
Akıllı telefon sektöründe bu yıla iyi bir giriş yapan LG, Optimus serisine geçtiğimiz yıl Eylül ayında Optimus Hub modelini katmıştı. Model numarası E510 olan Hub, diğer ülkelerde Optimus Univa adıyla satışa sunuldu. 600-700 TL seviyesinde fiyat ve Android Gingerbread (2.3.4) ile gelen Optimus Hub, karşılaştırmalı testlerde Apple iPhone 3GS modelinden daha iyi bir genel ortalama sergiliyor.
Kutu İçeriği:
LG Optimus Hub çok fazla aksesuara sahip değil. Kutu içinden kulaklık/mikrofon seti, USB arayüzlü AC adaptörü ve veri kablosu dışında birşey çıkmıyor. Telefonun içinde ise 2GB microSD kart bulunuyor. LG PC Suite uygulaması bu kart içinde yer alıyor, dolayısıyla ayrıca bir kurulum CD’si de yok. PC Suite kurulumu için kartı bilgisayarınıza takıp dosyaları kopyalamanız gerekiyor.

USB veri kablosunda oldukça iyi bir malzeme kullanılmış ve sağlamlığı nedeniyle uzun soluklu bir kullanım sunuyor. Ancak kulaklık seti için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Herhangi bir ergonomi ya da tasarım gözetilmemiş. Kablo oldukça iyi olmasına rağmen kulaklıkları kulağınızda rahatça taşımanız pek mümkün değil. AC adaptörü için söylenebilecek birşey yok, zira USB voltajı ile çalışıyor ve isterseniz USB kablosu ile telefonu bilgisayardan da şarj edebiliyorsunuz.
LG e510 Optimus Hub üzerinde iki ses düğmesi ve bir açma/kapatma düğmesi bulunuyor. Kamera için ayrı bir düğmeye yer verilmemiş. Telefonun üst kısmında bulunan LG uyumlu kulaklık/mikrofon setleri ile uyumlu kulaklık girişine müzik dinlemek için isterseniz kendi standart 3.5mm kulaklığınızı da takabilirsiniz. Şarj ve data için mini USB portu cihazın altında konumlandırılmış. Kulaklık ve USB girişlerinin konumları gayet başarılı. Cihaz şarj olurken hem müzik dinleyebiliyor, hem de telefonunuzu rahatça kullanabiliyorsunuz.
Telefonun arka kapağını, USB portunun üst kısmındaki boşluktan parmağınızla çıkartabiliyorsunuz. Ancak kapak sürgülü değil, plastik tırnaklarla sabitlenmiş. MicroSD kart yuvası da kapağın altında olduğu için, eğer birkaç kart kullanıyorsanız kapağı açıp kapatırken son derece dikkatli olmak gerekiyor.


113.4 x 60.8 x 11.9mm ebatlarında ve 123 gram ağırlığındaki candybar tipi Optimus Hub, 3.5″ TFT kapasitif 320 x 480 piksel ve 165 ppi çözünürlüğe sahip ekranla geliyor. Cihazın ekranı, diğer sitelerde belirtildiği gibi Gorilla Glass değil. 5 megapiksel kameranın 4x dijital zoom, otomatik odaklama ve nispeten hızlı bir fokuslama özelliği var. Video kaydı ise 15fps VGA 640×480 (H.264) çözünürlüğünde. Yüz ve gülücük tanıma, coğrafi etiketleme, manuel ve otomatik ışık ayarları gibi özelliklere sahip. Kamera üzerinde flaş bulunmuyor, bu da telefonun eksilerinden biri. Yani cihaz kamera yönünden ortalama bir performansa sahip.
Optimus Hub, 1500mAH Li-Ion batarya ile geliyor. Aktif bir kullanıcı iseniz piliniz genel Android ortalaması ile bir günden biraz daha fazla dayanıyor. WiFi, Bluetooth ve data bağlantılarını kullanmadığınızda 2 günü çok rahat görebilirsiniz.
Optimus Hub, 800 MHz ARM v6 işlemciye ve Adreno 200 grafik işlemciye sahip. Yongaseti olarak Qualcomm MSM 7227T bulunuyor. Cihazın 150MB dahili depolama kapasitesi, microSD kart ile 32GB’a kadar yükseltilebiliyor. 512MB RAM belleğe sahip cihaz bu özelliklerle günümüz orta sınıf Android cihazlar arasında yer alıyor.
Cihazın üzerindeki proximity sensörü, telefon görüşmelerinde ekranın kapanmasını sağlıyor, böylece yanağınız ya da kulağınızla hatalı bir işlem yapmanız engelleniyor. Ayrıca manyetik alan, oryantasyon ve ivmeölçer (accelerometer) sensörleri de var. Bunlar cihazınızı tutuş yönünüze göre ekranının dönmesini, harekete duyarlı uygulamalar ve oyunları denetlemenizi, pusula gibi uygulamalardan yararlanmanızı sağlıyor.
Lokasyon tabanlı işlemlerde A-GPS (assisted GPS) kullanıyor. Yani baz istasyonları yardımı olmadan yerinizi bulmanız mümkün değil. Eksilerden biri de bu. Bağlantı teknolojileri Bluetooth v3.0 yanında WiFi, GSM 850/900/1800/1900/2100, 3G, EDGE, HSDPA, HSUPA bulunuyor. Ayrıca adından da anlaşılacağı gibi cihazı bir kablosuz erişim noktası olarak kullanmanız da mümkün. WiFi, Bluetooth ve GSM sinyalleri oldukça başarılı. Önceki nesil akıllı telefonlara göre çok daha iyi yongalar kullanılmış.
LG Optimus Hub ile ilgili diğer sitelerdeki tanıtımlarda cihazın FM radyo özelliği olduğu belirtiliyor fakat Türkiye’de satılan cihazda FM Radyo uygulaması bulunmuyor. Görüştüğümüz LG yetkilisi telefonun içinde FM yongası bulunduğunu, fakat uygulamanın Türkiye’de satılan cihazlara yüklenmediğini, bunun sebebinin RTÜK ile anlaşma sağlanamaması olduğunu ekledi.
Android versiyonu ve uygulamalar
LG Optimus Hub, Android 2.3.4 Gingerbread sürümü ile geliyor. Bu sürümün öncekilere oranla çok daha hızlı ve uyumlu olduğunu söylemekte fayda var. Ayrıca cihazın dokunmatik ekranı ve işlemcisi ile gayet uyumlu, herhangi bir takılma yaşanmıyor.
LG PC Suite uygulaması sayesinde bilgisayarınız ve telefonunuz arasında ister WiFi, ister Bluetooth, ister USB arayüzüyle bağlantı kurabiliyorsunuz. Ayrıca OSP (On-Screen Phone) uygulaması sayesinde telefonunuzun ekranını bilgisayarınızdan görebiliyor ve telefonunuzu gerçek zamanlı olarak bilgisayarınızın klavye ve faresi ile kullanabiliyorsunuz.
Canlı duvar kağıtları, root gereksinimi olmayan Launcher alternatifleri ve binlerce Android uygulamasına destek veren Optimus Hub, internetten canlı TV ve film izlemenize, Flash tabanlı uygulamaları çalıştırmanıza ve yeni oyunları oynamanıza olanak tanıyor.
Yeri gelmişken, cihaza işinize yarayıp yaramayacağı düşünülmeyen birkaç uygulama tıkıştırılmış ve root izinleri olmadan bunları kaldırmanız mümkün değil. Bu uygulamalar arasında banka uygulamalarının yanı sıra bir de eczane uygulaması geliyor ki acil bir durumda dışarı çıkıp eczane aramanız size daha fazla zaman kazandıracak. Kısacası Optimus Hub üzerinde değerli belleğinizden yiyecek bazı uygulamalar bulunuyor. Bu sorunu aşmanın tek yolu cihaza fabrika çıkışından farklı bir versiyon yüklemek, ancak bu durumda telefonunuz garanti dışı kalıyor.
Cihazla gelen Android 2.3.4 sürümü halihazırda LG tarafından sunulan son sürüm. Yetkililer bazı cihazlarla 2.3.5 geldiğini, fakat Optimus Hub güncellemesi ile ilgili henüz yurt dışından bir bilgi almadıklarını söylüyorlar. LG Türkiye hem yetkili servis, hem de müşteri hizmetleri açısından oldukça başarılı. Diğer birçok markaya göre hem hızlılar, hem de profesyonel bir davranış sergiliyorlar.
Sonuç:
LG Optimus Hub, Android tabanlı akıllı telefonlar arasında orta sınıf bir performans sergiliyor. Yani beklentiniz çok yüksek değilse rahatlıkla kullanabilirsiniz. 800MHz işlemcisi , Google Play üzerindeki birçok uygulamaya ve oyuna donanım desteği veriyor. Flash desteği de olan cihaz bu özellikleri ile günümüz kullanıcısının beklentilerini rahatlıkla karşılıyor. Fiyat/performans olarak bakıldığında gayet uygun olduğunu söyleyebiliriz. Hub özelliği sayesinde internet bağlantınızı arkadaşlarınızla paylaşabilmeniz de günümüzde önemli bir özellik. Standart kulaklıklarla kullanılabilmesi, sonraki Android sürümlerini kaldırabilecek işlemcisi ve PC desteği artılar arasında. Cihazın iki büyük eksisi var; bunlar kamera flaşı ve A-GPS ile gelmesi. Lokasyon verilerini baz istasyonu yardımı ile alıyor olsanız bile aynı performansı vermiyor. Bu iki özellik benim için önemli değil diyorsanız LG Optimus Hub 2012 ilk yarısında çıkan orta seviye Android cihazlar arasından yapabileceğiniz doğru bir seçim olabilir.