5.7 C
İstanbul
22 Aralık 2024 Pazar
Ana SayfaDonanımSycthe OROCHI

Sycthe OROCHI

Bildiğiniz gibi “Scythe”  Japonya’dan bir üretici ve hali ile modellerine de genelde japon efsanelerinden isimler veriyor.  Örneğin inceleyeceğiniz  fanın ismi “OROCHI”. Orochi  japon efsanalerinde yılana benzeyen ancak  8-10 kafalı değişik bir yaratığın ismi.  Sanırım Scythe’da bu modeldeki  on adet ısı aktarım borusu (heat-pipe) ile bir benzerlik kurarak, fanına efsanevi bir yaratık olan OROCHI ismini vermiş.  Aslında boyutları göz önüne alındığında bu modele rahatlıkla Godzilla ismide verilebilirdi.

Öncelikle Scythe Orochi’nin kutusu resimde gördüğünüz gibi olduça büyük. Fan alışık olduğunuz ebatlardan epeyce büyük olduğu için kutusuda doğal olarak bu denli iri. Kutunun içinde kocaman bir soğutucu blok ve fan yanında aşağıdaki parçalar yerleştirilmiş.

Kutu içerisinden Socket 754/939/940 ve Socket AM2 bağlantı aparatı, Socket 478 ve LGA bağlantı aparatı, 2 x  Socket 478 ve  LGA 775 için bağlantı klipsi, Socket 478 ve LGA 775 için bağlantı paneli, Bağlantılar için gerekli vida ve somunlar, soğutucu bloğa fan bağlantısı için iki tel klips, 1gr’lık terman macun ve kurulum klavuzu çıkıyor.

Scythe Orochi için oldukça iri demiştik. Yukarıdaki resimde gördüğünüz heat-sink tam 120 x 94 x 155mm boyutlarında ve 1285gr ağırlığında. Bunun 130gr’ı fan, geri kalan ağırlık tamamen soğutma bloğu. Bu ölçüler ve ağırlık gerçekten şimdiye kadar gördüklerimizin en büyüğü.

Scythe Orochi’in ısı dağıtıcı kısmı içinden on adet ısı borusu geçen bir yapıya sahip. Yüzey genişleterek ısıyı yayan kısım tam 35 adet 120 x 100 x 0.5mm ve 3 adet  120 x 48 x 0.5mm aluminyum yapraktan oluşuyor. Bu aluminyum yaprakların sunduğu toplam  yüzey  tam  8702cm2 yani toplam yüzey nerede ise 1m2 ye yaklaşıyor. Bu alan daha önce hiç bir işlemci soğutucusunda görülmedik kadar büyük. Bu da ilerde görebileceğiniz gibi fansız kullanım ya da çok yavaş,  dönen hiç bir ses çıkarmayan bir fanla sisteminizi kullanmanıza olanak sağlıyor.

Tabii bu ısının işlemci üzeriden alınıp bu aluminum bloklara taşıma işinide tam 10 adet ısı borusu(heat-pipe) yerine getiriyor. Bu bakır-nikel borular aluminum bloklara oldukça mantıklı noktalardan temas ettirilerek maksimum ısının taşınması sağlanmış. Bu 10 adet heat-pipe aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi tam işlemci üzerinde bir araya gelerek maksimum ısı transferine yardımcı oluyor. Heat-Pipe’ların birleştiği ve tam işlemci üzerine gelen soğutucu metal plakanın boyutları ise 82 x 44 x 48 mm.

Sycthe soğutucu bloğun işlemci ile temas eden yüzeyini kutu içerisinde çizilmesin diye plastik bir film ile korumuş. Aşağıdaki resimde gördüğünüz bu yapışkan etiket kolayca sökülebiliyor.

Eğer bu koruyucu filmi kaldırırsanız altından polisaj yapılmış asıl işlemci ile temas edecek yüzey çıkıyor. Bu yüzey ne kadar pürüzsüz olursa işlemci yüzeyi ile arasındaki temas o kadar kusursuz oluyor.  Ve dolayısı ile temas ne kadar kusursuz olursada o denli iyi ısı iletimi sağlanıyor. Bu yüzden işlemci soğutucusu üreticileri işlemci ile temas eden yüzeyi nerede ise ayna kadar yansıtıcı oluncaya kadar parlatıyolar.

Sycthe Orochi’nin kutusundan çıkan fanda oldukça ilginç. Aşağıdaki resimde gördüğünüz fan 140 x 140 x 25mm boyutlarında 11 kanatlı fan dakikada 500 devir ile dönüyor.  29.39 CFM hava akışı sağlıyor ve sadece 10.8dBA ses çıkarıyor. Testlerimiz sırasında fan 470rpm’di ve ses tabii ki yok. 

Kutudan çıkan fan 140mm ancak tabii ki 120mm fanlarda kolayca Sycthe Orochi’ye monte edilebiliyor. Fanları monte ektmek için kutudan çıkan tel klipsleri kullanıyorsunuz. Fanı ayrıca üst ya da yanlarda konumlandırabiliyorsunuz. Dilerseniz soğutma performansını arttırmak için birden çok fanı aynı anda Sycthe Orohi’ye takabilirsiniz.

Şimdi  dilerseniz birazda Sycthe Orochi neler yapabiliyor ona bir göz atalım. Test için CoolerMaster’ın Stacker832 kasasında X48 anakartımıza Orochi’yi taktık. Kullandığımız işlemci Intel Core2Quad 9300 ancak 3000MHz’e yükseltilmiş olarak çalışıyor. Sonuçta bu dev fanı sistemimize taktığımızda aşağıdaki gibi ilginç bir görüntü ortaya çıkıyor. Tam boy bir kule kasa olmasına rağmen Orochi kıl payı kasaya sığmayı başardı.

Sycthe Orochi aslıda overclocking meraklıları için düşünülmemiş daha çok sessiz PC isteyenler hedeflenerek yapılmış ama Orochi’nin performansına daha zor şartlar altında bakmanında bir sakıncası yok.

Aşağıdaki grafik bir saat içinde Core2Quad  Q9300’ün 3000MHz hız ile takip edilen sıcaklıkları gösteriyor. Bu değerler dört çekirdekten en sıcak olanınkine işaret ediyor. Grafikten takip edebileceğiniz gibi Sycthe Orochi yaklaşık 47 derecelik bekleme anı sıcaklığı ile çalışırken sisteme %99.86 yük birdirdiğinizde hemen 4-5 dakika içinde sıcaklık 70 dereceye ulaşıyor.

Ve bir saat içinde ortalama 71 derece civarlarında geziniyor. Sistem üzerindeki yükü kaldırdığınızda hemen yine 4-5 dakika içinde Sycthe Orochi sıcaklığı 47 civarlarına çekiyor. Tabii bu değerleri  140mm çapında ve 480 devir/dakika ile dönen fanı yardımı ile yapıyor.

Ancak Sycthe Orochi’nin heybetine bakarak kendinizi fansız bir test yapmaktan alıkoyamıyorsunuz. Neden olsa kasa için havanadırmamıza güveniyoruz. Orochi’nin de cüssesine güveniyoruz. O zaman bu şartlar altında Sycthe Orochi’yi fansızda test edebiliriz.

Yukarıdaki grafiği takip ederseniz fansız durumda ilk 4-5 dakikada şartlar nerede ise fanlı sistem ile aynı. Sıcaklık 72 dereceye kadar yükseliyor. Ama 10-15 dakika sonra sıcaklık 81-82 dereceye kadar çıkıyor. Bir saat içinde de bu değerler civarında geziniyor. Orochi yükü kestiğinde 4-5 dakika içinde 54 dereceye kadar düşürüyor.  82 dereceye çıkan işlemciyi  yeniden 47 dereceye indirmek için bu defa 4-5 dakika yeterli olmuyor.


Sonuç
Sonuç olarak Sycthe Orochi şimdiye kadar gördüğümüz fanlar içinde en etkileyici olanlarından biri. Tabii ki öncelikle sizi boyutları ile etkiliyor. Yaklaşık 1m2’lik yüzey alanı ve on adet heat-pipe’ı ile neresinden bakarsanız bakın etkileyici ürün.  Özellikle Intel Core2Quad Q9300 gibi bir işlemciyi ve 3000MHz’de çalışmasına rağmen tam yük altında 72 derece civarlarında tutması aslında başarılı bir tasarım olduğunu gösteriyor. Eğer bunu dakikada sadece 480 devir ile dönen bir fan ile yaptığını düşünürseniz sonuçlar için çok makul diyebiliriz. Hele ki sadece kasa içindeki hava akımı ile hiç fan kullanmadan bile oldukça etkileyici sonuçlar veriyor.

Biz testimize dahil etmedik ama Sycte Orochi eminiz ki daha yüksek kapasiteye sahip bir ya da iki fan ile çok çok başarılı bir soğutucu olabilir. Üretici bu ürünü sessiz sistemler isteyenlere göre konumlandırsada aslında iyi fanlar ile overcloking meraklılarının bile ilgisini çekebilecek bir ürün.

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -