21.4 C
İstanbul
16 Eylül 2024 Pazartesi
Ana SayfaİncelemeEy DSL, gel artık... (19 ADSL Modem)

Ey DSL, gel artık… (19 ADSL Modem)

Türk Telekom 2003’ün son yarısından itibaren sürekli ve yüksek hızlı internet bağlantısı hizmetlerine ağırlık vererek, ADSL ve Kablo-Net hizmetlerinin kullanımını yaygınlaştırma yönünde büyük adımlar attı. Özellikle ADSL için yapılan yatırımlar ve yeniden düzenlenen fiyatlarla artık çok daha ucuza ve eskisine oranla çok daha fazla merkezde ADSL hizmetinden faydalanmak mümkün. Aslına bakarsanız bu konuda yatırım yapılması ve yaygınlaştırılmaya çalışılması konusunda Türk Telekom’un biraz geç kaldığı söylenebilir. Avrupa ülkelerinde ISDN ve ADSL uygulamaları uzun yıllardır yaygın olarak kullanıldığından yüksek hızlı internet bağlantılarını temin etmek ülkemize oranla hem daha kolay hem de çok daha ucuz.

Türkiye’ye baktığınızda ise geleneksel dial-up bağlantısı kullanan insanların sayısı oldukça fazla ve bu hizmet için alternatiflerine göre oldukça yüksek faturalar ödeniyor. Örneğin standart dial-up kullanıcıları günde sadece birkaç saat internet bağlantısı yapmaları halinde, her ay servis sağlayıcılara ödedikleri hizmet bedeli dışında yüklü bir de telefon faturası ile karşı karşıya kalıyorlar(indirimsiz saatlerde bir saat için 1.200.000TL).

ADSL ise alınabilecek en düşük hızlarda bile standart dial-up modemlerin sunabildiği hızın iki katından fazlasını sunuyor. Bu hız yeterli gelmezse kolayca daha hızlı bir hat için başvurabiliyorsunuz. Ayrıca 24 saat sürekli internet’e bağlısınız. Hem de bunları hepsi yeni bir modem masrafını saymazsanız size ayda 49.000.000 TL.’ya mal oluyor. Bu fatura tutarları genel internet kullanıcı profiline baktığınızda çok büyük bir kesim için cazip olabiliyor.

Türkiye’de ADSL’in durumu
Türkiye’de ilk ADSL uygulamalarının kullanımı aslında 1998 yılına kadar uzanıyor. Ancak zamanında yatırım yapılmadığı ve gerekli önem verilmediği için yaygın olarak kullanılmaya başlaması için günümüze kadar gelinmesi gerekti denilebilir.

Türkiye’de ADSL altyapısinı Alcatel ve NEC firmaları kurmuş durumda. Mevcut 76.000 civarı ADSL port’unun büyük çoğunluğunun altyapısını Alcatel sağlamış ve şu an rekabet kurulu tarafından dağıtımı durdurulan 200.000 port’unda altyapısını Alcatel sağlayacak. Sanırım yeri gelmişken rekabet kurulunun neden yeni 200.000 adetlik port dağıtımını durdurduğundan bahsetmek gerekir. İşin aslı ticari bazı kaygılara dayanıyor. ADSL’e olan talep yüzünden Türkiye’deki büyük Internet servis sağlayıcıları müşteri kaybedeceklerini düşünerek ADSL satışı da yapmak istedi. Ancak Türk Telekom ile kar paylarında bir anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine yeni açılacak olan 200.000 adetlik ADSL port’unun Türkiye’nin yurt dışı internet çıkışı kapasitesini çok zorlayacağı ve sorun yaratabileceği söylenmeye başlandı. Rekabet kurulu da 200.000 adetlik yeni ADSL port’larının dağıtımını şimdilik yurt dışı internet çıkışını zora sokacağı endişesi ile durdurdu (belki de siz bu yazıyı okurken yeni port’lar dağıtılmaya başlanmış olacak).

Aslına bakarsanız bir bakıma iyi de oldu. Şu an mevcut yurt dışı çıkış kapasitemiz yaklaşık 2.000 Mbps civarinda ve bu kapasite 200.000 yeni ADSL abonesi ile ciddi oranda dar boğaz yaratacak kadar düşük. Zaten sık sık optik kablolarda meydana gelen sorunlardan dolayı da Türkiye’nin yurt dışı çıkışı dalgalı bir seyir izliyor. Ancak Türk Telekom’a yakın kişilerden duyduğuma göre Türk Telekom bu sefer işi sıkı tutarak çok yakın zamanda aktif olacak yeni 12.000 Mbps(12Gbit)’lik yurt dışı çıkışları için anlaşmalar sağlamış ve şu an bu yeni kapasite için kurulum yapılıyormuş. Eğer bu kapasite de eklenirse Türkiye’nin toplam çıkışı 5-6 kat artacağı için yeni ADSL port’ları çok büyük bir darboğaza neden olmayacaktır. Sanırım Türk Telekom 200.000 adetlik yeni parti ADSL port’larını da bu arttırımdan sonra parti parti dağıtmaya başlayacak. Türk Telekom’un yıl sonu hedefi yarım milyon ADSL kullanıcısı. Biraz geç kalınmış olsa da yine de internet için birşeyler yapılıyor olması internet kullanıcilarını bir nebze de olsa rahatlatacaktır.

ADSL nedir ? DSL’in kısa tarihçesi
ADSL’i temel olarak açıklamak isterseniz mevcut telefon altyapısı üzerinden özel sayısal kodlama teknikleri ile yüksek hızlı veri iletişimine izin veren bir teknolojidir. Temek olarak sinyal iki kanala bölünür. Bir kanal sıradan telefon görüşmeleri için ayrılırken daha geniş bant genişliğine sahip ikinci kanal data iletişimi için kullanılır. Telefon görüşmelerinde kullanılan teknolojide bir değişiklik yapılmazken data iletiminde kullanılan dijital teknoloji ve modülasyon teknikleri her geçen gün gelişmektedir. ADSL hatlarda standart telefon görüşmelerini yaparken aynı anda internet’e de bağlı kalabilirsiniz.

Aslında DSL uygulamaları dünyada da çok eski bir maziye sahip değil. ilk DSL (Digital Subscriber Line-Digital Abone Hattı) çalışmaları 1989’da İngiliz Bellcore firması çalışanları tarafindan uygulandı. Asıl amaç VOD(Video on demand) gibi tek taraflı (Asymetric) yüksek bant genişliği isteyen uygulamalar için altyapi hazırlamaktı. Fakat o dönemde standart telefon şebekesi üzerindeki santrallerin uzakliği ve şebekede kullanılan kablo kalitesinin düşüklüğü ile ilgili problemler yüzünden yeterince ilgi görmedi. Yine de bu çalışmalar Amerika’da pek fazla popüler olmasa da, Avrupa’da oldukça tutulan ISDN (integrated services digital network) teknolojisinin temelini oluşturdu.

DSL’in teoriden pratiğe dönüşü 1993 yılında DSL sinyalinin 256 alt kanalla ayrılarak (DMT, Discrete Multitone) hat gürültüsünün ve karışıklığının minimize edilmesi ile başladı. Ve bunu geçen süreç içinde CAP (Carrierless Amplitude and Phase modulation) ve DSL alt yapı ve ürün maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan G.Lite standartlarının oluşturulması izledi. Bu modülasyon teknikleri içinde DMT daha düşük güç gereksinimi ve alt modülasyon frekanslarının genişliği sebebi ile yerleşmiş durumdadır. G.lite ve ADSL.lite ITU tarafından 1999 sonlarında onaylanmasıyla ilgi çekmeye başladı.

Standartlar ve şebeke gelişimlerinden sonra ilk ticari DSL uygulamaları 1997 yılında Amerika’da son kullanıcıya sunulmaya başlandı. Ve 2 yıl gibi kısa bir sürede de yaklaşık olarak 2 milyon kullanıcıya ulaşıldı. Telekom şirketlerine mevcut bakır telefon alt yapısını kullandığı için fazladan alt yapı maliyeti getirmemesi ve yüksek kapasiteli bant genişliğine sahip olması popülerliğinin artmasının arkasındaki en büyük etken.

ADSL Modemler,
Birkaç yıl önce ilk ADSL port’ları dağıtılmaya basladığında Türkiye’de sadece birkaç marka altında modemler bulabiliyordunuz ve fiyatları 300-400 dolar civarlarında geziniyordu. Fakat o günlerde fiyatların bu kadar yüksek olmasının tek nedeni piyasada az sayıda ADSL modem bulunmasından baska bir şey değildi. Günümüzde ise onlarca marka altında ADSL modemler satılıyor ve oldukça kaliteli ADSL modemlerin fiyatları bile 100 dolar civarlarında. Hatta bazı uzak doğulu üreticilerin 15-25 dolar aralığında fiyatlara satılan modelleri bile bulunabiliyor. ADSL modemlerinde geleneksel dial-up modemler gibi dahili ve harici modelleri bulunuyor ve dahili modeller nispeten daha ucuz. Ancak ADSL modemde dial-up modemlerin aksine harici modeller daha çok tercih ediliyor. Standart bir harici ADSL modemin ön yüzünde genellikle güç ve bağlantıları simgeleyen ışıklı göstergelerden başka birşey bulunmaz. Modeminize elektrik gelip gelmediğini ya da karşı taraf ile bağlantı sağlayıp sağlamadığını bu göstergelerden kolayca takip edersiniz. Genel olarak harici ADSL modem dizaynları çok sadedir, ancak gerekli tüm özellikleri de içerirler.

Standart bir ADSL harici bir modemin arkasına göz atarsak tüm giriş-çıkışların burada toplandığını görebiliriz.1: ADSL hattınızın takılacağı standart RJ-11 telefon soketi girişi. Doğal olarak her modelde mevcut olmak zorunda.2: Standart USB(B-Type) konnektörü. Modemin bilgisayarla haberleşmesi için USB arabirimi çoğu harici ADSL modemde tercih ediliyor. Ancak her modelde olma zorunluluğu yok.3: Standart RJ-45 Ethernet konnektörleri. Bilgisayar ile ADSL modemin haberleşmesi için USB yanında çoğu zaman standart Ethernet Port’da kullanılır. Bazı harici modemler dahili olarak 1-4 port’lu switch’lere sahip olabiliyor ve bu yüzden birden çok Ethertnet port’u da barındırabiliyorlar. Ethernet port’unun her harici modemde olması zorunlu değildir. Bazı modeller sadece aynı anda hem USB hemde Ethernet port’una sahip olabilir.4: Reset düğmesi. Modemi reset’lemek için kullanılır. Ancak kişisel bilgisayarınızdaki kadar sık ihtiyaç duymazsınız. Sadece işler işin içinden çıkılmaz duruma geldiğinde kullanılır.5: Harici modemler genellikle harici güç adaptörleri ile gelirler. 5 numara ile işaretli kısım modemin elektriksel güç girişidir. Ancak USB arabirmini kullanan bazı modeller güç ihtiyaçlarinı USB port’undan sağlayabildiği için harici güç adaptörüne ihtiyaç duymaz.6: Modemin açma/kapama düğmesi. Gelen elektriksel yükü keser ya da açar. Her modelde yoktur. Bazı modeller güç kablosunu taktığınızda açılmış olur.

Harici modellerin bir çoğu ayni zamanda bir router, gateway, firewall ve resimde gördüğünüz gibi 4 port’lu bir switch’e sahiptir. Bir çoğu web tabanlı yönetim arabirimi içerirler. Harici modeller daha pahalı olmaları yanında beraberinde getirdikleri düşünüldüğünde çoğu zaman aslında dahili modemlerden daha ucuza gelmektedir. Küçük iş yerleri ve ofisler yaklaşık 100 dolarlık bır masrafla ofis içerisindeki tüm makinaları güvenli bir şekilde internet’e bağlayabilmektedir. Web tabanlı yönetim arabirimleri ise bu tarz ADSL Router’larda gerçekten ciddi manada kullanım kolaylığı sağlamaktadır.Dahili modellerde ise sadece ADSL hattınız ve telefonunuzu bağlayabileceğiniz soketler bulunur. Modem dahili olduğu için doğal olara güç adaptörüne ihtiyaci yoktur ve bu modeller genellikle düşük bütçeli kullanıcılara hitap ettiği için harici modeller kadar zengin özelliklere sahip değildirler.

Splitter/Micro-Filter nedir
ADSL teknolojisinden data iletimi ile standart telefon görüşmelerinin iki ayri bant üzerinden yürütüldüğünü söylemiştik. Bu iki bandi aynı anda kullanmak için “Splitter” ya da “Micro-Filter” adı verilen basit bir filtre kullanmanız gerekir. Çünkü aksi taktirde iki bant aynı anda kullanılırsa enterferans yaratarak birbirlerinin sinyal kalitelerini bozarlar. Bu yüzden telefon konuşmalarından kullanılan aralık olan 0-4 kHz aralığının bir alçak geçirgen filtre ile ayrılması gerekir. Bu sayede internet’e bağlıyken aynı hat üzerinden telefon görüşmesi yapabilir ya da fax çekebilirsiniz. Resimde gördüğünüz standart bir Splitter’da 1 numaraya ADSL hattınızı, 2 numaraya ADSL modeminizi ve 3 numaraya telefonunuzu bağlayarak telefon hattınızı internetten bağımsız olarak gündelik işleriniz için serbest bırakabilirsiniz. Splitter bazı modellerde dahili olarak yer alabilir. Dahili olarak Splitter içermeyen modellerde de çoğu üretici kutuya bir adet harici splitter ekliyor. Eğer telefon hattınızı aynı zamanda konuşma ve fax gibi işler için kullanmayacaksanız splitter’a ihtiyaciniz yoktur.

NEC altyapısına sahip bir santrale bağlıysanız o zaman “PPPoE LLC” yi seçmelisiniz. Eğer bu ayarları doğru tanımlamazsanız bağlantı kurmanız mümkün değil. Modeminiz “CO Vendor” bilgisini veremiyorsa sırası ile iki değeride deneyin bir tanesi zaten uymak zorunda.

“UserName” ve “Password” böl;ümlerine; size Türk; Telekomdan verilen kullanıcı ismi ve şifreyi yazmalısınız. “Service Name” kısmını ise bu böl;üm; opsiyonel olduğu için; boş bırakabilirsiniz ama isterseniz “ttdsl” yazabilirsiniz. MRU(Maksimum Receive Unit), MTU(Maksimum Transmission Unit) ve MSS(Maksimum Segment Size) değerleri ise standart olarak sırası ise 1492,1492 ve 1432 değerlerine sahip. Bunlarda bir değişiklik yapmanıza gerek yok. Ve bu değerlere her modemde ulaşamayabilirsiniz. Eğer dahili bir ADSL modeme sahipseniz bu ayarların bir ço;ğu size daha modeminizin sür;üc;üleri; kurulurken sorulacaktır. Ayrıca dahili modem kullanıcıları geleneksel modemlerinde olduğu gibi yeni bir bağlantı yaratıp, Türk; Telekom&#8217dan aldıkları kullanıcı ismi ve parolayı kullanabilirler.

Aranması gereken numara 0 ile kullanılmalıdır. Ancak modeminizin sür;üc;üleri; kurulurken ço;ğu firma sür;üc;ü kurulumu bittiğinde masaüst;ün;üzde; bir kısa yol oluşturarak sizin yeni bir bağlantı yaratma işleri ile uğraşmanızı önl;üyor.;

128 kbps ADSL hattým var, neden download hýzým 13-14kb/s’yi geçmiyor?

Bunu açıklayabilmek için önce biraz birimlerden bahsetmemiz gerekiyor ve ardından da matematik derslerini biraz hatırlamalıyız.

Veri saklama birimi olarak genellikle “Byte”, “Kilo Byte”, “Mega Byte” gibi birimler kullanılır. Temel birim Byte’tır ve büyük “B” harfi ile ifade edilir.
1 Byte= 8 bit
1 Kilo Byte(kB) = 1024 Byte
1 Mega Byte(MB) = 1024 x 1024 = 1.048.576 Byte’tır.

Ancak iletişim dünyasında işler biraz farklı yürür. Birim zamanda hat üstünden geçen “Byte” değil “bit” sayısı esas alınır. Ve birimler birbirlerine çevrilirken farklı bir mantık izlenir. Bit, küçük “b” harfi ile ifade edilir.

bps = bit per second (saniyedeki bit sayısı)
1 kbps = 1000 bps (dikkat ederseniz 1024 bps değildir)
1 mbps = 1.000.000 bps’dir.

Fakat web tarayıcıları ya da işletim sistemleri download hızını ifade ederken birim olarak “saniyedeki bit sayısı” yerine “saniyedeki Byte sayısı” nı temel alır. Byte/saniye cinsinden verilen deıerler 8 ile çarpılarak kolayca bit/saniye’ye çevrilebilir.

Basit bir hesapla 128 Kbps’lik ADSL hattınız,
128 kbps = 128 x 1000= 128.000 bps
128.000 bps = 128.000 / 8 = 16.000 Byte
16.000 Byte = 16.000 / 1024 = 15.625 kB
Bu da demek oluyor ki 128 kbps’lik ADSL hattınızdan maksimum 15.625 kB/s’lik bir download hızına erişebilirsiniz. Ancak bu değer yine de size gelen data miktarını tam olarak yansıtmaz.

Kurduğunuz internet bağlantısında kullanılan paket anahtarlama mantığı ile işleyen internet protokollerinde her paket gideceği adres, paketin yapısı gibi bilgilerde içerir (header) ve data iletişimi kurulabilmesi için her paketin bu bilgilere sahip olması gereklidir. Örneğin maksimum 1518 Byte olabilen ethernet paketlerinde 66 byte sadece bu tür bilgiler (header) için harcanmaktadır. Ayrıca ADSL modeminiz internet’e bağlanırken ATM protokolü ile de iletişim yapmak zorunda kalacaktır. Her biri 53 byte olan ATM paketlerinin 5 byte’ı da yine paket bilgileri için harcanmaktadır. Eğer 128kbps’lık ADSL hattımız ile paket bilgileri hariç ne kadarlık bir ham data aktarabileceğimizi hesaplamaya çalışırsak, (biraz karışık olacak ama)

128000 x 1452/1518 x 48/53 = 110884 kbps (header datalarını atmış olduk)
110884 kbps = (110884 / 8) = 13860 Byte (Byte’a çevirdik)
13860 Byte = (13860 / 1024) = 13,535 kB/s

Hesaplamalar sonucunda ideal şartlarda yaklaşık 13.5 kB/s’lik bir hızda download yapabileceğimizi ön görebiliriz. Ancak download hızı temel olarak download ettiğiniz yerin upload hızı ile doğru orantılı olduğundan her zaman bu hıza ulaşmanız da mümkün olmayabilir. Hesapladığımız bu 13.5 kB/s lik hız bizim erişebileceğimiz maksimumları gösterdiği için eğer 128 kbps’lik ADSL hattınızda 13-14 kB/s civarında hızlara çıkıyorsanız bunu doğal karşılamalısınız. Ancak zaman zaman anlık olarak download hızlarınızın bu rakamın çok üzerine çıktığını görebilirsiniz. Bu durum özellikle bir download yöneticisi kullanıyorsanız ortaya çıkabilir. Ancak download işleminiz bittiğinde ortalama download hızınıza bakarsanız bu oranın yine 13.5 kB/s civarlarında olduğunu görebilirsiz. Ayrıca zaman zaman internet üzerinde sıkıştırılabilir durumdaki data’ları download ederken de bu orandan yüksek hızlara şahit olabilirsiniz. Sonuç olarak ortalamaya baktığınızda 128 kbps bir ADSL hattı ile ideal şartlarda bir saat içinde 49.5 MB civarında bir data’dan fazlasını download etmeniz mümkün değildir.

Şu sıralar Türkiye’de bir ADSL hat kapma yarışı olduğu için bizde sizin için piyasada bulunan 19 adet harici ADSL modeme göz attık. Testimize katılan modemleri ve test değerlendirmelerini buradan izleyebilirsiniz. Bu modemlerin fiyatları 70 ile 360 dolar arasında değişiyor ve hepsi harici modeller. Ancak ADSL modemleri test etmek için herhangi bir araç yok. Labrotuar ortamında ADSL hattı simulasyonaları yapan özel cihazlar var ancak bu cihazlar sadece üretim ortamındaki testler için kullanılıyor. Biz de o yüzden her modemi tek tek kurup internete bağlanacağız ve Türk Telekom’un kendi hız testi (http://speedtest.ttnet.net.tr) ile bağlantı hızını test edeceğiz. Ayrıca ikinci bir test olması amacı ile Türkiye içerisindeki bir sunucudan Linux sürümlerinden biririn kurulum cd’lerini download ederek ölçümler yapacağız. Modemleri değerlendirirken hızdan çok kutu içeriği, kullanım ve kurulum kolaylığı, fiyat gibi parametreleri daha ön planda tuttuk. çünkü ADSL modemlerin hepsi belli başlı ADSL çipseti üreticilerinin çipsetlerini kullanıyor ve birbirlerine göre hızsal manada belirgin bir üstünlük sağlamaları beklenmez.

Sonuç olarak biraz geç kalınmış olsa bile ADSL konusundaki gelişmeler sevindirici. Özellikle yüksek hızlardaki fiyat indirimleri inanılmaz. 2-3 ay önce 2 mbps bir ADSL hattı için 2.3 Milyarın üzerinde ücretler ödemeniz gerekirken şu an yaklaşık 500 Milyona 2 mbps bir ADSL hattı almanız mümkün. Ancak standart ev kullanıcılarının tercih ettiği 128 kbps’lık hatlar 2 mbps bir hattın fiyatı ile karşılaştırıldığında oldukça yüksek. 128 kbps bir hat için Türkiye’de ödenen yaklaşık 45 dolar karşılığı TL ile avrupada en azından 5-6kat daha hızlı bir ADSL hattı almanız mümkün. Zaten Türkiye dışında 128/32kbps ADSL dağıtımı yapan bir ülke daha yok çünkü bu hız ismi yüksek hızlı ve sürekli internet bağlantısı ile özdeşleşmiş olan ADSL’in mantığına bile ters düşüyor. Ancak Türk Telekom’un yıl sonunda yarım milyon ADSL kullanıcısı hedeflemesi, yurtdışı çıkışlarının kapasitesini 5-6 kat yükseltme çabaları en azından ilerisi için umut veriyor. Son olarak eğer ev kullanıcısı iseniz ve minumum masrafla çözmek istiyorsanız USB üzerinden bağlanan ucuz modellerden birini seçebilirsiniz. “Evde iki bilgisayarım var şimdi bir de Hub almayayım” diyorsanız hem USB hemde Ethernet bağlantısı içeren modellerden bir tane alıp bir bilgisayarınızı USB, diğerinide Ethernet üzerinden bağlayıp kolayca iki makina arasından internet’i paylaştırabilirsiniz. Eğer iki ya da daha çok bilgisayar bulunan bir ortamınız varsa o zaman dahili dört port switch’li modeller işinizi büyük oranda kolaylaştıracaktır.

İLLERE GÖRE
ADSL PORT SAYILARI
Ankara8448Karaman192
İstanbul23424Kayseri384
İzmir3840Kocaeli672
Adana2016Konya576
Afyon384Kütahya384
Antalya2784Mersin960
Aydin576MALATYA384
Balıkesir672MANİSA288
Bursa1632Mugla960
Çanakkale576NİĞDE288
Çorum384OSMANİYE288
Denizli480RİZE192
Diyarbakir672Samsun672
Edirne384SAKARYA384
Erzurum672SİVAS384
Eskisehir576Ş.URFA288
Erzincan288Tekirdað576
Elazig384TRABZON384
Gaziantep1152UŞAK192
Hatay672VAN192
Isparta288YALOVA288
Kahramanmaraş480  
İRTİBAT TELEFONLARI
1. Bölge
Müdürlüğü
İl Müd.İst. Anadolu Yak. İl T. M.Birimi:
Paz. M. Öz. Hiz. Uzm.
Telefon:(0216) 3272543
(0216) 5552957
Fax:(0216) 3272544
İl Müd.İst. Yak. İl T. M.Birimi:
Paz. M. Öz. D. Uzm.
Telefon:(0212) 2888740Fax:(0212)2882132
2. Bölge
Müdürlüğü
0l Müd.İzmir İl Tlk.Birimi:
Paz. Müd. Öz. H. A.
Telefon:(0232) 5551613Fax:(0232) 5551591
İl Müd.Çanakkale İl Tlk.Birimi:
18 Mart T. M. M. H.
Telefon:(0286) 2175550
(0286) 5553020
Fax:(0286) 2137070
3. Bölge
Müdürlüğü
İl Müd.Ankara İl Tlk.Birimi: Paz. Müd.
Telefon:(0312) 3094834
(0312) 5555907
Fax:(0312) 3094827
PORT BAŞINA ADSL BAĞLANTI ÜCRETLERİ
HIZI (Kbps)BAĞLANTI ÜCRETIAYLIK ÜCRET
128/3249.000.00049.000.000 TL.
256/6469.000.00069.000.000 TL.
512/128109.000.000109.000.000 TL.
1024/256179.000.000179.000.000 TL.
2048/512279.000.000279.000.000 TL.

HiComm HCM1081
Kutudan modem yanında güç adaptörü, splitter, telefon-ethernet ve USB kablosu, kullanım kitapçığı ve sürücü cd’si çıkıyor. HiComm HCM1081’in standart modelinde USB1.1 ve 100Mbit Ethernet port’ları yer alıyor. İsterseniz dört adet Ethernet çıkışı sunabilen bir versiyon da mevcut. Aslında bu tür ADSL modemler genel olarak ADSL Router olarak adlandırılıyor. Web tabanlı (HTML) yönetim birimi ile tüm ayarlarınızı kolayca Internet Explorer’da bir pencere içerisinden halledebiliyorsunuz. Kurulum kolay ve zahmetsiz denilebilir, birkaç dakika içerisinde internet’e çıkabiliyorsunuz. Hem USB, hem de Ethernet port’una sahip olduğu için küçük ofislerde HCM 1081’i ADSL hattın olduğu makinaya USB port vasıtası ile bağlayıp, Ethernet port’undan da bir switch’e internet bağlantısını yönlendirebilirsiniz. Genel olarak kurulum ve kullanım oldukça basit. Birkaç dakika içerisinde internet’e bağlanabiliyorsunuz. 2 yil olan garanti süresi “Garanti Plus” adı altında 2.5 yıla uzatılabiliyor. 99$ + KDV fiyatı da makul sayılabilir.

HiComm HCM1080
Kutudan modem disinda bir USB kablosu , telefon kablosu, splitter, sürücü cd’si, ve kullanım klavuzu çıkıyor. Ancak yaklaşık 50cm. lik boyu ile USB kablosu, modemini bilgisayarından uzakta konumlandırmak isteyenler için sorun yaratabilir. Bu model harici bir güç adaptörüne ihtiyaç duymuyor. Gerekli elektriksek gücü USB port’undan sağlayabiliyor. HCM1080, HCM1081 gibi web tabanlı bir yönetim arabirimine sahip değil. Gerekli ayarlar modem sürücüleri kurulurken sizden isteniyor ve kurulum tamamlanıyor. USB arabiriminin tak-çalıstır mantığına bu tür modemler güzel uyum sağlamışlar. Sürücüleri kuruyorsunuz ve modeminizi taktığınızda intermete çıkmaya hazırsınız. Bu modelin de satış fiyati 75 dolar ve bu tarz modemler içinde en ucuz çözümlerden biri.

SpeedTouch 510
Alcatel SpeedTouch serisi modemler bir süredir Thomson Multimedia tarafindan satılıyor. Thomson şu anda dünyadaki en büyük ADSL modem satıcılarından biri. SpeedTouch 510’un kutusundan güç adaptörü yanında Ethernet ve telefon kabloları, splitter, sürücü cd’si ve kullanım klavuzu çıkıyor (Türkçe). Web tabanlı yönetim biriminin dizaynı oldukça başarılı ve kolay bir kurulum sağlıyor. Ayrıca Dr. SpeedTouch ismindeki yazılım modem ve bağlantı problemlerine çözüm bulmanız için faydalı bir araç. Genel olarak kurulum ya da hız testlerinde herhangi bir problem yaşamadık. Yaklaşık 3 dakika içinde kullanıma hazır hale getirebiliyorsunuz. Türkiye’deki ADSL altyapısının büyük bölümü Alcatel tarafindan kurulduğundan ve Türkiye’de ilk satılmaya başlayan markalardan biri olduğu için Alcatel ADSL modemler içerisinde oldukça bilinen markalardan biri. Genel olarak oldukça başarılı olmasına rağmen 125 Euro’luk fiyatı rakiplerinden bir miktar yüksek.

SpeedTouch 510 Switch
SpeedTouch 510 ile SpeedTouch 510 Switch arasındakı tek fark isminde de tahmin edebileceğiniz gibi bu modelin 4 port’lu bir switch’e sahip olması. Aynen SpeedTounch 510’da olduğu gibi kutudan Türkçe kullanma kılavuzu, güç adaptörü, splitter, ethernet ve telefon kablolari yanında sürücü cd’si çıkıyor Yine web tabanlı bir yönetim birimi kullanılıyor ve kurulum adımları ve süresi SpeedTouch 510 ile aynı. Fiziksel görünüş olarak iki modem sadece arka paneldeki 4 adet Ethernet çıkışı ile birbirlerinden ayrılıyorlar. Üzerinde birden çok ethernet portuna sahip modeller özellikle küçük işletmelerde internet bağlantısı dağıtma konusunda büyük kolaylık sağliyor. Ev kullanıcılarından çok küçük ofis ya da işletmeleri hedefleyen bir ürün. Ancak evinizde birden çok bilgisayar varsa SpeedTouch 510 Switch ile ekstra bir masrafa gerek kalmadan hepsini internet’e taşıyabilirsiniz. Fakat 165 Euro’luk fiyatı ile testimize katılan en pahalı modellerden biri.

SpeedTouch 330
SpeedTouch 330’un kutusundan sadece telefon kablosu, sürücü cd’si ve kullanım kılavuzu (Türkçe) çıkıyor. SpeedTouch 330’un dış görünüşü de oldukça ilginç. Görünüşü gri bir vatoz balığını andırıyor. Harici bir güç kaynağına ihtiyaç duymuyor. Gerekli elektriksel gücü USB portundan alabiliyor. Üzerinde sadece ADSL hattınızı girebileceğiniz bir standart telefon soketinden başka giriş yok. Sürücüler kurulurken hazır ayarlardan birini seçiyorsunuz ve hazır ayarlar içerisinde “PPPoA LLC 8,35” ve “PPPoA VC-Mux 8.35” gibi ülkemizdeki iki altyapı için de hazır ayarlar var. Kurulumu oldukça basit ve hızlı. Hemen 1-2 dakika içerisinde sörf yapmaya başlayabiliyorsunuz. Sadece internet’e bağlanayım yeter, benim fazlasına ihtiyacim yok diyorsanız, standart ev kullanıcıları için basit kullanımı olan güzel bir ürün. Satış fiyati 90 Euro.

D-Link DSL-500G
Kutudan Ethernet ve telefon kabloları, güç adaptörü, kullanım kılavuzu ve sürücü cd’si çıkıyor. D-Link DI-804HV diğer harici modemlere göre fiziksel olarak biraz daha küçük ve görsel açıdan daha çarpıcı. Kutu içeriğinde hemen bir not kağıdı dikkatinizi çekiyor. Web tabanlı yönetim birimine erişim için kullanım kılavuzunda yazan 10.1.1.1 IP’si yerine 192.168.1.1 IP’sini kullanmanız gerektiği bildiriliyor. Genel olarak Web tabanlı yönetim birimi oldukça kullanışlı denilebilir. Web tabanlı yönetim biriminin sade olması önemli, yoksa kısa süre içerisinde menüler arasinda kaybolabiliyorsunuz. Kurulum sırasında bu model ile pek bir problem yaşamadık, kolayca 2-3 dakika içinde internet’e bağlanabildik. Genel kullanım için uygun bir model denilebilir. Satış fiyati 95 dolar olarak belirlenmiş.

AdAdsl USB
Işte size ilginç bir ürün. Testimize katılan modemler içerisinde en küçük boyuta sahip ADSL modem olması yanında bir diğer ilginç özelliği ise Türkiye’de tasarlanıp üretilmiş olması. Türkiye’de tasarlanmiş ama tabii ki çipset olarak Connexant’ın ADSL çipsetini kullanıyor. Kutudan USB ve telefon kablosu, kullanım kitapçığı ve kurulum cd’si çıkıyor. Ayrıca bir güç adaptörüne sahip değil, gerekli elektriksel gücü USB arabiriminden alabiliyor. Web tabanlı yönetim arabirimi tamamen Türkçe. Tabii ki tamamen Türkçe olması bir artı sayılabilir. Kurulum ve çalışır hale getirmek için 2-3 dakika yeterli. Performans olarak da bekleneni sunabiliyor. Ancak içinden çıkan kullanım kılavuzu daha geniş kapsamlı olabilirdi. Ayrıca sürücü cd’si de kopya bir cd olarak geliyor. Türk malı olması, özellikleri ve performans olarak diğer modellerden aşağı kalmaması çok güzel ancak 90 dolarlık fiyatı rakipleri ile karşılaştırıldığında biraz yüksek kalıyor.

AdAdsl Router Modem
AdAdsl Router da Türkiye’de dizayn edilmiş bir model. Bu modelde hem USB hem de Ethernet port’u bulunuyor. Kutudan USB ve Ethernet kabloları, telefon kablosu, splitter, güç adaptörü, kullanım kılavuzu ve sürücü cd’si çıkıyor. Kutuya dahil edilen splitter aynı zamanda yüksek elektrik darbelerine karşı korumalı (Surge Protection). İsterseniz dört adet Ethernet port’u barındıran bir modelde opsiyonel olarak sunuluyor. Ancak tabii ki sadece bir USB ve Ethernet port’una sahip model ile de internet bağlantınızı paylaştırmanız mümkün. Web tabanlı yönetim birimi yine tamamen Türkçe ve diğer Connexant çipsetli modellerden farklı değil. Kurulum çok fazla vaktinizi almıyor. Birkaç dakika içerisinde internete bağlanabiliyorsunuz. Ancak 120 dolarlık fiyatı rakipleri ile karşılaştırıldığında biraz yüksek sayılabilir.

Zoom X5

Zoom ADSL modemleri Türkiye’de en çok satılan markalardan biri. Zoom X5 bu serinin en üst modeli. Paketden USB ve Ethernet kabloları, telefon kablosu, Splitter, güç adaptörü, kullanım kılavuzu (Türkçe) ve sürücü cd’si çıkıyor. Zoom X5 de 4 adet Ethernet port’una sahip bir switch. Kurulumu basit ve internet’e bağlanmanız diğer modellerdeki gibi birkaç dakikayıi geçmiyor. Web tabanlı yönetim arabirimi iyi dizayn edilmiş, herşey yerli yerinde ve kafa karıştırmıyor. 4 port’lu switch ve USB arabirimi sayesinde 5 bilgisayarı ekstra bir masrafa gerek kalmadan internet’e bağlayabilirsiniz. Kalitesi ve sunduklarına göre fiyatı da düşünüldüğünde mantıklı seçimlerden biri olarak gözüküyor. Zoom X5’in satış fiyatı 110 dolar.

Zoom X4
Zoom X4’ün kutusundan modem, güç adaptörü, kurulum cd’si ve kullanım kılavuzu (Türkçe), Ethernet, USB ve telefon kablosu çıkıyor. Zoom X4 dahili olarak bir splitter’a sahip. Zoom X5’in küçük kardeşi olan Zoom X4’ün tek farkı dörtlü bir switch’e sahip olmaması. Web tabanlı yönetim birimi X5’den faklı değil. Yine aynı kullanım kolaylığı mevcut. Birkaç dakika içerisinde internet’e bağlanabiliyorsunuz. Eğer bir switch’e ihtiyacınız yoksa 95 dolarlık fiyatı ile Zoom X4 tercih edilebilecek bir ADSL modem. Ancak 10-15 dolar fazlasına Zoom X5 düşünmek de mantıklı olabilir.

Apache AE-DSL
Apache markasini ülkemizde standart dial-up modem pazarında tanınmış bir marka. Amerika çıkışlı bu modem üreticisinin ADSL modemlerini de Türkiye’de bulmak mümkün. Apache AE-DSL’in kutusundan USB ve Ethernet kabloları, telefon kablosu, Splitter, güç adaptörü, kullanım kılavuzu ve sürücü cd’si çıkıyor. Apache AE-DSL kutusundan çıkardığımızda testi yaptığımız NEC altyapısına sahip santrale göre ayarlanmıştı. Bu yüzden ekstra bir ayar yapmamız gerekmedi. Sanırım bu modem incelemeye gelmeden önce ADSL bağlantısı için denenmiş. Web tabanlı yönetim arabirimi yine klasik olduğu üzere diğer modellerle oldukça benziyor. Kullanımı kolay ve fazla kafa karıştırıcı değiil. Splitter’i olmasi hem USB, hem de Ethernet arabirimi olması, artıları arasında sayılabilir. Ayrıca Apache AE-DSL masa üzerinde şık durabilecek bir dizayna da sahip. Satış fiyatı ise 99 dolar.

U.S.Robotics 9106
U.S.Robotics markasını standart dial-up modemlerin yaygınlaşmaya başladığı yıllardan sanırım tanımayan yoktur. Dial-up modemlerin popüler olmaya başladığı zamanlarda teknolojiye öncülük etmiş olan U.S.Robotics firması, daha sonra 3Com firması tarafından satın alınmıştı. ADSL modemler arasında U.S.Robotics’i görünce şaşırdım. Aslında U.S.Robotics 9106 tamamı ile şaşırtıcı bir ürün. Kutusundan sadece Ethernet ve telefon kablosu, güç adaptörü, kullanim kılavuzu ve iki tane anten çıkıyor. Diğer modemlere benzer bir yapıya sahip olan web tabanlı yönetim arabirimi test ettiğim modemler içerisinden en derli toplu ve gelişmiş arabirimlerden biriydi. Kolayca birkaç dakikada internet’e bağlanmayı başardım. U.S.Robotics 9106 aynı zamanda 4 port’lu bir switch olması yanıinda kablosuz bir gateway de sunuyor. Yani bir modemle hem dört makinaya Ethernet port’u üzerinden, hem de kablosuz iletişim kurabilen tüm makinalara internet’i dağıtmanız mümkün. Kablosuz ağ yapılandırması da çok basit ve kısa sürede kurulabiliyor. Kısaca U.S.Robotics testimize katılan modemler arasında en zengin özelliklere sahip modemdi. Bu zengin özelliklerin karşılığı ise 229 dolar. Ayrıca U.S.Robotics 9105 adında, sadece kablosuz ağ gateway’i olmayan, diğer tüm özellikler ortak olan bir model de mevcut.

Aztech DSL305EU
Aztech DSL305EU’da harici modellerden biri. Kutusundan 2 x Ethernet, telefon ve USB kablosu, güç adaptörü, kullanım kılavuzu ve sürücü cd’si çıkıyor. Modem yatay ve dik olarak konumlandırılabiliyor. ADSL modemlerde hakim olan siyah renk yerine Aztech DSL305EU gri renge sahip. Web tabanlı yönetim birimi gördüklerim içinde en basit kullanıma sahip olanlardan birisi. Sadece Encapsulation , VCI ve VPI ayarlarını yapıp kullanıcı adınizı ve şifrenizi yazıyorsunuz ve internettesiniz. Kurulum hızı bakımından testimize katılan modeller içerisinde Aztech DSL305EU için sampiyon diyebiliriz. Özellikle kolay yönetim birimi tecrübesiz kullanıcılar için bir artı olabilir. Ayrıca tecrübesiz kullanıcılar için tüm soketler ve kablolar renk kodlarına sahip. Gerekli uyarılar ve dikkat edilmesi gereken bilgiler bir sticker ile modem üzerine yapıştırılmış. Satış fiyatı 104 dolar.

Aztech DSL206U
Aztech DSL206U’nun kutusundan USB ve telefon kabloları, splitter, sürücü cd’si ve kullanım klavuzu çıkıyor. Yine diğer Aztech modeli olan DSL305EU gibi bu modelde de kurulum işlemi oldukça basit ve mantıklı yürüyor. Sürücüleri kurarken size gerekli ayarlar soruluyor ve sistem kurulduğunda masaüstünüzde internet’e bağlanmak için bir kısayol oluşturulmuş halde sizi bekliyor. Elektriksel güç ihtiyacını USB port’u üzerinden sağlayan bu model de düşük bütçeli ve tecrübesiz kullanıcılar için mantıklı seçimlerden biri. Ayrıca bir splitter’a sahip olması da telefon hattını kullanmaya devam etmek isteyenler için bir artı sayılabilir. Fiyatı da 69 dolar gibi oldukça makul bir seviyede.

Inca AMX-CA81R
Inca AMX-CA81R’nin kutusundan ethernet ve telefon kablosu, splitter, güç adaptörü ve Türkçe kullanım kılavuzu çıkıyor. Web tabanlı yönetim birimi diğer Connexant çipsetli modellerden faklı değil. Kurulum muadilleri ile ayni sürede kolayca halledilebiliyor. Aynı anda hem USB hem de ethernet port’larına sahip olduğu için ofis için internet’i dağıtmak için de kullanılabilir. Inca AMX-CA81R için 93 dolarlik bir satış fiyatı belirlenmiş. Son olarak Inca AMX-CA81R’yi mutlaka kutusundan çıkan ethernet kablosu ile kullanmalısınız.

Corecess 3112
Iorecess 3112’nin kutusundan USB ve telefon kablosu, splitter, sürücü cd’si ve Türkçe kullanım kılavuzu çıkıyor. Corecess 3112 elektriksel gücünü USB port’undan alan küçük modemlerden. Ancak web tabanlı yönetim arabirimi ile rakiplerinden bir miktar ayrılıyor. Kurulum basit ve zahmetsiz. 2-3 dakika içinde internet’tesiniz. “Çok fazla yerim yok, kullanımı kolay küçük, güvenilir bir ADSL modem arıyorum” diyorsanız düşünülebilir. Özellikle tecrübesiz kullanıcılar için yine mantıklı çözümlerden biri. Fakat satış fiyatı benzerlerinden bir miktar daha yüksek. Corecess 3112’nin 105 dolarlık bir satış fiyatı var.

Allied Telesyn AT-AR210
Kutudan USB ve telefon kablolari, sürücü cd’si ve kullanim klavuzu çikiyor. Allied Telesyn de güç ihtiyacını USB port’u üzerinden sağlayan küçük harici ADSL modemlerden biri. Web tabanlı bir yönetim birimi yok. Sürücülerin kurulumu sırasında gerekli bilgiler sizden istenerek kurulum sonunda masaüstünüzde bağlantı için bir kısa yol oluşturuluyor. Dahili olarak bir splitter’a sahip ve kurulum aşamasında diğer modellerden farklı bir prosedür işlemiyor. Yine birkaç dakika içerisinde internettesiniz. 116.450.000 TL satış fiyatı da makul sayılabilir.

Asus ADSL USB
Asus markasına sanırım diğer bilgisayar ekipmanlarından aşinasınız. Kutudan diğer modellerden farklı olarak mavi bir modem çıkıyor. Ayrıca sürücü cd’si telefon ve USB kablosu ile kullanım kılavuzu da paket içeriğine dahil. Asus’un bu modeli de harici bir güç kaynağına ihtiyaç duymuyor ve güç ihtiyacını USB arabirimi üzerinden sağlayabiliyor. Web tabanlı bir yönetim arabirimine sahip değil. Benzerlerindeki gibi sürücülerin kurulumu sırasında gerekli ayarları yapmanız isteniyor ve kurulum bittiğinde masaüstünüzde bağlantı için bir kısa yol oluşturulmuş oluyor.

ZyXEL Prestige 652H
ZyXEL Prestige 652H’da testimize katılan en zengin içerikli ADSL modemlerden biri. Kutudan modem dışında ethernet ve telefon kablosu, serial iletisim kablosu (com port), PCMCIA kablosuz LAN kartı sürücü cd’si ve kullanım kılavuzu çıkıyor. ZyXEL Pretige 652H aynı zamanda 4’lü bir switch’e de sahip. Kablosuz ağ gateway için bulunan çözüm ise ilginç. Modemin sol yanında bir PCMCIA slot’u var ve kablosuz ağ kartı bu slot’a takılıyor. Web tabanlı yönetim arabirimi de teste katılan modeller içerisinde en derli toplu olanlardan biri. Kolayca birkaç dakika içinde tüm ayarlarınızı yapabiliyorsuz. Sonuç olarak bir modem ile hem 4’lü switch ile birden çok bilgisayara hem de PCMCIA yuvasına takılan kablosuz LAN kartı ile kablosuz iletişim kurabilen cihazlara internet’i dağıtmanız mümkün.


 

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -