Guerrilla Games imzalı Horizon Forbidden West uzun bir bekleyişin ardından Türkçe altyazı seçeneğiyle PlayStation sahipleriyle buluştu. Bizler de kızıl saçlı güzel kahramanımız Aloy‘un, yeni macerasına eşlik ederek sizlere bir inceleme hazırladık.
Horizon Zero Dawn’ın çıkışının üzerinden tam beş yıl geçti. Çıktığı zamanda PlayStation 4 üzerinde sunduğu grafik ve açık dünya oynanışıyla oldukça da beğeni topladı. Oyunun bana göre en büyük handikabı ise kuşkusuz The Legend of Zelda: Breath of the Wild ile aynı döneme denk gelmesiydi. Her ne kadar iki farklı platform olsa da benzer oynanış mekanikleri ve açık dünya yapısı sık sık iki oyunu karşılaştırmama sebep olmuştu. Zira BotW’a neredeyse 100 saati aşkın bir süre gömmüştüm. Horizon Zero Dawn’ı oynadığımda o dönem BotW’da gördüğüm şu özellik keşke bunda da olsa çok güzel olurdu yakınmalarımdı. Elbette Horizon Zero Dawn sunduğu çarpıcı hikayesi, grafikleri ve yeni türüyle beğenimizi kazanmayı başarmıştı. Peki onu çok iyi bir oyun olmanın kıyısından döndüren eksiklikleri, Horizon Forbidden West ile giderilmiş miydi? İşte bu incelememizde kahramanımız Aloy’un hem yeni macerasına konuk olacağız hem de PlayStation 5’te oyunun nasıl olduğuna göz atacağız.
İlk oyunu oynamamış ya da unutmuş olanlar için hikayemize kısaca bir göz atalım. Hikayemiz ilk oyunun kaldığı yerden devam ediyor. Bu noktada ilk oyunu oynamadıysanız ya da hatırlamıyorsanız ufak bir hatırlatma videosu oyunun başında konuyu özetliyor. Eğer bununla yetinmek istemezseniz de ilk oyunun hikâye videolarına bir göz atmanızı tavsiye ederim. Bu noktada bazı açıkları daha iyi kapatabilirsiniz. Tabii bunu yapmazsanız bir şey kaybetmezsiniz. Lakin oyun boyunca karşılaştığınız eski karakterler ile sık sık muhabbet ediyorsunuz. Yine karşılaştığınız her önemli kişi için kayıt ekranında detaylı bir anlatım yer alıyor. Bunları mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Hikâyeye o zaman tam bir hakimiyet sağlayabilirsiniz. Zaten oyunun Türkçe altyazı ile gelmesi bu tarz bir oyun için takdir edilecek bir gelişme. İlk oyun bu noktada eksik kalıyordu.
Bildiğiniz üzere ilk oyunda GAIA‘nın alt işlevi HADES‘in başımıza açtığı dertler ile uğraşıyorduk ve sonunda sistemi mağlup etmeyi başarmıştık. En azından biz öyle sanıyorduk! Lakin makinaların kontrolsüz doğayı katletmesi sonucu dünyamız ölmeye devam etmektedir. Bu gidişe bir son vermek için de Aloy bu defa Elisabet’in sistemi kontrol etmesi için tasarladığı yapay zekanın, GAIA’nın yedeği için Yasak Batı‘ya yolculuk edecektir. Bu noktada çok fazla bir şey söylemek istemiyorum. Zaten oyun Türkçe ve oynadıkça hikâyenin keyfine varacaksınız emin olabilirsiniz.
Horizon Forbidden West’i Playstation 5 üzerinde incelediğimizi söylemek isterim. O yüzden oyunun grafikleri konusunda sadece yeni nesil üzerinden yorum yapacağım. PS5’te oyunun iki farklı grafik modu mevcut. Bir tanesi çözünürlüğe öncelik veren ve doğal 4K çözünürlük sunan 30fps grafik modu diğeri ise 60fps oyun deneyimi sunan ve 1800p çözünürlük sunan performans modu oluyor. Ben oyunu grafik modunda oynadım ve kesinlikle bir şikâyetim olmadı. Tabii her iki oyun modunun da harika gözüktüğünü eklemek isterim. Oyuna başlar başlamaz ilk oyundan ufak bir hatırlatma videosu bizleri bekliyor. Sonrasında ise harika bir açılış videosuyla oyuna başlıyoruz. İlk anlardan itibaren oyunun müthiş dünyası sizi içine çekiyor. Öyle ki grafikler konusunda Demon’s Souls ile birlikte PS5’te gördüğüm en iyi grafikler diyebilirim. Zaten bir Guerrilla Games hayranı olarak oyunlarının çıktığı dönemlerde bu konuda başarısız olduklarını söyleyemem. Teknik anlamda müthiş bir iş çıkartan yapımcı olduklarını da naçizane ekleyeyim. Zaten bu grafik motoru, Decima’yı daha önce Death Stranding ile deneyimleyip oldukça beğenmiştik. Neyse grafikler çok iyi efendim ama asıl onun kadar önemli olan bir o kadar başarılı fizik motoru. Oyundaki etkileşim ile dünya o kadar tamamlanıyor ki Aloy gittiği her bölgenin şartlarına göre adapte oluyor. Karlı bir bölgede, kum fırtınası ile çöllerde ve bol engebeli arazilerde oynanış şekliniz değişiyor. Su altı ise enfes. Fizik motoru bölgenin şartlarına göre görsel olarak doğayı şekillendiriyor. Ağaçların ve bitkilerin rüzgâr ile şekillenmesi, akıntının yönünde su altı görsellerinin o yönde eğilim göstermesi hatta doğadaki hayvanların bile bundan etkilenmesi oldukça zeki düşünülmüş ayrıntılar olarak karşımıza çıkıyor. Burada sayamayacağım kadar küçük ayrıntı sizleri oyun boyunca bekliyor olacak. Buna ek olarak robot savaşlarında etrafta kamufle olduğunuz engebelerin bile düşmanlar tarafından parçalanmasını da oldukça etkileyici sahnelerden sayabiliriz. Özet ile Horizon Forbidden West’ın dünyası harika gözüküyor.
Oyunda karakter modellemeleri ise grafiklerden nasibini alan gelişmelerden olmuş. İlk oyun da dahil Aloy her zaman çok güzel gözükmüştür. Bu defa gerçekten harika gözüküyor diyebilirim. En çarpıcı detay yeniliği ise NPC’lere gelmiş durumda. Oyunda yer alan her ara sahne ve diyaloglarda tüm karakterler ile gerçekten iletişim kurduğunuzu hissediyorsunuz. Karakterlerin el ve kol hareketleri, mimikleri tamamıyla diyaloglara göre hareket ediyor. Aloy’un onlara tepkileri keza öyle. ‘ya bir gidin, yıl bilmem kaç siz daha tarikat diyorsunuz.’ Zaten Motion Capture tekniğinin dibine vurulmuş durumda. Robot tasarımları ise her zamanki gibi tüm detayları ile oyuncuların gözleri önüne seriliyor. Ayrıntıları gerçekten çok iyi.
Oyunun teknik kısmından bahsedeceğim bir diğer özellik ise kuşkusuz hızlı yükleme süreleri. Öyle ki diğer oyunlarda beklemeye o kadar alışmışım ki her hızlı seyahat sırasında oyunun şak diye yüklenmesi ve benim ekrana öylece bakıp devam etmeyi unutmam ne kadar hızlı yükleme sürelerinin olduğunu anlatacaktır. PS5’in M.2. diskinin elbette bunda etkisi çok büyük ama gerçekten çok hızlı be yüklemeler!
Gelelim oynanış mekaniklerine ve yazının girişinde belirttiğim ilk oyunun o, ‘çok iyi oyun’ olmanın kıyısından nasıl döndüğü konusuna. Hemen devam etmeden şunu belirteyim ki Horizon Forbidden West, bir oyunun nasıl devam oyunu olması gerektiği üzerine ders niteliğinde diyebilirim. İlk oyundaki neredeyse tüm eksikler giderilmiş ve bir o kadar güzel ayrıntı eklenmiş. Zero Dawn’da ‘ya bu neden yok’ dediğim her özellik oyuna dahil edilmiş. Sıkça karşılaştırdığımı söylediğim BotW’da sevdiğim her şey artık kızıl saçlımız ile yolculuğumuza keyif katıyor. Tamam da ne var yeni böyle ballandırıyorsun diyebilirsiniz. Eğer her iki oyunu da oynamış biriyseniz ne demek istediğimi çok daha iyi anlayabilirsiniz. Bu kısımda ‘spoiler’ vermek istemem ama binek kullanımı bile çağ atlamış durumda diyebilirim.
İlk oyunda oyuncuların belki de en çok şikâyet ettiği durumların başında hatırladığım kadarıyla Aloy’a yeteri kadar hakimiyet sağlayamadıklarıydı. Zaman zaman benim de başıma böyle durumların geldiğini hatırlıyorum. Yani Aloy’un savaşlar ve yoğun aksiyon durumlarında silah ve ekipmanlarına erişmekte zaman zaman sıkıntılar yaşanabiliyordu. Yeni oyunda böyle bir durum ile hiç karşılaşmadım. Öyle ki Aloy çok daha atik ve ilk oynanışta karışık gelen silah ve ekipman erişim sistemi bu defa oyuncuyu korkutmuyor. Bu noktada oyunu oynayan arkadaşlara en etkili tavsiyem düşmanlarınızı doğru analiz ederek, doğru silahlar ile karşılık vermeniz olacaktır. Sıradan oyunların aksine düşmanlarınız zayıf noktaları ve elementleri üzerinden darbe alıyor. Yine her robotun kendine has zayıf noktaları ve kritik parçaları yer alıyor. O yüzden her fırsatta önce düşmanınızı iyice analiz ederek işaretlemeniz gerekiyor. Örneğin düşmanların zayıf noktasını öncelikli hedef yaparsanız çok çabuk sonuç almanız mümkün fakat istediğiniz parçayı düşürmek biraz zaman alabilir. Zincirleme bir tepki oluşturacak parçayı hedef almak ise çok daha büyük düşmanlarda etkili olacaktır. Mesela bunu yaparken hem öncelik hedefinize hem de etrafındaki düşmanlara hasar verebilirsiniz. Analiz esnasında yine parçalar arasında geçiş yaparken hangi parçanın ekipmanlarınızı yükseltmek için kullanacağınızı görebilir ve önce bu parçayı düşürmeye odaklanabilirsiniz. Bunu yaparak çok daha efektif bir oynanış hakimiyeti kuracaksınız. Bazı durumlarda işaretlediğiniz parçaları tek tek düşürmek, benim gibi kendine kıstaslar koyan oyuncular için çok daha keyifli olacaktır. Ek olarak arena ve büyük arazi savaşlarında çevrenizi mutlaka analiz edin. Bazen bir ağaç yığını bazen de düşmanın hemen üzerindeki nesneler ona başlangıçta daha çok hasar vermek için etkili olacaktır. Bu tarz taktiksel bir oynanış ile robot savaşları esnasındaki aksiyon hem tavan yapacak hem de büyük BOSS savaşlarındaki adrenalin tam bir şölene dönüşecektir. O yüzden vakit harcamaktan çekinmeyin, ödülünü mutlaka alacaksınız. Kardeşi kardeşe kırdırmak da olası!
Oynanış tavsiyelerine devam edecek olursam, envanterinizde aynı elemente sahip silahlara yer vermemeniz de faydanıza olacaktır. Tüccarları kontrol etmeli ve hurdacıların yan görevlerini es geçmemeniz de önemli. Mesela bir ana göreve gitmeden önce etrafınızdaki tüm karakterler ile konuşmalısınız. Böylelikle ana görevde çok işinize yarayacak silahlara erken sahip olabilirsiniz. Oyunun açık dünyası sizlere her yere bakma fırsatı tanıyor. O yüzden keşfetmekten vazgeçmeyin. Etraftaki bazı harabeler bu konuda çok etkili. Buralardan topladıklarınız ile silahlarını ve kıyafetinizi ilk oyundaki gibi geliştirebileceksiniz. Elbette bu harabeler ve bazı noktalar ilerledikçe kazanacağınız yetenekler ile açılacağından onları da göz önüne alıp görevlerdeki seviye sistemini takip etmeniz gerekiyor. Sağlık sistemi de yine D-pad üzerinden kontrol edilebiliyor. Sağlık barınızı kontrol etmeyi ihmal etmeyin ki aksiyona dalıp bir anda ölmeyin. Burada kısa bir hatırlatma yapayım. Topladığınız sağlık iksir ve bitkileri D-pad üst çubuğu ile size hayat veriyor. Buradaki materyalleriniz bittiğinde bu tuşa basılı tutarak kasanızdaki envanterden doldurmanız mümkün oluyor. Zira topladığınız eşya fazlası direkt olarak kasaya depolanıyor. Yine yerleşim merkezlerindeki ekipman güncelleme masalarını kullanarak iksir üretmeyi de unutmayın.
Aloy oyunda seviye atladıkça yeni yetenek puanları kazanıyor. Bu puanları yetenek ağacınızda dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz fakat oynayışta aksiyon adamı mı yoksa daha teknik bir durum mu sergileyeceksiniz onu göz önünde bulundurarak dağıtmanızda fayda var. Yine her yetenek ağacında bir süper güç yer alıyor. Bu güçleri L1+R1 ile aktif edip savaşlar esnasında avantaj sağlayabiliyorsunuz. Silahlar da kendi içinde güçlü bir saldırı barındırıyor yine bunları da kendinize göre atayarak çok daha güçlü saldırlar yapabilirsiniz. Yine bobin eklentileriyle silahlarınızı daha da güçlendirmek mümkün. Küçük bir not olarak Dualsense ile analog çubukları kullanmadan atışlar yapabileceğinizi de ekleyim. Yetenek puanlarını dağıtmanın oynanışınızla doğru orantılı olması gerektiğini belirttim. Yani eğer çok fazla tuzak kullanıyorsanız bu yönde, sürekli silahlarınıza davranıyorsanız bu yönde, yakın dövüş yapıyorsanız yine bu yöne ağırlık vermelisiniz. Bu sayede oyunun başları sizin için çok daha hızlı akacaktır. Eğer oyunun mekaniklerine yeterince alışamadığınızı düşünüyorsanız mutlaka Trial ve Arena etkinliklerini tamamlayın. Bu sayede hem silah kullanımında etkili olacak hem de ödüller ile karakterinizi güçlendirebileceksiniz. Aloy’un yetenekleri artıkça ve silahlarınız güçlendikçe oyun çok daha keyifli bir hale geliyor. Yine Aloy’un birbirinden güzel ve çeşitli yetenekler barındıran kıyafetleri kızılımıza ayrı bir yakışıyor. Bu noktada oyunda yer alan fotoğraf moduyla harika işler çıkarabilirsiniz. Kişisel bir Aloy albümü hazırlamak ve oluşturulan bu harika dünyanın tadını çıkarmak çok keyifli diyebilirim.
Yapılacaklar listesi:
- Gördüğünüz her şeyi toplayın
- Başlangıçta düşük seviyeli olan teçhizatınızı yükseltin
- Yeni yetenekler ve araçlar kazanmak için hikâye görevlerini tamamlayın ve oyunun başındaki bazı yan görevleri de es geçmeyin. (POSEIDON görevine kadar)
- Parçaları işaretlemek ve makineleri yok etmek için sıkça Focus’u kullanın (Örn: makineleri öldürmeden önce hasar için zincirleme reaksiyon ve önemli yükseltme kaynaklarını kırın)
- Hayatta kalma ve sağlık yeteneklerini yükseltmeyi unutmayın (bol bol kaynak toplayın)
- Kaynaklar için merkezlerdeki Tedarik Sandığını sık sık kontrol edin
- Kaynaklar ve oyun taktikleri için Grind Hunting Grounds’ı (Trial) es geçmeyin
- Hem Arena hem de Hunting Grounds’tan kaynaklar ve ödüller için Arena’nın kilidini açın (ana görev 9’u yaptıktan sonra yan görev ile açılacak)
Efendim gelelim incelememizin sonuna. Horizon Forbidden West ilk oyunun tüm eksiklerini kapatan, üzerine koyarak gelen harika bir devam oyunu olmuş. Grafikleri, sunduğu atmosferi ve yeni oyun mekanikleri ile aksiyon seven oyuncuların beğeneceği bir yapım. Öyle ki her seferinde Guerrila Games’in teknik anlamda nasıl harika bir iş çıkardığını düşünmekten kendimi alamıyorum. Böylesine geniş kapsamlı bir açık dünya oyununun atmosferi ve düşünülen ince detaylar gerçekten takdire şayan. Son olarak eğer ilk oyunu beğendiyseniz Forbidden West sizi asla pişman etmeyecektir diyerekten noktayı koyayım. Oyunsuz kalmayın efendim. Sağlıklı sıhhatli, güzel günler dilerim.