5.7 C
İstanbul
22 Aralık 2024 Pazar
Ana SayfaİncelemeGPRS ile ICQ

GPRS ile ICQ

GPRS(General Packet Radio Service) mobil iletişimde aslında yeni bir çağın kapısını açıyor. Ancak çoğumuz gelecekte hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacak olan teknolojilerin temelinin GPRS ile atıldığının şuan da farkında değiliz. Yakın zaman (yaklaşık 2-3 sene) içinde mobil iletişimin hayatımızda şimdikinden çok daha fazla yeri olacak. Mobil iletişim için gelecekte kullanacağımız teknolojiler ise çok büyük ihtimalle bugün temelleri GPRS ile atılan UMTS gibi teknolojiler olacaklar.

GPRS, mobil iletişim teknolojisinde halen kullanılmakta olan devre anahtarlama (circuit-switched) yani sadece tek bir kullanıcıya tahsis edilen hat üzerinden sürekli bağlantı metodu yerine, paket anahtarlama(packet-switched) yani aynı hattın birden çok kullanıcı tarafından paylaşıldığı yöntemi kullanmaktadır. Paket-anahtarlama tekniğinde veriler gönderilmeden önce çok sayıda küçük pakete bölünür ve bu paketlerin her biri “varış adresinin neresi olduğu” bilgisine de sahiptir. Tüm paketler varış noktasına ulaştığında ise burada tekrar birleştirilirler ve orijinal veri elde edilmiş olur. Aslında paket-anahtarlama tekniği yeni birşey değildir. Sonuçta hergün kullandığımız internet’de paket-anahtarlama tekniğinin kullanıldığı dev bir network’tür.

Ayrıca GPRS paket anahtarlamalı teknolojisi ile eskiye oranla çok daha yüksek hızlarda mobil iletişim imkanı sağlayabilir. GPRS’de iletişim her biri 14.4Kbit/s ‘lik kapasiteye sahip slot’lar üzerinden sağlanır.(aslında bu slot’ların efektif kullanımı 9.6Kbit/s civarındadır) Ve aşağıdaki tabloda gördüğünüz gibi GPRS’de 12 farklı sınıf var. Ancak bu sınıflar değişik slot sayılarına sahip olsa da aynı anda sadece sınırlı sayıda slot aktif olabilir. Kısaca GPRS’in hızı cep telefonunuzun desteklediği sınıf ile doğru orantılıdır denebilir.
 

Down + UpAktif Slot
Class 11+12
Class 22+13
Class 32+23
Class 43+14
Class 52+24
Class 63+24
Class 73+34
Class 84+15
Class 93+25
Class 104+25
Class 114+35
Class 124+45
Class A: Aynı anda hem GPRS hemde GSM hizmetleri
Class B: Dönüşümlü olarak GPRS/GSM hizmetleri
Class C: Aynı anda GPRS ya da GSM hizmetlerinden biri

Örneğin testler sırasında kullanacağımız Ericsson T68i Class 8 desteği verebiliyor. Yani aynı anda 4 slot’u downlink ve 1 slot’uda uplink için kullanabilir. Bu da yaklaşık olarak günümüz standart dial-up bağlantınızla ulaşabileceğiniz maksimum hızlara yakın bir download hızı sağlar. Ayrıca aynı anda GPRS ve GSM servislerinden yararlanıp yararlanamayacağınızı da telefonunuzun desteklediği sınıflar ve GSM operatörünüzün bu sınıflara verdiği destek ile belirlenir. Bazı telefon ve GSM operatörleri ile aynı anda hem telefon görüşmesi yapabilir hem de hatta kalabilirken bir diğerinde GPRS kullanılırken size ulaşılamayabilir.

Class 2Trium Mondo
Class 4Motorola 720i, T260, V70 Ericsson R520m
Class 6Nokia 3650, 5100, 6100, 6310i, 6610, 6510,7210, 7650, 8310, 8910, 8910i
Class 8Panasonic GD67, 76, 87, 96 / Raks 7530 / Siemens C55, M50, ME45, S45, S45i / Ericsson T65, T68, T68i, T200, T300, P800 / Motorola C336
Class 10Siemens S55 / Philips Fisio 620,820

GPRS teknolojisi, kullanıcıya yüksek hızlı bir erişimin yanı sıra, bağlantı süresine göre değil gerçekleştirilen veri alışveriş miktarına göre ücretlendirilen iletişim olanağı da sağlar. Bu yönüyle GPRS, “sürekli bağlantı halinde” olma imkanı da sağmaktadır. İsterseniz her gün 24 saat bağlantı halinde kalabilirsiniz ve karşılığında sadece bu süre içinde gerçekleşen veri miktarı üzerinden fatura ödersiniz. Maliyetler açısından da bakılacak olursa, GPRS’in bir paket teknolojisi olması hem operatörler hem de kullanıcılar için çok daha verimlidir.

Yazımızda daha çok GPRS teknolojisin bu yönü üzerinde duracağız ve bu teknolojiden ICQ gibi düşük veri aktarım oranlarına ihtiyaç duyan programlarla nasıl faydalanabileceğimizden bahsedeceğiz.

Çünkü günümüzde standart bir internet kullanıcısı tercih ettiği servis sağlayıcıya ödediği abonelik ücreti haric, sadece telefon ücreti olarak bir saatlik bağlantı için 1.200.000TL ödemektedir. Eğer gece saat 22:30’dan sonra internet’i kullanmak isterseniz bu ücret indirime tabii tutularak 720.000 TL’ye kadar düşebiliyor. Ancak yinede bu ücretlendirme indirimli saatlerdeki tarife ile bile internet’i sık olarak kullananlar için ay sonunda oldukça yüklü faturalar ile karşı karşıya kalmak manasına geliyor.
 

Hergün indirimli tarifenin uygulandığı 22:30’dan sonra internet’e bağlansanız ve sadece 1 saat bağlı kalsanız bile ay sonunda internet servis sağlayıcınız haric sadece bu bağlantı ücreti olarak yaklaşık 22Milyon fatura tutarınıza eklenir. Ancak bir çoğumuz genellikle 1 saat den fazla bağlı kalıyoruz ve saat 22:30’dan sonra bağlanmaya dikkat edenlerin sayısı da oldukça az. Bu da demek oluyor ki tahmin ettiğimiz fatura miktarı sıklıkla internet’i kullananlar için minimumlara yakın tutarları yansıtıyor.

Halbuki ICQ başında geçen saatler için eğer GPRS’i kullanırsanız bu kadar yüksek meblağlar ödemenize gerek yok. İhtiyacınız olanlar ise GPRS destekli bir cep telefonu, GPRS kullanımına açık bir hat ve GPRS destekli telefonunuz ile bilgisayarınızı haberleştirecek bir yol. Eğer bu şartları yerine getirirseniz ICQ başında geçen zamanlarda ödediğiniz telefon faturalarının tutarlarını 10 kat kadar düşürebilirsiniz. Çünkü ICQ’nun bazı versiyonları gerçekten çok düşük veri iletişimine ihtiyaç duyuyor. Bu sayede GPRS’in sadece aktarılan veri miktarı üzerinden ücretlendirme mantığı ile %100 örtüşüyor.

Aslına bakarsanız yerinde kullanmazsanız ülkemizde GPRS tarifeleri pek ucuz sayılmaz. GSM operatörleri GPRS tarifeleri için değişik politikalar izlemekteler. GPRS servislerini ilk açtıklarında tüm operatörler belirli bir süre bu servisten hiç bir ücret almazken (aslında bazı teknik nedenlerden alamıyorlardı) bu demo dönemi sona erdikten sonra şuan da ücretsiz GPRS hizmeti veren GSM operatörü yok.

TurkcellTelsimAycellAria
Abonelik ücretiYok10MilyonYokYok
Sabit ücretYok5MilyonYokYok
Her 1 KByte için(0-5MB)1.250TLSınırsız trafik950TL1.200TL
5MB’a kadar her 1MB için1.280.000TLSınırsız trafik972.800TL1.228.800TL

GPRS sadece sürekli bağlı kalmanız gereken ama fazla veri iletişimine ihtiyaç duymayan senaryolar için uygundur demiştik. Aksi taktirde tablodaki ücretlere de baktığınızda kolayca birkaç dakika içinde milyonlarca liralık faturalarla karşı karşıya kalabileceğinizi anlamış olmalısınız. Tabloda da gördüğünüz gibi 1Mbyte’lık veri iletişimi için yaklaşık olarak 1.250 Milyon ile 1 Milyon arasında gezinen fiyatlar talep ediliyor. Başka bir değişle download ettiğiniz sıradan bir MP3 dosyası size yaklaşık 5Milyon liraya mal olabilir. Ancak Turkcell burada daha mantıklı bir tarife uygulayarak aktarılan data miktarı arttıkça 1KB başına ödenecek ücreti düşürüyor. Fakat yinede standart internet kullanımı için GPRS’i kullanmak oldukça pahalı.
 

Turkcell Faturalı Hatlar için GPRSCELL-InternetKullanım AralığıKullanım aralığında, KB başına ücret
(KDV dahil-ÖİV hariçtir)Kullanım aralığı, sonuna kadar kullanıldığında ödenecek tutar0 – 5 MB1,250 TL / KB6,400,000 TL5 – 10 MB900 TL / KB11,008,000 TL10 – 25 MB600 TL / KB20,224,000 TL25 – 50 MB400 TL / KB30,464,000 TL50 MB +200 TL / KB


Bir fikir vermesi bakımından şimdiden söylemek gerekirse en pahalı hizmeti veren Turkcell ile bile GPRS’i kullansak, 2 Saat’lik ICQ kullanımı sonucunda 100bin lira civarı bir fatura maliyetiniz olacak.Halbuki klasik dial-up ile sadece telefon faturası tutarınız en az 1.5 Milyol lira olacaktı.

Ancak en azından sadece ICQ başında geçen sürelerdeki telefon faturalarınızı aşağıya çekmek amacıyla GPRS’den faydalanmak aslında çok da kolay değil. Fakat eğer bilgisayarlarla biraz haşır neşirseniz az bir çaba ile halledilemeyecek kadar da zor değil. Yinede GPRS için çok tecrübesiz kullanıcıların biraz zorlanacağı türden bir bağlantı şekli denilebilir.

Öncelikle Eğer telefon ve GSM hattınızla ilgili bir probleminiz yoksa telefonunuz ile bilgisayarınızı haberleştirmek için bir yol bulmalısınız.

RS 232 data kablosu:
Kullanabileceğiniz ne basit ve sağlıklı yollardan biri. GPRS destekli tüm telefonlar için bir data kablosu satın almanız mümkün. Bilgisayarların %99.9’unda ise RS232(serial port) bulunmakta. Bilgisayarınızın serial port’u yoksa telefonunuzun data kablosunun USB arabirimini kullanan modelini de bulmanız mümkün.

Kızılötesi(Infrared) Bağlantı:
InfraRed ile telefon ve bilgisayarınızı haberleştirmeniz için ikisinin de Infrared arabirimine sahip olması gerekir. GPRS destekli telefonların çok büyük bir kısmı Infrared port’una sahiptir. Notebook, PDA gibi taşınabilir cihazlarında büyük bir kısmı da Infrared port’u olmasına rağmen masa üstü bilgisayarlarda Infrared sık kullanılan bir arabirim değildir. Ancak istenirse yine Serial Port yada USB arabirimini kullanan Infrared port’ları desktop bilgisayarlar için satın alınabilir. Infrared kablosuz bağlantı sağlaması bakımından kolaylık sağlar, ancak hem Infrared desteği veren cihazların sürekli olarak birbirleri görmesi gerektiği hem de yaklaşık 1metre uzaklıktan sonra dahi sağlıklı bağlantı sağlayamaması bakımından çok da kullanışlı değildir.

Bluetooth:
En konforlu bağlantı şekli. Yeni model GPRS destekli telefonların üst modelleri dahili olarak Bluetooth desteği ile birlikte gelmektedir. Masa üstü bilgisayarınız içinde yine USB arabirimini kullanan Bluetooth arabirimi bulmanız mümkün. Bluetooth ile bağlantı sağlarken telefonunuz ile bilgisayarınız birbirlerini görmesi gerekmez hatta aynı odada bile olmalarına gerek yoktur. 10 metrelik bir çap içinde kablosuz olarak oldukça kolay ve konforlu bağlantı sağlanabilir. Ancak hem Bluetooth destekli cep telefonları hem de harici Bluetooth birimleri fiyatları ile bu yöntemi en pahalı yöntem haline getirmektedir.

Bu üç yöntem dışında isterseniz harici GPRS Modem’ler gibi seçeneklere de yönlenebilirsiniz fakat bu modemlerin fiyatları telefonunuzdan bile daha pahalı olabilir. Ancak belki PCMCIA yuvaya sahip Notebook ya da PDA kullanıcıları için pahalı ama pratik bir çözüm olabilir. Bu üç yol içinde en mantıklısı fiyatı ve her GPRS destekli telefona uygulanabilmesi bakımından “data kablosu” kullanmak gibi gözüküyor. En kullanışlısı ise kesinlikle Bluetooth bağlantısı.

Eğer GPRS destekli bir telefonunuz ve GPRS servisi açık bir cep telefonu hattınız varsa, cep telefonunuz ile bilgisayarınızı haberleştirmek için bir yola da karar verdiyseniz sanırım artık başlayabiliriz.

GPRS ile Internet’e çıkış yaparken aslında siz cep telefonunuz ile kullandığınız cep telefonu şebekesinin Internet’e hızlı bir hat ile bağlı server’ına bağlanıyorsunuz ve onun üzerinden Internet’e ulaşıyorsunuz. Yani cep telefonu şebekenizin Internet’e bağlı sunucusunun Internet bağlantısını paylaşmış oluyorsunuz.

Cep telefonu şebekenizin bu Internet’e bağlı sunucusuna erişmek için öncelikle cep telefonunuzda bazı ayarlar yapmalısınız. Bu ayarlar cep telefonunuzun markasına ve kullanmakta olduğunuz cep telefonu şebekesine göre değişiklik gösterse de prosedür temel olarak aynı mantık üzerinde işlemektedir. Biz tüm testlerimizde Sony Ericsson T68i cep telefonu, Ericsson DRS-11 data kablosu, Ericsson GC75 GPRS Pc Card modem, MSI USB Bluetooth dongle ve standart notebook Infrared port’unu kullandık. Cep telefonu şebekesi olarak ise en çok aboneye sahip olan Turkcell’i kullanacağız. Aynı zamanda sabit aylık ücret üzerinden GPRS servisi sağlayan Telsim’e de göz atacağız. Ancak bağlantı şekillerini anlatırken her şey Turkcell abonesi olduğunuz varsayılarak anlatılacaktır.

Cep telefonunuzdan GPRS vasıtası ile internet’e bağlanmak için öncelikle telefonunuzda iki temel ayarı mutlaka yapmalısınız.

APN(Access Point Name) cep telefonu operatörünüz tarafından belirlenen erişim noktası ismidir. Örneğin Turkcell’de GPRS üzerinden Internet erişimi için kullanılan APN “internet” olarak belirlenmiştir ve Turkcell kullanıcıları GPRS üzerinden internet’e çıkmak istediklerinde cep telefonlarında APN istenilen kısma “internet” yazmalıdırlar. Aynı şekilde WAP erişimi için “wap” isminde bir APN ya da sadece email için tahsis edilmiş değişik isimlerde APN’ler bulunabilir. Kullanılacak APN isimleri farklı operatörlerde değişiklik gösterebilir ancak APN isimlerini cep telefonu operatörünüzden ya da operatörün internet sitesinden kolayca bulabilirsiniz.

CID(Context ID) ise kullanacağınız APN’lerin index numarasıdır. Örneğin cep telefonunuzda internet APN’i bir numaralı CID’ye kaydedilmişse CID=1 olmalıdır. WAP erişimi için “wap” isimli bir APN’iniz daha olabilir ve bu da 2 numaralı CID’yi kullanabilir. CID kısaca cep telefonunuzda bulunan GPRS bağlantı ayarlarının seçilmesini sağlar. Bu sayede GPRS bağlantısı sağlanırken arayacağınız numaraya CID numarasını da ekleyerek ne çeşit bir bağlantı yapacağınızı karşı tarafa belirtmiş olursunuz.

Yeri gelmişken, GPRS bağlantısı kurmak için aramanız gereken numara ise genellikle “*99***1#” şeklindedir. Bu numarayı cep telefonunuzun dahili modemine aratarak, bir numaralı CID’de belirtilen APN’in kullanılacağı belirtilmiş olur. Eğer telefonunuzda standart olarak tanımlı CID ve APN kullanılmak istenirse sadece “*99#” de aranabilir. Bazı cep telefonları ise CID kullanmamaktadır. Bu modellerde index numarası cep telefonundaki dahili modemin AT komut seti vasıtası ile seçilebilir. Ancak bu ayarlar markalara göre değişiklik gösterebilir. Fakat bu bilgilere kolayca cep telefonu hattınızın sitesinden ulaşabilirsiniz.

Aslında cep telefonunuzdaki GPRS ayarlarını yapmanın en kolay yolu. Kullandığınız cep telefonu şebekesinin müşteri destek hatını aramak olacaktır. Genellikle cep telefonunuzun modelini yazacağınız bir kısa mesajı, özel bir numaraya göndererek de kolayca GPRS ayarlarınızın size otomatik olarak SMS ile gelmesini sağlayabilirsiniz. Hatta cep telefonunuz destekliyorsa (yeni modellerin çoğu destekliyor) GPRS ayarları size gelen bir mesaj ile otomatik olarak bile yapılabilir.

Telefonunuzda GPRS için gerekli ayarları yaptıktan sonra sıra telefonunuz ile bilgisayarınızı haberleştirmeye geliyor. İlk olarak tüm cep telefonları için uygulanabilen ve en ucuz yöntem olan data kablosu’ndan bahsedelim.

Data kablosu hemen hemen tüm cep telefonu markası ve modelleri için kolaylıkla temin edilebilir olması ve en ucuz yöntemi oluşturması bakımından en çok tercih edilen yoldur. Yan sanayi üretimi olanları 15-25Milyon, orjinal kabloları ise 50-60Milyon arasına temin edebilirsiniz. Orjinal kablo pahalı olsa da uzun vade de daha ucuza gelebilir. Çünkü sık sık sökülüp takılacağı için yan sanayi üretimi olanlar kolayca bozulabiliyorlar. Data kablonuz ve telefonunuz hazırsa işiniz kolay.

Öncelikle bilgisayarınızın serial port’unun aktif olduğundan emin olun. (BIOS’dan serial port’lar kapatılmış olabilir.) Sonra gerekli bağlantıyı yapın. Daha sonra telefonunuzun yanında gelen CD’lerden ya da internet sitesinden telefonunuzun modem sürücülerini bulup yükleyin. Testler için kullandığımı Ericsson T68i’de işler oldukça kolaydı. Sadece CD’deki Ericsson Communication Suite R3A’yı yükledikten sonra sistem aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi Ericsson T68 Cable Modem’i otomatik olarak tanıdı. Telefonunuzun modemi sisteminizdeki modemlere dahil olduktan sonra artık bu modemi standart bir modem gibi kullanabiliriz.

Şimdi yapmanız gereken standart dial-up bağlantınızda kullandığınız modeminizle internet’e bağlanırken yaptıklarınızdan pek farklı değil. Sisteminizdeki yeni bağlantı sihirbazı ile yeni bir bağlantı tanımlamaya başlayın. Aşağıdaki resimde gördüğünüz modem seçim ekranında telefonunuzun dahili kablo modemini seçin ve daha sonra arayacağınız numara kısmına “*99***1#” yazarak kullanıcı ismi ve şifre kısmını boş bırakarak yeni bir dial-up bağlantı tanımlayın. Tabii ki cep telefonunuzdaki internet bağlantısı için kullandığınız APN’in index numarası 1 yani CID=1 ise arayacağınız numara “*99***1#” olacaktır. Eğer CID=X ise numarayı “*99***X#” şeklinde değiştirmelisiniz.

Test için kullandığımız Turkcell hattı ile GPRS üzerinden internet bağlantısı için kullanıcı ismi ve şifreye ihtiyaç duyulmuyor. Bu yüzden bu kısımları boş bırakabilirsiniz. Ancak değişik cep telefonu şebekelerinde kullanıcı ismi ve şifreye ihtiyacınız olabilir. Ayrıca Turkcell’de GPRS üzerinden internet’e çıkarken herhangi bir DNS ya da Gateway ayarına da ihtiyacınız yok. Yeni bir dial-up hesabı tanımladıktan sonra standart modeminizde olduğu gibi bağlantı sağlayabilirsiniz. Bağlantı birkaç saniye içinde kurulacaktır. GPRS ile zaten aslında sürekli olarak online olduğunuz için bağlantı süresi standart dial-up modemlere oranla çok çok kısadır.

Eğer kızılötesi port vasıtası ile cep telefonunuz ile bilgisayarınız arasındaki bağlantıyı sağlayacaksanız da prosedür kablodan çok farklı değil. Bilgisayarınızdaki kızılötesi port sorunsuz çalışıyorsa aynı kablo bağlantısında olduğu gibi telefonunuzun kızılötesi modeminin sürücülerini yükleyip daha sonra yeni bir Dial-up bağlantısı oluşturarak bu bağlantıda modem olarak telefonunuzun kızılötesi modemini kullanacağınızı belirtmeniz kafi. Diğer tüm işlemler kablo ile bağlantı yaparken uyguladıklarımız ile aynı. Ancak kızılötesi bağlantıda cep telefonunuz sürekli doğru açıda ve mesafede durması gerektiği için çok kullanışlı bir bağlantı şekli değil. Fakat zaten kızılötesi port’u olan bir notebook’unuz varsa kısa süreli kullanımlar için düşünülebilir.

En rahat, kullanışlı ve pahalı yöntem olan Bluetooth bağlantısında ise öncelikle tabii ki cep telefonunuzun Bluetooth desteği sunması ve bilgisayarınızda da bir USB Bluetooth dongle’ı olması gerekiyor. Bluetooth ile bağlantıda da prosedür tamamı ile aynı. Yine telefonunuzun Bluetooth modeminin sürücülerini yüklemeli ve daha sonra Dial-up bağlantınızda modem olarak cep telefonunuzun Bluetooth modemini kullanacağınızı belirtmelisiniz. Tabii ki Bluetooth dongle’ınızıda önce sisteminize tanıtmanız gerekir.

GPRS üzerinden internet’e bağlandıktan sonra klasik Dial-up bağlantınızla yaptığınız herşeyi yapabilirsiniz. Web sayfalarına bakabilir, Email’lerinizi kontrol edebilir ya da birkaç MP3 download edebilirsiniz. Ancak bu dediklerimin hepsini Turkcell GPRS ile internet’e bağlı iken yaparsanız ay sonunda yüz milyonlar, hatta milyarlar ile ifade edilen cep telefonu faturaları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

GPRS yüksek data iletişiminde kullanmak için oldukça pahalı bir yöntem. GPRS’de ücretlendirme bağlantı süresi üzerinden değil aktarılan veri miktarı üzerinden hesaplanmaktadır. Bu yüzden GPRS sadece düşük veri iletişimi ve uzun bağlantı sürelerine ihtiyaç duyan ICQ gibi programlar için ideal bağlantı şeklidir ve en ucuz yöntemdir. Zaten hatırlarsanız yazının ana fikride ICQ’yu GPRS bağlantısı üzerinden nasıl yapabileceğimiz üzerineydi.

GPRS bağlantısı ile ICQ’ya bağlanırken de bir çok şeye dikkat etmeliyiz. Öncelikle “ICQ Pro 2003a” gibi bir versiyon kullanmamalısınız. Çünkü ICQ Pro’da her mesaj penceresinin altında bir reklam grafiği de gelecektir ve bu da ciddi veri iletişimine neden olacaktır. Her ne kadar bu reklam grafiklerini kapatmanın yolları olsa da ICQ Pro standart kullanımda bile GPRS ile kullanılmaya elverişli olmayacak kadar çok veri iletişiminde bulunuyor. Bu yüzden bu iş için en iyi ICQ versiyonu “ICQ Lite” . ICQ Lite’da hem mesaj pencerelerinin altında reklam grafikleri yok hem de normal kullanımda çok fazla veri iletişiminde bulunmuyor. Hatta ben sadece sohbet için ICQ kullanıyorum, temel fonksiyonlar benim için kafi diyorsanız buradan sadece 44KB büyüklüğünde Visual Basic ile yapılmış mini bir ICQ versiyonunu da indirebilirsiniz. Bu versiyonun ismi ise “ICQ2Go!” Bu versiyonda GPRS ile kullanılmaya uygun olacak derecede az veri iletişiminde bulunuyor. Hatta en az veri iletimi sadece bu programla sağlanıyor. Ancak sadece temel fonksiyonları içerdiğinden biraz daha fazla veri iletişiminde bulunan fakat kullanabileceğiniz fonksiyonlar bakımından çok daha zengin olan ICQ Lite, GPRS üzerinden internet’e bağlandığınızda kullanabileceğiniz en ideal ICQ sürümü denilebilir.

Aşağıdaki grafikte gördüğünüz gibi 2 saat’ten biraz uzun süren bir ICQ2Go! kullanımı için 32Kb veri gönderilmiş ve 43kb veri alınmış yani toplam sadece 75Kb civarında veri iletişiminde bulunulmuş. Kullandığımız en pahalı GPRS servisini sunan Turkcell ile birlikte bile bu bağlantının maliyeti 112bin lira. Aycell ile bağlanmış olsaydık bu ücret 70 bin lira civarlarına bile inebilirdi. Ve bu tür bağlantıları her gün yapsam bile aylık maliyeti yaklaşık 3 Milyon 300 bin TL. civarında olacaktı. Ayrıca internet servis sağlayıcıya bir ücret ödemedim. Ve sadece 2 sn. İçinde internete bağlandım. Bu 75KB’lık veri iletişiminin 25KB’ıda ilk bağlantı sırasındaki bilgi alışverişi için harcandı. Aslında bu yaklaşık 2 saatlik bağlantıda ihtiyaç duyulan veri alışverişi 50KB civarında.

Bu 2 saat içinde çok yoğun olmasa da 2-3 arkadaşımla oldukça fazla şey konuştuk diyebilirim. Çok daha yoğun kullanımlarda veri aktarımı bir miktar daha artsa da yinede tutar çok düşük düzeylerde kalacaktır.

Aynı bağlantıyı her gün standart Dial-Up modemimiz ile yapmış olsaydık Türk Telekom’un son zamlarından sonra 1 saatlik bağlantın 1.200,000TL olduğu da düşünülürse sadece telefon faturası en iyi ihtimalle 50-60Milyon lira civarında olacaktı. Internet’in en ucuz olduğu saat 22:30’dan sonra bile bu bağlantıyı yapmaya özen göstersek yine saati 720.000 TL’den aylık 40 Milyon TL gibi bir fatura ile karşılaşmak mümkündü. Tabii ki bu hesaplamalar bir ay içinde her gün internet’e bağlandığınız ve her defasında 2 saat bağlı kaldığınız düşünülerek hesaplanmıştır. Halbuki aynı bağlantı süresi ve GPRS üzerinden ICQ kullanımı için sadece 3 Milyon TL civarı bir fatura bedeli ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu anormal fiyat farkı sadece ICQ kullanırken GPRS kullanmayı oldukça mantıklı bir hale getiriyor. Ancak GPRS destekli bir telefon ya da en azından bir data kablosu almanız gerektiğinden bir miktar masraf yapmanız gerekiyor. Fakat ICQ başında çok fazla zaman geçiriyorsanız kısa sürede masraflarınızı telafi edebilirsiniz.

Sonuç olarak GPRS üzerinden ICQ kullanımı neresinden bakarsanız bakın oldukça ekonomik gözüküyor. Ancak kesinlikle aklınızdan çıkarmamamız gereken birkaç kurala harfiyen uymalısınız.

 – GPRS ile internet’e bağlıyken sadece ICQ kullanmalısınız. Ayrıca ICQ’yu kullanırken dosya transferi de yapmamalısınız. Arkadaşınıza göndereceğiniz 650Kb’lık bir dosyanın bile Turkcell tarafından yaklaşık 1 Milyon TL olarak ücretlendirileceğini unutmayın.

 – ICQ’nun sadece ICQ Lite ve ICQ2Go! versiyonlarını kullanın ve hiç bir zaman internet’e GPRS üzerinden bağlandığınızı unutarak email kontrolü ya da sörf’e kalkışmayın.

Eğer bu kurallara dikkat etmezseniz ay sonunda oldukça yüklü faturalarla karşılaşabilirsiniz. Ancak sadece aylık sabit ücret üzerinden GPRS hizmeti sunan Telsim GPRS servisini kullanıyorsanız dilediğinizce internet’i kullanabilirsiniz çünkü her ay düzenli olarak aktarılan veri miktarına bakılmaksızın 5 Milyon lira ödeyeceksiniz. Fakat Telsim’in bu fiyat politikası sonucunda insanlar Telsim GPRS üzerinden sürekli olarak büyük dosyalar indirmeye çalıştıkları için GPRS servisi büyük yük altında ve çoğu zaman tatminkar hızlar sağlanamıyor. Aria ve Aycell içinse Turkcell gibi aktarılan veri miktarı üzerinden ücretlendirme yaptıkları için hızları oldukça tatminkar denebilir.

Eğer GPRS’i sadece ICQ için kullanacaksanız günde 2 saatlik bağlantı ile bile ay da sadece 3 Milyon civarı bir maliyet getireceği için Telsim’in aylık 5 Milyon liralık servisine ihtiyacınız yok. Ama ben GPRS’i standart internet bağlantım yerine kullanacağım yavaşlık ya da ara sıra hiç bağlanamamak benim için sorun değil diyorsanız Telsim’den başka şansınız yok. Şuan en düşük fiyata sahip olan Aycell fakat yakında Aria ile birleşmeleri söz konusu ve fiyatlarda yeniden bir belirlemeye gidilebilir.

Aktarılan veri üzerinden ücretlendirme yapılan Turkcell Aria ve Aycell GPRS servislerinden birini kullanıyorsanız ve ne yaptığınızdan tam olarak emin değilseniz ya da GPRS kullandığınızı unutup klasik internet bağlantınızdaki gibi bu servisi kullanırsanız gerçekten oldukça yüklü telefon faturaları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden GPRS servisi üzerinden internet’e bağlanacaksanız tüm sorumluluğun size ait olduğunu unutmayın…

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -