MaxFlash SSD testimizin sonunda yakında bir SSD karşılaştırma testi yapacağımızı söylemiştik. Piyasadaki popüler SSD’leri toplamak biraz zaman aldı fakat sonunda X üründen oluşan piyasadaki en detaylı SSD testini yaptık. Eğer masaüstü bilgisayarınızın performansını artırmak veya dizüstü bilgisayarınızın pil süresini uzatmak için bir SSD alacaksanız bu testi kaçırmayın…
SSD Teknolojisi
SSD teknolojisi hakkında daha önce de birçok yazı yayınladık. Kısaca özetlemek gerekirse SSD’ler Flash belleklerden oluşan depolama cihazları. Daha basit düşünecek olursanız birçok USB belleğin bir araya gelmesiyle ve bu belleklere okumayı ve yazmayı düzenleyen bir kontrolcünün eklenmesi ile oluşan bir depolama cihazı diyebiliriz. SSD, yani katı hal disklerin avantajları kısaca az ısınması, performansı, darbelere dayanıklılığı ve hafifliği olarak özetlenebilir. Dahası SSD’ler sabitdisklere nazarak 100 kata kadar daha hızlı erişim süresine sahipler. Eğer SSD teknolojileri ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz Bigboy Flash SSD incelememize göz atabilirisiniz.
SSD karşılaştırma testimize Türkiye’de yaygın olarak satılan 7 marka; Corsair, MaxFlash, Kingston, Bigboy, OCZ, Intel ve TEAM’ katıldı. Bu markalar altında ise farklı modellerden toplam 12 katılımcı testlere dahil edildi. Performans testlerinde bir 13. katılımcı olarak RAID0 konfigürasyonunda 2 adet OCZ Vertex’i de görebileceksiniz. İsterseniz sözü daha falza uzatmadan katılımcılara göz atalım.
Bigboy Flash SSD G II 64 GB / 128 GB
Asnet tarafından Bigboy markası altında sunulan Bigboy, Samsung tarafından üretiliyor. 64 ve 128 GB’lık modellerini test ettiğimiz ürünler tamamen Samsung NAND belleklerden ve Samsung kontrolcüden oluşuyor. Diğer SSD’lerden farklı olarak Bigboy nispeten büyük diyebileceğimiz bir kutu içinde geliyor. Bu kutu içerik olarak katılımcılar arasında en zengin muhteviyata sahip kutu diyebiliriz. Zira kutudan SSD’nizi bir taşınabilir sabitdisk haline getiren 2.5″ mini USB disk kutusu, bağlantı için y şeklinde USB kablosu, SATA kablosu ve SSD’yi sabit 3.5″ yuvalara takabilmeniz için bir adaptör çıkıyor. Bu tür yararlı kutu içeriğini bir Türk markasında görmek sevindirici.
Her iki modelinde de 128 MB gibi büyük bir önbellek kullanan Bigboy, 64 GB’lık modelinde net olarak 59.62 GB’lık formatlı kapasite sunarken 220 MB/s okuma ve 120 MB/s yazma hızları vaadediyor. 128 GB’lık modelde ise net kapasite 119.24 GB ve 220 MB/s okuma ve 200 MB/s yazma hızları vaadediyor. Fiyatlar ise 128 GB için 471$ ve 64 GB model için 228 dolar olarak belirlenmiş. Ağırlık olarak baktığımızda her iki modelin de kategorilerinde en hafif SSD’ler olduğunu görüyoruz. 64 GB’lık model 70 gramken 128 GB’lık model sadece 74 gram ağırlığında.
Corsair Nova V64
Corsair’in giriş seviyesi olarak piyasaya sürdüğü Corsair Nova V64 Samsung kontrolcü kullanan başka bir SSD. 64 MB önbelleğe sahip ürün JMicron JMB322 kontrolcü kullanırken Samsung’un NAND Flash belleklerinden faydalanıyor.Corsair ürünün okuma hızını 215 MB/s, yazma hızını ise 130 MB/s olarak belirlemiş. Ürünün şu anki fiyatı 282 USB. Kutu içeriğinden 3.5 inç yuvalara takmak için bir adaptör ve gerekli vidalar çıkıyor.
Corsair X128
Corsair’în asıl iddialı ürünü ise Corsair X128. 660 dolara satılan bu ürünün sıralı okuma hızı 240 MB/s, sıralı yazma hızı ise 170 MB/s olarak verilmiş. Üst modelde JMicron’dan Indilinx Barefoot kontrolcüye geçen Corsair, Samsung MLC’yi ise değiştirmemiş. 64 GB ön belleğe sahip SSD 95 gram ağırlığı ile testteki en ağır SSD. Corsair X128 bu fiyatına rağmen kutu içeriğinde rakipleri arasında zayıf kalıyor diyebiliriz.
Intel X25-V 40 GB
SSD’lerin piyasaya çıkmasında öncülerden olan Intel, SSD’lerin yaygınlaşması için de aktif bir pazarlama politikası izliyor. Son olarak SSD’lerinin fiyatını düşüren firma testimize Intel X25-V 40 GB ile katıldı. Formatlı kapasite olarak 37,27 GB’lık kapasite sunan ürün 127$ fiyatıyla testimizdeki en ucuz SSD. 170 MB/s sıralı okuma ortalama olsa bile 35 MB/s olarak verilen sıralı yazma hızı standart sabitdisklerden bile düşük. Fakat burada unutulmaması gereken nokta rastgele okuma/yazma ve aynı anda yazma işlemclerinde bu SSD’nin çoğu rakibinin önünde olduğu. Bu fark Windows başlatma ve oyun gibi uygulamalarda farkını belli ediyor. Intel ürün kutusuna 3.5″ yuva adaptörünü ve SSD kurulum kılavuzu CD’si de dahil etmiş.
Kingston SSD Now V 64 GB / 128 GB
RAM’leri ile Türkiye’de en çok tanınan markalardan biri olan Kingston son olarak SSD Now V serisi modelleri ile SSD penetrasyonunu artırmaya çalışan firmalardan biri. Bu noktada kullanıcılara hemen bir uyarımız var. Test katılan ürünler SSD Now V serisi SNV425 modeli ürünlerdi. Bu SSD’ler Window 7 TRIM desteğini sağlarken aynı serinin JMicron kontrolcü kullanan SNV125 modelleri TRIM desteğine sahip değil. Kısaca tavsiyemiz SNV 425 modelini tercih etmeniz.
Türkiye’de 382$’a satılan Kingston SSD Now V 128 GB, net olarak 119.24 GB kapasite sunarken 200 MB/s okuma ve 160 MB/s yazma hızları vaadediyor. JMicron JMF618 kontrolcü kullanan SSD’de Toshiba NAND Flash hafızalar kullanılmış.
225 dolara satılan 64 GB’lık modelde ise net olarak 59,62 GB’lık bir kapasite var ve 200 MB/s okuma ve 110 MB/s yazma hızları sunuyor. Kingston SSD Now V 64 GB, abisi gibi 64 MB önbellekle geliyor ve 80 gram ağırlığa sahip. Ayrıca her iki ürün de kutu içeriğinde mini USB yuvasından bağlanmak üzere bir taşınabilir sabitdisk kutusu, USB kablosu, HDD klonlama yazılımı ve kurulum CD’si ihtiva ediyorlar.
Maxflash Rapstore
Alman markası Maxflash Rapstore’un incelemesini geçtiğimiz günlerde yapmıştık. 119 GB net kapsite sunan bu ürün şu an 509$’lık bir fiyata sahip ve 230 MB/s yazma ve 160 MB/s okuma hızlarıyla iddialı bir katılımcı. Indilinx IDX110M00-LC kontrolcü kullanan üründe 64 MB önbelleğe Samsung NAND hafızalar eşlik ediyor. Maxflash Rapstore SSD128GNOB-HSM1 99.88 x 69.93 x 9.3 boyutlarında, 80 gram ağırlığında ve 1500 G’lik şoka dayanıklı. Ürün ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi Maxflash Rapstore SSD128GNOB-HSM1 incelememizde bulabilirsiniz.
OCZ Agility 2 60 GB
OCZ’nin yenilediği Agility serisinin bu üyesi Sandforce 1200 kontrolcüye sahip. Bu kontrolcü özellikle küçük boyutta dosyaları rastgele okuma/yazma ve multithread okuma/yazma işlemlerinde başarılı bir kontrolcü. Anlaşılan OCZ bundan sonra Sandforce kullanan daha fazla SSD ile karşımıza çıkacak. 60 GB modelini test ettiğimiz OCZ Agility 2, 55.9 GB kapasite sunuyor. Ürünün okuma ve yazma hızları ise çok iddialı. OCZ Agility 2 285 MB/s okuma ve 275 MB/s yazma hızıyla raflarda yer alıyor. OCZ, NAND flash bellekler içinse Intel’i tercih etmiş. Ürün kutusunda 3.5 inç yuvalara montaj için adaptör de çıkıyor.
OCZ Vertex 60 GB
OCZ’nin ilk çıkan ürünlerinden Vertex serisi 60 GB modeli ile giriş seviyesi bütçelere hitabediyor. Indilinx IDX110M00-LC kontrolcüye sahip 285 dolara satılan SSD 64 GB önbelleğe sahip. Okuma hızı 230 MB/s ve yazma hızı 135 MB/s verilen OCZ Vertex’te 64 MB’lık tampon bellek de bulunuyor. Test tablolarında da göreceğiniz gibi iki adet OCZ Vertex 60 GB’tan oluşan bir RAID 0 konfigürasyonunu da testimize dahil ettik.
OCZ Vertex LE
OCZ’nin en üst modeli olarak tanımlayabileceğimiz OCZ Vertex LE, adından da anlaşılacağı gibi Limited Edition, yani sınırlı sayıda üretilen bir SSD. Sandforce’un üst seviye Sandforce 1500 kontrolcüsünü kullanan bu ürün, OCZ Agility 2’den sonra 639$ fiyatı ile testimize katılan en pahalı SSD. 270 MB/s okuma ve 250 MB/s yazma hızları verilen ürün, Sandforce kontrolcüsü sayesinde 4K rastgele yazma hızlarında da iddialı gözüküyor. 639$’lık ürün kutu içeriğinde ise biraz zayıf kalıyor diyebiliriz.
TEAM Xtreem-G1 120 GB
Indilinx IDX110M00-LC kontrolcü ve Samsung NAND Flashlerle gelen TEAM Xtreem-G1 120 GB 250 MB/s okuma ve 180 MB/s yazma hızı vaadediyor. 64 MB tampon bellekle gelen ürün 119,24 GB’lık net kapasite sunarken 535$’a alıcı buluyor. Üründe Samsung flash bellekler kullanılmış.
Nasıl test ettik?
Standart bir sabitdisk ile karşılaştırıldığında SSD’leri test etmek çok da kolay değil. Bunun sebebi teknolojinin tamamen farklı olması. Hal böyle olunca mevcut sabitdisk benchmarklarının sonuçları da tam olarak güvenilir olmuyor. En basitinden SSD’lerde yazma işlemi aslında bir silme işlemini de barındırıyor. (Bu konuyla ilgili olarak Maxflash Rapstore incelememizdeki animsayona göz atabilirsiniz.) Dolayısıyla SSD’nin dolu/silinmiş olması, toplam kapasitesi, kontrolcü firmware’i gibi birçok etken performansı etkiliyor. Dolayısyla iki ardaşık test arasında yüzde 10’lara varan farklar görebiliyorsunuz. Bu yüzden testimizi yaparken SSD’leri olabildiğince eşit şartlara getirdik. Öncelikte SSD’leri tam olarak doldurduk, daha sonra dosyaları sildik ve benchmarkları bu şekilde yaptık. RAID0 konfigürasyonu dışında tüm SSD’ler AHCI modundan ve darboğazla karşılaşmamak için SATA 3 yuvasından anakarta bağlandı. Tüm SSD’lerde Windows yazma write cache buffer flushing devre dışı bırakıldı.
Hali hazırda SSD’lere özel tek benchmark AS SSD Benchmark. Bu benchmarkta sıralı okuma yazmaya ek olarak uygulama yüklemedeki dosya erişimi de gayet iyi bir şekilde simüle ediliyor. Outlook gibi birçok uygulama farklı noktalardan birçok küçük dll dosyası çağırdığından SSD’nin gerçek hayattaki performansını ölçmek açısından bu önemli bir kriter. AS SSD Benchmark tek tek ve 64 threadde 4 K’lık küçük okuma yazma işlemleriyle SSD performansını puanlıyor.
Sonuç tutarlılığı açısından güvenilir bir başka test ise ATTO benchmark. Bu test ile farklı dosya boyutlarında sıralı okuma ve yazma performanslarını ölçebiliyorsunuz. Yaptığımız testlerde 8 MB boyutunda dosya okuma ve yazma hızlarını dikkate aldık.
PC Mark Vantage
Popüler benchmarklardan biri olan PC Mark Vantage’da HDD Test Suite ile SSD performanslarını ölçmemizde yardımcı oldu. Windows Vista başlangıç, Uygulama yükleme gibi testler ile gerçek hayatta nasıl bir performans alacağınızı bu testlerden görebilirsiniz. Tek sıkıntı ise PC Mark Vantage’ın ardaşık testlerde çok tutarlı sonuçlar vermemesi. Bu yüzden bu test sonuçlarını değerlendirirken belli bir hata marjinini göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.
PC Mark Vantage’ın sonuçlarına göre sabitdisk performansında Sandforce kontrolcüye sahip iki ürünü ilk sırada görüyoruz. Daha sonra sırasıyla Samsung, Intel ve Indilinx kontrolcülere sahip SSD’ler geliyor. Uygulama yüklemeden Windows Vista başlangıcına birçok farklı testten oluşan bu skorun isterseniz detaylarına bakalım.
Yüzde 99.38 oranında dosya okumadan oluşan Windows Defender testinde sürücü virüslere göre taranıyor. Burada ilginç olan ilk sırayı 40 GB’lık Intel diskin alması.
Alan Wake yükleme hızlarının saptandığı Gaming testinde yine sıralama pek değişmiyor. Bu testin de yüzde 99’un üzerinde okuma performansını saptadığını belirtelim.
Windows Vista başlangıç yükleme sürelerinde de bir değişiklik yok. OCZ, Intel ve Bigboy yine üst sıraları paylaşıyorlar.
Eş zamanlı video düzenleme işlemlerinden oluşan ve okuma ve yazma hızlarının yarı yarıya etkili olduğu bu testte sıralamanın ciddi olarak değiştiğini görüyoruz. Bu sefer yazma hızı düşük olan Intel alt sıralara inerken OCZ Vertex LE, Agility 2 ve Corsair X128 üst sıralara çıkıyor. RAID 0 konfigürasyondaki OCZ Vertex’lerin ise performansı en alt sırada. Bunu RAID kontrolcüsüne ve uygulamaya bağlayabiliriz.
PC Mark Vantage’ın Windows Media Center testi 3 bölümden oluşuyor. Bunlardan ilki SDTV video oynatma, ikincisi SDTV video streaming ve üçüncüsü SDTV video kaydı. Bu noktada RAID’in sıralı okumada 300 MB/s’yi geçen performansı etkili oluyor.
ATTO Benchmark
Sıralı okuma ve yazma hızı testlerinde HDD ve flash belleklerde kararlı sonuçlarından dolayı genelde ATTO’yu tercih ediyoruz. 8 MB dosya okuma ve yazma testlerinde RAID konfigürasyonu tahmin ettiğimiz gibi en yüksek sonucu sunuyor. Bundan sonra ise Corsair X128, Maxflash Rapstore, Team Xtreem G1 ve Sandforce kontrolcülü OCZ SSD’lerin geldiğini görüyoruz. Vertex RAID ve Intel X25-V dışındaki SSD’lerin birbirlerine çok yakın performanslar verdiğine dikkatinizi çekmek istiyoruz. Sonuçlar MB/s cinsinden verilmiştir.
Sıralı yazma testinde de RAID konfigürasyonu yine ilk sırada yer alıyor. Bundan sonra ise OCZ Vertex LE ve OCZ Agility 2 ciddi bir farkla rakiplerinin önüne geçiyor. Transfer tersinde 8 MB’lık dosyaların kullanılması Intel’in küçük ve eşzamanlı yazma hızlarındaki gücünden yararlanmasını engelliyor.
SiSoft SANDRA Physical Disk Benchmark
Sıralı okuma ve yazma testlerine uzun yıllardan beri donanım dünyasında kullanılan SiSoft SANDRA’yı da dahil ettik. Bu testte de RAID konfigürasyonu birinci olurken geri kalan sıralamada ciddi değişiklikler gördük. Burada SANDRA’nın ardışık testlerde yüzde 10’a varan değişkenlik gösterdiğini belirtelim. Burada genelde ön saflarda yer alan OCZ serisi alt sıralara düşerken Intel, Maxflash, Corsair ve Kingston üst sıralara çıkıyor. Her halükarda okuma performansları yine birbirlerine yakın.
SiSoft SANDRA yazma testlerinde ise durum ATTO sonuçlarıyla benzerlik gösteriyor diyebiliriz. Sıralama değişse de yarışmacılar arasındaki fark birbirlerine çok yakın. Aynı şekilde giriş seviyesi SSD’ler OCZ Vertex, Corsair Nova 64 GB ve Intel son 3 sırayı oluşturuyorlar.
AS SSD Benchmark
Daha önce de belirttiğimiz gibi SSD’lere özel olarak kabul görmüş piyasadaki tek test şu an SSD benchmark. Bu yazılım sadece sıralı okuma yazma değil, küçük dosyaların rastgele okunup yazılması ve bu işlemlerin aynı anda yapılmasını test ediyor. Bu prosedür gerçek dünyada da depolama aygıtlarına giden komutlara benzerlik gösteriyor. Dolayısıyla kullanıcı deneyimini ölçmek için en mantıklı testlerden biri.
4 K rastgele okuma yazma hızları özellikle Indilinx kontrolcüye ve Samsung NAND Flashlere sahip TEAM, MaxFlash ve Corair üst sıralarda yer alıyorlar. Sandforce kontrolcünün bu noktada ancak ortalama bir performans verebildiğini görüyoruz.
Şimdiye kadar yaptığımız testlerde SSD’lerin belli skorlar altında gruplaştığını görüyorduk. Yani (RAID0 haricinde) üst sıradaki SSD’ye yakın birkaç rakip yer alıyordu. Bu testte ise gerçekten SSD’ler arasında uçurum diyebileceğimiz bir tablo ile karşı karşıyayız. OCZ Vertex LE ve OCZ Vertex Agility 2 rakiplerin 8 MB/s civarlarındaki 4 k rastgele yazma hızlarını 8’e katlıyorlar. Aynı şekilde Intel’de rakiplerinin çok üstünde yer alıyor.
Sıralı okuma/yazma ve 4 k 64 thread testlerini de dahil ettiğinizde AS SSD benchmark sonuçları yukarıdaki tablodaki gibi şekilleniyor. Burada 4 k yazma testlerinin üst sıraları belirlediğini görüyoruz.
Genel Performans Sıralaması
Genel olarak baktığınızda benchmarkların farklı sonuçlar vermesi kafaları karıştırabilir. Burada akılda tutulması gereken husus her benchmarkın aynı şeyi ölçerken bile farklı metodlar kullanması. Başta da belirttiğimiz gibi SSD’ler mimari açıdan SSD’ler ile büyük farklılıklar gösteriyorlar. En basitinden benchmarkın yazacağı dosyanın boyutu bile performans sonucunu değiştiriyor. Örneğin eğer büyük bir dosya yazılacaksa SSD’nin firmware’i bunun hangi hücrelere yazılacağına karar verirken daha uzun bir süre geçebiliyor. Başka bir benchmarkta daha kısa bir dosya kullanıldığından işlem süresi kısalarak daha yüksek sonuçlara ulaşılabiliyor. Yaptığımız RAM disk’ten SSD’ye dosya aktarım testlerinde başta 200 MB/s ile olan yazma hızının yazma işleminin sonlarına doğru 70 MB/s’ye düştüğüne şahit olduk.
Bu noktada birinciyi belirlemede en iyi yöntem her benchmarkın sonuçlarını katarak bir genel performans sonucu çıkarmak. Genel performansı hesaplarken gerçek dünya deneyimine en yakın sonuçlar veren PC Mark Vantage HDD suite’e ve tek SSD benchmarkı olan AS SSD’ye yüzde 20’lik pay verirken SiSoft SANDRA okuma, SiSoft SANDRA yazma, ATTO okuma ve ATTO yazma sonuçları yüzde 15’lik rol oynadı.
Genel performansta en yüksek puanı alan OCZ Vertex LE 120 GB testimizin birincisi olarak karşımıza çıkıyor. 34814’lük PC Mark Vantage ve 261 puanlık AS SSD Benchmark skoruyla bu SSD diğer benchmarklarda da üst sıraları zorladı. 639$ fiyatına karşın şu an piyasadaki en hızlı SSD diyebiliriz.
Elbette sadece en yüksek fiyat önemli değil. Kullanıcılar her zaman daha az ödeyerek daha yüksek performans almayı bekliyorlar. Bu noktada dolar başına en yüksek performansı veren SSD 125 dolarlık fiyatıyla Intel X25-V. En basitinden düşündüğünüzde rakiplerinin neredeyse yarı fiyatına bu cihaz size sisteminize SSD dahil etmenize imkan veriyor.
Eğer kapasite sizin için önemliyse ve bu kapasite için en az miktarı ödemek istiyorsanız GB başına maliyetleri yukarıdaki tabloda bulabilirsiniz. Burada Kingston’ın Value serisi Kingston SSD Now V 128 GB ismindeki gibi şu an SSD’ye sahip olmak isteyenler için gayet makul bir fiyat politikası izliyor. SVN425 serisinin Windows 7 TRIM desteğine sahip olduğunu de tekrar hatırlatalım.
Sonuç
SSD’ler için halen bile donanım dünyasının yeni katılımcıları diyebiliriz. Bu cihazların HDD’lerden büyük pay alacağı ise kaçınılmaz bir gerçek. Hatta büyük bir HDD firmalarından bir temsilciyle yaptığımız görüşmede bu gerçeği görmeyen üst düzey bir yöneticinin işten alındığı dedikodusunu duyduk. SSD’ler hayatımıza girdiler ve daha da yaygınlaşacaklar, bu kaçınılmaz. Fakat teknolojinin halen tam oturmadığını söylemek de yanlış olmaz.
Kullanıcıların en çok aklında olan soru ise geleneksel sabitdisklerle karşılaştırıldığında SSD’ye geçmeye değip değmeyeceği. Birim depolama alanı için ödediğiniz ücret tartışmasız HDD’lerin çok üstünde. Bugün 160 GB bir sabitdiski 40 dolara satın alabiliyorsunuz, bu da GB başına 0.25 USD demek. SSD’de ise genel ortalama GB başına 3 ila 6 dolar arasında bir fiyat verebiliyorsunuz. Fakat zaten video editing gibi işlerle profesyonel olarak uğralmıyorsanız SSD’yi depolama alanı için de kullanmayacaksınız demektir.
Bu noktada önemli olan verilen para karşılığında alınan performansa değip değmeyeceği. Elimizdeki 250 GB’lık 7200 RPM Seagate sabitdiskle yaptığımız testlerde ATTO benchmarkta 90 MB/s okuma ve 100 MB/s yazma hızlarına ulaştık. Bu hızlar standart bir SSD’nin neredeyse yarısı seviyesinde. Tabii iki katı hızda bir SSD için ödemeniz gereken minimum tutar 230$ civarında. Bunun karşısında HDD’nin fiyatı ise bunun 4’te biri seviyesinde. Kısacası 4 katı para verirken 2 katı hız alıyorsunuz. Fakat bu sonucu doğru algılamak gerekiyor. Uygulamaya bağlı olarak SSD’nin size kazandırdığı performans bazen 2 katın çok çok üstüne çıkabiliyor. Outlook’u açtığınız her seferde 10 saniye yüklenmesini beklemediğinizi, ya da Windowsunuzun artık daha kısa bir sürede açıldığını düşünün. Daha önce de bu farkları 10.000 RPM’lik bir WD HDD ile Bigboy SSD karşılaştırma testimizde göstermiştik.
RAID 0 konfigürasyonda bile iki HDD rastgele erişim süresi, eşzamanlı yazma gibi konularda standart bir SSD’nin gerisinde kalıyorlar. Bilgisayar dünyasının en büyük darboğazı olan depolama aygıtı darboğazını çözmesi itibari ile bizim görüşümüz hem mobil cihazlarda hem de masaüstünde SSD’lere geçmenin zamanının geldiği. En performanslıdan en uygun fiyatlı olana ihtiyacınız olan SSD’yi ise genel performans sıralaması sayfasından bulabilirsiniz.
Bu testimizde SSD’leri mümkün olan en yakın koşullarda test ederken birçok farklı benchmark kullanarak kullanıcı deneyimini ölçümlemeyi amaçladık. Katılımcılar ile ilgili tek tek karşılaştırma yapmak isterseniz bu excel tablosundan yararlanabilirsiniz.