5.7 C
İstanbul
22 Aralık 2024 Pazar
Ana SayfaDonanımMSI P4N Diamond - İnceleme

MSI P4N Diamond – İnceleme

MSI P4N Diamond
NVIDIA sonunda Intel kullanıcılarınıda nForce-4 çipseti ve SLI ile tanıştırıyor.

Biliyorsunuz kısa bir süre öncesine kadar NVIDIA’nın nForce yonga seti sadece AMD’nin işlemcilerine destek veriyordu. Başka bir değişler iki ekran kartını aynı anda kullanarak 3D grafik performansınızı arttırmak istiyorsanız işlemcinizde AMD olmak zorundaydı. Ancak sonunda Intel ile NVIDIA arasında bir uzlaşmaya varıldı ve artık NVIDIA  Intel’in işlemcileri içinde yonga setleri üretecek. Tabi ki bu destek SLI ve SerialATA-II desteği ile birlikte gelen “nForce-4 SLI” ile birlikte hayata geçmiş oldu. İnceleyeceğimiz  “MSI P4N Diamond” da NVIDIA’nın Intel işlemciler için tasarladığı nForce-4 SLI yonga setine sahip.

NVIDIA’nın Intel ve AMD için tasarladığın yonga setleri tamamen aynı özellikleri sunuyorlar ancak  bazı yapısal farklılıklar var. Bu yapısal farklar da olmak zorunda çünkü AMD’nin yeni nesil işlemcilerinde hafıza kontrolcüsü işlemci içine taşınmış durumda iken Intel’de böyle bir durum söz konusu bile değil. Bu yüzden nForce-4 SLI yonga seti AMD işlemciler için olan versiyonunda sadece bir tek çipten oluşurken, Intel versiyonu alıştığımız kuzey/güney köprüsü mantığı ile iki ayrı çipten oluşuyor.

nForce-4 SLI’ın Intel versiyonu öncelikle tüm Intel işlemci ailesine destek veriyor. Celeron D, Pentium 4, Pentium 4 Extreme Edition, Pentium 4 D, Pentium 4 XE gibi geniş bir yelpazeye hitap edebiliyor. Tabi ki bu işlemcileri desteklediği için 1066MHz FSB  ve DDR2-667 desteğide olmak zorunda. Yeni Intel nForce-4 SLI yonga seti “nForce-4 SPP SLI”  ve  “nForce-4 MCP SLI” çiplerinden oluşuyor.

nForce-4 SPP SLI’a kuzey köprüsü olarak bakabiliriz. nForce-4 SPP SLI güney köprüsüne HyperTransport ile bağlı ve SLI desteğini barındırıyor. Tabi ki aynı zamanda DDR2-553 ve 667 hafıza desteğide bu çip üzerinde. SLI’ı oluşturan PCIe slotları iki farklı modda çalışabiliyor. Birinci modda slotlardan biri PCIe x 16 diğeri PCIe x 1 olarak çalışıyor. Gerçek SLI modunda ise iki slotda PCIe x 8 moduna geçiyor. 

nForce-4 MCP SLI’ı da güney köprüsü olarak adlandırmak yanlış olmaz. Bu çip üzerinde dört adet sabit diske kadar  destekleyen bir Serial-ATA II kontrolcüsü, yine dört adet aygıt destekleyen bir Paralel-ATA 133 kontrolcüsü ve gigabit ethernet kontrolcüsü var. Bu iki çip platformun temelini oluşturuyorlar.

Aslında bakarsanız MSI P4N Diamond’un SLI desteği rakiplerinden oldukça farklı özellikler içeriyor. Klasik SLI mimarisinde çift ekran kartı kullandığınız SLI modu ile tek ekran kartı kullandığınız normal mod arasında geçiş yapmak için yukarıdaki resimdeki gibi bir bağlantı aparatını kullanmak zorundaydınız. Bu iki mod arasında çok sık değişiklik yapılmasa da yine de iki mod arasında geçiş yapmak için bu parçanın yönünü değiştirmek zorundasınız. Ancak insanlar günümüz teknolojisinde bu tür fiziksel aparatlara çok sıcak bakmıyorlar.

P4N Diamond’da ise MSI bu işe teknolojiyi kullanarak bir çözüm getirmiş. P4N Diamond’un  en önemli özelliklerinden biri de  SLI modu ile normal mod arasındaki geçişleri otomatik olarak yapması. Eğer iki ekran kartı takarsanız bu algılanıyor ve PCIe slotları PCIe x 8 olarak tanımlanıyor. Eğer kartlardan birini sökeseniz gene durum otomatik olarak algılanarak ilk slot PCIe x 16 moduna geçiyor.  Bu dijital geçişi ise yukarıdaki resimde gördüğünüz iki PCIe slotu arasına yerleştirilmiş yongalar yapıyorlar. Tabi ki bu prestij için yapılmış büyük bir lüx. Kullanım kolaylığı sağlamasından başka ekstra bir artısı yok.

SLI modunun dijital ve otomatik olarak seçilmesi çok güzel. Ancak ne yazık ki MSI iki PCIe x16 slotunun arasını çok dar tutmuş. (MSI P4N Diamond’da PCIe x 16 slotları arası 3.1cm kadar ancak diğer markalarda bu ara ortalama 5.3cm’e kadar çıkıyor.) Leadtek Winfast PX6800GT gibi iri soğutuculara sahip iki GeForce6800 GT ile bir SLI düzeneği kurmak bu mesafelerde imkansız. Aynı zamanda böyle büyük soğutuculara sahip kartlar taktığınızda kart standart PCI slotlarınında kullanımını engelliyor. Standart PCI slotlarını engellemesi çok önemli olmayabilir çünkü zaten P4N Diamond nerede ise herşeyi onboard olarak sunuyor. Ama iki büyük GeForce6800GT’yi takamamak kötü.

P4N Diamond’da sunulan altı adet Serial-ATA II port’unun dört tanesi nForce-4 SLI yonga seti tarafından sunuluyor. Diğer iki tanesi ise SiliconImage’in harici Serial-ATA II kontrolcüsüne devredilmiş. Hem yonga setinin hem de SiliconImage’in sunduğu SerialATA II port’ları üzerinden popüler tüm RAID modları sürülebiliyor. RAID0, 1 , 0+1, 5 veya JBOD desteği sunulabiliyor. Ayrıca SiliconImage’in herici RAID denetleyicisinin PCIe veriyolu üzerinden sürülmeside RAID performansı için önemli bir etken. Sunulan toplam altı SerialATA II port’u bir çok ihtiyacı fazlası ile karşılayacak kadar çok. Ayrıca Serial-ATA II ile birlikte 300MB/s ye yükseltilen bant genişliğide RAID kombinasyonlarında performansa önemli bir katkı sağlayacaktır.

Ayrıca P4N Diamond’da USB ve kasa bağlantısı için kullanılan tüm noktalar renk kodları ile işaretlenmiş. Özellikle kasa ile anakar arasında bağlantı noktalarının renkler ile kodlanması kurulum aşamasında büyük kolaylık sağlıyor. Ayrıca anakartın PCB’sinin kenarlarıda yuvarlatılmış. Önemsiz detaylar gibi gözüksede aslında bu ayrıntılar oldukça önemli.

Ayrıca çift kanal hafıza mimarisine sahip anakartda hafıza slotlarıda iki faklı renk ile işaretlenerek ve iki ayrı kanal büyük harfler ile yazılarak yine tecrübesiz kullanıcılar için büyük kullanım kolaylığı sağlanmış.

MSI P4N Diamond’un en ilgi çekici yanlarından biride 7.1 kanal  ve yüksek çözümlemeli ses desteği için Creative’in ses yongasını kullanması. Bu yonga Creative’in yeni nesil “Sound Blaster Live 24-bit” ürünlerinde kullandığı ile tamamen aynı yonga. Bu da P4N Diamond’a klasik AC97 codec’leri ve diğer üçüncü parti ses yonga üreticilerinin ürünlerini kullanan markalara nazaran büyük avantaj sağlıyor. Bu sistem Creative’in ses kartının anakart üzerine adapte edilmesinden başka birşey olmadığı için standart Creative sürücülerini kurarak kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Bu yonga tabi ki Creative’in çevresel ses efekti teknolojsi EAX Advenced HD, Dolby Digital EX ve 24bit/192kHz DVD Audio desteklerinide sunuyor. İyi ve hızlı bir ses kartının oyunlara katkısı düşünülürse anakart üzerinde Creative’in ses yongalarından biri kullanıması oldukça sevindirici bir gelişme.

P4N Diamond’un iki adet gigabit ethernet çıkışlarından birini nForce-4 SLI yonga seti sağlarken diğeri için Marvel’in gigabit ethernet kontrolcüsü tercih edilmiş. Ayrıca firewire desteği için ise VIA’nın VT6306 firewire kontrolcüsüne yer verilmiş.

Arka panelde 7.1 kanal analog ses çıkışları yanında dijital optik ve S/PDIF ses çıkışlarıda yer alıyor. Ayrıca iki adet gigabit ethernet için RJ-45 ethernet soketleri, Firewire, paralel port, serial port ve standart PS/2 klavye ve mouse giriş/çıkışları da arka panelde yer alıyor. Ayrıca isterseniz opsiyonel olarak sunulan ek bir kart ile sisteminize 802.11g kablosuz ağ desteği ve bluetooth desteğinide dahil edebiliyorsunuz.

P4N Diamond şöyle bir baktığınızda Intel işlemciye sahip olanların hemen ilgisini çekebilecek birçok özelliği bünyesinden barındırıyor. Şöle bir düşündüğünüzde ister istemez Intel SLI çözümü ile AMD SLI çözümü arasında bir performans farkı olup olmadığını merak ediyorsunuz. Gerçi böyle bir kıyaslama elma ile armut’u karşılaştırmak gibi birşey ancak yine de birkaç performans testi yapmaktan kendinizi alamıyorsunuz.

P4N Diamond’un perforansına göz atmak için öncelikle iki adet Leadtek GeForce6600GT ekran kartı edindik. P4N Diamond’un  karşısına bir adet de yine nForce-4 SLI çipsetine sahip ancak AMD platformuna destek veren MSI K8N Diamond anakartını koyduk. Intel sistemde 800MHz FSB hızına sahip 3.2GHz’lik bir Pentium 4 ile DDR2-533 hafızlar kullandık. AMD platformunda ise AMD Athlon64+ 3200 işlemci ve DDR400 hafızalara yer verdik. Elimizden geldiğinde adil bir karşılaştırma olması için donanımsal özellikleri eşitlemeye çalıştık. İlerleyen günlerde nForce-4 SLI ile Intel 925XE çipsetlerinide ayrıca bir karşılaştırmaya tabi tutacağız.

Genel sistem performansına göz atmak için SystemMark2004 ve PCMark2004 yazılımlarına yer verdik. Özellikle SysMark2004’ün sonuçları genel sistem performansı hakkında fikir almak için çok değerliler. Ayrıca PCMark2004 ile hafıza ve sabit disk performanslarınada göz attık. 3D oyun performansları için 3Dmark2003, 3Dmark 2005, Doom3 ve FarCry oyunlarını kulandık. Ayrıca anisotropic filtreleme ve antialiasing performanslarınada göz attık.

İki sistemi aynı ekran kartları ile teste tabi tuttuğunuzda beklendiği gibi AMD tabanlı sistemin bariz bir üstünlüğü var. Nerede ise hiç bir kategoride Intel SLI’lı sistemimiz AMD ‘ye yetişemiyor. Bu sonuç çok şaşırtıcı değil AMD işlemcili sistemler özellikle 3D oyunlarda genellikle bir adım öne çıkıyolar. Ama dikkat ederseniz işlemci performansında Intel bir adım önde. Şimdi sisteseniz birde genel sistem performansına göz atalım.

Gördüğünüz gibi şimdi de Intel’in bariz bir üstünlüğü var. AMD Athlon64 3200’ün 2000MHz lik çalışma hızına karşılık Intel sistemimiz 3200MHz ile çalışıyor. Ayrıca testlerimiz içinde multitasking özelliklerini sınayan testlerde var. Burada da Intel’in Hyper-Threading’inin avantajı büyük. Sonuçlarda gördüğünüz gibi genel sistem performansı, video enciding gibi işlemlerde ntel önde ama işin içine 3D girdiğinde ibre AMD’ye dönüyor. Ama şuda bir gerçek ki MHz başına yapılan işte Intel’in AMD’ye yetişmesi biraz güç gözüküyor. Başka bir değişle 3200MHz de çalışan bir Ahtlon64’ümüz olsaydı sonuçlar nasıl değişirdi acaba.

Sonuç olarak P4N Diamond ile MSI gerçekten iyi bir iş çıkarmış. Intel işlemcileri tercih edenler nForce-4 SLI yonga setine sahip anakartları tercih edeceklerdir. MSI P4N Diamond özellikle otomatik olarak adapte olan SLI sistemi ile oldukça ilgi çekici bir ürün. Ayrıca anakartın ses altyapısınında Creative gibi bir markaya dayandırılması oldukça sevindirici bir gelişme. Tabi ki P4N Diamond gigabit ethernet, RAID 5 dahil tüm popüler RAID standartlarına destek veren Serial-ATA II port’ları, 7.1 kanal yüksek çözümlemeli ses, optik ve s/pdif dijital ses çıkışları, Paralel-ATA 133 desteği, USB2.0 kapıları ve firewire desteği ile güncel tüm standartlara fazlası ile destek veriyor.

MSI P4N Diamond bizden “bEST fOR hARDWAREMANIACS” ödülünü almayı fazlası ile  hak kazanan ürünlerden biri.

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -