6.7 C
İstanbul
22 Aralık 2024 Pazar
Ana SayfaDonanımWestern Digital Raptor X - İnceleme

Western Digital Raptor X – İnceleme

RaptorX (WD1500AHFD): Uzun yıllardır sabit disk üreticileri oylarını sürekli olarak  “yüksek kapasite” için kullanıyorlar. Birinci öncelik her zaman kapasitenin. Aslına şöyle bir düşünürseniz önceliği kapasiteye vermekte haklılar. Çünkü gelişen teknoloji ile birlikte kullanıcıların alışkanlıklarıda dinamik olarak değişiyor ve sürekli daha yüksek kapasiteli sabit disklere ihtiyaç duyuyorlar.

Eskiden sabit disklerde MP3 arşivleri yapılırdı, şimdi ise moda DivX film arşivleri yapmak. Oyunlar floppy disklerde yer alırdı ama günümüzde sıradan bir PC oyunu bile  4.7GB’lık DVD’ler üzerinde geliyor.Teknoloji geliştikçe daha da büyük sabit disk alanı ihtiyacının katlanarak artmayada devam edeceğini görmek zor değil. Belkide birkaç yıl içinde insanlar sabit disklerinde yüksek çözümlemeli televizyon yayınları(HDTV) ya da 1080 satır yatay çözünürlüğe sahip DVD filmleri saklamak isteyecekler. Zaten  yapılan tahminlerde  2007-2008 yıllarında sıradan bir kullanıcının makinasında 500-750GB’lık sabit diskler olacağı yönünde gelişiyor.

Peki sabit disk teknolojisi sadece kapasite arttırımına yönelik mi gelişiyor? Bir sabit diskte kapasite, herşey mi demek? Tabi ki hayır, günümüz sabit disk teknolojisi çok daha az hata potansiyeli barındıran, çok daha hızlı ve çok daha güvenilir. Eskisine oranla çok daha uzun yıllar hizmet edecek şekilde de iyileştirilmiş durumda. Dikkat ederseniz artık birçok sabit disk üreticisi çekinmeden 5 yıl garanti süresi verebiliyorlar. Ayrıca kullanıcıları dinlediğinizde herkesin ortak derdi sadece hız. Her zaman daha hızlısı isteniyor. Eskisine oranla çok hızlı olsalarda sabit diskler yine de bu konuda gelişimini en yavaş sürdüren PC bileşenlerinden biri. Sunucu dünyasına hitap eden 15000rpm’lik yüksek hızlı modeller bulunsada, ev kullanıcısı için sunulan en hızlı çözüm 7200rpm hızında 8MB tampon belleğe sahip Serial-ATA sabit diskler.  Bu durun kullanıcıları büyük oranda rahatsız ediyor.

Western Digial 1500AHFD ise sabit disk konusunda ki tüm rahatsızlıkları  büyük oranda hafifletecek bir ürün. Öncelikle WD1500AHFD Serial-ATA arabirimini kullanmasına rağmen büyük bazı SCSI abileri gibi 10000rpm’lik dönüş hızına sahip. 16MB tampon bellek ve NCQ(Native Command Queuing) gibi modern teknolojilerede destek veriyor. 150GB kapasite iki plaka ile sağlanmış ve toplam dört fiziksel okuma yazma kafaına sahip. Ayrıca 10000rpm’lik 150GB kapasite sunan SATA bir sabit disk olması yanında şimdiye kadar hiç görmediğiniz bir özelliğe daha sahip. Resimlerde de gördüğünüz gibi WD1500AHFD üst kısmında şeffaf bir pencere var. Bu pencere sayesinde sabit diskin çalışmasını izlemeniz mümkün. Tabi ki bu pencerenin görsel bir şovdan başka bir amacı yok. Tamamen kasalarında pencereler olan modifikasyonculara hitap eden bir ürün. Nasıl durduğunu merak edenler 4.7MB’lık bu video ’yu izlesinler. O zaman ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.

Ancak WD1500AHFD sadece üstünde pencere bulunan sıradan bir sabit disk değil. Çok iddialı bir yaklaşım ama Wester Digital’in 150GB’lık 10000rpm dönüş hızına sahip Raptor ailesi şuan satın alınabilecek en hızlı SATA sabit diskler.

Gerçekten çok mu hızlı? Bir karşılaştırma yapabilmek için RaptorX’in karşısına en çok satılan 7200rpm dönüş hızına ve 8MB tampon belleğe sahip SATA arabirimini kullanan disklerden biri olan  Seagate 7200.7’yi (ST3120827AS) koyduk. Sonuçları sizinde evdeki diskiniz ile karşılaştırabilmeniz için popüler sabit disk test araçlarını kullandık.

Karşılaştırma için kullandığımız ilk program HDTach 3.0.1.0 Daha çok diskin ham okuma/yazma performansını ölçmeye yönelik dizayn edilmiş bir yazılım. Herhangi bir dosya sistemi ile formatlanmamış diskler ile çalışabiliyor ve ham performansı en dopal hali ile yansıtıyor. PCMark2005’in sabit disk test araçları ise daha gerçekçi güncel hayata dayanan veriler sunuyor. Çeşitli sabit disk senaryoları üreterek simülasyonlar yapıyor ve size WinXP başlangıç süresi, uygulama yükleme, virüs tarama gibi güncel hayattan senoryolar üzerinden sonuçlar sunuyor. Son yazılımımız olan SiSoft Sandra 2005 SP3 ise toplam büyüklüğü 512MB’a varan dosyalar ile sıralı okuma-yazma, rastgele okuma-yazma gbi senaryolar uyguluyor. Son kullanıcılar arasında oldukça popüler olan uygulamalardan biri.

Sonuçlara göz attığınızda 10000rpm’lik dönüş hızı, 16MB tampon bellek ve her biri 75GB veri saklayabilen yüksek yoğunluklu plakaların neler yapabildiğini görüyorsunuz. RaptorX oldukça hızlı diyebileceğiniz 7200rpm dönüş hızı ve 8MB tampon belleğe sahip standart SATA modellerden genel olarak %50 daha hızlı. Bu fark genel kullanım testlerinde gördüğünüz gibi zaman zaman %80’lerin bile üzerine çıkabiliyor. Ortalama hız farkı ise genellikle %50 civarlarında kalıyor. Tabi ki arama süresi gibi önemli parametrelerdeki bariz üstünlüklerden bahsetmeye gerek bile yok. Raptor serisi Western Digital için yeni bir seri değil. İlk olarak 36GB kapasite sunan bir model olarak karşımıza çıkmıştı. Daha sonra kapasite 74GB’a katlandı. Güncel modeller ise gördüğünüz gibi 150GB kapasite sunuyor. Aslına bakarsanız kapasite artımı hızıda arttırıyor. Örneğin incelediğimiz RaptorX 150GB kapasiteyi 2 adet 75 GB kapasite sunan plaka ile sağlıyor. Sabit disklerde plaka üzerindeki veri yoğunluğu arttıkça doğal olarak hızda artıyor, çünkü birim zamanda okunan ya da yazılan veri miktarıda otomatik olarak artmış oluyor.

Sonuç olarak Western Digital’in Raptor ve RaptorX serisi kesinlikle zamanının ötesinde SATA diskler. SATA-II desteği sunmaması bir dezavantaj gibi gösterilmeye çalışılsada şuan için SATA-I’in sunduğu 150MB/s’lik bant genişliği Raptor serisi için fazlası ile yeterli. RaptorX’in üzerinde yer alan pencere ise tamamen şova yönelik bir uygulama ve tek hedefi pencereli ya da şeffaf kasalar kullanan modifiksyoncuları hedefliyor. Teknik olarak herhangi bir üstünlük sağlamıyor. Tabi ki benim penceresi bile olmayan bir kasam var ne yapayım pencereli sabit diski diyenler için aynı serinin penceresiz versiyonuda bulunmakta.Eğer en hızlısı olasun diyorsanız zaten Western Digital’in Raptor serisinden başka çareniz yok. Eğer bir de iki adet 150GB Raptor ile RAID0 yaparsanız sabit disk performansınız gerçekten çok üst seviyelere taşınabilir. RaptorX’i tavsiye edilen satış fiyatı 405$+KDV olarak belirlenmiş. Eğer penceresiz versiyonu istiyorsanız fiyat 348$+KDV’ye kadar iniyor.

En hızlısı olsun diyorsanız standart modeller ile karşılaştırıldığında yüksek gözüken bu fiyatlara razı olmak zorundasınız.  Ama yine de kendinizi şanslı sayabilirsiniz. Eğer en hızlı arabayı isteseydiniz standart bir modelin 20 katını ödemek zorunda kalabilirsiniz. Sabit diskte bu oran en azından dört kat civarlarında kalıyor 🙂 

Firma: Logosoft AŞ.
Tel : 0212 217 55 85
Fax : 0212 217 56 03
Web Sitesi: www.logosoft.com.tr

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -