NASA yetkilileri, Phoenix Mars Lander aracının 152 Mars günü (5 Mars ayı) boyunca hizmet verdikten sonra iletişimi durdurduğunu açıkladı. Proje, 25000 resim, sayısız bilimsel veri, ve Mars’ta su izleri ile kar yağışının da aralarında bulunduğu önemli bulguların edinilmesini sağladı.
NASA’ya göre Phoenix’ten en son 2 Kasım‘da sinyal alındı. Daha kısa olan Mars günleri ve bozulan hava koşulları nedeniyle tozlar ve bulutlarla kaplanan gökyüzü ve soğuk hava, aracın bataryalarını şarj eden güneş panellerinin ihtiyaç duyduğu ışığı sağlayamadı. Görevin aslında 3 sürmesi öngörülmüştü, fakat alınan veriler ışığında uzatıldı ve araç tepki vermeyi kesene dek 2 ay daha devam etti.
NASA, Phoenix’in tekrar uyanacağına ihtimal vermiyor, fakat proje ekibi, önümüzdeki birkaç ay boyunca sinyalleri çok dikkatli bir biçimde dinlemeleri gerektiğini, aracın tekrar uyanıp “evi arayabileceğini” belirtiyor.
4 Ağustos 2004‘te görevine başlayan Phoenix, Mars yüzeyine 25 Mayıs 2008′de inmiş, bu süre içerisinde Mars toprağı üzerinde kazı, işleme, kimyasal analiz ve örnekleme dahil bir sürü test yapmıştı. Phoenix projesinin en büyük bulgularından biri, Mars’ta iki milyar yıl öncesine kadar su bulunduğuna dair kanıt ve kar yağışı oldu.
Ekim ayı sonunda Mars günlerinin kısalması ile enerji tasarrufu gereksinimleriyle 4 adet ısıtıcıyı birer birer kapatmak zorunda kalan NASA, her bir ısıtıcının kapatılması ile ona bağlı diğer cihazların da kapanması anlamına geldiğini, ana kamera ve meteorolojik cihazların çalışabilmesi için bu fedakarlığın yapılması gerektiğini söyledi.
Fakat ısıtıcıların kapatılmasından yalnızca 4 gün sonra Phoenix cevap vermeyi durdurdu.