12.7 C
İstanbul
15 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaİncelemeVestel DVD4500 - İnceleme

Vestel DVD4500 – İnceleme

DivX birçok bilgisayar ve multimedia meraklısının da bildiği gibi günümüzün en başarılı görüntü sıkıştırma algoritmalarından biri. DVD filmlerin devasa boyutlarda dosya büyüklüklerine neden MPEG2 görüntü sıkıştırma methoduna alternatif olan DivX ile, hareketli görüntülerde gözünüzün algılayamayacağı kadar küçük bir kayıp ile büyük boyutlu MPEG2 dosyalarını zaman zaman 10:1’e varan oranlarda sıkıtırmak mümkün. DivX formatının temelini Microsoft’un Mpeg-4 görüntü sıkıştırma algoritmaları oluşturuyor. Günümüzde Mpeg-4 tabanlı en popüler hareketli görüntü sıkıştırma formatlarından ikisi DivX ve DivX’e alternatif olan Xvid’dir.  Gelinen noktada DivX v5.1.1 ile gerçekten çok az kayıp ile filmler standart bir CD’ye sığacak kadar küçük dosya boyutlarına indirilebilmektedir. Xvid v1.0.0 ise DivX’e oranla daha kaliteli sonuçlar versede nispeten büyük dosya boyutlarına neden olmaktadır. DivX sadece hareketli görüntü dosyalarının sıkıştırılmasında kullanılır. Ses ve altyazı dosyaları ayrıca kodlanır. İstenirse ses DVD’deki orjinal hali(AC3) ile bırakılabildiği gibi, daha az yer kaplaması amacı ile MP3 formatınada çevrilebilir. DivX ve Xvid gibi formatlar uzun süredir sadece bilgisayar vasıtası ile izlenebilirken günümüzde ev tipi bir oynatıcı ile bilgisayardan bağımsız izlenebilir hale geldiler. Bu incelememizde ev elektroniği konusunda son zamanlarda ciddi yatırımlar yapan VESTEL’in DivX destekli DVD oynatıcısı olan “Vestel DVD4500” e göz atacağız.

Ürünün kutusu oldukça çekici. Kutunun üzerinde ürünün özellikleri ve fotoğrafları bulunuyor. Kutunun içeriği yeterli denilebilir. Oldukça ince ve sade bir tasarıma sahip DVD oynatıcı,uzaktan kumanda, scart kablosu, 2 adet AAA Super Heavy Marka Pil(daha kaliteli piller verebilirlermiş), garanti belgesi ve Türkçe kullanım kılavuzu bulunuyor.

Vestel DVD4500 ince ve sade bir tasarıma sahip( Boyutlar: 420mm x 55mm x 270mm). Ön panelde standart alışılmış tuşlar bulunuyor. Bu tuşlarla DVD ve müzik CD’lerini oynatabiliyorsunuz fakat DivX ve MP3 dosyalarını oynatmak için mutlaka uzaktan kumandayı kullanmanız gerekiyor.

Cihazın kumandası ince ve uzun bir tasarıma sahip, üst ve alt kapakların renklerinin farklı olması gerçekten hoş bir görüntü ortaya çıkarmış. Kumanda üzerindeki tuşlar iyi yerleştirilmiş cihazın bütün özellikleri kumanda ile kullanılabiliyor. Ve anlaşılabilr kolay bir kullanım imkanı sunuyor.

Arka panelde üç adet ses çıkışı var. Bunlar optik, koaksiyel, ve analog ses çıkışları. Analog çıkışlar 6 ayrı kanal halinde veriliyor. Bu sayede eğer AC3 ya da DTS çözebilen bir amfiniz yoksa bu çıkışları kullanabiliyorunuz. Sistemin ses özelliklerini test ederken yine Vestel markalı VTH-160(http://www.vestel.com.tr/Cultures/tr-TR/Urunler/20220639.htm ) 5+1 ses sistemini kullandık. Bu sistemin üzerinde decoder yok fakat incelediğimiz tüm  AC3(Dolby Digital) veya DTS bütün sesleri problemsiz dinledik. Eğer AC3 ve DTS çözebilen bir amfiniz ya da sisteminiz varsa tabii ki optik ya da koaksiyel S/PDIF çıkışlarından birinide kullanmanız mümkün.

Ancak AC3 veya DTS çözebilen bir sistemini yoksa ve 6 kanal analog çıkışı kullanıyorsanız AC3/DTS olmayan MP3 ya da Audio CD dinlerken sadece ön iki kolonu kullanabiliyorsunuz. Bu tür medyaları dinlerken bir up-mix imkanı olsaydı faydalı olabilirdi.

Vestel DVD4500 scart, kompozit ve S-Video çıkışları verebiliyor. Tabii ki destekleyen bir televizyonunuz varsa en iyi sonuç S-Video ile alınabilir. Desteklenen görüntü formatları ise aşağıdaki gibi,

MPEG-1 (VCD)
MPEG-2 (DVD)(Pal & NTSC)
MPEG-4
DivX 3.x, 4.x, 5.1
Xvid
Jpeg(Fotoğrafları slayt gösterisi halinde izleyebilirsiniz)
Altyazı (Desteklediği Formatlar: sub, txt, smi, srt)

Testlere başlamadan önce biraz cihazın kullanımından bahsetmek gerekir. DVD ve MP3 oynatma diğer birçok DVD Player’daki gibi standart. Yani DVD’de filmi takıyorsunuz ve filmin menüsü çıkıyor. Ayrıca  DVD için herhangi bir bölge kısıtlaması yok, MP3 CD’lerinde ise CD’yi taktıktan sonra klasörler içinde gezerek veya şarkıyı seçerek dinlemeye başlıyorsunuz.

Gelelim DivX filmlerin izlenmesine, film CD’sini taktıktan sonra CD’nin içeriğine ulaştığınız “Smart Navi” menüsü ile karşılaşıyorsunuz. Burada ilk olarak altyazı dosyasının üzerine gelerek “select” tuşuna basıp seçmelisiniz bu konuda baş ağrıtacak kısıtlama var. Mesela bir film CD’niz var ve içerisinde iki adet altyazı var diyelim. Ve bunlarında adları, “lord of the rings CD 1 tr.txt” ve “lord of the rings CD 1 eng.txt”. Malesef  Smart Navi menüsünde bu dosyaların ikisini de “LORD_OF_TH” olarak görünüyor. Menüde sadece 10 karakter görütülenebiliyor. Bu nedenle bu gibi durumlarda altyazıları CD’ye atmadan önce ismini kısa tutmaya dikkat etmelisiniz.

Altyazıyı seçtiğimiz zaman “DivX altyazı yüklendi” diye bir uyarı alacaksınız daha sonra film dosyasının üzerine gelip “Select” tuşuna bastığınızda film tam ekran olarak çalışmaya başlıyor.

DivX filmlerini yazılabilir DVD’lerde saklayan arkadaşlara iyi bir haberimiz var, Vestel DVD4500 yazılabilir DVD’ler üzerindeki dosyaları da aynı normal CD’ler gibi görebiliyor. Ve sorunsuz okuyabilyor. Bu 4.7GB’lık bir boş DVD’ye yaklaşık 6-7 film sığdırmak demek.

Bir de DivX filminizin olduğu CD’de altyazı olmadığını varsayalım, bu durumda filmi altyazılı izlemek için (kullanım klavuzunda yazmasa da ) çok güzel bir özellik çıkıyor karşımıza. Altyazıları başka bir CD’ye yazarak bu CD’yi playera takın Smart Navi menüsünden altyazıyı seçin. Daha sonra CD’yi çıkararak DivX Video CD’sini takın ve filmi seçip izlemeye başlayın. Vestel DVD4500’ün altyazıyı hafızasına aldığını ve filminizin altyazılı olduğunu göreceksiniz. Altyazıların tamamının cihazın hafızasına alınarak daha sonra film ile birlikte buradan senkron gösterilebilmesi gerçekten faydalı bir özellik.

Video Ayarları:
Buradan TV’nizin desteklediği formatlara göre Ekran Modu’nu, TV Standard’ını ve Video Çıkışını ayarlayabilirsiniz.

Ses Ayarları:
Downmix: Eğer 2 kanallı bir ses sistemi kullanıyorsanız Downmix özelliğini açarak daha gerçekçi bir ses alabilirsiniz ama 5.1 ses sistemi kullanıyorsanız bu özelliği kapatmalısınız.

Dinamik Aralık: Bu özelliği kapalı tutmakla açık tutmak arasında standart ev sineması sistemlerinde bir fark yok.

LPCM Çıkışı: Bu özellik eğer dijital çıkışları kullanmıyorsanız birşey ifade etmiyor. Ancak dijital çıkışla decoderli bir ses sistemi kullanıyorsanız ses ve sisteminiz destekliyorsa 96KHz seçmeniz ses kalitesini arttıracaktır.

Hoparlör Ayarları:
Eğer Downmix özelliğini açıp 2 kanallı bir ses sistemi kullanıyorsanız bu özellik kapalı kalıyor. 5.1 ses sisteminiz için hoparlör ayarlarını buradan yapıyorsunuz.

Dil Ayarları:
Burada menü dilini DVD’ler için ses , altyazı ve DVD menüsü dilini buradan seçebilirsiniz.

İçerik Ayarları:
Burada da çocuk kilidini aktifleştirebilir ya da şifresini değiştirebilirsiniz.

Tercihler:
Bu ayar grubunda da tercihlerinize göre açılı Çekim Yapılmış DVD filmler için açı ayarı, cihazı kullanmadığınız zaman otomatik olarak kapanmasını sağlayan bekleme modu, şefaflık modu ve fabrika ayalarına dönmenize yarayan fabrika ayarları modunu seçebilirsiniz.

Gelelim testlere, test için DivX’in çeşitli sürümleri ve Xvid ile kodlanmış video dosyaları kullanacağız.

Video 1: Divx3 Fast Motion 640×352 ,Ses:192kb/s MP3

Film yüklenirken 1-2 saniye kadar bekliyor. Görüntü kalitesi oldukça tatminkar,Divx-3 ile sıkıştırılmış filmlerde bilgisayar ekranında yeşillenme ve karelenme olurken cihaz ile bu sorunları pek yaşamadık.

Video 2:   DivX 4 640×352 ,Ses:160kb/s MP3

Görüntü yine çok temiz. Cihaz gerçekten işini iyi görüyor.

Video 3: DivX 5.0 512×288, Ses: 64kb/s MP3

Görüntü kalitesi Divx3 ve Divx4’e göre çok daha kaliteli denilebilir. Ses kalitesi bu sefer biraz düştü ama bunun sebebi sesin 64kb/s ile sıkıştırılması. DivX versiyonları arasında en kaliteli sonuç beklendiği gibi en son sürüm olan DivX 5.x’ler ile.

Video 4: Xvid 640×272, Ses:Ac3 5.1Channel

Konu görüntü kalitesi olunca benim favorim her zaman Xvid . Xvid ile sıkıştırılmış videolar her ne kadar DivX’e göre daha fazla yer kaplasalar da kesinlikle çok daha net görüntüye sahipler. Bu sefer denediğimiz video dosyası AC3 ses ile birlikte geliyor.. Kullandığımız ses sistemi analog olmasına rağmen AC3 ses oldukça temiz. 

Aslında test sırasında cihazın birkaç eksiğini de gördük. Örneğin ilk denediğimiz Xvid ile kodlanmış video dosyasında codec hatası verdi. Bu hata ile ilgili yaptığımız araştırma sonucunda film kodlanırken kullanılan Encode programının görüntü kalitesini arttırmak için  Video Codec’ten ayrı olarak kullandığı bazı filtrelerin cihaz tarafından tanınmadığı ortaya çıktı. Denediğimiz onlarca video dosyasından sadece bir tanesinde bu hatayı verdiği için bu hatanın çok önemli olmadığı kanısındayız.

Gelelim cihazın en önemli eksiğine. Vestel DVD4500 altyazı gösterirken uzun cümleleri kendisi ayırıyor ve alt alta yazıyor, fakat alt alta ancak 3 satır yazabiliyor bu nedenle çok uzun cümlelerde 4. satıra dek gelen yazıları göremiyorsunuz.

Bu sorunun şimdilik bir çözümü yok. Belki daha sonra çıkacak bir firmware güncellemesi ile sorun aşılabilir.

Cihazın bence en önemli özelliği Firmware güncellemesine olanak sağlaması. Yani ileride çıkacak yeni sürüm Codec’lerle kodlanmış videoları görüntülemek için yapmanız gereken işlem gayet basit. Vestel’in web sitesinde (www.vestel.com.tr) sunulan Firmware versiyonlarının en son sürümünü download edip sitedeki yönergelere göre boş bir CD’ye yazmak ve cihaza takıp firmware’in güncellenmesini beklemek. Vestel şu sıralar yeni bir Firmware yayınladı bile. Bu Firmware’e http://www.vestel.com.tr/divx_software/divx_software.htm adresinden ulaşabilirsiniz.

Cihazınıza yüklü olan Firmware bilgilerine ulaşmak içinse yapmanız gereken, cihazın içinde CD yokken “menu-1-3-5-7” tuşlarına basmak.

Ufak tefek eksiklerine rağmen biz cihaz fena sayılmaz. Artık Avrupa pazarında DivX destekli birçok cihaz bulunabiliyor fakat Türkiye’de bu tip bir cihaz bulmak gerçekten çok zor. Vestel gibi yetkili servis ağı geniş ve kendini kanıtlamış bir firmanın böyle bir ürünle teknolojiye öncü bir yatırım yapması oldukça sevindirici. Vestel DVD4500’ün satış fiyatı 261Milyon lira. Bu aralar Vesteldeki peşin fiyatına 1 peşin 9 taksit kampanyasıyla oldukça ekonomik bir ürüyor. Ancak özellikle İstanbul’luların aşina olduğu tahtakale piyasasında benzer özelliklere hazi oynatıcıları 100$ mertebelerinde bulmak mümkün. Fakat Vestel’in taksit imkanı ve garamtisi göz önüne alındığında 261 Milyon için sadece biraz yüksek denilebilir. Eğer ev sinemasına meraklıysanız ve bilgisayarınızla aranızda iyiyse bu üründen mutlaka hoşlanacaksınız.

Not: Bu cihaza ulaşmak gerçekten artık çok kolay. En yakınınızdaki Vestel bayiinde çok büyük ihtimalle bulabilirsiniz. Ürün ilk çıktığı zamanlarda büyük ilgi görmesi sonucu mağazalarda zor bulunurken şu anda hemen hemen her bayiide mevcut.

Bahadır Yaramış
Bahadır Yaramışhttp://hardwaremania.com
Teknoloji dünyasına her zaman ilgi duyan biriyim. Oyunlarla tanışmam çocukluğumla başladı ve bu aşkım hiç azalmadı. Teknolojiyi yakından takip etmek benim için bir tutku ve problem çözme becerilerimi sık sık oyunlar ve teknoloji projeleri üzerinde kullanıyorum.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -