaklıkta azalmalar oluşmaya başlar. Asus’un sunduğu yatayda 170 ve dikeyde 160 derece görüş açısı bu gibi sorunlarla kolay kolay karşılaşmayacağınız anlamına geliyor. 

Asus VW193D’de kullanılan panelin tepki süresi 5ms(Tr+Tf). Bu tepki süresi ile yazının başında bahsettiğimiz sorunların hiçbirini yaşamadan  film izleyebilir ve oyun oynayabiliriz. Ekranda görüntü oluşturma anlamında gözümüze çarpan hiçbir sorun bulunmuyor.

Asus SPLENDID Video Geliştirme Teknolojisi sayesinde monitör üzerindeki “S” tuşuyla 5 değişik görüntü ön ayar modu arasında seçim yapabiliyoruz.

  • Sahne Modu: Fotoğraflarınıza bakmak için en iyi seçenektir.
  • Standart Mod: Belge düzeltme, internette gezinme ve genel kullanım için en iyi seçenektir.
  • Sinema Modu: Film izlerken bu modu kullanabilirsiniz
  • Oyun Modu: Oyun oynamak için en iyi seçenek.
  • Gece Görüntü Modu: Koyu ekran oyunlar ve filmler için en iyi seçenektir.

Bu modların ne kadar fark yarattığına aşağıdaki resimlere bakarak kendiniz karar verebilirsiniz. Sol tarafta standart moddaki resimler sağ üst tarafta Sinema modu, sağ altta ise Oyun modu kullanılmıştır. Sinema ve oyun modları fotoğraflarda fazla parlak gözüküyor olabilir ama bu fotoğraf makinasından da kaynaklanıyor. 

Sonuç olarak Asus VW193D hem masaüstü kullanımında hem de oyun ve filmlerde yeterli görüntü kalitesini sunmakta. İncelememiz için bizlere gönderilen monitörde hiçbir ölü veya sürekli yanan parlak piksel bulunmuyordu. Ayrıca kutu içinden çıkan İngilizce garanti kâğıdında da Asus monitörün 3 den fazla parlak nokta veya 5 den fazla ölü nokta için garanti kapsamında olduğunu belirtiyor. Ancak bu şartları Türkiye içinde geçerli mi bilmiyoruz. Monitörün eksiklik olarak görebileceğimiz tek yanı DVI girişinin bulunmaması. Bunun dışında hiçbir eksikliği bulunmuyor. Ürünün fiyatı şu anda 239$+KDV, ama şunu da belirtmek gerekiyor ki bu fiyata ürünün pek çok alternatifide olabilir.

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -