Bugünlerde monitör üreticilerinin dilinden düşmeyen üç kelime var. Full HD, geniş ekran ve LED. Full HD’nin 1920×1080 çözünürlük olduğunu ve geniş ekranı neredeyse herkes öğrendi. LED arka aydınlatma konusunda ise hala kafalar karışık. Bu incelememizde hem LED aydınlatmanın avantajlarına bakacağız hem de LG’nin tüm bu saydığımız özelliklere sahip E2250V-PN modelini inceleyeceğiz.
LCD teknolojileri her geçen gün daha da gelişiyor. Buna karşın temel çalışma presnsibi yıllardır aynı. Bir LCD monitörün anatomisinde en arkada beyaz bir ışık kaynağı bulunur. Bu beyaz ışığın ne kadarının geçeceği likit kristallerle ayarlandıktan sonra renk filtresinden geçirilerek çeşitli parlaklıklara sahip kırmızı, yeşil ve mavi alt pikseller elde edilir. Bu alt piksellerin kombinasyonu ekranda gördüğümüz pikselin son halini oluşturur.
Bu noktada detayları bilmeseniz bile arka aydınlatmanın önemini az çok tahmin edebilirsiniz.
Uzun zamandır LCD monitörlerde arka aydınlatma için CCFL, (Cold cathode fluorescent lamps), yani florasan lambalar kullanıyordu. Son zamanlarda üreticiler bunu beyaz LED’ler ile değiştirdiler. Buradaki amaç LED’in sunduğu yüksek parlaklık, düşük enerji tüketimi ve yüksek renk derinliği avantajlarından yararlanmak.
LED arka aydınlatma kullanan ekranlar CCFL kullanan monitörlere göre yüzde 20-40 oranında daha az güç tüketiyorlar. Buna ek olarak LED’ler daha doğru bir beyaz sunuyor. Bildiğiniz gibi beyaz renk tüm renklerin karışımından oluşuyor. Daha doğru bir beyazdan kasıt LED’in sunduğu beyaz ışığın daha fazla dalgaboyunda renk barındırması. Dolayısıyla bu ışık LCD monitörün renk filtesinden geçtiğinde daha zengin bir renk derinliği (gamut) karşınıza çıkıyor.
LED teknolojileri
LED arka aydınlatma teknolojileri de kendi içlerinde de farklılaşıyorlar. Bunlardan en önemlileri RGB LED, Edge LED ve standart LED. Standart LED aydınlatmada az önce dediğimiz gibi ekranın arkasında florasan lamba yerine birçok beyaz LED bulunuyor. RGB LED’de ise tek bir beyaz LED yerine kırmızı, yeşil ve mavi LED’ler beyaz ışığı oluşturuyor. Bunun sonucu CCFL’den ve hatta beyaz LED’den de daha yüksek bir renk derinliği. Son olaraksa Edge LED teknolojisi geliyor. Bu teknolojide LED’ler ekranın arkası yerine çerçevesi boyunca sıralanıyor. Ekranın arkasında bulunan plaka ise kenarlardan gelen bu ışığı homojen şekilde yansıtarak arkaplan ışığını oluşturuyor.
Yazının başında da belirttiğimiz gibi LG Flatron E2250V son teknolojileri bir arada sunan 22 inç’lik bir monitör. Standart bir LCD monitöre göre yüzde 45 daha az enerji tüketen doğa dostu monitör UL Environment laboratuvarlarından Sürdürülebilir Ürün Sertifikası alan sayılı ürünlerden de biri. 1920×1080 Full HD çözünürlüğe sahip ürün 16:9 geniş ekran formatını desteklerken edge-lit LED arka aydınlatma kullanıyor. Ürün 2 cm’lik inceliğini de zaten bu teknolojiye borçlu.
LG Flatron E2250V gayet sade bir tasarıma sahip. Ana renk olarak siyah kullanılırken ekran çerçevesinin altında mora doğru degrade bir geçiş var. Monitörün dokunmatik düğmeleri ve güç düğmesi de bu tasarıma uygun olarak mor renkte yanıyor. 52 x 40 cm boyutlarındaki monitörün inceliği dikkat çekici. En kenarda derinlik 1.9 cm. Bu derinlik stand menteşesine gelindiğinde 4 cm oluyor. Standla birlikte derinlik 20 cm. Genel olarak baktığımızda gayet kibar bir monitör diyebiliriz.
LG Flatron E2250V ilginç bir stand mekanizmasına sahip. Ürünü isterseniz standıyla normal bir masaüstü monitörü gibi kullanabiliyorsunuz. Bu durumda monitörü öne doğru 5, arkaya doğru ise 15 derece olmak üzere toplam 20 derece eğebiliyorsunuz.
Alternatif olaraksa standı kaldırıp monitörü dizüstü bilgisayarınıza ikinci bir monitör olarak da kullanabilirsiniz. Bunu yaptığınızda menteşe kısmı ve çerçevenin hemen altındaki iki lastik ayak monitörün dengesini sağlıyor. Bu durumda monitörü 20 derece geriye doğru eğebilirsiniz.
Tüm giriş çıkışları arka monitörün arkasında bulunuyor. Görüntü için HDMI, D-Sub ve DVI alternatifleri mevcut. Eğer bağlantıyı HDMI’dan yaparsanız kulaklık çıkışından ses alabilirsiniz. LG adaptor harici olarak koymayı tercih etmiş. Bunun iki avantajı var. Birincisi monitörün kalınlığını azaltması, ikincisi ise monitörün arkasına kalın 220 V kablo yerine ince bir DC kablo geliyor olması.
Monitörün ayarlarına ulaşmak için yazının başında bahsettiğimiz dokunmatik düğmeleri kullanabilirsiniz.Düğmelerden herhangi birine bastığınızda hemen bu düğmelerin üstüne ayarlar penceresi çıkıyor. Pencerenin düğmelere yakın olması ayarların yapılmasını kolaylaştırıyor.
Ayarlar penceresinde ilk başta ana menu bulunuyor. Bu menüden parlaklık, contrast, keskinlik ayarları, renk sıcaklığı, yerleşim, ses ve dil ayarlarını kolayca yapabiliyorsunuz. Tek eksik Türkçe desteğinin bulunmaması.
İkinci düğme ise LG’nin SMART+ adı altında topladığı çeşitli görüntü teknolojilerini açıp kapatmak için kullanıyor. Bu teknolojilerden ilki Auto Bright. Adından da anlaşılacağı gibi bu teknoloji ekran parlaklığını ortamdaki ışık şiddetine göre ayarlıyor. Ortam aydınlatmasını anlamak için güç düğmesinin hemen sağında bir ışık algılayıcı bulunuyor. Eğer ortam karanlıksa monitör ekranın parlaklığını kısarak gözlerin yorulmasını engelliyor. Aynı şekilde eğer ortam parlaksa daha iyi bir görüntü sunmak için ekran parlaklığı da artırılıyor.
Bir başka SMART+ teknolojisi ise Original Ratio. Geniş ekran monitörlerde özellikle oyuncuların karşılaştığı bir sıkıntı oyunların 16:9 oranında çözünürlük desteklememesidir. Dolayısıyla oyunda 1280×1024 gibi bir çözünürlük seçtiğinizde görüntü kenarlara doğru yayılarak yayvanlaşır.LG E2250V de Original Ratio’yu seçerek bunu engelleyebliyorsunuz.
SMART+’ın sunduğu üçüncü teknoloji ise Dual Web, yani çift tarayıcı. 16:9 görüntü oranı temel olarak iki sayfayı aynı anda görüntülemenize izin veriyor. Dual Web’i açarak bu sayfaların sağlı sollu ekrana yerleştirilmelerini sağlayabiliyorsunuz. Aslına bakarsanız bu teknolojinin yaptığı Windows’taki pencereleri dikey döşe komutuyla aynı. LG sadece bunu yazılım ile biraz daha basitleştirmiş. Bu fonksiyonu kullanmak için ürün kutusundan çıkan CD’den Easy Set Package programını kurmanız gerekiyor.
Easy Set Package’ı kurduktan sonra başka bir SMART+ teknolojisi olan Cinema mode’u da kullanabiliyorsunuz. Bu mod aslına bakarsanız Cinema’dan çok webde video izlemek için. Easy Set Package menüsünden Cinema Mode’u seçtiğinizde fare imleci değişiyor ve sizden bir çerçeve çizmeniz isteniyor.
Çerçeveyi oluşturur oluşturmaz dışarıda kalan kısımlar belirttiğiniz ölçüde karartılıyor. Böylece Youtube, Dailymotion gibi sitelerde gezinirken sağda solda gözüken reklam ve yazılardan rahatsız olmadan videoları seyredebiliyorsunuz.
Monitör ayarlarıyla uğraşmayı sevmeyenler için LG f-Engine ile Standart, Movie ve Internet olmak üzere kullanıma hazır ayarlar sunuyor. Ekranı ikiye bölen Demo modu sayesinde mevcut ve yeni mod arasındaki farkı rahatça görebiliyorsunuz.
250 cd/m2 parlaklık ve 1000:1 kontrast oranı günümüz LCD monitörleri için standart diyebileceğimiz değerler. Buna karşın 22 inçlik bir monitörde 1920×1080 çözünürlük pek kolay bulunuyor. Daha küçük bir alanda daha yüksek piksel sayısı daha küçük pikseller anlamına geliyor. Bu da daha keskin bir görüntü demek. Yazının başındaki yüksek renk derinliğini ve kontrast oranını da unutmayın. Özellikle video ve Blu-ray filmlerde LG Flatron E2250V gayet tatminkar bir görüntü kalitesi sundu diyebiliriz.
TN panel kullanan LG Flatron E2250V bu panel tipinin avantaj ve dezavantajlarını da beraberinde taşıyor. 5 ms’lik griden griye tepki süresi monitörün oyunlar için uygun olduğunun bir göstergesi. Buna karşın dikey ve yatayda görüş açısı dar. Aslına bakarsanız masaüstü monitörü olduğu için çoğu kişi bu monitörün tam karşısına oturacaktır. Dolayısıyla görüş açısının dar olması çoğu kullanıcı için problem olmayacaktır.