6.2 C
İstanbul
23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaEkran KartıSapphire Radeon HD4670 - İnceleme

Sapphire Radeon HD4670 – İnceleme

Ekran kartı dünyası yine karışık değil mi? Bir yanda çift grafik çekirdeğine sahip fiyatları 500USD civarlarında gezinen performans canavarları varken,  diğer yanda 100USD civarlarına satılan fiyat/performans canavarları var.

Hangisini tercih etmenin mantıklı olacağı tartışılır ama bizce fiyat/performans oranı iyi olan ürünleri tercih etmek her zaman mantıklıdır. Birde şöyle düşünün,  3D oyunlara meraklıysanız nasılsa ekran kartınızı aldıktan en fazla üç ay sonra yeni bir ekran kartı almak için planlar yapmaya başlayacaksınız.

İnceleyeceğimiz  Sapphire Radeon HD4670’de fiyat/performans rekortmeni kartların başında gelen ürünlerden biri.  Radeon HD4670’de ATI’nin RV730 grafik işlemcisi kullanılıyor. Bu işlemci ATI’nin 55nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerinden ve 514milyon transistör içeriyor. DirectX 10.1 destekleyen bu grafik işlemcisi 320 adet stream işlemcisine sahip. Ayrıca 32 adet de texture ünitesi içeriyor. 2 x 64bit’ilk(128bit) hafıza kontrolcüsü ise DDR2 ve GDDR3 hafızalara destek veriyor. Hafıza kontrolcüsü yaklaşık 32GB/s lik bir bant genişliği sağlayabiliyor.

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi kart makul bir boyuta sahip ve tek slot işgal ediyor. Artık bu tür tek slot işgal eden kartlar sempatik bile gelmeye başladı. Kartın üzerinde RV730 grafik işlemcisi 750MHz ile çalışıyor ve sadece 59W güç harcıyor. Bu yüzden sessiz bir fan ve küçük bir soğutucu yeterli olmuş. Tabii ki aynı zamanda harici bir güç girişinede ihtiyaç duymuyor.

Kart 512MB GDDR3 hafıza ile geliyor. Ancak RV730  1GB ‘a kadar hafıza destekliyor. Kullanılan hafızalar 1000MHz’lik çalışma frekansına sahip ve yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi Hynix marka hafıza yongaları tercih edilmiş. 128bit’lik bant genişliği üzerinden kullanılan bu hafızalar yaklaşık olarak 32GB/s’lik bir bant genişliği sunuyorlar.

Sapphire Radeon HD4670 ile tabii ki CrossFireX’de yapabilirsiniz. 2 x HD4670 ile 3D oyun performansınız gerçekten “hiç de fena değil” denebilecek seviyelere kadar çıkabilir. Hem de her iki kartınızda harici bir güç girişine ihtiyaç duymuyor. Ortalıkta kablo kalabalığı ya da 1000W’lık PSU’lar olmadan yapılan CrossFireX uygulamaları gerçekten ilgi çekici.

Sapphire Radeon HD4670 size iki adet DVI çıkış ve bir adet video çıkışı da sunuyor. Bu video çıkışı kendi özel kablosu ile size komponent HDTV çıkışta sunuyor. Ayrıca yine kutudan çıkan bir aparat ile HDMI çıkışta sağlanıyor.

Aslında Sapphire Radeon HD4670’in kutu içiriği yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi zengin ama Türkiye’ye büyük ihtimal bu paket ile gelmez. Fiyat düşürmek amacı ile daha sade kutu içeriği ve daha küçük kutu ile sunulan versiyon ithal edilir. Kutu içerisinden  componen HDTV video kablosu, DVI-HDMI dönüştürücü, DVI-Dsub 15pin dönüştürücü, composite video çıkışı için aparat ve CrossFireX köprüsü çıkıyor.

Şimdi isterseniz Sapphire Radeon HD4670’in neler yapabildiğine biraz göz atalım. Ve bir önceki nesilde ki muadili diyebileceğimiz Radeon HD3650 ile bir karşılaştırmasını yapalım. Bu arada Sapphire Radeon HD4670’in fiyatının büyük ihtimalle 100 doların altında olacağınıda şimdiden söylemeliyiz. Bu fiyat Radeon HD3650’nin ilk satış fiyatı ile hemen hemen aynı.

İlk olarak 3Dmark Vantage ile başlayalım. Vantage’da üç farklı hazır ayar ile test edeceğiz. İlk olarak görüğünüz gibi Radeon HD4670 ile standart performans modunda fark zaman zaman %140’a kadar çıkıyor.  Yani başka bir değiş ile nerede ise 1.5 kat hızlı. Ayrıca kalite ve çözünürlük  artmaya başladıkça hız farkıda açılıyor. 3DMark Vantage’nin bir üst kalitedeki standart ayarlarında hız farkı %125-130’lara kadar yükseliyor. “Extreme” ayarlarında ise fark %150-160’lara kadar çıkıyor. Elde  edilen sonuçlar nerede ise Radeon HD3650’den iki kat iyi, 100 doların altındaki bir kart için hiç de fena değil.

Tamam 3DMark Vantage sentetik bir test,  birazda oyunlar ile performansa göz atalım derseniz yine sonular hiç fena değil. Hemen hemen denediğimiz her oyunda Radeon HD4670 eski halefi diyebileceğimiz Radeon HD3650’den nerede ise %100 hızlı.

Sapphire Radeon HD4670’in en güzel yanlarından biride 100 dolarlık bir kart ama aynı zamanda CrossfireX desteğide var. Yani bir 100USD daha harcayarak performansınızı yukarıdaki grafikte gördüğünüz gibi hemen hemen ikiye katlamak mümkün. Hem de oldukça yüksek çözünürlüklerde. Bu CrossfireX  uygulamasının en  güzel yanıda kartların harici güç girişine ihtiyaç duymaması. Kartlar tek slot kaplıyor… Soğutma problem olmuyor… İdeal bir CrossfireX uygulaması…

Sonuç olarak Sapphire Radean HD4670 ekran kartı bütçesi sınırlı kullanıcılar için oldukça  mantıklı bir seçenek. Fiyat/Performans oranı ve sunduğu özellikler çok makul. Zaten ATI ekran kartlarında Sapphire markası hemen her zaman en mantıklı fiyat/performans oranına sahip ürünleri size sunuyor.  Aslında Sapphire Radeon HD4670’i tek cümle ile oldukça güzel anlatmak mümkün.  Eğer 100 doların altında bir kart size Crysis’de medium ayarlar ile oynanabilir bir kare sayıları sunuyorsa, o kart için söylenebilecek çok fazla şey yoktur.

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -