14.7 C
İstanbul
22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaİncelemeSony Play Station Portable (PSP) - İnceleme

Sony Play Station Portable (PSP) – İnceleme

PSP: Sony, Play Station Portable’ı Mayıs 2004’te duyurduğu zaman herkes meraklı bir bekleyişin içine girmişti. Acaba nasıl bir portatif konsol doğacaktı? İşte bu meraklı bekleyişin sonu geldi ve Sony konsol dünyasına bomba gibi düşmeye hazırlanan Play Station3’ü piyasaya sürmeden önce PSP ile kullanıcıların karşısına çıktı…

Gameboy serisi ile birçok kullanıcının elinde yer almayı başaran Nintendo aynı zamanda portatif konsol dünyasının da lideri. Play Station Portable ile portatif konsol dünyasına el atan Sony, her ne kadar Nintendo’nun hala gerisinde olsa da elde ettiği satış rakamlarıyla tahtı ele geçirecek gibi gözüküyor.

PSP’nin tüm dünyada fazla ilgi görmesi tabii ki Sony markasının oyun dünyasında Play Station’dan beri gelen olağanüstü başarısından kaynaklanıyor. PS1 ve PS2 ile oyun dünyasını kasıp kavurarak kullanıcılarını memnun etmeyi başaran Sony, portatif konsol dünyasında da başarılı bir başlangıç yaparak kullanıcılarının yüzünü kara çıkarmadı. PS1 ve PS2 ile birçok eve girmeyi başaran Sony, PSP ile de birçok kişinin elinden düşmeyecek bir alet üretmişe benziyor.

Value pack’in içinde gelenler

Gelelim kutunun içinden çıkanlara;

  • Sony PSP
  • Kulaklık
  • Kulaklık için Uzaktan Kumanda
  • AC Adapter
  • 32 MB Memory Stick Duo
  • Elde Taşımak için kemer
  • Taşıma Kılıfı
  • Temizleme Bezi
  • Demo UMD
  • Kullanma Kılavuzu

Value pack’te maalesef bizim için önemli olan USB kablosu kutunun içinden çıkmıyor. Bir dizüstü bilgisayarınız veya kablosuz bağlantı kartınız varsa PSP ile bağlantı sorun olmayabilir ama kablosuz bağlantınız yoksa USB kablosunu ayrı olarak satın almak zorundasınız. Neden bu birkaç dolar bile etmeyen kablonun kutuya dahil edilmediği gerçekten merak konusu.

Kutu içeriğinde bizi üzen bir başka nokta da kutudan çıkan Demo UMD diskinde her hangi oynanabilir bir demo oyun bulunmaması. Demo diskin içinde sadece oyun, film ve video fragmanları bulunmakta, durum böyle olunca da PSP’nizi aldığınızda oynayabileceğiniz herhangi bir oyun olmuyor. Value Pack’in üretilen ilk 1 milyon adedinde Spider Man 2 film UMD’si de kutu içeriğinde bulunuyordu ama şu andaki paketlerde bu da yer almıyor. Ayrıca 32MB’lık hafıza kartı sadece oyun kayıt dosyalarını kaydetmeye yetecek büyüklükte dolayısıyla daha büyük boyutlu bir kart almadan PSP’de müzik dinleme ya da film izleme keyfini de ertelemek zorundasınız. Ülkemizde olmamasına rağmen Value Pack’in haricinde Giga Pack’te piyasaya sürülmüş durumda. Bu pakette 32MB yerine 1GB’lık hafıza kartı ve USB kablosu da yer almakta.

Donanım özellikleri;

CPU: 32bit 333MHz MIPS çift çekirdekli işlemci
Bellek: 4 MB DRAM, 32 MB Memory Stick Hafıza Kartı (Arttırılabilir)
Ekran: 480×272 piksel 16.7 milyon renk, 16:9 formatında TFT aktif Matrix ekran
Boyut: 170mm x 75mm boyutlarında 23mm kalınlığında
Ağırlık: Piliyle birlikte 280 gram
Yazılım ortamı: UMD (evrensel medya diski) – kartuş içinde 60mm optik ROM disk; Kapasite: 1,8 GB
Ses: Tümleşik hoparlör ve kulaklık soketi
Giriş/Çıkış: Memory Stick Duo Slotu, USB 2.0 (mini), DC IN 5V, Kulaklık, Kızılötesi, WiFi

Dizayn, Tuş yerleşimleri ve İncelikler

Kutu içeriğini ve genel özelliklerine değindikten sonra gelelim PSP’nin kendisine. Öncelikle PSP’yi elinize aldığınızda insan gerçekten heyecanlanıyor. Mükemmel tasarımından dolayı PSP’yi kavramak oldukça basit. PSP’nin boyutlarına gelince; her ne kadar PSP’miz pantolonumuzun cebine sığmasa da ceket veya bu tür bir giysimizin iç cebine rahatlıkla sığabilecek boyutta. Kış aylarında yanımızda taşımakta zorlanmasak da yaz aylarında taşımak biraz sorun olabilir. Ancak bu sorunda küçük bir el taşıma askısı ile çözülmüş gibi.

Sony PSP, Sony’nin tescilli markası olan Universal Media Disc kısaca UMD olarak adlandırdığımız disk formatını kullanıyor. UMD disklerimizi PSP’nin arka tarafında bulunan yuvacığa yerleştiriyoruz. Bu kapağı açmak için cihazın üst sağ tarafındaki düğmeyi kullanıyoruz. Cihazın bilgisayar ile bağlantısını sağlayabilmek için USB portu da üst tarafta bulunuyor. 1.8GB kapasiteli UDM diskler Sony’nin tekelinde olduğu için büyük ihtimalle PSP için kopya oyun furyası olmayacak. Bu gerçekleşse bile Sony UDM ile bunun mümkün olduğunca geç olmasını amaçlıyor.

PSP’mizin sol tarafında ise Memory Stick Duo Pro hafıza kartını yerleştirmek için bir yuvamız var. Yine sol tarafta WLAN’ı (Wireless LAN) manüel olarak açıp kapamaya yarayan bir düğmemiz var.

  
 Value Pack’in içinden çıkan 32MB’lık kartSonradan satın alabileceğiniz daha hızlı ve kapasiteli kart

Hafıza kartı slotumuz eski hafıza kartlarını kabul etmekle birlikte yeni çıkan hafıza kartlarını da kabul ediyor. Ama yeni çıkan hafıza kartlarının Sony’nin adaptörü ile uyumlu olması gerekiyor. Kısaca Memory Stick Duo ya da Duo Pro tipindeki kartları kullanabilirsiniz. Kutunun içinden 32MB’lık hafıza kartı çıkıyor. Önceden de bahsettiğimiz gibi bu boyuttaki bir kart oyun kayıt dosyalarınızı kaydetmenizde yeterli olabilir. Mp3 ve video için mutlaka daha büyük boyutlu bir kart satın almanız gerekiyor.

Açma kapama düğmemiz ise sağ alt tarafta yer alıyor. Hemen onun altında Hold tuşu bulunuyor. Düğmeyi geri çekerseniz cihaz Hold durumuna geçiyor ve tuşlar kilitleniyor. PSP’de yer alan bütün bu slotlar ve düğmeler gerçektende çok iyi bir biçimde tasarlanmış ve portatif konsolumuzun üzerine çok iyi bir biçimde yerleştirilmiş.

Sistem ve diğer tuşlarımız ekranımızın alt tarafında bulunuyor. Bu tuşlar; ses açıp kapama, home tuşu, parlaklık ayar tuşu, müzik(sound)tuşu, select tuşu ve start tuşu olarak sıralanıyor. Home tuşu sizi oyundayken ya da film izlerken PSP’nin ana ekranına dönmesini sağlıyor. Parlaklık tuşu ile 4 düzeyde parlaklık ayarı yapabiliyoruz. Sound tuşu ise 5 mod içeriyor. Bunlar; Heavy, Pops, Jazz, Unique ve Off.

Ekranın sağ ve sol taraflarında kontrolleri sağlayan yön tuşları ve 4 tane tuş (kare, üçgen, yuvarlak, çarpı) bulunmakta. Ayrıca bu yön tuşlarının hemen altında analog joystickte bulunuyor. Konsolun üst sağında ve solunda R ve L tuşları yer alıyor. Bu tuşlar PS1 ve PS2 kullanan herkes tarafından bilinen tuşlar. Hiç PS1 veya PS2 kullanmamış olsanız bile tuşlara alışmak ve kavramak gerçekten çok basit.

O Mükemmel Ekran

Play Station Portable’nın en dikkat çekici yönü ise ekranı. PSP, parlaklığından tutun genişliğine, netliğinden tutun keskinliğine kadar her yönüyle mükemmel bir ekrana sahip. 480×272 piksel, 16.7 milyon renk, 16:9 formatında TFT aktif Matrix ekran gerçekten de harika işler çıkarıyor. Filmlerde ayrıca altyazı desteği de bulunuyor.

Her ne kadar buradan ekranın kalitesini ortaya koyamasamda Spiderman 2’den görüntüler

Ekranın kalitesini PSP’yi elinize aldığınız zaman göreceksiniz ve şaşıracaksınız.

Türkçe altyazı desteği de var.(UMD diske bağlı)

Kutunun içinden çıkan kulaklık ve bu kulaklığı uzaktan kontrol edebileceğiniz aparat

Kutunun içinden çıkan kulaklıklara orta halli diyebiliriz. Kulağınıza temiz ses verebiliyorlar. Kulaklığın kablo uzunluğu kumandayla birlikte makul ama kumandasız kullanmak isterseniz kısa kalıyor bu durum pek hoş olmamış. Bir diğer hoş olmayan durumsa kumandanın tasarımı ve üretim kalitesi. Kumandadaki tuşlar birbirinden tam olarak ayrılmadığı gibi tuşların yer seçimleri de iyi düşünülmemiş, kullanmakta zorluk çekiliyor. Anlaşılan Sony ekranda gösterdiği titizliği kumanda da ve kulaklıklarda göstermemiş. Ayrıca PSP’miz siyah olduğu halde kumanda da kulaklıklarda beyaz renkte geliyor. Üreticiler, cihazlarıyla aynı renkte kulaklıklar üretmek yerine tek renk kulaklık üreterek maliyetlerini düşürmek istiyorlar. Aynı sorun ile iPod nano incelememizde de karşılaşmıştık.

PSP Arabirim

Arayüz kullanımı gerçekten çok kolay. Kategoriler arası geçişler yön tuşlarıyla, onaylama ve çıkış tuşları da 4 komut tuşuyla gerçekleşiyor. Arayüzde 5 ikon ile neler yapabileceğiniz belli. PSP’nin ana menüsünden şu kategorilere geçiş yapılabiliyor; Settings(ayarlar), Photo(fotoğraflarınız), Music(müzik); Video(videolarınız) ve Games(oyunlar). Ayrıca bunların yanında PSP’nin ana ekranı gözünüze oldukça hoş geliyor. Sony gerçekten güzel bir arayüz hazırlamış ve bizlerin karşısına sunmuş. Bir menüden diğer bir menüye geçmekte zorlanmıyorsunuz ve menü kontrollerini çok çabuk kavrıyorsunuz.Oyun veya film UMD’nizi PSP’ye koyduğunuzda arayüz otomatik olarak gerekli kategoriye geçiyor ve arka planda küçük bir pencerede ufak bir kliple karşılaşıyoruz. PSP 9 dil seçeneğiyle birlikte geliyor ama ne yazık ki bu diller arasında Türkçe bulunmuyor. Japonya üretimi PSP’lerde de dili İngilizce seçerek rahat biçimde kullanabiliyorsunuz. Ancak bu tabi ki kullandığımız PSP’nin firmware versiyonunun 1.50 olmasından kaynaklanıyor. V1.50 kullanıcılar arasında en popüler firmware sürümlerinden biri çünkü bu firmware’deki bir açık sayesinde hafıkartından da oyunları başlatmanız mümkün oluyor.

Veri transferi-İşlevler

Kullanım ve menüler arasında geçisin kolay olduğu kadar veri transferi de oldukça basit bir şekilde yapılabiliyor. Örneğin müzik için USB kablosu (Kablo kutudan çıkmıyor sonradan almak zorundasınız) veya kablosuz bağlantıyı kullanarak müziklerleriniz aktarabiliyorsunuz.  Hafıza kartınız bilgisayarda otomatik olarak algılanıyor ve istediğiniz veri transferini gerçekleştirebiliyorsunuz. Ayrıca veri tarnsferi için PSP’ye gerek kalmadan direkt card readerları (kart okuyucu) da kullanabiliyoruz ama kart okuyucuların Memory Stick Duo desteği olması gerekiyor.

PSP, Mp3 ve Atrac3 formatındaki müzikleri destekliyor. Ayrıca aktardığınız fotoğraflarınıza yakınlaştırma, boyutunu değiştirme, döndürme, slide show yapma gibi olanaklara sahibiz. PSP Mpeg-4 formatında video destekliyor fakat bu videoyu Memory Stick Duo’ya aktarmamız gerekiyor ama kutu içeriğinden gelen 32MB kart bu işlem için yetersiz.

UMD Diskler

Sony Play Station Portable, Sony’nin tescilli markası olan UMD diskleri kullanıyor. PSP oyunlarında bölge kodu uygulanmasa da filmlerde bölge kodu uygulanıyor. UMD kaydedici şu anda piyasada yok yani UMD diskler üzerine herhangi bir veri kaydedemiyoruz. Bir başka değişle veri transferlerinde kullanabileceğimiz tek araç Memory Stick Duo hafıza kartları. UMD diskler koruyucu plastik bir tutacakla kaplanıyor. Bu da UMD disklerin diğer disklere oranla daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Bu olay gerçekten iyi düşünülmüş diskiniz her türlü dış etkene karşı mükemmel bir korumaya sahip. Bu ufak boyutlu diskler kendilerinden beklenmeyecek büyüklükte tam 1.8GB veri alma kapasitesine sahip.

Kullanım, Test ve Pil Ömrü

PSP’de oyun oynayabilmek için piyasada rahatlıkla bulabileceğiniz 120YTL civarındaki UMD disk oyunlardan edinmeniz gerekiyor. Biz elimizde bulunan Colin Mcrae Rally 2005 ile PSP’yi sınadık. Grafikler nerdeyse PS2 kalitesinde, ses kalitesi normal olmakla birlikte hafif gürültülü ortamlarda PSP üzerindeki dahili hoparlörlerin yetersiz kaldığını göreceksiniz, bu noktada kulaklıklara yönelmenizi tavsiye ederiz ama kumandanın kalitesizliğini göze almamız gerekiyor. Analog kol gerçekten hassas, yaptığınız hareketlere anında tepki veriyor. Oyun başlatma süreleri makul sayılsa da, bölümler arası geçişlerde biraz yavaş kalıyor. Ayrıca oyun UMD diskinizi PSP’ye taktığınız zaman yani UMD’ye geçişte cihazımız hafif gürültülü çalışıyor.

Sony PSP güç ihtiyacını 1800mAh, 3.6V Li-iyon pilden karşılıyor. Sony, pil ömrünü videolar için 3-5 saat, oyunlar için 4-6 saat arası olarak açıkladı. Yaptığımız testlerde Spider Man 2’nin tamamını ve 2-3 saat kadarda oyunu son ses dahili hoparlörlerden oynadıktan sonra pil bitti. Bu da yaklaşık 4-4.30 saat eder. Cihaz kutunun içinden çıkan adaptör ile şarj oluyor.

PSP oyunda olduğu gibi filmlerde de harika işler çıkarıyor, elimizde bulunan Spider Man 2 filmini oynatmaya başladığımda mükemmel görüntü karşısında hayranlığımı gizleyemedim. Renkler canlı, görüntü oldukça net ve keskin; filmlerde görüntü gerçekten mükemmel!

İnternet Bağlantısı

PSP’nizde bir web tarayıcınız olmasını istiyorsanız PSP’nizin firmware’ini 2.0 veya daha üst sürümlere yükseltmeniz gerekmekte. Bu web tarayıcısı ile istediğiniz web sitesine ulaşmanız mümkün yalnız sanal klavye uygulaması kullanışlılığını negatif yönde etkiliyor.Firmware v2.5 – 2.6 ile ise çok daha iyi bir web tarayıcısı yanında internet üzerinden tv uygulamaları dahil bir çok yeni teknoloji için kullanabileceğiniz video player’lar geliyor.

Sonuç

Evet, sonuç olarak Sony bu ürünüyle bize PS2’nin elde taşınabilir versiyonunu sunuyor. Konsolun tasarımı gerçekten mükemmel ve her yönüyle dikkat çekiyor. Okuldan eve dönerken o kalabalık belediye otobüsünde elinizde bir PSP ile oyun oynamak veya arabanızın arka koltuğunda mükemmel ekranda film izlemek sıkıcı yolculuğu mükemmel bir yolculuğa dönüştürebilir. Her ne kadar bütün parmak izleriniz PSP üzerinde kalıyor olsa da PSP’yi kullanmak gerçekten çok zevkli. Umd kaydedicilerin yolda olduğu söylentisi de kulaktan kulağa geziyor, eğer bu olay gerçekleşirse PSP mükemmel bir portatif oyun cihazına dönüşecek.

 www.yourpsp.com

Fiyatı: 510 YTL
Tahmini Piyasa Fiyatı: 360-400 YTL

hM Tavsiyesi: PSP satın alırken firmware versiyonunun v2.0’dan daha yüksek olmamasına özen göstermeniz mantıklı olacaktır. Neden v2.0 ve aşağısı diyenler www.google.com’da biraz araştırma yapmalılar.

Bahadır Yaramış
Bahadır Yaramışhttp://hardwaremania.com
Teknoloji dünyasına her zaman ilgi duyan biriyim. Oyunlarla tanışmam çocukluğumla başladı ve bu aşkım hiç azalmadı. Teknolojiyi yakından takip etmek benim için bir tutku ve problem çözme becerilerimi sık sık oyunlar ve teknoloji projeleri üzerinde kullanıyorum.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -