
Muhtamelen bir çok insan için Plextor denince ilk akla gelen şey optik aygıtlardır. Eğer bir CD/DVD yazıcı ya da Blu-Ray satın alacaksanız Plextor yıllardır karşınıza bu kulvarda efsanevi bir marka olarak çıkar. Bir markayı optik aygıtlarla bu kadar özdeşleştirince de ortaya bir “Selpak-Gillette” durumu çıkmıyor değil.
Bu durumda karşınıza Plextor markalı bir SSD çıkınca biraz şaşırıyorsunuz. Optik cihazlardan gelen intiba aslında hemen ürüne güvenmenize neden oluyor. “Plextor yaptıysa fazla da test etmeye, kurcalamaya gerek yok iyidir.” gibi bir intiba hemen oluşuyor açıkçası. Ama bakalım Plextor SSD işini ne kadar becermiş?
Plextor M2 serisi SSD’ler üç farklı konfigürasyonda satışa sunuluyorlar. PX-64M2S, PX-128M2S ve PX-256M2S olmak üzere 64,128 ve 256GB kapasiteli modeller mevcut. Üç modelde kapasite dışında benzer özelliklere sahip. Sadece doğal olarak kapasite arttıkça paralel işlemlerin avantajından dolayı yazma hızları farklılık gösteriyor. Bizim incelediğimiz model 128GB kapasite sunan Plextor 128M2S olacak.
Plextor PX-128M2S’in özelliklerini okumaya başladığınızda 128MB DDR3 tampon bellek, SATA-3(6Gbps) arabirim, sıralı okumada 410MB/s ve sıralı yazmada 210MB/s gibi hızlardan bahsediliyor.
Bu konfigürasyon ve hızlar günümüz ikinci hatta üçüncü nesil diyebileceğimiz SSD’leri için duyulmamış şeyler değil tabii ki, ama değerler ürünün kesinlikle sıradan olmadığının en büyük kanıtı diyebiliriz. SSD dünyasının popüler kontrolcülerin, üreten SandForce, 500MB/s sınırlarını zorlasa da aslında burada SandForce biraz trick yapıyor ve işin içine sıkıştırma algoritmalarını sokuyor. Bu da transfer edilen dosyanın tipine göre(sıkıştırılabilir dosyalar) hızı bu kadar yukarılara çekebiliyor.
Plextor PX-128M2S’in içini açtığınızda karşınıza kutusunun içinde küçük kalan bir PCB çıkıyor. NAND Flash yongalarının üretim teknolojisi geliştikçe, kapasite artsada daha küçük PCB’ler tasarlamak mümkün oluyor.
Kullanılan 34nm üretim teknolojisine sahip MLC NAND yongaların üreticisi Toshiba. ” “TH58TVG7D2FBA89″ koduna sahip NAND’lar 16GB kapasiteye sahip ve bu durumda sadece sekiz adet yonga ile 128GB kapasite mümkün oluyor.
Yukarıdaki resimde Marvell 88SS9174 kontrolcüsünün hemen üzerinde gördüğünüz ise 128MB kapasiteli Nanya DDR3 hafıza yongası. Aslına bakarsanız performansın arkasındaki en büyük güçlerden biride bu tampon bellek. Kontrolcü tabii ki modern tüm SSD’lerde olduğu gibi TRIM ve idle collection gibi özellikleri destekliyor.