Nvidia, GTX 400 serisine can veren Fermi mimarisini duyurup detaylarını açıkladığında, bu mimariye ait GF100 grafik işlemcisinin pek çok değişik versiyonunun da çıkacağı tahmin edilmişti. Her biri 32 adet Cuda çekirdeğine sahip 16 adet ünite barındıran grafik işlemci, üniteleri kapatılarak yeni yeni ekran kartları için kullanılabiliyordu. İlk kartlardan GTX 480, 1 ünite kırpılarak, GTX 470 ise 2 ünite kırpılarak çıkartılmıştı. GTX 465 ise 5 ünitenin kırpılmasıyla elde edilmiş bir karttı, ancak hemen ardından Fermi türevi yeni bir grafik işlemci mimarisi ortaya çıkarılmıştı; her biri 48 adet CUDA çekirdeğine sahip 8 adet ünite barındırıyordu. Bu 8 ünitenin 1 adedinin kırpılmasıyla elde edilen GTX 460, GTX 465′in üstünde bir performans göstererek F/P şampüyonu oluyordu. Buraya bir mim koyalım; Nvidia, GTX470′ten çok daha zayıf bir karta GTX 465 adını vererek aslında bir isimlendirme hatası da yapmış oluyordu. Ara kartlar için hiç aralık bırakılmaması, Nvidia’nın model isimlendirmesinde mütevazi davranmasını da zorunlu hale getirmişti. Öncelikle her iki grafik işlemcinin temel diagramlarına bakalım, GF100, GTX480; GTX470 ve GTX465, GF110 ise GTX580; GTX570 ve son kart olan GTX560 Ti 448 Core üzerinde kullanıldı. GF104, GTX 460 ve altındaki kartlarda, GF114 ise GTX560 Ti ve altındaki kartlarda kullanıldı.
Nvidia GF100 ve GF114 adlı GPU ailesinin kırpılmamış hali
Nvidia GF104 ve GF114 Grafik işlemcilerinin kırpılmamış hali.
Nvidia, sadece iki grafik işlemci tasarladı ve bunlardan pek çok farklı ekran kartı üretti. Burda bir mim daha koyalım; grafik işlemci dışındaki farklılıklar nedeniyle hiç bir kartı farklı olarak isimlendirmemiş. GTX 460 adıyla tam 3 farklı ekran kartı modeli var ve bunlar arasında bellek konfigürasyonundan kaynaklı olarak, bellek bant genişliği (bit), bellek miktarı ve ROP sayıları farkları var. GTX 500 adı ise, eski mimarinin elden geçirildiğinin göstergesi. GF100 serisinde, 3,2 milyar transistör varken, GF110 serisinde bu miktar 3 milyar’a düşürülmüş. Ayrıca GF110 temelli ekran kartlarında Vapor soğutma teknolojisi de kullanılıyor. Transistör sayısındaki düşüş ve gelişmiş soğutma ile gelen yüksek saat hızı, GTX 570′in, kağıt üzerinde kendisinden daha güçlü olan ağabeyi GTX 480′den daha hızlı olmasını sağlıyor.
Burda GTX 460 1 GB V2 adlı bir kart da yer alıyor, ancak bu kart, rağbet görmedi ve üretilmedi, sadece Nvidia’nın pazarlama mantığının daha kolay kavranması açısından tabloda yer alıyor. Yeşil dolgulu bölümde yer alan kartların tamamı, GF104 (GTX400) ve GF 114 (GTX500) grafik işlemcilerini kullanıyor. GTX 560 Ti, bu ailenin olabilecek en güçlü üyesini temsil ediyor. Mavi dolgulu bölümde yer alan kartlar ise GF100 (GTX400) ve GF110 (GTX500) grafik işlemcilerini kullanıyor. Detaylara bakıldığında, yeni kart GTX 560 Ti 448 Core’un, aslında GTX470′in optimize edilerek GTX500 ailesine katılmış, yani mutasyon geçirmiş yeni bir versiyonu olduğu anlaşılıyor. (Bu durumda olan bir diğer kart ise GTX 460 1 GB 256 bit ve GTX 560.) Azalan transistor sayısı ve yeni soğutma sistemiyle yükselen saat hızları, yeni kartı GTX470′e oranla hayli daha hızlı hale getiriyor. Saat ve bellek hızındaki abartılı yükseliş, özellikle DirectX 9.0 altında ciddi bir performans artışını garanti ederken, CUDA çekirdeklerinin frekansındaki hız artışı da DirectX 10/11 altında performansın yükseleceğini gösteriyor, ki yapılmış testler, kartın GTX470′e oranla çok daha iyi olduğunu, sıklıkla GTX 480′i geçebildiğini, hatta GTX570′i de zorlayabildiğini gösteriyor. Kartın referans tasarımında 0,5 ns ramlerin kullanıldığını ve bu ramlerin teorik olarak 4000 MHz yapabildiğini de belirtelim.
GTX 470 Grafik İşlemci diagramı
GTX 560 Ti 448 Core Grafik İşlemci Diagramı
Nvidia’nın yetkili partnerlerinden Amerika menşeli olanlardan PNY hariç hepsinden GTX 560 Ti 448 Core modelleri geldi. Bazı partnerlerin farklı markaları da yer alıyor, bunlar da yetkili partner sayılıyor. PNY’dan kart gelmemesinin sebebi, her ne kadar tamamen farklı bir şirket olsa da, PNY markasını taşıyan Geforce kartların Palit tarafından üretilmesi, ki Palit tarafından, kendi bünyesindeki üç farklı marka için de kart üretilmiş durumda. Tamamen Tayvan’da üretim yapan Leadtek ise uzun zamandır Geforce modeli sunmuyor. Kart gelmeyen diğer markalar ise Albatron, ECS, Foxconn, POV ve Sparkle. Çıkan kartları özet tabloda görelim, Palit ve Xpertvision markalı modeller birebir aynı olduğu için, sadece ana marka olan Palit’i aldık, firmanın üst segment ürünü olan Gainward ise soğutucu yönüyle farklı.
Tablo geneline baktığımızda, Innovision ve EVGA dışındaki diğer firmaların, gelişmiş soğutma çözümleri kullandıkları durumda bile referans hızlarda olduğunu görüyoruz, ilerleyen zamanlarda saat hızlarının yükseltilmiş versiyonları da gelecektir, ayrıca kart üreticisi firmaların alt şirketleri olan modding firmalarının da özel ürünleri çıkacaktır. Nvidia, bu kart için 289 dolar fiyat etiketi önermiş ancak bu fiyat maalesef kartların üretildiği Amerika kıtası için geçerli, Amerika’dan Türkiye’ye satış yapan site bulmak ise, neredeyse Amerika’yı yeniden keşfetmek kadar zor. Avrupa menşeli satış sitelerinde ise bir anda 375 dolara çıkıyor. Kartların marka ve model bazındaki fiyat farkları ise 10-15 dolar civarında kalıyor. Kart, henüz Türkiye piyasasına girmedi ve girmesi de beklenmiyor, girse de GTX 570 ile fiyat anlamında rekabet edemeyeceği için ölü kart konumunda olacak.
Asus, gelişmiş soğutma çözümü DirectCUII sistemini, bu kart üzerinde de kullanmış, iki adet 80 MM fanla desteklenen soğutucu, kartın 28 cm uzunluğunda ve 3 slot kaplamasına neden oluyor. Üç slot kapladığı için, sadece uyumlu anakartlarda SLI yapılabiliyor ve Asus her ihtimale karşı uzun SLI kablosunu da kutu içeriğine dahil etmiş. Asus’un sadece alt nesil kartlardaki DirectCUII soğutma sistemlerinde 80 MM fan kullandığını hatırlatalım, üst nesillerde 100 MM fanlar kullanıyor. Asus ayrıca, Super Alloy Power adını verdiği bileşen kombinasyonuyla, %15 daha yüksek performans, 2,5 kat daha fazla ömür ve 35 °C daha düşük sıcaklık vaad ediyor. Ancak kart tamamen referans saat hızlarıyla geliyor. TOP modeli henüz gelmedi.