10.1 C
İstanbul
26 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaDonanımSilverstone EB01 - İnceleme

Silverstone EB01 – İnceleme

Biliyorsunuz bir MP3 çılgınlığı aldı başını gidiyor. Bu çılgınlığı körükleyen ise sanırım IPod oldu. Bu formata o kadar alıştık ki artık standart müzik dinleme ortamı sanki MP3’müş gibi davranıyoruz. Nerede plak dinleyenler, nerede CD alanlar? Tabii ki bu kesimde duruyor. Hele bir muhafazakâr kesim var ki sıkıştırılmış müzik dinlemeye tamamen karşı. Aslına bakarsanız ben de bunlardan biriyim. İmkanım olsa tüm albümleri plaktan dinlemek isterim ama bu imkanı sağlamak güç olduğu için CD’ler ile idare ediyoruz.

Fakat bir yandan da MP3’ün sundukları çok cazip geliyor. Yüzlerce, hatta binlerce parça albümler olarak sabit diskte duruyor. Dilediğiniz albümden , dilediğiniz parçayı saniyeler içerisinde bularak dinlemeye başlamak mümkün. İsterseniz kendinize listeler yapıp onlarca albümden sırası ile parçalar dinleyebilirsiniz. Bunu bir CD çalar ya da bir pikap ile yapmak ne yazık ki imkansız.



Diyelim ki evinizde müzik dinlediğiniz iyi bir stereo sisteminiz var. Tamam bunun ile CD’lerinizi ya da plaklarınız dinliyorsunuz ama ya bilgisayarınızdaki MP3’leri de dinlemek isterseniz? Beklide MP3’ün kayıplı sıkıştırma formatının zaaflarını, evinizdeki sistemin kalitesi ile kapatmaya çalışacaksınız. Bu durumda size lazım olan bir DAC. Yani dijital-analog bir çeviriciye ihtiyacınız var. İşte göz atacağımız Silverstone EB01’de tam bu iş için yapılmış bir cihaz.

Silverstone EB01 cüssesine göre büyük sayılabilecek bir kutu ile geliyor ve kutudan çıkarıp elinize aldığınız anda malzeme ve işçilik kalitesi göze çarpıyor. Kullanılan aluminum ve işçilik kalitesi yüksek fiyatlı hi-end ses sistemlerini andırıyor. Çalışırken yanan mavi ledler oldukça şık bir hava yaratıyor diyebilirim. Kutudan ayrıca kaliteli sayılabilecek bir USB uzatma kablosu ile RCA jaklı bir stereo kablo çıkıyor.

EB01 bilgisayarınıza USB kapısı üzeriden bağlanıyor. USB1.1 uyumlu ve herhangi sürücüye ihtiyacı yok. Sisteminize taktığınız anda kendisini USB bir ses kartı gibi sisteme tanıtıyor. Daha sonra ise zaten hiçbir şey yapmanıza gerek kalmıyor.. Bilgisayarınıza koyduğunuz müzik CD’si ya da MediaPlayer’ınız da çaldığınız MP3 direkt olarak Silverstone EB01’in arkasındaki analog stereo ses çıkışından size geri dönüyor.

Maksimum ses kalitesi için EB01’de dört katmanlı bir PCB tasarımı kullanılmış ayrıca bir katmanda şase için kullanılıyor. Amaç tabii ki analog ses çıkışını gürültüden maksimum oranda arındırmak. EB01 elektriksel güç ihtiyacını da (maksimum 500mA) USB kapısından sağlıyor. Ancak bilgisayardan gelen gerilime güvenilmediği için sistemde kullanılmadan bir kez regüle ediliyor. Ayrıca EB01 üzerinde sayısal ve analog birimler kendilerine atanmış ayrı güç birimlerinden besleniyor. Amaç cross-over efektine maruz kalmamak. Eğer aşağıdaki teknik özellikler tablosunu incelerseniz aslında kağıt üzerinde fena olmadığını görüyorsunuz.

Peki gerçek hayatta neler yapabiliyor. Bunu denemek için Silverstone EB01’i kaliteli sayılabilecek bir stereo sisteme bir taşınabilir bilgisayar üzerinden bağladık. Kurulum tahmin edebileceğiniz gibi sorunsuz. Sadece EB01’in USB kablosunu taşınabilir bilgisayar bağladık ve EB01’in arkasındaki RCI tipindeki stereo çıkışı da amfimizin AUX girişine verdik.

Testleri yukarıda gördüğünüz sistem ile yaptık ve standart Audio CD’ler ve MP3 olarak iki ayrı klasmanda test tabi tuttuk. Dinlediğimiz CD’lerin özellikle kayıt kaliteleri kabul görmüş “audiophile” hastalığına yakalanmış kişilerin arşivlerinde olan albümlerden seçmeye özen gösterdik. MP3 denemelerinde ise 320-256-12kbps gibi farklı sıkıştırma oranlarına sahip MP3’ler kullandık. Karşılaştırma için aynı siteme bir de masaüstü sistemimizdeki Creative’in SBlive! ses kartının analog ses çıkışlarını bağladık. tabii ki aynı albüm ve MP3’leri bir defada bu sistem ile dinledik.

Sonuç tahminlerimizden çok ötede değildi. Silverstone EB01 95euro’luk fiyatına göre makul sayılabilecek bir ses kalitesi sunuyor. Ses kalitesi hem detay hem de kalite olarak SBLive’ın sunabildiğinin çok ötesinde. Doğal olarak kaynak bir CD olduğunda başarım artıyor. Binlerce dolarlık DAC’lar ile baş etmesi mümkün değil ama kesinlikle makul kalitede. Bilgisayarından müzik dinlemek isteyen ve sisteminde kaliteli analog bir ses çıkışı isteyenler için ideal. Hem de bunu bilgisayarınızda bir ses kartı olmasına bile gerek kalmadan hallediyor olması, herhangi bir sürücü istememesi ve kurulum kolaylığı ile gerçekten sorunsuz bir ürün.

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -