11.2 C
İstanbul
2 Nisan 2025 Çarşamba
Ana SayfaTabletQualcomm teknolojisini geleceğin ekranına çevirdi: Mekanik parçacıklı ekran, Mirasol Display Technology

Qualcomm teknolojisini geleceğin ekranına çevirdi: Mekanik parçacıklı ekran, Mirasol Display Technology

Mikro elektromekanik sistemler (MEMS) IMOD Reflektif paneli oluşturuyor

Öyle sanıyoruz ki sıçrayarak ilerleyen yonga teknolojisi karşısında adeta emekleyerek yol alan panel teknolojisi hak ettiği ilgiyi çok yakında görecek.  MWC 2012 etkinliğinde belirgin biçimde kendini gösteren bu fark,  mobil işlemcilerin önlenemez yükselişi ve hızlı evrimleriyle panellerin gitgide kısırlaşan öznitelikleri çerçevesinde akıllara şu soruyu getiriyor: “Neden ekranlar hala aynı?”

QualcommNvidiaTexas InstrumentsSamsung  ve Huawei kendi SoC tasarımları ile övünürken her bir akıllı telefon devre tasarımı kapsamında  sıra ekrana geldiğinde ya IPS LCDSuper PLS ya da AMOLED ekranları görmekten başka seçeneğimiz olmadı. Artık markalara yaygınlaşan bu ortak kısırlık sorunu göz ardı edilemez noktaya geldi hatta panel teknolojisiyle adından sık sık söz ettiren Samsung bile resmen işlemci fabrikasına dönüşüverdi.

Tam da resim iç karartıcı bir hal alırken sevindirici haber Qualcomm’dan geldi. Bir süredir Interferometric modulator display:  İnterferometrik modülatör ekran teknolojisi üzerinde çalıştığını duyuran firma sonunda inovatif icadına bir isim buldu; Mirasol. Mikro elektromekanik sistem temelinde inşa edilen mekanizmalar bir araya gelerek (MEMS) IMOD Reflektif paneli oluşturuyor. Qualcomm bu alanda bir ilki gerçekleştirerek MEMS tabanlı bir ekranın, endüstriyel ölçekte uygulamasını gerçekleştiren ilk firma oluyor.  Mirasol teknolojisinin en dikkat çekici özelliği, yoğun güneş ışığı altında bile görüş kalitesinin değişmemesi, renklerin ve görsellerin normal ışık şartları altındaki canlılığını korumasıdır. Hatta daha çok ışık, ekranın görüntü kalitesini artırmaktadır çünkü panel bünyesindeki  elektromekanik parçacıklar (mikroskobik boyutta) üzerlerine gelen ışığı, bir kelebeğin güneş ışığı altındaki kanat ışıltılarına benzer bir yöntemle yansıtmaktadır.

Mikroskobik  ölçekte teknolojiye  yakından bakarsak  Mirasol tasarımının temelinde ışığın yalnızca bir dalga boyunu ( bir tane kırmızı, bir tane yeşil ve  mavi) yansıtan altpiksel (subpiksel) hücrelerinin, ana pikseli oluşturduğunu  görüyoruz. Her bir renge ait çoklu elementler, yansıyan renklerin farklı oranlarını, renk kombinasyonlarını oluşturmak ve yine her bir pikselin genel parlaklık düzeyini dengelemek üzere kullanılırlar. Olayı güç perspektifinden değerlendirecek olursak; her yansıtıcı altpikselin için iki durum söz konusu. İlk durum güç gerektirmiyor ve ekranın imajı/görseli yansıtmasını sağlarken  altpiksele voltaj uygulanmasıyla birlikte, yansıtıcı elementlerin (elektromekanik parçacıklar) yeni bir imaj yaratması veya ekranda yer alan görsellerin temizlenme işlemi gerçekleştiriliyor. Aşağıdaki video içeriklerinde Qualcomm’um Mirasol teknolojisi mikroskobik ölçekteki simülasyonla anlatılıyor, önce bunları izleyin sonra sizlere bu teknolojinin en büyük dezavantajının ne olduğunu söyleyelim:

Mirasol panel teknolojisi nasıl çalışıyor?

Mirasol Display Tanıtım Videosu: Dışarıda parlayan ekranlar

Teorik olarak Mirasol Display, enerji verimliliği sekmesinde bu konuda  ilk sırada yer alan e-ink tabanlı çözümlerden bile daha verimli üstelik capcanlı renklerin çekiciliğinden de mahrum kalmıyorsunuz.  Ayrıca bu teknolojinin, e-mürekkep tabanlı panel  çözümlerinde bir türlü –çözülemeyen- video oynatma sorunu gibi teknik sıkıntıları yok.

Buraya kadar her şey harika, peki o halde biz neden hala bu panelleri kullanan akıllı telefonları ya da tabletleri göremiyoruz?  Cevabı düşündüğünüz gibi;  en önemli sorunu, maliyetinin oldukça yüksek oluşudur. Mirasol Display’e sahip ilk aygıt, sadece Kore marketinde “sınırlı olarak” bulunabilen  Kyobo adlı e-reader çözümüdür. 5.7inç’lik XGA panelli ekranda 1024×768 piksel bulunmakta, işler Qualcomm’un 1GHz’lik Snapdragon S2 sınıfı işlemcisi tarafından görülmektedir. Dokunmatik arayüze sahip bu  minicik e-reader türevinin fiyatı tam 310$ düzeyinde. Qualcomm,  Mirasol mucizesini akıllı telefonlara taşımak niyetinde fakat  firma yenilikçi teknolojisini AMOLED ve IPS LCD panellerle her açıdan yarışabilecek duruma getirene kadar beklemeyi yeğliyor.

Bahadır Yaramış
Bahadır Yaramışhttp://hardwaremania.com
Teknoloji dünyasına her zaman ilgi duyan biriyim. Oyunlarla tanışmam çocukluğumla başladı ve bu aşkım hiç azalmadı. Teknolojiyi yakından takip etmek benim için bir tutku ve problem çözme becerilerimi sık sık oyunlar ve teknoloji projeleri üzerinde kullanıyorum.
Benzer İçerikler

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -
×