Amerika’nın yüzde 80’i online. Bu da geniş bant bağlantılarını büyük ölçüde yavaşlatıyor. Sorunun temeli, fiber-optik bağlantılardan kaynaklanıyor. Yüksek talep ve aşırı kullanımdan dolayı fiber-optik şirketleri okyanusların altından yüksek hızlı kablolar geeçirerek bağlantı arsızı 3G ve kablo internet ağlarının taleplerini karşılamaya çalışıyorlar. Kabloların döşenmesi, beklendiği üzere talebi biraz daha rahatlattı, fakat bunu karşılığında şirketlerin de gelirleri düşüp borçları arttı. Çoğu şirket daha büyük firmalar tarafından satın alındı ya da birleşti. Sonuca gelince, 3 milyardan fazla insanın hala yüksek hızlı internet bağlantısına erişim imkanı yok. Yeni ağların çıkması ise yavaşladı. Tek alternatif, ayda 4000 USD/megabit masraflı GEO-satellite denen ve dünya yörüngesinde yerküre ile eşzamanlı hareket eden uydular.
Şimdilerde yepyeni bir şirket bu gerçeği değiştirmeye soyunuyor. Dünyanın internet bağlantısı olmayan kısmına hitap edilerek O3B (yani: Other 3 Billion-Diğer 3 milyar kişi) adı verilen firma, İngiltere’nin güneydoğusundaki Channel Islands bölgesini merkez edindi (bu bölge biraz ilginç. Kendi yasaları var, İngiltere kraliçesinin buraya girebilmek için vize alması gerekiyor!).
HSBC Principal Investments (bir sermaye yatırımı şirketi), Liberty Global (15 ülkede gsm ve internet sağlayıcı) ve Google‘dan 16 uydu yapmak için aldığı 65 milyon dolar sayesinde bu hedefin ilk adımını atan 03B’nin kurucu ve CEO’su Greg Wyler, “Kullanım ve talep gittikçe artıyor, fakat talebi karşılayacak yeterli altyapı mevcut değl” yorumunu yapıyor.
O3B’ye göre kablosuz ağ operatörleri, masraflarının yüzde 40’ını yeni ağlar oluşturmaya harcıyor. iPhone‘ların gittikçe artan taleplerinin karşısında AT&T’nin 3G kapsama alanının yetersiz kalması gibi problemlerin ortaya çıkması bunun basit bir örneği.
O3B’nin planı ise basit. 22500 millik bir yörüngede dolaşan, 600 milisaniye gecikmeli GEO-uyduların yerine, daha hesaplı olan, 5000 millik yörüngede dolaşabilecek ve 120 milisaniye gecikmeyle veri iletebilecek, üstelik ayda 500 dolar/megabit daha ucuza gelecek MEO uydular. Uyduların toplam maliyetinin 650 milyon doların üzerinde. Bu yüzden şirket gelen yardıma ek olarak hala borç almak mecburiyetinde. Yine de proje yürüyor ve yeni sistemin 2010 yılında 10Gbps hız ile Latin Amerika, Orta Asya, Afrika ve Asya’da hizmete girebileceği öngörülüyor. MEO uyduların işletim giderleri belli değil, fakat bir GEO uydu 10-15 yıl boyunca yörüngede kalabiliyor.
Google ise; yüksek hızda internet erişiminden tüm insanların faydalanması gerektiğini, ayrıca Gmail ve Google Docs gibi programlarının optimal performansta çalışabilmesi için geniş bir kapsama alanına ihtiyaç olduğunu, bu yüzden O3B’yi desteklediklerini söylüyor. 3 milyar insanın daha Google arama motorunu kullanıp daha fazla sayfa gezerek kendilerine bir o kadar daha reklam geliri sağlayacağı da bir gerçek.