Görünüşe bakılırsa Cezayir depreminden ülkemiz internet alemi olarak bazı dersler çıkarmayı başarmışız. BNet, DoğanOnline, Koç.net, Sabancı Telekomünikasyon, Siemens ve SuperOnline temsilcileri, aralarında anlaşarak TR–1 internet omurgasını oluşturmak ve ülkemizdeki internet tekelciliğini yıkmak için kolları sıvadılar…
“Cezayir depreminden sonra yaşanan 1 aylık internet kesintisinden ilk dersi özel sektör çıkardı. Türkiye’nin internet ve telekomünikasyon sektöründeki dördü ‘İnternet Servis Sağlayıcısı’ (ISS) 6 büyük şirket yurtiçi internet trafiğini rahatlatmak üzere işbirliği yaparak TR–1 adıyla ortak bir internet ağı (internet omurgası) kurdu.
Bugüne kadar Türk Telekom AŞ’nin (TT) tekelinde TTNet üzerinden sunduğu internet trafiğine alternatif bir internet erişim ağı oluşturan 6 firmanın yöneticileri ‘İnternette Güç Birliği’ girişimini dün Ritz Carlton Otel’de yaptıkları bir toplantıyla açıkladı.
Türkiye’de internet, yüzde 80’ini TTnet’in kiraladığı ve Cezayir depreminde kopan denizaltı fiberoptik kablosu (SMW3) üzerinden taşınıyordu. Türkiye internet pazarının önemli oyuncularını bir araya getiren TR–1, TTNet dışında daha ekonomik ve yedekli bir internet omurgasına kavuşacak. Öncelikle İstanbul’da faal hale gelen TR–1 sayesinde 6 firmanın da kullanıcıları 9 kat daha hızlı yurtiçi internet erişimine kavuştu. Bu hız önümüzdeki günlerde Türkiye’nin diğer illerinde de artacak. Yeni omurga sayesinde internette kesinti, yavaşlık, çökme gibi sorunlar da sona erecek.
BNet, DoğanOnline, Koç.net, Sabancı Telekomünikasyon, Siemens ve SuperOnline temsilcileri, internet bağlantılarında yaşanan alternatifsizliğin ortadan kaldırılması amacıyla TR–1 internet omurgasını oluşturduklarını söyledi.
TR–1 ile özel sektörün Türkiye’de rekabetle birlikte işbirliği yapabilme becerisini sergilediğine dikkat çeken SuperOnline Genel Müdürü Savaş Ünsal, “Türkiye 70 senedir bir Türk Telekom tekeli yaşıyor. Güç birliği adımımız TTNet’e alternatif olarak kurumsal ve bireysel kullanıcıların internet erişimini daha hızlı hale getirmek için atılmıştır.” diye konuştu.
Siemens Business İş Geliştirme Müdürü Münir Kundakçı ise TR–1’in halen 20 milyona yakın genç nüfusu olmasına karşın 2 milyonu geçmeyen internet kullanıcısı sayısında patlama yaşanacağına, hizmette kalite ve fiyatların düşmesini de beraberinde getireceğine dikkat çekti.”