17.5 C
İstanbul
23 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaDonanımTITAN VGA COOLER (TTC-CUV2AB/RHS/DIY) - İnceleme

TITAN VGA COOLER (TTC-CUV2AB/RHS/DIY) – İnceleme

Titan ekran kartı soğutucusu DIY(Do It Yourself) yani kendi kendinize yapmanız gereken kitlerden biri. Paket içerisinden ihtiyacınız olan herşey çıkıyor. Çok az bir çaba ile yaklaşık 10-15 dakika içerisinden ekran kartınızın fanını kendiniz değiştirebiliyorsunuz.

TITAN VGA COOLER (TTC-CUV2AB/RHS/DIY)

TITAN’ın TTC-CUV2AB/RHS/DIY gibi uzun bir model numarası ile sattığı bu ürün, ekran kartınızın fanı yetersiz kaldığına ya da çok gürültülü olduğuna inanıyorsanız evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz bir ekran kartı soğutma kiti.

Paket içerisinden ihtiyacınız olan tüm parçalar çıkıyor ve kit birçok ekran kartına sorunsuzca adapte edilebiliyor. 4500rpm ile dönen fan yaklaşık 23dBA ses çıkarıyor ki gerçekten çok çok sessiz diyebiliriz. 55.8mm çapındaki fanın 14mm’de kalınlığı var. 12V doğru akım ile çalışıyor. Güç ihtiyacı sadece 1.56W(0.13A) ve yaklaşık 40bin saat ömür biçilmiş. 4500rpm’de sağlayabildiği maksimum hava akımı ise 9.29CFM civarlarında

Pakete yukarıdaki resimde gördüğünüz parçalar dahil edilmiş;

1- Bakır bir heatsink
2- Bakır soğutucu üzerine vidalayacağınız 4500rpm’lik fan.
3- Ekstra bir 2pin/4pin çevirici kablo (standart molex sabit disk güç kablosundan 12V almanızı sağlıyor.)
4- Gümüş içerikli termal pasta
5- Dört faklı standart da metal kilpsler. Bu klipsler 52,54.8,59 ve 79.8mm uzunluğunda ve değişik markalardaki ekran kartlarına fanı monte etmenize yarıyorlar.
6- Arkalarında yapışkanlı tabakaları olan 8 adet ram soğutucusu.

Ayrıca küçük bir torbada bakır heatsink’in üstüne fanı sabitlemek için kullanacağınız dört adet vida ile heatsink’i ekran kartına sabitlerken kullanacağınız küçük plastik aparatlar çıkıyor. Eğer bu parçaların hepsi tamamsa montaj işlemine başlayabilirsiniz.

Biz denemelerimizde Leadtek’in GeForceFX 5900XT grafik çipine sahip bir ekran kartını kullandık. Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi test edeceğimiz kart oldukça iri bir aluminum heatsink kullanıyor ve hafıza çipleri üzerinde soğutuculara gerek duyulmamış. Bu karta yeni bir soğutucu takmak istememizin ana nedeni, orjinal soğutucunun bizim için gürültülü olması ve biraz ısınması.

Karta yeni soğutucuyu monte etmeden önce 3DMark 2003’ün demo modunda sürekli çalışmasını sağladık ve Extech’in infrared sıcaklık ölçeri ile yaklaşık on dakika sonra grafik işlemcisinin sıcaklığını ölçtük. Sıcaklığı ekran kartının arkasından tam grafik işlemcisi hizasından ve heatsink’in üstünden olmak üzere defalarca ölçtük. Sıcaklık yük altında aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi ortalama 58-59 derece civarlarında geziniyordu.

Ölçümleri tamamladıktan sonra GeForceFX 5900XT’nin üzerindeki fan’ı sökerek yeni fannın montajı için üzerindeki termal pasta kalıntılarını iyice temizledik.

Kutudan çıkan fanı bakır heatsink’in üzerine vidaladık. Ancak bu vidaları yerine takmadan önce kutudan çıkan metal klipslerden ekran kartınıza uyan bir tanesini bakır heatsink ile fan arasına yerleştirmeniz gerekiyor. Leadtek 5900XT’de 79.8mm’lik uzun metal klipsi kullanmamız gerekti. Ancak kutudan dört farklı tip metal klips çıktığı için birçok ekran kartına uyum sağlayabiliyor.

Daha sonra hetsink’in arkasındaki koruma jelatinini çıkarmanız gerekiyor. Jelatini çıkardığınızda heatsink’in arka yüzünün maksimum pürüzsüzlük için ayna gibi parlatıldığını görüyorsunuz. Bu iyi ısı iletimini garantilemek için yapılmış bir işlem. Isı iletilecek iki yüzey ne kadar pürüzsüz olursa arada o kadar az mikroskopik hava kesecikleri kalıyor ve o oranda iyi ısı iletimi sağlanıyor. Zaten heatsink’lerin altına termal pasta sürülmesininde nedeni bu, hava keseciklerini doldurarak maksimum ısı iletimi sağlamak.

Koruyucu jelatini çıkarıp fanı hazırladıktan sonra kutudan çıkan gümüş içerikli termal pastayı homojen şekilde ekran kartının üstündeki grafik işlemcisine sürdük. Daha sonra fanımızı metal klips’in deliklerinden geçirdiimiz plastik aparatlarda ekran kartına sabitledik. Bu işlemin yapılması anlatılmasından daha kolay. Plastik pinleri yerine ittirdiğinizde zaten bir daha geri çıkmayacak şekilde kilitlenmiş oluyorlar.

Fanı taktıktan sonra kutudan çıkan hafıza soğutucularınıda sekiz adet hafıza engetremizin üstüne yapıştırdık. Yapıştırma işlemide kolay, çünkü bu soutucular kendi yapışkanlı bantları ile geliyorlar. Tek yapanız gereken üzerlerindeki astarı çıkartıp yapıştırmak.

Yapılacak işlemleri bitirdiğimizde ekran kartımız yukarıdaki resimdeki son halini aldı. Ve sonucu gözlemlemek için kartı tekrar makinamıza taktık. Yine 3DMark 2003 ile fanı değiştirmeden önceki şartların aynısının oluşmasını sağladık. Bu sefer ki ölçümlerimizde aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi sıcaklık yük altında iken ancak 44-45 derece civarların kadar yükseliyordu.

Hem de eskisine oranla çok daha sessizdi. Fan 4500rpm ile dönmesine rağmen gerçekten oldukça sessiz. Ancak kutudan çıkan fan 3pin’li devrine bakabileceğiniz bir model olmasına rağmen fanının değiştirdiğimiz ekran kartı 2pin’li fan devir hızını göremeyeceğniz bir fan kullanıyordu. Bu yüzden yeni fanın elektrik ihtiyacını direk ekran kartı üzeriden sağlayamadık. Ancak kutu içeriğinde 3 numara ile işaretlemiş kısımdaki çevirici kablo ile kolayca fana elektrik sağladık. Aynız amanda bu kablonun bir ucunu GeForceFX 5900XT’nin üzerindeki güç soketine takarak tüm işlemi tek bir kablo ile çözmüş olduk.

Sonuç olarak Titan ekran kartı soğutucusu 17 dolarlık fiyatına göre oldukça iyi iş görüyor diyebiliriz. Malzeme işçiliği tatminkar. Ayrıca kutuda bu montaj sonrasında da kullanabileceğiniz kadar çok gümüş içerikli termal macun, 8 tane hafıza soğutucusu gibi ekstralar çıkmasıda en büyük artılarından. 17 dolarlık satış fiyatı 6 taksitli fiyatı, peşin satın almak isterseniz %8 daha sağlanabiliyor. Eğer ekran kartınızın fanı bozulduysa ya da çok ses çıkartıyorsa Titan ekran kartı soğutucusu kesinlikle düşünülebilir.

Not: Bu kit ile tabi ki GeForceFX 5950Ultra ya da Radeon X800XT gibi üst seviye kartları soğutmayı düşünmeyin bile. Bu kit GeForceFX 5600/5700, GeForce FX5900XT ya da ATI 9600/9700/9800Pro gibi orta ve giriş seviyesi kartlar için uygun bir modeldir. Lütfen satın almadan önce ekran kartınıza uygunluğu ve ekran kartınızın modeli konusunda satıcıya danışın.

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -