21.4 C
İstanbul
16 Eylül 2024 Pazartesi
Ana SayfaTeknolojiGelecek kablosuz ağlar ve mobil iletişimde

Gelecek kablosuz ağlar ve mobil iletişimde

Çok değil sadece birkaç on yıl önce bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz iletişim araçları şu anda 7’den 70’e hepimizin cebine girmeyi başardı. Gelişen bilgisayar ve telekominikasyon teknolojileri gün geçtikçe mobil iletişimi yeni bir boyuta doğru taşıyacaklar.

KABLOSUZ AĞLAR

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde hepimizin cebinde nerede ise günümüzün masaüstü bilgisayarları kadar yetenekli, hızlı ve multimedya araçları ile donatılmış iletişim cihazları olacak. Bu araçlar ile telefon görüşmeleri yapabilecek, oyun oynayabilecek, resim çekebilecek, internet’e erişebilecek, görüntü ve ses kaydı yapabileceksiniz. Hatta alışverişlerinizi, banka işlemlerinizi, okul harcınızı bu cihazlar ile yatıracaksınız. Popüler kitaplar ve dergilerin elektronik versiyonlarıda bu araçlar üzerinden takip edilebilecek hale gelecekler. Bu cihazların ataları diyebileceğimiz ilk örnekler raflarda yerlerini aldılar bile. Kısaca gelecek kablosuz iletişim üzerine inşa edilecek, ediliyor.

Aslına bakarsanız ofisler ve bilgisayarlar arasındaki haberleşmeyide kablolardan kurtarmak için gerekli çalışmalar oldukça uzun zaman önce başladı. Artık kimse onlarca bilgisayarı birbirleri ile haberleştirebilmek için kilometrelerce kablo döşemek istemiyor. Şartlar ve ihtiyaçlar kablosuz iletişimin geleceğinin parlak olduğunu gösteriyor. Şu anda kablosuz ağlarda kullandığımız IEEE 802.11’in hayata geçiş tarihi 1997. IEEE 802.11 kısa sürede kabul gördü ve yaygınlaşmaya başladı. 802.11’in tanımlanmasından iki yıl sonra ise tüm firmaları bir çatı altında toplayan “ WiFi ” ortaya çıktı. Fakat teknolojinin oturması ve yagınlaşması için günümüze kadar uzanan bir süreç geçmesi gerekti.

1997’de IEEE tarafından standartları belirlenen 802.11 kablosuz iletişim protokolü daha sonra 802.11b, 802.11a ve son olarakta 802.11g ile gelişimini sürdürdü. 802.11 ağlarını aynı zamanda WiFi ağları olarakta duyabilirsiniz.

  • 802.11b piyasada kendine kullanım alanı bulan ilk türev. 802.11b 2.4GHz’lik çalışma frekansı ile 11Mbps’lik hız sağlayabiliyor.
  • 802.11a bir sonra ki versiyon olan 802.11a 5GHz’lik çalışma frekansı ile 802.11b’den tam beş kat hızlı. 54Mbps’lik veri aktarım hızına kadar ulaşabiliyor.
  • 802.11g İlk iki versiyonun karıştırılmış ve geliştirilmiş hali diyebiliriz. 802.11b gibi 2.4GHz’lik çalışma frekansı ile fiyat avantajı elde edilirken aynı zamanda 802.11a’nın 54Mbps’lik hızınada sahip. Günümüzün en popüler kablosuz iletişim formatı.

Kablosuz ağlarda iletişim hızı noktalar arasındaki mesafe ve fiziksel engeller ile bağlantılıdır. 802.11g üzerine kurulmuş bir ağ açık havada 200-300metre mesafelerde bile oldukça hızlı bağlantı kurabilir. Bir bina içerisinde ise birkaç kat araya girdiği zaman hız oldukça düşmektedir. 11Mbps ile iletişim kurulabilen ağlarda ideal şartlarda veri aktarım oranı ortalama 7Mbps kadar olabilir. Aynı şekilde 54Mbps’lik ağlarda da ideal şartlarda ortalama 30Mbps ile iletişim kurulabilir. Eğer çok büyük dosyaları ağ üzeride taşımıyorsanız eskinin 10Mbps’lik kablolu ağlarının üç katı kadar performans sunabilen 802.11g kablosuz ağlarının performansı tatminkar olacaktır.

Aslına bakarsanız kablosuz iletişim yöntemlerinin en popüleri Bluetooth ‘dur. Ancak Bluetooth sadece 10 metre çap içerisinde etkin olabiliyor. Ayrıca veri aktarım hızıda 768kbit/s civarlarında. Bu yüzden teorik olarak mümkün olsa da pratikte bluetooth ile kablosuz ağlar kurmanın bir mantığı yok. Ancak yoğun veri aktarımına ihtiyaç olmayan cep telefonu, PDA gibi cihazlarda Bluetooth günümüzde kendisine yaygın bir kullanım alanı bulmuştur.

Peki kablosuz iletişim kurmak ve 802.11 tabanlı veri aktarımı için neler gerekli?

Eğer evinizde ya da iş yerinizdeki iki bilgisayarı birbiriyle haberleştirmek istiyorsanız işiniz nispeten kolay ve ucuz yoldan halledilebilir. Bunun için USB ya da PCI arabirimini kullanan ve IEEE 802.11a, 802.11b ya da 802.11g uyumlu iki kablosuz ağ kartlarına ihtiyacınız var. Bu kartları standart ethernet kartlarının kabloya ihtiyacı olmayanı versiyonları olarak düşünebilirsiniz.

AD-HOC (Bilgisayardan-Bilgisayara) ağlar kurmak.
Eğer sadece iki bilgisayarı birbirleri ile haberleştirmek istiyorsanız ihtiyacınız olan sadece iki kablosuz ağ kartı. Biz denemelerimizde MSI’ın 802.11g destekli “MSI PC54G” kartını kullanacağız ki bu kartında satış fiyatı yaklaşık 50 dolar civarında. Yani iki bilgisayarı 802.11g ile 54Mbps hızında birbirleri ile kablosuz iletişim kurmalarını sağlamanın maliyeti yaklaşık 100 doları bulabilir. 

Veri güvenliği için kablosuz ağınızı mutlaka bir şifre atamalısınız.

Kartların fiziksel kurulumu herhangi bir PCI kartı sisteminize takıp tanıtmaktan farksız. Sadece yerine vidalayacak ve anteni ekleyeceksiniz. Daha sonra beraberinde gelen sürücü CD’sinden gerekli sürücüleri yüklediğinizde sisteminizdeki “Ağ Bağlantıları” bölümüne bir kablosuz ağ bağlantısı eklenecek.

Bu kablosuz ağ bağlantısının özelliklerine girdiğinizde kablosuz ağlar bölümünü seçerek yeni bir ağ tanımlamalısınız. Yeni ağınıza bir isim(SSID-Service Set Identifier) verdikten sonra verilerin şifrelenmesi için bir anahtar kelime belirlemelisiz. Bu anahtar 5 ya da 13 karakter uzunluğunda seçilebilir ama tabii ki 104bit şifreleme yapılan uzun anahtarı seçmek çok daha mantıklı olacaktır.

Daha sonra diğer bilgisayarada kablosuz ağ kartını takıp tanıttıktan sonra ekranın sağ alt köşesinde çıkan ağ bağlantısı sigesinden “Kullanılabilir Kablosuz Ağı Görüntüle” yi seçerek az önce diğer makinada yarattığınız ağı seçin ve veri şifrelemesi için verdiğiniz şifreyi girin.

Artık iki bilgisayarı birbirine 54Mbps hızında kablosuz olarak bağlamış oldunuz. Kullandığımız iki MSI PC54G kablosuz ağ kartıda 802.11g desteklediği için 54Mbps ile bağlantı kurduk. Eğer sizin kartınızda 802.11g destekli ise bu hızlarda bağlantı kurabilirsiniz. 802.11b destekli bir kablosuz ağ kartınız varsa bağlantınız 11Mbps hızında gerçekleşecektir.

Bağlantı hızınız iki bilgisayar arasındaki mesafe, duvar gibi fiziksel engeller ve antenlerin konumuna göre değişebilir. Ancak bilgisayarlar birbirlerinden çok uzakta değilse genellikle 54Mbps’lik bir bağlantı hızınız olur. Bu ağın yaklaşık 30-35Mbps kadar bir efektif kullanım hızı olacaktır. Tabii ki bilgisayardan-bilgisayara(AD-HOC) bir ağ tanıladıktan sonra her iki bilgisayara 192.168.1.xxx gibi farklı birer IP ve 255.255.255.0 gibi bir ağ geçidi ile bir çalışma gurubu ismi tanımlamanız gerekiyor. Aksi taktirde dosya paylaşımı yapmanız mümkün olmaz.

Ayrıca AD-HOC ağlarda eğer bilgisayarlardan biri internet bağlantısına sahipse bu bağlantıyı paylaştırarak iki bilgisayarında kablosuz ağ üzerinden internet’e bağlanmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için işletim sisteminizin desteklediği ICS(Internet Connection Sharing) aktif hale getirmelisiniz. Ad-hoc ağları genellikle aynı evdeki iki bilgisayarı kablo bağlantıları ile uğraşmadan birbirleri ile haberleştirmek için kullanılır. Gerçekte ikiden fazla bilgisayar ilede uygulanabilir ancak getirdiği kısıtlamalar, yönetim zorluğu gibi nedenlerden ikiden fazla bilgisayarı kablosuz olarak birbiri ile haberleştirmek istediğinizde bir erişim noktasına(HotSpot) ihtiyaç duyulur.

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -