Her katın bağımsız olarak kendi etrafında dönebildiği dinamik kuleler, ilk olarak Dubai’de yapılmıştı. The Economist‘e göre bu Jetgil-vari yaşam tarzı, önümüzdeki yıllarda popüler olacak en büyük inşaat atılımı olarak nitelendiriliyor.
Nevada, Brezilya gibi dünya genelinde birçok bölgede firmalar (genellikle saatte 360 derece hızla) dönebilen evlerin projelerini değerlendiriyorlar. California’da müteahhitler sipariş üzerine çalışırken, Brezilya’da her biri 11 daireden oluşan katlar 550 bin dolardan satışa çıkıyor. Kanada, Japonya, Portekiz, ABD ve BAE de bu furyaya ayak uydurmuş durumda.
Kendi çevresinde dönen evlerle ilgili en büyük sıkıntı ise su tesisatı sorunu. Mühendisler ve tesisatçılar birlikte çalışarak bu engeli aşmayı amaçlıyorlar. Şimdilik en iyi çözüm, tüm bağlantıları merkezdeki sabit kolonda toplamak. ABD’deki döner binalarda, dönme işlemi sırasında daire başına saatte 370 watt ile 1 kilowatt arası elektrik harcanıyor.
Dönen evler, enerji kaynağını ilginç bir yöntemle sağlıyorlar: her dairenin altında, sabit tabanda bulunan enerji kaynağına bir fırça vasıtasıyla sürtünen metal halkalar var. Böylece kat döndükçe fırca her daim elektrik kaynağı ile temas halinde kalıyor. (Fırçalı motorlarla ilgili sevimsiz deneyimlerimden yola çıkarak, bunun iyi bir çözüm olmadığını naçizane bildirmek isterim).