Bildiğiniz gibi hepimizin bilgisayarında en azından bir tane sabit disk var. Hatta bazılarımız birden çok sabit diske sahipler. Sahip olduğumuz diskler yakın gelecekte hibrit diskler ile yer değiştirecek, belkide SolidState Diskler(SSD) diskler kullanacağız ama yine de mutlaka bir diskiniz olacak.
Sabit diskler genel sistem performansı önündeki belkide en büyük engel, ancak sabit disk denilince akla ilk gelen şey, hızdan önce kapasite oluyor. 1990’ların ortasında sabit disklerin kapasiteleri ortalama 4-8GB civarlarında iken, bu rakam 2000’li yılların başında 80GB’a kadar yükseldi. Bugünlerde ise sıradan bir kullanıcının bilgisayarında 250-500GB arası kapasiteye sahip sabit diskler var.
Tabii ki bu kapasite artışının arkasındaki en büyük etken kullanıcıların sabit disk kapasitesi ihtiyaçlarının her geçen gün artıyor olması. Daha yüksek kapasiteli sabit disklere ihtiyaç duyuluyor, çünkü gelişen teknoloji ile birlikte kullanıcıların alışkanlıklarıda değişiyor.
Örneğin eskiden sabit disklerde MP3 arşivleri yapılırdı, şimdi ise moda DivX film arşivleri yapmak. Ayrıca oyunların bir çoğu artık 9GB’lık DVD’ler üzerinde geliyor ve birkaç oyunu bilgisayarınıza yüklediğinizde bile oldukça fazla yer işgal edebiliyor. Ya da Microsoft Vista işletim sistemi ve Microsoft Office uygulamalarını kurduğunuzda kolayca 15-20GB yer kapladıklarını görebiliyorsunuz. Daha fazla sabit disk alanı ihtiyacının teknoloji geliştikçe katlanarak artmayada devam edeceğini görmek de zor değil. Belkide birkaç yıl içinde insanlar sabit disklerinde yüksek çözümlemeli televizyon yayınları(HDTV) ya da 1080 satır yatay çözünürlüğe sahip DVD filmleri saklamak isteyecekler.
İşte inceleyeceğimiz Seagate Barracuda 7200.11 ailesine dahil olan ST31000340AS modeli de sunduğu 1000GB kapasite ile geleceğin sabit disklerinin ilk örneklerinden biri.
Aşağıda bu aileye dahil olan üç üyede Seagate’in 11. jenerasyon masaüstü sabit disk teknolojsine sahipler. Aslında bakarsanız 250GB kapasite sunan ve bu aileye dahil edilebilecek bir model daha var ama Seagate onu neden bu aile resmine dahil etmemiş bilmiyorum.
Seagate standart boyutlarda 3.5” lik bir sabit diskte 1000GB kapasiteyi sığdırabilmesini ikinci nesil PMR(Perpendicular Magnetic Recording) teknolojisine borçlu. PMR, Dikey Manyetik Kayıt anlamına geliyor ve sanırım teknolojiye aşina olanlar “dikey kayıt” teknolojisini daha once de birçok defa duymuş olmalılar. Dikey kayıt teknolojisi sayesinde basitçe anlatmak istersek, sabit disk plakalarında saklanın verinin istifleme biçimi(dikey olarak) değiştirilerek birim alanda daha fazla veri saklanması sağlanıyor. Bu sayede Seagate 2. Nesil PMR teknolojisi ile bir adet 3.5” plaka üzerinde 250GB veri saklayabiliyor.
İncelediğimiz Seagate ST31000340AS bu disklerden tam dört adet içeriyor. Ve sekiz adet kafa bu disklere veri yazıp okuyor. Toplam kapasite 1000GB ancak diski sisteminizde formatladığınızda 940GB kadar bir kullanılabilir alana sahip oluyorsunuz. Tampon bellekte 32MB’a yükseltilmiş. Artık bir çok modelde 32MB tampon belleği bulabilirsiniz. Tabii ki SATA-II arabirimi ve NCQ desteğine de sahip. Dilerseniz ufak bir “jumper” ı değiştirerek SATAII’den SATA’ya dönmenizde mümkün. 7200rpm dönüş hızına sahip bu model bakalım ne kadar iyi.
En büyük, En Hızlıya Karşı..
1000GB kapasiteye sahip 7200rpm bir disk(Seagate ST31000340AS) karşısında, 150GB kapasiteye sahip 10000rpm bir disk(Western Digital WD1500ADFD) koymak, kesinlikle adil değil biliyorum. Ancak bu iki üründe SATA sabit disk dünyasının en uçta ki iki ürünü. Biri en hızlısı, diğeri ise en yüksek kapasitelisi. Bakalım 250GB’lık sabit disk plakalarına karşı 75GB’lık plakalar neler yapabilecek?
İlk olarak sabit disklerin ham performanslarına göz atmak için en popüler uygulamalardan biri olan HDTach3.0.4.0 ile disklere bir göz atalım. HDTach ham okuma ve yazma performansları için herhangi bir dosya sistemi ile formatlanmamış ve bölümlere ayrılmamış diskler üzerinde işlem yapıyor.
Test sonuçlarında da gördüğünüz gibi 7200rpm ile dönen 250GB’lık plakalar, kendisinden yaklaşık %38 hızlı dönen 75GB’lık plakalardan daha iyi ortalama okuma ve yazma performansı sunuyor. Bu beklenen bir sonuç zaten aksini beklemek hata olurdu. Erişim süresinde ise tabii ki 10000rpm’lik WD yaklaşık %60 daha hızlı. Seagate SATA-II arabirimine sahip olduğu için arabirimin maksimum veri aktarım hızı SATA arabirimini kullanan WD’a göre çok yüksek. İnsan bu sonuçları gördükten sonra neden 1000GB’lık bu diskte 10000rpm’le dönmüyor sanki diye düşünmeden edemiyor.
PCMark05’in sabit disk test bölümü biraz daha gerçek kullanım şartlarına uygun testler yapmanıza imkan sunuyor. Burada diskin değişik bölümlerinden sık sık veri okuyup-yazma ihtiyacı olan işlerde WD 10000rpm’in avantajı ile öne geçiyor ama virus tarama ve dosya kopyalamada Seagate yine de WD geçmeyi başarıyor.
Sandra XI Sp4 ile yaptığınız testlerde de yine 1000GB’lık diskimizin sıralı okuma ve yazma performansına yetişmek nerede ise imkansız. Saniyede 100MB sınırı sanırım artık Seagate ST31000340AS ile aşıldı diyebiliriz.
Sabit dönüş hızı dolayısı ile verilerin üzerine yazıldığı plakarın her bölümünde diskin okuma ve yazma performansı eşit olmuyor. Yukarıdaki ve aşağıdaki grafikler disklerin değişik bölümlerindeki okuma ve yazma performanslarını gösteriyor.
Burada yine Seagate kensisinden yaklaşık %40 hızlı dönen plakalar ile baş edebiliyor. Ancak zaman zaman özellikle yazma değerlerinde 10000rpm’e boyun eğmek zorunda kalıyor.
Peki bu kadar yoğun bir disk acaba ısınıyor mu? Akla böyle bir soru gelebilir. Sabit disk içerisinden SMART verisinden sıcaklık bilgisini almak mümkün, ancak biz bununlada yetinmeyerek yoğun disk işlemclerinin 15 dakika kadar sürdüğü testlerden birinin sonuna doğru diskin yüzeyinden ayrıca bir sıcaklık ölçümüde yaptık. Sıcaklık 36 derece gibi çok makul bir değerde bulunuyor. Aynı şekilde ses seviyeside çok makul. Bu iki bakımdan da Seagate ST31000340AS’ye bir kusur bulmak mümkün değil.
Sonuç olarak sabit disklerde 1TB sınırına tek disk ile gelmemiz sevindirici bir gelişme. Bu gelişmeyi çok yakında hybrid diskler takip edecek ve Vista gibi modern işletim sistemleri ile sabit disk performansında büyük iyileştirmeler sağlanacak. Tabii ki bu sırada Solid-State-Disk(SSD)’lerde gelişmeye devam ediyorlar. Hareketli herhangi bir parçası olmayan ve flash hafızalardan oluşturulan SSD disklerin SATA arabirimi kullanan versiyonlarıda hazır. SSD diskler kullanmak istiyorsanız şimdilik 32-128GB gibi bir kapasite ile yetinmek zorundasınız. Fiyatlardan ise hiç bahsetmiyorum bile. Ancak önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde teknoloji ve performans meraklılarının makinalarında şöyle bir konfigürasyon olması muhtamel. İşletim sistemi ve programları yüklemek için 64-128GB’lık bir SSD disk ve veriler için kullanılan birkaç tarebyte’lık hybrid diskler.
Seagate ST31000340AS bir terabyte kapasitesi ile sabit disk dünyasında yeni bir başlangıcın ilk adımı. Kapasite düşünüldüğünde 329$’lık satış fiyatıda yeni bir ürün için oldukça makul sayılır. Aynı zamanda kapasite yanında oldukça da hızlı bir sabit disk. Öyle ki rahatlıkla en hızlı SATA disklerden biri diyebiliriz. Buna 10000rpm’lik rakipleride dahil. Bunlara birde 5 yıl garanti süresi eklenince bu disk hakkında söylenecek çok fazla birşey kalmıyor.