11.2 C
İstanbul
23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaİncelemeHome Theatre

Home Theatre

Günümüzde sinema endüstrisinde özel görüntü efektlerinde ve üç boyutlu canlandırmada muazzam bir ilerleme sağlanmış olsa da, yinede bu filmleri sessiz olarak izlediğinizde aynı zevki alamayacağınız kesin. Ses ve görüntü ancak bir arada ve senkron olarak devam ettiği sürece izlediğimiz sinema filmlerinden haz almamız mümkün. İnsanların sinemada film izlerken aldıkları hazzı evlerinde de sürdürme istekleri ve teknolojininde hızla ilerlemesi sonucunda son 6-7 sene içinde ev sineması kavramı doğmuş oldu. Ev sinemasında en büyük çaba her zaman sinema salonlarındaki görüntü ve ses kalitesinin mümkün olduğunca benzerini evde oluştuma mantığı üzerine kurulu. Biz bu yazımızda işin görüntü kısmını bir başka yazıya bırakarak ev sinemasının ses kısmı ile ilgileneceğiz.

Görüntü ve seslerin film içerisindeki başarısı her zaman gerçeğe olan yakınlıkları ile ölçülür. İzlediğiniz görüntüler gerçek hayattakine ne kadar yakınsa o derece başarılıdır. Aynı şekilde dinlediğiniz seslerde orjinal hallerine ne kadar yakınsa o derece etkiliyici olurlar. Etkiliyici çok kanallı ses düzenleri yaratma çabaları sonucunda, film endüstrisininde büyük katkısı ile günümüzde ev sineması sistemlerinde en çok tercih edilen iki format olan Dolby Digital ve DTS doğmuştur.

DolbyDigital(AC-3), 1995 yılında Dolby laboratuarları tarafından geliştirilen ve standartları belirlenen üçüncü jenerasyon(AC3-Audio Codec3) ses sıkıştırma ve kodlama algoritmasıdır. 48 KHz. ve 20 bit(genellikle 16bit) çözünürlükte, DVD üzerinde az yer kaplaması amacı ile kodlanmış ve sıkıştırılmış (10:1 sıkıştırma), 5+1 bağımsız kanaldan oluşan digital bir ses formatıdır. AC-3’de sesler iki ön(sağ ve sol) ve 2 arka(sağ ve sol Surround) olmak özere 4 kanal efekt ve 1 kanalda ana sesler(ortada ve genellikle sadece konuşma sesleri) olmak üzere 5 kanaldan oluşur. Ayrıca bir de düşük frekanslı bas sesleri verebilmek için bir kanal tahsis edilmiştir ve 5+1 olmak üzere toplam 6 kanal eder

AC-3’nin DVD üzerinde ses data’larının daha az yer kaplaması için sıkıştırılmış ve kodlanmış dijital bir format olduğunu söylemiştik. Dolayısı ile bu dijital formatı dinleyebilmek için önce sıkıştırılan data’yı açmalı ve daha sonra kodun çözülerek hangi kanallara hangi seslerin gideceğine karar verilmesi gerekir. Seslerin hangi kanallara gideceğine ya da seslerin doğru kanallarda olup olmadığını düşünmenize gerek yok. Zaten bu konuda bir müdahale şansınada sahip değilsiniz. Bu kanallardan hangisinde, ne zaman, hangi seslerin olacağına sinema filmlerinin yapım aşamasında karar verilir ve miksaj buna göre yapılır. AC-3 çözebilen sisteminiz sadece bu dijital data’yı çözecek ve hangi kanala, hangi sesler gitmesi gerekiyorsa bunları ayırıp gönderecektir.

DTS’de temel olarak AC-3 ile aynı mantığa sahip bir diğer dijital çok kanallı ses formatıdır. AC-3’de ses bilgisi yaklaşık 10:1 oranında sıkıştırılmış olarak ve bir miktar kalite kaybıyla 320kbs’lik bir bant genişliğine sahiptir. DTS’in bant genişliği ise 1411kbs’dır. Yani DTS AC-3’ye oranla yaklaşık 4.5 kat fazla bir bant genişliğine sahip. Bu sayede DTS, potansiyel olarak AC3’den çok daha fazlasını sunabilecek bir dijital ses formatı. Çünkü çok daha az sıkıştırmayla ve değişen algoritmayla detaylarda daha az kayba neden oluyor. Fakat standart giriş seviyesi ev sineması sistemlerinde DTS standardını dinlemek mümkün olsada AC-3 ile arasındaki farkı hissetmek neredeyse imkansız. DTS’in(aslında AC3’ninde) gerçek potansiyelini duymak için kayıttan AC-3/DTS çözücüye, amplifier’ınıza, speaker’larınızdan(kolon) kullandığınız kablolamaya ve speaker’ların konumuna kadar bir çok parametreye dikkat etmelisiniz.

Söz speaker’ların konumlarından açılmışken birazda speaker’ların yerlerinden söz etmek gerekir. AC-3 ve DTS’i dinlemek için 5 Satellite(uydu) Speaker ve bir Subwoorfer’a ihtiyacınız var demiştik.(5+1) Bu toplam altı kolonun maksimum etki için yerleri ve yönleri çok önemli, sadece Subwoofer’ın konulduğu yer için önemsiz denilebilir.Çünkü beynimiz iki kulağımız arasında ki mesafeden(yaklaşık 17cm) kaynaklanan ve seslerin bir kulağa, diğerine oranla birkaç milisaniye geçikerek ya da erken ulaşmasından faydalanarak sesin geldiği yönü tayin edebiliyor. Ancak düşük frekanslardaki(yaklaşık 50hz-200hz gibi) seslerin dalga boyu 17cm’i aştığı için beynimiz bu seslerin hangi yönden geldiğini ayırt etmekde zorlanıyor. Bu yüzden Subwoorfer’ınızı istediğiniz yere koyabilirsiniz zaten arkanızda ya da önünüzede olması birşey değiştirmeyecektir. Subwoofer’dan gelen sesin geldiği yönü zaten çoğu zaman algılayamayacaksınız. Ama yinede Subwoofer’ın konumu için odanın kuytu köşelerinin seçilmesinin avantajlı olacağı tavsiye edilir.

Center(orta) speaker için daima görüntünün olduğu yere çok yakın ve gerçekten ortada olması önerilir. Ön sağ ve sol speaker’larının ise orta speaker’dan minumum iki metre sağda ve solda olacak şekilde ve aynı yükseklikte olması gerekiyor.

Arka surround(efekt) speaker’ları ise oturduğunuz yerin hizasında ve iki yanda kulaklarınıza direkt bakacak şekide ve yine minumum ikişer metre mesafede olmalı. Ancak kulak hizanızdan yaklaşık 60-90cm. yukarıda olması gerekiyor. Sanırım bu yerleşim düzenini şekilere bakarak biraz daha rahat anlayabilirsiniz. Bu yerleşim düzeni AC-3/DTS dinlemek için kullanılan en standart düzenlerden biri. Kaç kişi izleyeceğinize ve dinlediğiniz yere göre değişik düzenler mevcuttur. Bazı kanallarda mesafeden dolayı geçikmeler olabilir ya da seviyelerinde ayarlamalar yapmanız her zaman gerekebilir.

Yazının geri kalan kısmında Türkiye’de satılan ev sineması sistemlerinden bir kısmına göz atacağız. İnceleme için gelen sistemlerden bazıları ev sineması için gerekli tüm parçaların dahil olduğu bir paketle gelen herşeyin bir yerde olduğu sistemlerden. Bazıları ise AC-3 ve DTS çözebilen bir amplifier’a sahip olmasına rağmen bir DVD Player’a sahip olmayan speaker setleri. Birkaç tanede AC-3 ve DTS çözücüsüde bulunmayan 5+1 speaker setleri var.

AC-3/DTS dinleyebilmek için öncelikle AC-3 veya DTS sese sahip bir DVD filminiz olmalı. Sonra bu DVD filmi oynatacak bir DVD Player ve kodlanmış ses data’sını çözecek bir amplifier’ınız olmalı. Eğer DVD filmleri bilgisayarınızdan izliyorsanız AC-3/DTS çözme işini bilgisayarınız ve ses kartınızda halledebilir. Son olarak ihtiyacınız olan ise 5+1 bir hoperlör seti.

Bu tarz sistemleri ve speaker setlerini test etmek için bir takım özel amaçlı test DVD ve CD’leri var. Ancak bu CD’ler hem karmaşık test prosedürleri gerektiriyor hemde inceleyeceğimiz sistemlerin toplam değerinin birkaç katı değerde olan test ekipmanlarına ihtiyaç duyuyorlar. Zaten bu ekipmanlar ve test sistemleri giriş seviyesi ev sineması sistemleri için değil, daha çok profesyonel sistemlerin testleri için üretilmiş araçlar.

Bu yüzden biz en doğru ve klasik yöntem olan kendi kulağımızı kullanarak bir karşılaştırma yapacağız. Ancak bu karşılaştırmayı yaparken kendi oluşturduğumuz prosedürede sağdık kalacağız. İnceleme için 6m x 5.5m x 2.85m boyutarında yaklaşık 30 metre kare bir oda kullanacağız.

 Öncelikle tüm sistemleri uygun şekilde kurulduktan sonra test ettiğimiz odanın boyutu ve akustiğine göre izin verilen ölçüde ayarladık.
 Her sistemin karşılaştırması sırasında ses seviyesinin(dB) aynı olmasına dikkat ettik. Çünkü test edilen sistemlerin toplam ses gücü birbirlerinden çok farklı olduğunda kalitenin algılanmasını çok fazla zorlaştırabiliyor.
 AC-3 ve DTS formatlarında DVD filmler ve tamamen dijital olarak tüm aşamalardan geçmiş Audio CD’ler ile tüm sistemleri bu CD’lerin ve DVD’lerin aynı bölümlerini dinleyerek test ettik. Seçtiğimiz filmler hareketli, bol ses efektli ve sağdan sola, önden arkaya “pan” ve doppler” efektlerini test edebileceğimiz sahneler içeriyor. Sesin değişik yönlerdeki akışının kesintisiz ve algılanmasının kolay olup olmadığına dikkat ettik. Testler için Twister, Matrix ve 2.Bölge Contact DVD’lerini kullandık. DTS için ise Walp Disney’in Dinosaur DVD’sini tercih ettik. Ayrıca tüm aşamaları dijital ortamda tamamlanmış Mike Oldfield’ın Hybrid-Multichannel Super AudioCD’sini kullandık.
 Sistemleri dinlerken seslerin tanımına ve doğruluğuna dikkat ettik. Ayrıca dialoglar net, efektler temiz ve distorsiyonsuz mu diye dikkatle dinledik.
 Komple sistemleri kendi amplifier ve DVD oynatıcıları ile test ettik. DVD Player ya da amplifier’ı olmayan sistemleri ise JVC XV-N33 DVD Player ve Denon AVR-3200 amlifier ile test ettik.
 Subwoofer’ın ön speaker’larla aynı karakterde olup olmadığını ve sadece gerektiğinde kendini gösterip göstermediğine baktık. (Subwoofer hiçbir zaman bangır bangır bağırmamalı ve kendini öne çıkarmamalı. Bu sık yapılan bir yanlıştır)
Karşılaştımamızdareferans sistem olarak,Denon AVR-3200 amfi, Center Speaker (B&W CC6), Left,Right Speaker (B&W DM604), Surround Speaker (B&W DS6), Infinity Subwoofer, Toshiba Deck DVD player kullandık.

Ev ve Pc sinema ses sitemleri

SONY DAV-S400

Sony DAV-S400 ihtiyacınız olan herşeyin aynı paketin içine dahil edildiği giriş seviyesi komple ev sineması paketlerinden biri. Kutudan eksiksiz bir ev sineması kurmak için gerekli olan bir DVD Player, 5 tane uydu hoperlör ve bir tane Subwoofer yanında uzaktan kumanda, bağlantı kabloları, radyo alıcısı için antenler gibi tüm aksesuarlarda çıkıyor. Tüm hoperlörler, bağlantı kabloları ve DVD Player’ın arkasındaki çıkışlar renk kodları ile işaretlenmiş. Bu sayede aynı renkli uçları birleştirerek kolayca ve hatasız kurulum yapabiliyorsunuz.

DAV-S400’ün DVD oynatıcısı DolbyDigital yanında DTS, Dolby Prologic ve Digital Cinema Sound EX desteğide sunuyor. Tabii ki Digital Cinema Sound EX 5+1’den fazla hoperlöre ihtiyaç duyduğu için bu mod sadece bir emülasyon. S400’ün DVD Player’ı DVD, VideoCD ve AudioCD’ler dışında MultiChannel Super AudioCD’leride çalabiliyor. Ayrıca kopya CD’ler yani CD-R/RW’larıda okuyabiliyor. DVD Player aynı zamanda sistemin amplifier’ı ve Sony’nin S-Master 6 kanal tamamen sayısal amplifier’ına sahip. DVD Player’da bölge koruması yok ve tüm bölgelerin DVD’lerini oynatabiliyor.

DVD Player’ın arkasında kompozit görüntü çıkışı, optik dijital giriş, 2 x Stereo ses girişi ve Stereo ses çıkışı var. Bu tarz bir sistemde S-Video görüntü çıkışı bulunmaması bir eksiklik sayılabilir. DAV-S400 aynı zamanda 30 kanal hafızası olan dahili bir FM/AM radyo alıcısına sahip ve bu alıcı RDS(Radio Data System) desteği sunuyor. Ön panelde ise standart çalma, durdurma, ileri ve geri alma gibi işlevlerler yüklenmiş tuşlar dışında büyükçe volüm düğmesi yer alıyor. Temel tüm fonksiyonlar DVD Player’ın ön kısmındaki düğmeler tarafından yönetilebilir. Ancak beraberinde gelen kumanda ile tam bir hakimiyet sağlayabiliyorsunuz. Grafiksel arabirim ile uygun ayarları kolayca yapabiliyorsunuz.

DAV-S400’ün uydu hoperlörleri 40’ar Watt, Subwoofer ise 100W gücünde. Ses genel olarak oldukça temiz ancak volüm için doyurucu demek zor. Test odamızda maksimumlarda bile volüm biraz düşük kalıyordu. Ses DVD filmlerde daha doyurucu olmasına rağmen AudioCD’lerdeki performansı DVD filmlerdekinde daha kötü denilebilir. Ancak 1Milyar 300Milyon’luk satış fiyatı ile Sony DAV-S400 giriş seviyesi bir ev sineması için oldukça tatminkar bir performansa sahip.

SONY DAV-S550

Sony DAV-S550’de Sony DAV-S400 gibi komple ev sineması paketlerinden biri. Kutu içeriği DAV-S400 ile tamamen aynı. Yine tüm hoperlörler, bağlantı kabloları ve DVD Player’ın arkasındaki çıkışlar renk kodları ile işaretlenmiş. Ancak görünüş olarak DAV-S400’den çok farklı. DVD oynatıcı, speaker’ların ve Subwoofer’ın oldukça şık metalik+şeffaf plastik karışımı bir görüntüsü var. Bu tasarım görür görmez yeni seri Apple bilgisayarları anımsatıyor.

DAV-S550’nin DVD oynatıcısıda DolbyDigital yanında DTS, Dolby Prologic ve Digital Cinema Sound desteğide sunuyor. DVD, VideoCD, AudioCD’ler dışında MultiChannel Super AudioCD’leride çalabiliyor. DAV-S400’den farklı olarak DAV-S550 MP3 CD’lerinide okuyabiliyor. Ayrıca kopya CD’lerin(CD-R/RW) okunmasında da bir sorun yok. DVD Player aynı zamanda yine sistemin amplifier’ı ve Sony’nin S-Master 6 kanal sayısal amplifier’ına sahip. DAV-S550’de de DVD Player bölge kilidi içermiyor.

DVD Player’ın arkasında 2 x kompozit görüntü çıkışı, 2 x kompozit görüntü girişi, optik dijital giriş, 2 x Stereo ses girişi ve Stereo ses çıkışları var. DAV-S400’den farklı olarak S-Video ve Component görüntü çıkışlarınada sahip. Component görüntü çıkışı vermesi DAV-S550’i oldukça profesyonel bir seviyeye taşıyor denebilir. Çünkü Component görüntü çıkışları profesyonel görüntü kayıtçılarında ya da projeksiyon cihazlarında en çok tercih edilen, en az kayba sahip ve en kaliteli formattır.

DAV-S550’de aynı zamanda dahili bir FM/AM radyo alıcısına sahip ve bu alıcı RDS(Radio Data System) desteği sunuyor. Ön panalede ise DAV-S400 ile aynı standart çalma, durdurma, ileri ve geri alma gibi işlevlerler yüklenmiş tuşlar dışında volüm düğmesi yer alıyor. Temel tüm fonksiyonlar DVD Player’ın ön kısmındaki düğmeler tarafından yönetilebiliyor ancak yine tam bir hakimiyeti uzaktan kumanda ile sağlayabiliyorsunuz. Uzaktan kumanda yine aynı marka TV’lerlede kullanılabiliyor.

DAV-S550’nin uydu hoperlörleri 80’er Watt, Subwoofer ise 100W gücünde. Ses genel olarak oldukça temiz ve volüm DAV-S400’den çok daha iyi. Hemen hemen tüm sesleri oldukça başarılı olarak verebiliyor. Sadece bass performansı biraz daha iyi olsaydı gerçekten daha iyi olabilirdi. Ancak yinede test sistemimizi kurduğumuz büyüklükte bir oda da gerekli ayar ve düzenlemeleri yaptıktan sonra oldukça keyifli DVD filmler izleyebilir ya da Super AudioCD’ler dinleyebilirsiniz.

Eğer bir ev sinema sistemine 1Milyar 800Milyon lira ayırabilirim diyorsanız Sony DAV-S550 sizi her yönden tatmin edecektir. Ancak bu sistemi 25-30 metre kareden büyük bir alanda kullanacağım diyorsanız volüm sizi tatmin etmeyebilir.

SONY DAV-S880

Sony’nin incelememize katılan üçüncü sistemi olan DAV-S880’de komple paketlerden biri. Kutu içeriği olarak diğer iki modelden farklı değil. Yine tüm hoperlörler, bağlantı kabloları ve DVD Player’ın arkasındaki çıkışlar renk kodları ile işaretlenmiş. Ancak görünüş olarak diğer iki modelden farklı. Ön sağ,sol ve arka efekt speaker’ları ayaklara sahip ve her speaker beş küçük hoperlöre sahip.


DVD Player S550’deki ile aynı. Tasarım olarak oldukça şık bir dizaynı var ve oldukça zarif gözüküyor. DVD Player bölge kilidi içermiyor. DAV-S880’nin DVD oynatıcısıda DolbyDigital yanında DTS, Dolby Prologic ve Digital Cinema Sound desteğide sunuyor. DVD, VideoCD, AudioCD’ler dışında MultiChannel Super AudioCD’leride çalabiliyor ve MP3 CD’lerinide okuyabiliyor. Ayrıca kopya CD’lerin(CD-R/RW) okunmasında da bir sorun yok. DVD Player aynı zamanda yine sistemin amplifier’ı ve Sony’nin S-Master 6 kanal sayısal amplifier’ına sahip.

DVD Player’ın arkasında 2 x kompozit görüntü çıkışı, 2 x kompozit görüntü girişi, optik dijital giriş, 2 x Stereo ses girişi ve Stereo ses çıkışları var. DAV-S550’den gibi S-Video ve Component görüntü çıkışlarınada sahip. Component görüntü çıkışı vermesi DAV-S880’ide profesyonel bir seviyeye taşıyor denebilir. Çünkü Component görüntü çıkışları profesyonel görüntü kayıtçılarında ya da projeksiyon cihazlarında en çok tercih edilen, en az kayba sahip ve en kaliteli formattır.

DAV-S880’de aynı zamanda dahili bir FM/AM radyo alıcısına sahip ve bu alıcı RDS(Radio Data System) desteği sunuyor. Ön panalede ise DAV-S550 ile aynı standart çalma, durdurma, ileri ve geri alma gibi işlevlerler yüklenmiş tuşlar dışında volüm düğmesi yer alıyor. Temel tüm fonksiyonlar DVD Player’ın ön kısmındaki düğmeler tarafından yönetilebiliyor ancak yine tam bir hakimiyeti uzaktan kumanda ile sağlayabiliyorsunuz. Uzaktan kumanda yine aynı marka TV’lerlede kullanılabiliyor.

DAV-S880’nin uydu hoperlörleri 100’er Watt ve Subwoofer’da 100W gücünde. Ses genel olarak oldukça temiz ve volüm üç Sony sistem içinde en iyisi. Hemen hemen tüm sesleri oldukça başarılı olarak verebiliyor. Yüksek volümlerde dahi ses kalitesinden fazla ödün vermiyor. Test sistemimizi kurduğumuz büyüklükte bir oda da gerekli ayar ve düzenlemeleri yaptıktan sonra ses tüm odayı dolduruyor. DAV S880 incelediğimiz sistemler arasında 2Milyar 300Milyon lira ile en pahalı sistem.

Philips MX3800D

Philips MX3800D’de komple bir ev sineması paketi. Kutusu DVD Player yanında 5 tane uydu hoperlör, bir Subwoofer, bağlantı kabloları, uydu hoperlörler için duvara montaj parçaları, dokumantasyon gibi standart bir paket içeriğine sahip. Aynı şekilde Philips’de de hoperlörlerin doğru bağlanması için renk kodları kullanılmış. Sony, uydu speaker ve subwoofer bağlantı kablolarını DVD Player’a bağlamak için özel bir soket tipi kullanırken Philips MX3800D’de klasik sıkıştırma klipsleri kullanılıyor. Klasik sıkıştırma klipsleri en çok tercih edilen yöntem çünkü istediğiz kabloyu bağlamanız mümkün. Sony gibi özel soketler kullanan sistemlerde hem soket kırıldığında problem çıkıyor hemde istediğiniz kabloyu kullanamıyorsunuz.

MX3800D’nin DVD oynatıcısı DolbyDigital yanında DTS ve Dolby Prologic formatlarınıda destekliyor. DVD Player DVD, VideoCD, AudioCD ve MP3 CD’lerini çalabiliyor. Ayrıca kopya CD’ler yani CD-R/RW ve DVD-RW’leri okuyabiliyor. Yine DVD oynatıcı aynı zamanda amplifier ancak Philips’de farklı olarak aktif Subwoofer kullanılmış. Yani Subwoofer’ın içerisinde kendi amplifier’ı var. DVD Player standart olarak bölge kilidi ile geliyor ve sadece 2. bölge DVD’leri oynatabiliyor. Ancak kumanda üzerinden belirli kombinasyonlarda tuşlara bastığınızda 25 kere bölge kodu değişikliği hakkı kazanabiliyorsunuz. Eğer 25’i geçerseniz bir 25 kere hak için daha yine kumanda vasıtası ile zorda olsa imkan var. Tabii ki bunlar kitapçığında yazmıyor ama Internet’de biraz gezinerek kolayca bu bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Kısaca bölge kilidi var ama önemsiz diyebiliriz.

DVD Player’ın arkasında kompozit ve S-Video görüntü çıkışı, 2 x Stereo ses girişi, Stereo ses çıkışı, Subwoofer Line-Out, optik dijital ses ve coaxcial dijital ses çıkışı ve scart çıkışları bulunuyor. Ön panel de klasik kontrol düğmeleri yanında bas ve tiz için ayarlar bulunuyor. Yine full hakimiyet için kumandaya ihtiyacınız var. Kumanda aynı zamanda Philips marka TV’lerde de kullanılabiliyor. DVD Player aynı zamanda 40 kanal hafızası olan bir FM/MW radyo alıcısına sahip.

MX3800D’nin uydu speaker’ları 50’şer Watt ve Subwoofer’ıda 100W gücünde. Aktif Subwoofer üzerinde de ayrıca bir volüm ayar düğmesi bulunuyor. Subwoofer bass seslerde oldukça başarılı sonuçlar verebiliyor. Genel olarak hem müzik dinlemek hemde DVD filmler için oldukça tatminkar ve ses volümü olarak test ettiğimiz sistemler içinde en başarılılarından biri diyebiliriz. Ses tüm odayı dolduruyor ve yaklaşık olarak 1Milyar 250Milyon gibi bir etiket fiyatına sahip.

JVC- THV70

JVC-THV70’de komple paketlerden biri. Yine paket içinde ihtiyacınız olabilecek tüm parçalar var. Görsel tasarım olarak incelediğimiz sistemler içinde Sony DAV-S550 ve JVC-THV70 ile baş edebilecek başka sistem yoktu. THV70’ün özellikle DVD Player’ının tasarımı ve teknolojisi oldukça iyi. DVD Player isetenirse duvara dik olarakta asılabiliyor. DVD konulan kısmı gizleyen kapak motorlu ve DVD ya da CD koymak istediğinizde otomatik olarak açılıyor. DVD Player’ı dik olarak duvara asmak istediğinizde ön kapaktaki görüntüyüde arka tarafta bulunan bir düğme ile dik durduğunda da doğru okunacak şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Bu tarz ayrıntılara dikkat edilmesi çok hoş. Ayrıca duvara dik olarak monte ettiğinizden alttan çıkan kabloları gizlemek ve düzenlemek için yapılmış dizayn ile bütünleşen şık bir parçada unutulmamış.

DVD Player DVD, VideoCD, AudioCD’ler ve MP3 CD’lerini okuyabiliyor. Ayrıca kopya CD’lerin(CD-R/RW) okunmasında da bir sorun yok. JVC-THV70’de farklı olarak JPEG resimlerde gösterilebiliyor. Diğer sistemlerde olduğu gibi DolbyDigital yanında DTS, Dolby Prologic formatlarınıda destekliyor. DVD Player’a aynı zamanda RDS destekli 45 kanal hafızalı bir FM/AM radyo alıcısıda dahil edilmiş. Sistemde kompozit ve S-Video görüntü çıkışı yanında Scart çıkışıda yer alıyor. Ayrıca Stereo ses girişi ve optik dijital ses girişleri bulunuyor. Ne yazık ki DVD Player sadece 2. Bölge DVD’leri oynatabiliyor. Belki Philips’teki gibi kumanda ile bu sorun aşılabiliyordur ancak ben böyle bir bilgiye rastlayamadım.

JVC-THV70’de uydu speaker’lar 30’ar Watt ve Subwoofer 140W gücünde. 140W’lık Subwoofer’ı ile JVC teste katılan sistemler içinde en güçlü bass seslerden birine sahipti. Subwoofer aynı zamanda sistemin amplifier’ı. Yani aktif bir Subwoofer ve elektriğie ihtiyaç duyuyor. DVD Player ile arasındaki bağlantı özel bir çoklu kablo ile yapılıyor. Ses kalitesi ve ses hacmi oldukça iyi ve tatminkar, incelediğimiz sistemler içinde her bakımdan en başarılı sistemlerden biri diyebilirim. KDV dahil 2Milyar 88Milyonluk fiyatı aynı fiyat üzerinde 8 taksit olarak ödenebiliyor ve buda bir tercih sebebi olabilir.

VESTEL AV1000

Vestel AV1000’de komple paketlerden biri. Yine diğer sistemlerdeki gibi renk kodları ile işaretleme sistemi kullanılmış ve paketden ihtiyacınız olabilecek tüm parçalar çıkıyor. Dizayn genel olarak fena değil gibi gözüksede aksayan birkaç yön var. Çünkü DVD Player altına sıkışan kabloyu çıkarmak için DVD Player’ın önünü biraz havaya kaldırdığımızda içindeki DVD medya DVD Player’ın içine düştü. Bunu yazarak anlatmak zor, ancak DVD ‘yi geri almak için DVD Player’ın içini açmak zorunda kaldık dersek sanırım daha iyi anlayacaksınız 🙂

DVD Player oldukça sade bir dizayna sahip. Vestel’in DVD Player’ı DVD, VideoCD, AudioCD’ler ve MP3 CD’lerini okuyabiliyor. Ayrıca kopya CD’lerin(CD-R/RW) okunmasında da bir sorun yok. Ayrıca JPEG resimleride gösterilebiliyor. Diğer sistemlerde olduğu gibi DolbyDigital yanında Dolby Prologic formatlarınıda destekliyor ancak DTS desteği yok. DVD Player aynı zamanda 40 kanal hafızalı FM/AM bir radyo alıcısına sahip. Video Player ve TV’ye çıkış vermek için iki Scart bağlantısı yanı sıra kompozit ve S-Video görüntü çıkışları var. DVD Player diğer sistemlerdeki gibi aynı zamanda sistemin amplifier’ı.

VESTEL AV1000’de uydu hoperlörler 15’er Watt ve Subwoofer 25W gücünde. Bu değerlerle diğer sistemler yanında ses hacmi olarak biraz sönük kalıyor. Sistem AC-3 çözüyor ancak ses kalitesi için söylenecek çok az şey var. Ses kalitesi ve volümü vasatın altında denilebilir. Ancak 856Milyon KDV dahil fiyatı ve bu fiyat üzerinden 8 taksit yapılma şansı ile oldukça cazip gösteriliyor. Ayrıca bu seti satın alanlara 20 adet DVD’de hediye ediliyor.

Mustek DVD-V600R


Mustek’de komple paketlerden biri. Kutu içinden ilk kurulum için ihtiyacınız olan herşey çıkıyor. Yine DVD Player arkasındaki girişler renkler ile kodlanmış. Genel olarak oldukça sade ve sadece gereken özellikleri içeren bir tasarımı var.

Mustek V600R’ın DVD Player’ı DVD, VideoCD, Audio CD’leri çalabiliyor. Ne yazık ki bu modelde bölge koruması içeriyor ve sadece 2.Bölge DVD’leri oynatabiliyor. Ayrıca FM/AM bir radyo alıcısıda sisteme dahil edilmiş. DVD Player’ın arkasında kompozit ve S-Video görüntü çıkışları yanısıra optik ve Coaxcial dijital ses çıkışları var. Ayrıca bir Scart In/Out ve dahili radyo alıcısı için anten girişleri yer alıyor. Ön paneldeki tuşlar vasıtası ile genel kullanımdaki tüm fonksiyonlar yerine getirilsede yinede bazı durumlarda uzaktan kumandaya ihtiyacınız olabiliyor.

Mustek V600R’da uydu speaker’lar 30’ar Watt ve Subwoofer’da 30W gücünde. Ancak yinede test odamızda yeterli ses hacmini sağladığı söylenemez. Ses kalitesi olarakta vasatın altında bir düzeyde kalıyor. Dolby Digital DVD filmlerde ses kalitesi AudioCD performansına göre nispeten daha iyi. Ancak tüm sistemin 375$ olduğunu düşündüğünüzde bu sistemden çok fazla şey baklememek gerektiğini söyleyebiliriz.

FRISBY X10-D/5.1

Frisby X10D/5.1 komple paketlerden biri değil. Ancak tabii ki kutu içinde bir DVD Player haric tüm gerekli olan malzeme bulunuyor. Ev sineması sistemi olarak kullanmak için bir DVD Player’a ya da S/PDIF dijital çıkış verebilen ses kartına sahip bir bilgisayara ihtiyacınız var. Ses kartınızın optik diital çıkışı varsada bu sistemi kullanmanız mümkün. Frisby X10D dahili DolbyDigital ve DTS çözücüye sahip. Optik ve Coaxcial dijital ses girişleri dışında birde standart stereo giriş bulunuyor. Subwoofer’ın üzerinde büyükçe bir volüm düğmesi bulunuyor ve bu düğme aynı zamanda diğer işlemler içinde kullanılıyor. Ön paneldeki iki düğme ile tüm ayarlara ulaşmak mümkün. İstereniz tabii ki tüm ayarlamaları uzaktan kumanda ile de yapabilirsiniz. Tüm ayarlamalar için Subwoofer üzerindeki büyük ekranı kullanıyorsunuz.

X10D/5.1’n uydu speaker’ları 25’er Watt, Subwoofer’ı ise 100W gücünde. Uydu speaker’lar iki yollu ve 360 derece döndürülebiliyor. Benzer bir dizaynı Bose markası altında da görmüştüm. 100W’lık Subwoofer’ın performansı ise gerçekten hiç fena değil. 400$’lık fiyatına göre hem DolbyDigital/DTS DVD filmlerde hemde AudioCD performansı olarak gerçekten çok tatminkar. Kendisinden 3-4 kat pahalı markalar kadar temiz ve güçlü sesi var. Ayrıca paket içinden arka efekt speaker’ları için ayaklar çıkmasıda oldukça güzel bir ayrıntı. Bu incelemedeki muadilleri Creative Inspire 5700 ve JAZZ 9940B/W’den bir miktar pahalı olmasına rağmen ses kalitesi ve hacmi ile bir adım önde.

Creative DTT5700

Creative Inspire 5700 dahili DolbyDigital ve DTS çözücüye sahip. Sadece bir DVD Player’ınız ya da optik veya coaxcial S/PDIF çıkış sağlayabilecen SoundBlaster Live gibi ses kartına sahip bir bilgisayarınız varsa sorunsuz olarak ev sineması sistemi olarak kullanabilirsiniz. Dijital optik ve coaxcial girişler dışında SBLive serisi ile uyumlu bir digital DIN ve bir adet standart stereo girişte barındırıyor. Ön panelden Subwoofer’ı orta ve efekt speaker’larının volümleri ayarlanabilir. Ayrıca girişler ve efekt modları arasında geçiş yapabileceğiniz tuşlarda ön kısımda. Yine ön panelde yer alan volüm düğmesinin uzaktan kumandadan sesi açtığınızda haraket etmesi oldukça hoş bir ayrıntı. Ayrıca arka efekt speaker’ları için ayaklarda sisteme dahil edilmiş.

Inspire 5700’de orta speaker 21W, efekt speaker’ları 7’şer Watt ve subwoofer 30W gücünde. Genel olarak ses tatminkar ve temiz ancak yine ucuz sistemlerde klasik olduğu üzere yüksek volümlere çıktıkça sesde bozulmalar başlıyor. Eğer bolca bilgisayarda oyun oynuyor ve DVD filmlerinizi bilgisayardan izliyorsanız Inspire5700 tam size göre. 339$’lık fiyatıda sağladıklarına göre makul sayılabilir.

JAZZ 9940B

JAZZ 9940B incelemeye katılan ürünler içinde en şatafatlı ve iri cüsseli üründü. Tam 110cm uzunluğunda sağ ve sol speaker’ları bulunuyor. Ayrıca oldukça iri bir Subwoofer ve diğer uydu spearker’lara sahip. Jazz 9940B DolbyDigital ve DTS çözücüye sahip. Tek ihtiyacınız olan opik ya da Coaxcial dijital çıkış verebilen bir DVD Player veya yine aynı çıkışlara sunabilen bir ses kartına sahip bir bilgisayar. Jazz 9940B’ni kurulması biraz zaman alabiliyor. Çünkü 110cm’lik sağ ve sol uydu speaker’ları kurmak için kutudan çıkan bu speaker’ların alt ayakları ve ağırlık yapması için bu ayaklar için hazırlanmış demir blokları vidalamanız gerekiyor. Vidalamanız gereken dev vidalar ve bu iş için kullanacağınız alyan anahtarda pakete dahil edilmiş. Orta uydu speaker DolbyDigital/DTS çözücü ile aynı kabini paylaşıyor ve arka efekt speaker’ları ile nispeten daha küçük boyutlara sahip. DolbyDigital/DTS çözücüden özel bir çoklu kablo ile 6 kanal ses Subwoofer’a gidiyor ve oradan uydu speaker’lara dağılıyor. Aynı zamanda optik ve coaxcial dijital girişler yanında 3.5mm minijack çıkışlar halinde 6 kanal analog çıkışta barındırıyor. Yine 3.5mm’lik bir minijack stereo giriş yanında bir adet de RCA satandart stereo giriş mevcut.

Jazz 9940B’nin uzaktan kumandası oldukça işlevsel. Uydu speaker’lar 20’şer Watt ve Subwoofer 100W gücünde. Ses genel olarak orta volümlerde fena değil ancak yüsek volümlere çıktıkça bozulmalar başlıyor. Hem müzük dinlemek hemde ev sineması için 304$’lık fiyatıda göz önüne alındığında fiyat/performans oranı oldukça makul bir ürün sayılabilir.

Ayrıca aynı serinin 9940W ismi ile 2.4GHz bandını kullanan kablosuz bir modelide bulunuyor. Tabii ki kablosuz olan sadece arka uydu hoperlörler. Ancak yinede tamamen koblosuz değiller çünkü spekar’lara elektriksel gücü sağlayan adaptör bağlantıları var. Arada sadece ses kablosu olmamış oluyor ki bence bu çok da manalı değil. 9940W farklı olarak dahili DolbyDigital ve DTS çözücü içermiyor bu setide ev sineması sistemi olarak kullanabilmek her kanalı ayrı ayrıca verebilen bir DVD Player ya da amplifier’a ihtiyaç var ve fiyatı 9940B’den 25$ daha pahalı. 9940B ile 9940W arasındaki bir diğer fark ise 9940W’nin arka uydu speaker’ları 10’ar Watt gücünde.

Jazz 9940B ve 9940W için ekstra 24$ daha öderseniz arka efekt speaker’ları için ayaklarda satın almanız mümkün.

FRISBY X4/5.1

FRISBY X4/5.1’i ev sinemasý sistemi olarak kullanabilmek için ya 6 kanalýda ayrý ayrý verebilen bir DVD Player’a ya da DolbyDigital/DTS çözebilen ve 6 kanalý ayrý ayrý verebilen bir amplifier’a ihtiyacýnýz var Kutudan gerekli kablolar yanýnda uydu speaker’larý, duvara monte etmek için aparatlarý, uzaktan kumanda ve kullaným kitapçýðý çýkýyor.

Aktif subwoofer’ýn dizayný oldukça sade. Ön tarafta sadece Subwoofer’ýn ve ana volüm ayar düðmeleri yaný sýra 6 kanal ile 2 kanal arasýnda seçim yapmak için düðmeler ve güç düðmesi bulunuyor. Uzaktan kumanda üzerinden sadece Subwoofer ve genel volüm ayarlanabiliyor ve giriþ’ler arasýnda seçim yapýlabiliyor. Subwoofer’ýn arka tarafýnda ise 6 kanal analog giriþin yanýnda bir adetde standart stereo giriþ var.

Uydu speaker’lar 15W ve Subwoofer 45W gücünde. Frisby X4/5.1’in Subwoofer’ý ve uydu speaker’larý FRISBY X10D kadar güçlü olmasada ses karektaristikleri birbirine oldukça yakýn. X4/5.1’in uydu hoperlörleri tip olarak X10D’inkiler ile ayný ve yine iki yollu uydu speaker’lar 360 derece yönlendirilebiliyorlar. Ses genel olarak tatminkar ama yüksek volümlerde bozulmalar baþlýyor. Ayrýca dokumantasyonlarýnda THX’e hazýr denilsede bu konu tartýþmaya oldukça açýk bir konu. Eðer bu speaker setinde THX’e hazýr denilebiliyorsa incelediðimiz diðer birçok model içinde THX’e hazýr denilebilir. FRISBY X4/5.1 225$’lýk bir etiket fiyatýna sahip.

JVC SP-PW100 Subwoofer/SP-X100 Sattelites

Bu set JVC’nin ayrý ayrýda satýn alýnabilen SP-PW100 Subwoofer ve SP-X100 uydu speaker setinden oluþuyor. Bu seti ev sinemasý olarak kullanabilmek için DolbyDigital/DTS çözebilen ve 6 kanalý ayrý ayrý verebilen bir amplifier’a ihtiyacýnýz var. Amplifier’ýnýzýn Subwoofer Line-Out’uda varsa bu set sizin için oldukça uygun olabilir. SP-PW100 aktif Subwoofer ayrýca harici bir stereo giriþ ve çýkýþý barýndýrýyor. Yani tek baþýnada iyi bir stereo set olarak kullanýlabilecek kapasitede. Ayrýca arka tarafýnda 50-200Hz Crossover Freq. ve volüm ayar düðmeleri bulunuyor.

Uydu speaker’lar maksimum 100W giriþ kapasitesine sahip ve Subwoofer ise 60W gücünde. JVC-THV70’in Subwoofer’ý ile karþýlaþtýrýldýðýnda Subwoofer sönük kalsada yinede oldukça tatminkar bass sesler elde etmeniz mümkün. Genel olarak tüm setin performansý için tatminkar denebilir. Tabii ki ses kaliteniz kullanacaðýnýz amplifier’a göre deðiþecektir. Bu yüzden sadece kullandýðýmýz JVC RX-5022R amplifier ile tüm spektrumda tatminkar ses veriyor diyebiliriz

Jaguar A859CEL

Jaguar A859CEL’ýda ev sinemasý düzeneðinde kullanabilmek DolbyDigital/DTS çözebilen ve 6 kanalý ayrý ayrý verebilen bir amplifier’a ihtiyacýnýz var. Gerçi bir DolbyDigital/DTS çözücü veya DVD Player’a sahip olmadýðýný fiyatýna bakarakda anlamak oldukça kolay. A859CEL 123$’lýk fiyatý ile incelemeye katýlan sistemler içindeki en ucuz 5+1 speaker seti. Ev sinemasý sistemi olarak kullanabilmek için altý kanalý ayrý ayrý verebilen bir amplifier ya da DVD Player’ýnýz olmalý. Altý kanalý ayrý ayrý veren PC ses kartlarýda bulunduðundan eðer bunlarda birine sahipsenizde Jaguar A859CEL’i ev sinemasý sistemi olarak kullanmak mümkün.

A859CEL’in amplifier’ý Subwoofer’ýn içinde. Subwoofer’ýn arkasýnda 5.1 kanal analog giriþ yanýsýra TV ya da harici baþka bir kaynak için kullanabileceðiniz iki adet standart stereo giriþte bulunuyor. Ancak giriþler arasýndaki seçim sadece Subwoofer’ýn arkasýndaki düðme ile yapýlabiliyor. Uzaktan kumanda da ses kaynaðý seçimi için bir seçenek bulunmamasý oldukça kötü. Subwoofer’ýn üzerinde küçük bir LCD ekranda o anki volüm gibi bilgilere ulaþmanýzda mümkün.

A859CEL’in uydu speaker’larý 8W ve Subwoofer’ý 60W güçünde ancak senin temizliði ve volümü çok iyi þeyler söylemek zor. Ayrýca kutusu üzerindeki 6500W P.M.P.O. ibareside daha sistemi kurmadan çok fazla þey beklememeniz gerektiði konusunda sizi uyarýyor.

Sonuç olarak komple bir bir ev sineması sistemi kurmak istiyorsanız 400$’dan ucuza mal etme şansınız pek yok gibi gözüküyor. 400$’a satılan sistemlerin sunabildiklerininde size tatmi etmeme olasılığı çok yüksek. Eğer bu iş için 1000$ civarı bir bütçe ayırabiliyorsanız o zaman tatminkar kalitede bir sistem bulmanız olası. Bilgisayarınızdan DVD izliyor ya da zaten bir deck DVD Player’ınız varsa çok daha düşük bütçeler ile daha tatminkar sistemlerde kurabilirsiniz.

Sisteminizi seçerken kesinlikle kullanmak istediğiniz ortamın büyüklüğünü göz önüne alın. Sesin hacminden çok kalitesine ve doğruluğuna önem verin. Ev sineması ve müzik sistemleri için harcayabileceğiniz bir tavan fiyat yok. 400$’a komple bir sistem alabiliyorken çok rahat bir şekilde 50bin dolarada bir ev sineması sistemi kurabilirsiniz. Kalite belli normlara sahip olsada müzikten ve sesten alınan tat ve hoşa giden harmoni göreceli bir kavramdır ve kulaktan kulağa değişmektedir.

Eğer ben olsaydım diye bir cümleye başlamak gerekirse,

Eğer ben olsaydım ve optik ya da coaxcial dijital çıkış verebilen bir deck DVD Player’ım olsaydı speaker seti olarak dahili DolbyDigital ve DTS’de çözücüye sahip FRISBY X10D/5.1’i seçerdim. Çünkü fiyat/performans oranı olarak oldukça başarılı. Ama mutlaka Jazz 9940B ya da Creative Inspire5700’e göz atardım.

Eğer analog 6 kanal çıkış veren bir DVD Player ya da amplifier’ım olsaydı JVC SP-PW100 Subwoofer/SP-X100 Sattelites ikilisi veya FRISBY X4/5.1’e göz atardım. Aynı şekilde Jazz 9940W’ide incelerdim.

Eğer DVD Player’ınız yoksa ve DVD filmleri izlemek için bilgisayarınızı kullanıyorsanız, aynı zamanda optik ya da coaxcial S/PDIF çıkış veren bir ses kartınızda varsa yine FRISBY X10D/5.1 ya da Jazz 9940B ikilisinden birini tercih ederdim. Bilgisayarla birlikte sıkça kullanacağım bir speaker seti istiyorum DVD izlemekten çok oyun oynuyorum diyorsanız mutlaka Creative Inspire5700’ü inceleyin derdim.

Komple bir sistem almak isteseydim Philips MX3800D’ye bakardım çünkü fiyatına göre sunduğu özellikler ve kalite oldukça tatminkar. Eğer biraz daha fazla bütçem varsa Sony DAV-S550 ya da JVC THV70R’a göz atardım.

Ev sineması sistemleri ya da herhangi bir ses veya görüntü sistemi alırken mutlaka satın almak istediğiniz modeli tecrübe edin. Kesinlikle teknik özelliklerine bakarak bir modeli tercih etmeyin. Satın almak istediğiniz modeli mutlaka oturup bir 10dak. dinleyin ve eğer DVD Player’a sahip bir modelse izleyinde. DVD Player’a sahip modellerde en önemli etkenin izlediğiniz TV ya da projeksiyon cihazı olduğunu unutmayın. İzlediğiniz plazma TV de çok güzel gözüken görüntüler eve geldiğinizde TV’nizde kompozit bağlantı ile hayal kırıklığı yaratabilir. Aynı şekilde akustiği ayarlanmış küçük bir odada dinlediğiniz sistem evinizin büyük salonuna geldiğinde çok sönük kalabilir….

Son bir hatırlatma,piyasada satılmakta olan ses sistemlerinin güçlerine baktığınızda bazen çok anlamsız gelen watt değerleri karşılaşacaksınız.Basit olduğuna inandığınız bir sistemin kutusunda 10.000 watt yazarken,bu üründen daha kaliteli olduğunu bildiğiniz bir sistemde 15 watt görebilirsiniz..Bazı üretici firmalar, birazda ürünü vurgulamak kaygısı ile R.M.S değerleri yerine,P.M.P.O. değerlerini kullanıyorlar.Aşağıda bu terimlerin açıklamasını bulabilirsiniz.

  • P.M.P.O (Peak Maximum Power Output)
    Speaker’larınızın anlık olarak dayanabileceği maksimum gücü gösterir. Ancak speaker gücü ölçmek için çok manalı bir ölçü değildir. Sadece anlık olarak kaldırılabilecek yük miktarını temsil eder. Böyle olmasına rağmen bile bu sayı yinede abartılarak ürün paketlerinde kullanılır. Bazı ucuz speaker paketlerinde 9500 P.M.P.O gibi değerler bile görmek mümkün. Ancak o speaker’lar bırakın anlık olarak bu güçe dayanmayı 9500W güç ile karşılaştıklarında büyük ihtimalle yanarlar. Ama sayı olarak RMS’den daha büyük rakkamlarla ifade edildiği için ucuz sistemlerde P.M.P.O değerleri yazılarak speaker’lar olduğundan daha iyi gösterilmeye çalışılır.
  • R.M.S (Root Mean Square)
    Aslında alternatif salınımları ölçmek için bir metotdur, alınan ölçümlerin karelerinin ortalamalarının karekökünü ifade eder.(çok karışık oldu) R.M.S ‘de bir speaker’ın gücünü ölçmek için çok mantıklı bir tanımlama olmasada P.M.P.O’dan çok çok daha fazla gerçekleri yansıttığı için speaker’ların gücünü tanımlamada sıkça kullanılan ölçülerden biridir. Çoğu zaman 15W RMS’e sahip bir speaker’ın 250W P.M.P.O’ya sahip bir speaker’dan daha güçlü ve kaliteli ses verdiğine şahit olursunuz.
Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -