
Günümüzde neredeyse tüm dokunmatik ekranlar ITO (indium tin dioksit) adı verilen şeffaf, iletken ve kolayca uygulanabilen bir film tabakası ile çalışıyor. Fakat ITO malzemenin kırılganlığı ve zaten nadir olan indium stoklarının önümüzdeki on yıl içinde tükenecek olması nedeniyle artan fiyatı, Exeter Üniversitesi araştırmacılarını bir alternatif geliştirmeye itti.
Bilinen en ince iletken olan grafen kullanan araştırmacılar, hem ITO malzemeden daha hafif, hem daha iletken, hem de daha esnek ve sağlam olan yeni bir materyal üzerinde çalışıyorlar.
Grafen tabanlı esnek elektronik bileşenlerin tek sıkıntısı, iletkenliği sınırlandıran yüzey direnci problemi idi. Araştırmacılar bu pürüzü aşmak için iki grafen katman arasına demir klorid molekülleri yerleştirdiler. Bu süreçle ortaya çıkan ve ”GraphExeter” adı verilen ürün, şu ana kadar üretilen en şeffaf, en hafif ve en esnek iletken malzeme özelliğini taşıyor.
Bu özellikleri ile esnek dokunmatik ekranlar kadar giyilebilir elektronik ürünlerde ve bilgisayar etkileşimli akıllı aynalarda da kullanılabilecek olan GraphExeter, güneş panellerinin de %30′a kadar daha verimli çalışmasını sağlayabilecek.

