7.9 C
İstanbul
7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaDonanımP5K3 Premium/WiFi-AP - İnceleme

P5K3 Premium/WiFi-AP – İnceleme

Nerede ise son 8-10 yıldır ASUS dünya anakart pazarını domine ediyor. Uzun yıllardır dünyanın en çok satan anakart markası ASUS. Türkiye’de de durum farklı değil. Peki bunun sırrı ne? ASUS nasıl oluyorda yıllardır anakart üretim ve satımında liderliği kimseye bırakmıyor?

Aslına bakarsanız cevap basit. Asus anakart konusunda sürekli bir adım önden gidiyor. Bunun en iyi örneklerinden biride sanırım inceleyeceğimiz P5K3 Premium/WiFi-AP

Biliyorsunuz Intel birkaç ay önce P35 ve X38 adında iki yeni yonga seti duyurdu. Henüz eski P975’in yerine geçecek olan X38 ortalarda yok, ancak P965’in yeni halefi olan P35 yonga setli anakartlar çoktan raflarda yerlerini aldılar bile.

P35 yonga seti ile iki büyük yenilik geliyor. Bunlardan birincisi artık 1333MHz sistem veriyoluna izin verilmesi, yani bu da demek oluyor ki yeni nesil 1333MHz sistem veriyolu kullanan işlemciler(Yorkfield ve Wolfdale gibi) bu yonga seti ile desteklenecek. İkinci büyük yenilik ise artık DDR3 hafızların bu yonga seti ile anakartlarda kullanılabilecek olması.

Şimdi sıkı durun; Asus, P5K3 Premium/WiFi-AP anakartında dahili olarak 2GB DDR3-1333 hafıza kullanıyor. Asus anakart üzerinde hafıza barındıran hem de bunu DDR3-1333MHz ile birlikte hayata geçiren ilk üretici oluyor.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi ayrıca bu DDR3-1333 hafızalar yonga setini de soğutan sisteme entegre edilerek soğutuluyorlarda.

Eğer soğutucuyu sökerseniz altında 16 adet toplam 1GB kapasite sunan DDR3-1333 hafıza yongalarına ulaşıyorsunuz. Hafıza yongaları gördüğünüz gibi direkt anakart üzerine yerleştirilmiş. Diğer bir 1GB DDR3 hafıza ise anakartın arka yüzünde yer alıyor. Ve bu hafıza yongalarının üzerinde de yine aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi bir soğutucu blok var.

Anakart üzerindeki bu hafıza yongaları Qimonda IDSH51-03A1F1C-13G marka. Qimonda yeni bir japon hafıza yongası üreticisi. Üretici sitesinde kullanılan Qimonda IDSH51-03A1F1C-13G hafıza yongalarının 1333MHz ve 8-8-8 zamanlamaya sahip olduğu görülebiliyor. Ancak Asus bu yongaların 1500MHz’de çalıştırılabileceğini overclocking meraklıları için açıkça deglare ediyor. Asus galiba 10 katmanlı PCB teknolojisine ve hafıza yongaları üzerindeki soğutucusuna güveniyor.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi yongaseti, voltaj regulatörleri ve DDR3 hafızalar için Asus karmaşık bir soğutma sistemi tasarlamış. Ayrıca kutudan voltaj regulatörleri üzerindeki soğutuculara monte etmek üzere iki adet de fan çıkıyor. Bu fanlar gördüğünüz soğutma sistemi üzerinden sıcaklığı uzaklaştırmak için düşünülmüş çözümler. Herşey güzel gözüküyor ancak anakartın arkasındaki DDR3 hafıza yongalarında bu kadar gösterişli bir soğutucu yok. Sanki anakarın ön yüzündeki bu gösterişli DDR3 soğutucusu biraz süs gibi. Bu sistemin mutlaka kartın arka yüzündeki hafıza yongalarınında soğutulmasında bir miktar etkisi vardır ancak anakartın iki farklı yüzünde olan hafıza yongalarına soğutma açısından adil davranılmadığı garanti.

P5K3 Premium’de bulunan 2 adet tam boy PCIe slotlarından siyah renkte olan 16X hızındayken, mavi slot 4X hızında. Bu P35 yonga setinin getirdiği bir kısıtlama ve bu iki slot sadece ATI Crossfire teknolojisine destek veriyor. NVIDIA SLI bu anakartda mümkün değil. Ayrıca iki adet PCIe 1X ve 3 adet standart PCI slotlarıda anakart üzerinde yer alıyor. Anakart üzerinde dahili iki USB2.0 ve bir adet IEEE1394a firewire ile bir adet Com portu için giriş var. Firewire desteği Agere FW322 firewire kontrolcüsü ile sağlanıyor ve bu kapı 400Mbps hızında. Aslına bakarsanız böyle bir anakart Firewire 800’de yakışırdı.

İşlemciye maksimum temizlikte akım sağlayabilmek için Asus 8 fazlı bir güç dizaynını uygun görmüş. Aynı zamanda tüm voltaj regulatörleri üzerinde soğutucular yer alıyor. Bu işlemci soketine sene sonunda piyasada olması beklenen 45nm üretim teknolojisine ve 1333MHz sistem veriyolu hızına sahip yeni nesil Intel işlemcileri dahil mevcut tüm socket775 işlemcileri takmanız mümkün. Harici güç girşi 8pin, ancak güç kaynağınızda böyle bir soket yoksa standart 4pin 12v soketinide kullanabilirsiniz.

Anakartın sol alt kısmında ise altı adet SATA portu yer alıyor. P35 ile birlikte ICH9 altı adet SATA-II portu sunuyor. Bu portlar RAID0 ve 1 desteğinide sahip. Ayrıca JMicron JMB363 harici SATA-II kontrolcüsü ile yine RAID destekli iki ekstra SATA-II portu daha sunuyor. Diğer iki SATA portu anakartın arkasında eSATA portları şeklinde yer alıyor.

P5K3 Premium/WiFi-AP aynı zamanda dahili olarak bir 802.11b/g kablosuz ağ kontrolcüsünede sahip. WLAN desteği anakart üzerine dik olarak konumlandırılmış ve kutudan kablosuz ağ desteği için bir harici antende çıkıyor. WLAN kontrolcüsünde yonga seti olarak Realtek 8187L tercih edilmiş.

Arka panelde toplam altı adet USB2.0 portu, PS/2 klavye-mosue girişi, optik ve RCI jack ile sayısal ses çıkışı, iki adet gigabit ethernet, iki adet harici SATA portu, bir adet firewire soketi, sekiz kanal ses giriş/çıkışları ve WLAN anten bağlantısı yer alıyor.

Ses konusunda bazı gelişmeler var. Yeni 8 kanal Intel High Definition Audio (Intel HD Audio) artık bağımsız sekiz kanal destekliyor. DMA Audio motorları sayesinden artık bağımsız ses kanalları 192KHz/24-bit yüksek kaliteli ses çıkışları sunabiliyor. Ayrıca sayısal ses çıkışları üzerinden gerçek zamanlı AC3(dolby digital) çıkışıda sunuluyor. Tabii tüm bunlar ADI AD1988B ses kontrolcüsünün yardımı ile gerçekleşiyor. Ses konusunda destek P5K3 Premium’da hiç fena değil.

İki adet gigabit ethernet portlarından biri PCIe üzerinden sürülüyor ve Marvell PCIe 88E8056 ethernet kontrolcüsünü kullanıyor. Diğer port ise PCI veriyolu üzerinden sisteme bağlı ve Realtek RTL8110SC kontrolcüsüne sahip. Her iki kontrolcüde gerçekten oldukça hızlılar.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi kutu içeriği de oldukça zengin. P5K3 Premium/WiFi-AP’da bir kere kutuyu boşalttığınız zaman çıkanları tekrar kutuya bir denemede toplayamadığınız ürünlerden biri. Kutudan ihtiyacınız olandan fazlası çıkıyor.

Sonuç olarak P5K3 Premium/WiFi-AP bir ilk. Ve hiç kuşkusuz şu ana kadar incelediğimiz en iyi anakartlardan biri. Ve tabii ki bugüne kadar incelediğimiz en pahalı, hatta standart masa üstü bilgisayarlar için üretilmiş anakartların şimdiye kadar ki en pahalı örneği. Türkiye satış fiyatı tam 1075$. Fiyatı ilk duyulduğunda herkesin kafasında bir sürü ünlem işaretleri oluşuyor. Ancak 1GB’lık DDR3-1333 hafıza modüllerinin hala 360$ civarlarına satıldığı düşünülürse o zaman fiyat biraz anlamlı bir hal alıyor.

Ancak DDR3 hafızaların yüksek geçikme sürelerinden dolayı hala DDR2-800 hafızalara göre ciddi bir kazanç sağlayamıyorlar. Bu yüzden 2GB hafıza için 750$ ödemek birçok kullanıcıya hala anlamsız geliyor. Hatırlarsanız DDR’dan DDR2’ye geçerkende benzer şeyler yaşanmıştı. Aynısı DDR2-DDR3 geçişindede yaşanacak ve 2008’in ilk aylarında hepimiz “yaşasın DDR3” demeye başlayacağız.

Şuan için DDR2-800 hafızlara sahip I965 ile DDR3-1333MHz hafızalara sahip bir P35 sistem arasında kayda değer bir hız farkı yok. Tamam bir miktar hafıza bant genişliği karınız var, oyunlardan 5-10 kare fazla performans alıyorsunuz ama ödediğiniz2-3 katlık fiyat farkına henüz değmiyor. Ancak ileride yeni nesil 1333MHz tabanlı işlemciler, düşük geçikme süreli ve fiyatlı DDR3 hafızlar geldiğinde durum tam tersine dönecek. P35-DDR3 ikilisi I965-DDR2 ikilisini oldukça gerilerde bırakabilecek.

Hafıza yongalarının anakart üzerinde sabit olması ve herhangi bir şekilde değiştirme imkanı vermemeside kullanıcıları düşündürüyor ancak günümüz şartlarında bunun pek bir anlamı yok. 2 GB hafıza herkes için yeterli bir miktar. Kaldı ki biliyor musunuz zaten WinXP’de 4GB hafıza kullanma şansınız yok. 4GB hafıza ileride 64bit Vista oyunlarında işe yarayabilir. Ama emin olun bu da çok yakın değil.

Ancak P5K3 Premium/WiFi-AP neresinden bakarsanız bakın kusursuz bir anakart. WLAN’a kadar herşeyi size tek bir paket içinde sunuyor. Biliyorsunuz 2GB hafıza bile var . Çift gigabit ethernet, harici SATA port’ları, 8 kanal ses, firewire, RAID aklınıza ne gelirse pakete dahil. Performans ise tabii ki bulabileceğinizin en iyilerinden biri. Her güzelin bir kusuru vardır. P5K3 Premium/WiFi-AP’ın kusuruda şimdilik fiyatı.

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -