12.7 C
İstanbul
24 Aralık 2024 Salı
Ana SayfaDonanımSycthe Ninja Plus SCNJ-1000P - İnceleme

Sycthe Ninja Plus SCNJ-1000P – İnceleme

Çift çekirdekler, çoklu çekirdekler, yüz milyonlarca transistör derken bu günlere geldik. Artık bir işlemcinin tek başına 100W’a yakın elektriksel güç ihtiyacı olması, dört ya da üzeri çekirdekler ya da 4-5GHz’lık hızlardan söz edilmesi kimseye garip gelmiyor.İşlemci dünyası bu günlerde hiç olmadığı kadar karışık. İşin içinde olanların bile karıştıracağı kadar çok çeşit işlemci ve soket tipi var. Tabi ki aynı şekilde yine takip edemeyeceğiniz kadar çok fan modeli bulunuyor. 

Sycthe Ninja Plus SCNJ-1000P’de işlemci fanlarının en son örneklerinden biri. Üretici “Scuthe Co.,Ltd.” bir Japon firması ve Türkiye’de pek aşina olmadığımız bir marka. İnceleyeceğimiz Ninja Plus, Soket 478, 754, 775, 939 ve 940 ile uyumlu, altı adet ısı borusunun(heatpipe) kullanıldığı, bakır–aluminum karışımı malzeme kullanılan alışıldık fan dizaynlarından birine sahip. Alışılmadık olan Scuthe Ninja Plus’ın boyutları. 120x120x25mm bir fan ve bu fanın takıldığı 110x110x150mm’lik bir heatsink. Boyutları göz önüne alırsanız tam anlamı ile bir dev diyebilirsiniz. Eğer aşağıdaki resmi incelerseniz standart Intel fanı ile boyut farkını sanırım daha iyi anlayabilirsiniz. Ninja Plus’ın ağırlığı ise tam 815gr. Eğer fanı çıkarırsanız ağırlık 665gr’a iniyor. 

Tabi ki bu kadar büyük bir fan ve bu kadar büyük bir heatsink’e sahip olması sessiz çalışabilmesi için büyük avantaj. Beraberinde gelen 12cm’lik fan yük altında ortalama 950 devir/dakika ile dönüyor ve bu hali ile bile çok çok sessiz çalışabiliyor. Ses seviyesi ancak 23.5dBA civarlarında dolaşıyor. Bekleme anında ise fan hızı 700 devir/dakikaya kadar iniyor. Maksimum devirde hava akışı 46.5CFM civarında. Kullanılan altı adet ısı borusu bakır bir tabandan geçiyorlar ve ısıyı aluminum ısı dağıtıcılara taşıyorlar. Bakır tabanın işçiliği oldukça düzgün ancak tabir yeride ise alıştığımız ayna gibi parlatılmış yüzeylerden biride değil. 

Ninja Plus gerçekten iri bir heatsink’e sahip olduğu için düşük hızlarda fansız bile kullanıma olanak veriyor. Ancak sisteminiz yük altında iken fansız kullanmak çok mantıklı değil. Belki sadece kasa içerisindeki hava sirkülasyonu çok iyi olan sistemlerden fansız bir kullanım mümkün olabilir. Ancak bu bile yük altında işlemcinizin sınır sıcaklıklara yakın çalışmasına neden olabilir. Çünkü denemeleri yaptığımız 3.2 GHz’lik çalışma frekansına sahip Pentium 4’de yük altında eğer fanı devre dışı bırakırsanız sıcaklık kısa sürede 70 derecenin üzerine çıkabiliyor. Ancak sistem yük altında değilse örneğin sadece internetde sörf yapıyorsanız fansız kullanım düşünülebilir. Aksi durumlarda fanın çalışması gerekiyor. Aslına bakarsanız 12cm’lik fanın çalışmasında hiç bir sakınca yok. Zaten çok düşük olan dönüş hızından dolayı ses gerçekten çok az. Fanın kapalı olması ile açık olması arasında ortaya çıkan ses bakımından hemen hemen hiç bir fark yok diyebiliriz. 

Yukarıdaki resimde gördüğünüz kutu içeriği aslında optimum parça içeriyor. Bu parçalar ile çok ergonomik olmasa da kısa sürede fanı monte edebiliyorsunuz. Fakat Ninja Plus gerçeten çok iri bir fan olduğu için eğer ufak tefek bir kasanız varsa mutlaka sığıp sığmayacağını satın almadan önce kontrol edin. Ayrıca pakete küçük bir termal pastada dahil edilmiş ancak bu çok iyi birşey değil. İşlemciniz ile Ninja Plus arasına “Artic Cooling MX1” gibi kaliteli bir termal pasta uygulamak en mantıklısı. 

 Bakalım Ninja Plus neler yapabiliyor diye hemen yakınımızdaki bir makinayı test platformuna dönüştürdük. Sistem 3.2GHz hızında bir Pentium4 işlemciye sahip ve üzerinde bakır çekirdekli bir standart Intel fan yer alıyor. Sitemi yük altında test edebilmek için asal sayılar bulan Prime95 ve PI sayısı basamakları hesaplayan SuperPI yazılımlarından faydalandık. Eğer bu iki yazılımı aynı anda çalıştırırsanız işlemci üzerindeki yükü uzun süre %100 civarlarında tutabiliyorsunuz.

Fan dönüş hızları ve sıcaklık ölçümü için test ettiğimiz sistemdeki anakartın üreticisinin sunduğu gözlemleme yazılımlarını kullandık. Ayrıca sıcaklık ölçümlerini resimlerde gördüğümüz uzaktan infrared ile sıcaklık ölçen özel cihazımız ile yineledik. Yük altındaki sıcaklık ölçümlerini sistem %100 yük altında yaklaşık yarım saat çalıştıktan sonra yaptık. 

Test sonuçlarında gördüğünüz gibi hiç de yavaş sayılmayacak bir işlemci ile Ninja Plus %100 yük altında bile 45 derece civarlarında sonuçlara imza atabiliyor. Aynı şartlarda Intel’in bakır çekirdekli standart fanı işlemciyi ancak 52 dereceye indirebiliyor. Tabi ki Ninja Plus bunu yaparken sadece 917 dakika/devir ile dönen 12 cm’lik bir fan kullanıyor ve gerçekten çok sessiz. Intel ise %100 altında yaklaşık 2050 devir/dakika ile biraz gürültü çıkarıyor. Sistem yük altında değilken iki fanında sonuçları birbirine çok yakın ama Ninja Plus bu konumda fan hızını 700 devir/dakikaya kadar indirerek oldukça sessiz çalışabiliyor. Ninja Plus’ın cüssesine bakarak tabi ki hemen fansız birkaç denemede yapıyorsunuz ancak %100 yük altında 3.2GHz’lik bir Pentium4 ile ne yazık ki sağlıklı bir kullanım mümkün değil.

Sonuç olarak Sycthe Ninja Plus SCNJ-1000P neresinden bakarsanız bakın sıradışı bir ürün. İşini kesinlikle çok iyi yapıyor ve 43.95Euro gibi makul sayılabilecek bir fiyatı var. Eğer kasa içerisinde yeterli yeriniz varsa sizi uzun süre idare edecek bir fan ve hepsinden önemlisi sessizlik arayanlar için ideal. 


Firma: Fireball
Tel : 0 312 425 57 68 – 419 37 63
Fax : 0 312 419 39 96
Web Sitesi: www.firebal.net

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -