9 C
İstanbul
25 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaDonanımMSI DR4-A DVD-RW - İnceleme

MSI DR4-A DVD-RW – İnceleme

Maceralarına 1 ve 2X olarak başlayan CD yazıcılarda günümüzde 52X hız standart oldu bile. Aslına bakarsanız aynı gelişim tüm optik cihazlarda yaşanıyor. Artık 72X okuyabilen CDROM’lar bulmak mümkün ya da 50$’ın altına iyi bir CD yazıcı satın alabilirsiniz. Benzer bir gelişim süreci tabii ki DVD yazıcılarda da yaşanıyor. İlk örneklerin fiyatları binlerce dolar ile ifade edilirken günümüzde DVD yazıcıların fiyatları 100-300$ aralığına kadar geriledi.

Artık son kullanıcılara CD yazıcıların sunabildikleri kapasite yetmiyor. Birçok insanın standart CD yazıcıların sunabildiklerinden fazlasına ihtiyaç var. HP ile Dell bu yıl sonundan itibaren sistemlerinin %60’ında DVD+R/DVD+RW destekli bir yazıcı kullanacaklarınıda açıklayınca DVD yazıcıların fiyatlarındaki düşüş iyice tetiklenmiş oldu.

Günümüz DVD yazıcılarında maksimum yazım hızı 8X, ve nerede ise hepsi Multi-Format. Multi-Format DVD yazıcılar DVD-R/DVD-RW ve DVD+R/DVD+RW formatlarını destekliyor. Tabii ki DVD yazıcıların en büyük avantajlarından biriside CD-R ve CD-RW formatlarınada destek vermesi. Bu da demek oluyor ki bir Multi-Format DVD yazıcı satın aldığınızda şuan da piyasada olan tüm optik medyalar ile çalışma şansınız var.(Tabii ki DVD-RAM, CDDA-RW gibi özel medyalar bazı modellerde desteklenmeyebilir) DVD formatlarından bahsetmişken bu konuyu sanırım biraz açmak gerekecek çünkü bu konuda kafalar çok karışık.

Günümüzde CD yazıcılarda oturmuş CD-R ve CD-RW formatları bulunmasına rağmen DVD platformunda DVD-RAM, DVD-R/DVD-RW, DVD+R/DVD+RW olmak üzere birden çok yazılabilir DVD formatı ve bu formatlar için boş DVD medyaları bulunmakta. CD yazıcılarda sadece CD-R/CD-RW formatı oturmuşken neden DVD’de böyle bir standardizasyona gidilemediğinin arkasında ise firmaların pastadan en büyük payı kapmak için birbirleri ile büyük bir rekabet içinde olmaları yatıyor.

CDROM’ların piyasaya çıktığı yıllarda tüm büyük üreticiler tam bir fikir birliği içindeydi ve bugün kullandığımız  Red-Book, Orange-Book, White Book gibi formatlar o zamanlarda belirlendi. Ve tüm üreticiler bu standartlara sadık kaldı.  

DVD yazıcılarda ise henuz bir fikir birliği söz konusu değil. Firmalar ikili, üçlü gruplar oluşturarak standartlar belirliyorlar ve bu standartları destekleyeceklerini duyuruyorlar. Ancak hal böyle oluncada bir standarda oturmadığı için ortalık birden çok DVD yazım standardı ile dolmuş durumda. Ve buda DVD yazıcıların yaygınlaşıp ucuzlamasını yakın zamana kadar engelliyordu.

DVD-RAM

En eski yazilabilir dvd formati. Sadece bilgisayardaki bilgilerinizi yedeklemek icin kullanabilirsiniz. Evdeki Deck DVD Player’ınızla uyumsuzdur. DVD-RAM diskleri günümüzde çok az DVD sürücü okuyabilir. Ancak ilk çıktıkları zaman 5.2GB’a kadar yazılabilen modelleri ile kısa bir süre için oldukça popüler olmuştu. Ancak günümüzde destekleyicisi pek kalmadı.

DVD-R ve DVD-RW

DVD-R ve DVD-RW oldukça popüler olmuş formatlardan ikisi. Buradaki “–“ ‘ye dikkat edelim. “-“ işareti ileride oldukça kafanızı karıştırabilir. Bu işin kompedanları bu aradaki işareti “minus” değil “dash” olarak okuyor, yani “DVD dash R” deniliyor. Bu formatda kendi içinde ikiye ayrılıyor. Birincisi “General Purpose” denilen, data saklama amaçlı disk formatı. İkincisi de “Authoring” denilen DVD film icin master hazırlamaya yönelik düşünülmüş disk formatı.

DVD-R bi yazıcınız varsa medya almaya gittiğinizde amacınıza uygun bir medya seçmeye özen göstermelisiniz. DVD-R formatını günümüzde Panasonic, Pioneer, Toshiba desteklemektedir ve DVD-R formatında yazdığınız video DVD’leri salonunuzdaki deck DVD oynatıcınızada takıp oynatabilirsiniz. Data saklamak içinde uygun bir format olmasına rağmen yine de liderliği bazı teknik yetersizliklerden  DVD+R’a kaptırmaktadır.

DVD+R ve DVD+RW

Bu format günümüzdeki en son ve güncel DVD yazım formatı. DVD+R ve DVD+RW’yi bazı firmalar sadece “RW” harfleri ile de temsil ediyorlar. Bu formatın arkasında Dell, HP, Microsoft, Mitsubishi/Verbatim, Philips, Ricoh, Sony, Thomson, Yamaha gibi sektörün büyük firmalarından oluşmuş bir korsorsiyum bulunmakta.Ayrıca DVD-R destekleyicilerinde de çatırdamalar başladı. Daha önce DVD-R formatının savunucularından olan Pioneer universal bir model ile hem DVD-R hemde DVD+R destekleyen bir model çıkardı. LG ve Samsung ise hiç bir guruba dahil olmadıklarını ve tüm formatları destekleyen ürünler çıkaracaklarını açıkladılar.

MSI DR4-A‘da Multi-Format bir DVD yazıcı ve  DVD ±R, DVD ±RW medyalara kayıt yapabiliyor. MSI DR4-A,  DVD+R: 2.4x ve 4x/DVD+RW: 2.4x/DVD-R: 1x, 2x ve 4x/DVD-RW: 1x ve 2x/CD-R: 4x, 8x, 16x, 20x ve 24x/CD-RW: 4x ve 10x/HD-BURN CD-R: 6x, 12x, 16x ve 24x hızlarını destekliyor.

Ön panelde kulaklık çıkışı, volüme düğmesi, Play ve Eject düğmeleri, okuma anında yeşil, yazım sırasında kırmızı yanan bir ışıklı gösterge ve elektrik kesintisi gibi durumlarda DVD yazıcı içinde kalan medyayı çıkartmak için gerekli olan küçük delik bulunuyor.

Arka panelde ise kendi kendini test jumper’ı, Dijital ses bağlantı noktası, analog ses bağlantı noktası, IDE bağlantı noktası, IDE konfigürasyon jumper’ları ve güç soketi yer alıyor.

DR4-A, 146 x 41.7 x 183.3 mm. lik fiziksel ölçüleri ile standart yazıcılardan biraz daha kısa. Bu bazı kasalarda belki  avantaj sağlayabilir. DR4-A’nın kutusundan ise MSI DR4-A DVD yazıcı dışında, PowerDVD(SoftDVD Player), MyDVD (CD/DVD hazırlama programı), ShowBiz (Video düzenleme) ve popüler DVD/CD yazma programı Ahead Nero, analog ses kablosu ve montaj vidaları çıkıyor.

MSI DR4-A’ün 8MB’lık tampon belleği var.  Bu büyüklükteki bir tampon belleğe bu tür ürünlerde çok sık rastlanmıyor. Genellikle kullanılan tampon belllek büyüklüğü 2 MB.  Tampon belleğin büyüklüğü yazıcıya aktarılan verinin uzun süreli kesilmesi sonucunda oluşan “Buffer-Underrun” hatalarını büyük ölçüde engelleyecektir. Tabii ki MSI sadece 8 MB tampon belleğine güvenmemiş ve DR4-A’da “BURN-proof” teknolojisini de kullanıyor. Böylece  hatalı yazılma ihtimalini minimuma indirmiş oluyor.

Yukarıdaki resimde “Nero InfoTool” ile MSI DR4-A’nın tüm özelliklerine aynı anda göz atabiliyorsunuz. İlginç olan Dr4-A’nın firmware’inden okunan ismin “Dual 4XMax” olması herhangi MSI ibaresi geçmiyor. Bu arada firmware RPG2 yani sadece 5 kere bölge değiştirme hakkınız var.

Hataları önlemek için eklenen bir başka teknoloji ise ABS (Anti-Bumping System). Bu teknoloji sürücüye gelen şokları ve vibrasyonu emerek hatalı okuma ve yazmayı önlüyor. Benzer mekanizmalar günümüzde tüm yazıcılarda kullanılıyor. Aslına bakarsanız teknik bazı güçlükleri aşmak için kullanılmak zorunda.

MSI DR4-A da en çok ilgimizi çeken özellik ise HD-Burn (High Density) teknolojisi. Bu teknoloji CD-R medyalara kapasitesinin iki katı yazma imkanı tanımakta. Bu teknoloji size bir CD-R’a 1280 MB’a kadar veri sığdırabilmenize izin veriyor. Böylece normalde 2 CD’ye sığacak bir DivX filmi tek CD’ye sığdırabilirsiniz. Tabii bu özellikten faydalanabilmek için oldukça kaliteli özel CD-R medyalara ve okumak için de bu teknolojiyi destekleyen bir sürücüye ihtiyacınız var. (HD-Burn teknolojisini kullanabileceğiniz CD-R medyaların bir listesini buradan bulabilirsiniz.)

MSI DR4-A vaadettiği hızlarda yazım yapabiliyormu diye teste tabii tuttuğunuzda ise,

CD-R yazım testinde maksimum 24X hıza çıkabilen MSI DR4-A, bu testimizde 22.71X hız tutturarak oldukça makul sonuçlara imza atıyor. Günümüzde Cd yazıcılar 52X hızları destekliyorlar ama aslına bakarsanız 24 ya da 32X bir CD yazıcının tam dolu bir CD’yi yazma süresi tahammül edilebilecek sınırlar içinde.

CD-RW yazım testinde maksimum 10X hıza çıkabilen MSI DR4-A, bu testimizde net 10X hıza ulaşarak teknik verilerdeki değerleri tam olarak sağladı.

DVD+R yazım testinde maksimum 4X hıza çıkabilen MSI DR4-A, bu testimizde de net 4X hıza ulaşarak teknik verilerdeki değerleri yine tam olarak sağladı. 8X’lik örnekler yavaş yavaş piyasada yerini alsada 4X’de 4.7GB’lık DVD’leri makul sayılabilecek bir süre olan 15 dakika civarlarında yazabiliyor.

DVD-R yazım testinde de maksimum 4X hıza çıkabilen MSI DR4-A bu testimizde yine net 4X hıza ulaşarak teknik verilerdeki değerleri  tam olarak sağladı.

DVD+RW yazım testinde de maksimum MSI DR4-A’nın çıkabileceği maksimum hız 2.4X. Ancak burada ilginç bir durum var ve DR4-A bu hızın üzerine çıkabiliyor. Ama yazma işleminin sonlarına doğru doğru hıza iniyor. Sanırım Nero DVD Speed’de bazı sorunlar var. Çünkü testi bırakıp direkt veri yaz dediğinizde doğru hız olan 2.4X ile yazabiliyor.

Sonuç olarak MSI DR4-A ile aktif olarak kullanılan mevcut tüm optik medyalar ile oldukça tatmimkar hızlara ulaşabiliyorsuz. 4X DVD yazım hızı ile 15 dakika civarında bir sürede 4.7GB’lık veri ya da filminizi DVD’ye yazabilirsiniz. Multi-Format bir yazıcı olduğu için DVD yazımında kullanım amacınıza göre oldukça esnek davranmanıza izin veriyor. 8 MB. tampon belleği ve HD-Burn gibi özellikleri ile de rakiplerinden hemen ayrılıyor. Hepsinden önemlisi ise MSI DR4-A’nın 120$+KDV’lik satış fiyatı. Eğer CD yazıcım artık bana yetmiyor, DVD yazıcıya geçmeliyim diyorsanız MSI DR4-A kesinlikle tavsiye edilebilecek bir ürün. MSI DR4-A, 8MB Buffer’ı, HD-Burn desteği, Multi-Format olması, performansı ve 120$’lık fiyatı ile bizden “BEST FOR hARDWAREMANIACS” logosunu almayı fazlası ile hak ediyor.

Not: MSI DR4-A, RPC2 Firmware’e sahip,  “Region Free” bir DVD değil. Farklı bölgelerin DVD’lerini izlemek için sadece 5 kere bölge değiştirme hakkınız var. Ancak hARDWAREMANIA sizin için buradan download edebileceğiniz bir RPC1(Region Free) firmware sunuyor ama unutmayın herhangi bir aksilikte hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmiyor 😉

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -