Sony ve Max Planck Enstitüsü‘nden araştırmacılar dün renkli görüntüleri saklayabilen esnek bir OLED tabanlı ekranın demosunu yaptılar.
Son derece düşük enerji tüketen (santimetre başına 15 miliwatt‘tan daha düşük), esnek ve şeffaf tasarımı, LCD/TFT sistemlere göre gerçek dışı sayılabilecek derecede hızlı (1-500 µs), sınırsız görüntü açısı ve transparan yapısı sayesinde birden fazla katman ile yepyeni 3D uygulamalara olanak sağlayabilecek olan bu sistemin ebatları sadece üretilen substrat miktarı ile sınırlı.
Görüntü, kırmızı ya da IRA-A ışık dönüşümü ile çalışıyor. Yani kısaca düşük enerjili fotonları birleştirerek daha yüksek enerjili (farklı renkli, örn. kırmızı+IR-A ile yeşil veya mavi renkli) fotonlara dönüştürmekle gerçekleştiriliyor. Sürekli geriden aydınlatma ihtiyacı olan LCD ekranların tersine OLED diyotlar kendileri birer ışık kaynağı oldukları için hem her yöne ışık yayabiliyorlar, hem de görüntüyü aynı anda panelin arkasında da oluşturabiliyorlar.
Sony 2006 yılında bu teknolojinin ilk versiyonunu sunmuş, fakat teknik ve mekanik yetersizlikler nedeniyle seri üretime geçmesi mümkün olamamıştı.
Bu teknolojinin yaygınlaşması, hareketli billboard’lara ve afişlere, mısır gevreği kutusunun üzerinde oynayan çizgi filmlere çok az kaldığını müjdeliyor.