5.7 C
İstanbul
16 Ocak 2025 Perşembe
Ana SayfaDepolamaMaxflash Rapstore SSD128GNOB-HSM1

Maxflash Rapstore SSD128GNOB-HSM1

8 adet BigBoy G-II 128GB SSD ile yaptığımız RAID 0 performans testimizden sonra uzun süre SSD testlerine ara vermiştik. Bugün MaxFlash’ın Rapstor 128 GB diski ile SSD testlerimize tekrar ağırlık vermeye başlıyoruz. Bakalım Alman mühendisliği SSD konusunda nerelere gelmiş…

Alman Memorysolution firması tarafından üretilen Maxflash Rapstore, Doyuk Ticaret tarafından ülkemize getiriliyor. 64, 128 ve 256 GB kapasitelerde sunulan SSD’nin 2.5 inç 128 GB’lık SSD128GNOB-HSM1 modelini inceleyeceğiz.

Fiyat bakımından avantaj sunan MLC teknolojisini kullanan Maxflash Rapstore Samsung NAND belleklerin ve Indilinx IDX110M00-LC kontolcüsünden oluşuyor. Buna ek olarak 64 MB’lık bir tampon belleğe sahip. Ürün özellikleri tablosunda performans satırına baktığımızda ise gayet iddialı rakamlar görüyoruz. Okumada 230 MB/s hız vaadeden Maxflash Rapstore SSD128GNOB-HSM1, yazmada ise 160 MB/s’ye kadar hız sunuyor.

2.5” formfaktöre sahip olan Maxflash Rapstore SSD128GNOB-HSM1 99.88 x 69.93 x 9.3 boyutlarında ve 80 gram ağırlığında. 1500 G’lik şoka dayanıklı olan SSD notebooklar için uygun.

Performans testlerine geçmeden önce SSD testleri hakkında ufak bir bilgi vermenin faydalı olacağını düşünüyoruz. SSD’ler her ne kadar arabirim, dosya sistemi gibi noktalarda sabit disklerle benzerlik gösterseler de veri okuma ve özellikle de yazma konusunda tamamen farklı prosedürler izliyorlar.

Normalde bilgisayarınızdan bir dosya sildiğinizde işletim sistemi sadece sabitdiskte belli bir adresteki verinin artık “geçersiz” olduğunu dosya sistemine söyler. Yani veri aslında fiziksel olarak o adreste duruyordur fakat geçersizdir ve üstüne yazılabilir. Yeni bir dosya yazma talebi geldiğinde sabitdisk geçersiz verinin üstüne direkt olarak yazar. (Eğer geçersiz olarak belirlenen verinin üstüne başka bir dosya yazılmadıysa veri kurtarma programları fiziksel olarak veriyi arayıp bularak yanlışlıkla sildiğiniz dosyaları kurtarırlar.)

Sabitdisklerde bu işlem gayet sorunsuz olarak çalışır. Fakat SSD’lerde bu sorun yaratabilir. SSD’nin yapısına baktığınızda en küçük veri yazılabilen alan olarak veri sayfalarından (pages) oluştuğunu görürsünüz. Genelde 4 Kb boyutunda olan bu sayfaların 128 tanesi birleşerek hafıza bloklarını oluştururlar.

SSD teknolojisi her ne kadar sayfa bazında okuyup yazsa da veri silme işlemini sadece blok bazında gerçekleştirebilir. Dahası veri yazmak için bloğun içindeki sayfaların tamamen boş olması şarttır.

Bu yüzden SSD kullanan bir bilgisayardan dosya sildiğinizde dosya sistemine o bloğun içindeki belli sayfaların artık geçersiz olduğunu söylemeniz yetmez. Eğer bu geçersiz sayfalara tekrar veri yazmak istiyorsanız “geçersiz” sayfaları “boş” sayfalar haline getirmelisiniz. Bunu yapmak içinse yazma işlemini gerçekleştireceğiniz bloğu tamamen fiziksel olarak temizleyip tekrar düzenlemeniz gerekir, çünkü SSD teknolojisi silme işlemini sadece blok bazında yapabilir.

İçinde geçersiz verilerin bulunduğu bir bloğa yeni veri yazmak istediğinizde SSD kontrolcüsü önce bloğun içindeki sayfaları tampon belleğe ayar, sonra bloğu tamamen siler ve tampon bellekteki veriyi yeni bellekle birleştirerek temizlenmiş bloğa tekrar yazar.

SSD veri transferiYazma işlemi dışında SSD’ler verilerin yazılacağı blokları da hesaplamalıdırlar. Bunun sebebi her bloğun bir yazma/okuma ömrü olmasıdır. Eğer her seferinde aynı bloklara yazarsanız SSD’nin ömrünü kısatlmış olursunuz. Bunun için SSD üreticileri bozulabilecek bloklar için yedek hafıza ayırırlar ve yazma işlemini bloklara dağıtırarak aşınmayı azaltırlar.

Tüm bu işlemler SSD’nin kontrolcüsü tarafından karmaşık algoritmalar kullanılarak yapılır. Bu algoritmaları hesaplamak SSD doldukça ve kullanıldıkça daha fazla zaman alır. Bu yüzden SSD’lerde yapılan performans testleri her ne kadar yakın sonuç verselerde sabitdiskler kadar net bir sonuç vermezler.

Bu bilgiler ışığında artık Maxflash Rapstore performansına bakabiliriz. Test platformu olarak AMD Phenom II X6 1090T işlemci ve ASUS Crosshair 4 Formula anakartını kullanık.  SATA 2 (AHCI) bağlatısı üzerinden yaptığımız testlerde en stabil sonuçları veren ATTO ve PC Mark Vantage sabit disk benchmarklarını baz alacağız.

ATTO Disk Benchmark’ta yaptığımız testlerde Maxflash Rapstore SSD128GNOB-HSM1 4 KB’lık toplam 2 GB’lık transfer testinde 202 MB/s yazma ve 240 MB/s okuma performansı verdi. Standart bir sabitdiskle karşılaştırdığınızda bu rakamlar en az iki üç kat daha fazla. Standart bir SSD ile karşılaştırdığımızda ise test ettiğimiz en iyi SSD’lerden biri diyebiliriz.

Genel sistem depolama performansını ölçmek içinse PC Mark Vantage’ın HDD diskini tercih ettik. Her ne kadar bu test HDD’ler için tasarlanmış olsa da kullanıcının Windows deneyimini ölçümlemek için uygun bir benchmark.

ATTO Disk Benchmark kadar stabil sonuçlar vermemesine karşın PC Mark Vantage skorları 24000 ila 27000 arasında değişiklik gösterdi. Bu genel Windows performansı olarak yüksek bir değer.

Veri transferi ölçümünde sıklıkla kullanılan yazılımlardan biri de HD Tune. Dosya transferi testinde değerler ATTO ile aldığımız sonuçlara yakın.

Sonuç

Maxflash Rapstore SSD128GNOB-HSM1 günümüz SSD’leri arasında performans olarak üst kategoride yer alıyor. 509 dolarlık fiyat da bunun bir göstergesi. Yakında Hardwaremania’da bir SSD karşılaştırma test yapmayı planlıyoruz. O vakte kadar bütçeniz yüksekse ve iyi performanslı bir SSD arıyorsanız Maxflash Rapstore 128 GB’ı göz önünde bulundurun.

Bahadır Yaramış
Bahadır Yaramışhttp://hardwaremania.com
Teknoloji dünyasına her zaman ilgi duyan biriyim. Oyunlarla tanışmam çocukluğumla başladı ve bu aşkım hiç azalmadı. Teknolojiyi yakından takip etmek benim için bir tutku ve problem çözme becerilerimi sık sık oyunlar ve teknoloji projeleri üzerinde kullanıyorum.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -