12.5 C
İstanbul
18 Kasım 2024 Pazartesi
Ana SayfaTeknolojiTürk Telekom: 60.000 Portluk İhale İptal! 

Türk Telekom: 60.000 Portluk İhale İptal! 

Ülkemizdeki tüm internet kullanıcılarının ortak sorunu olan Türk Telekom ve ADSL sorunları bitmek tükenmek bilmiyor. Bilindiği gibi TT’nin (Türk Telekom) 60.000 portluk (ülkemiz ihtiyacı göz önüne alındığında çok komik bir rakam) skandal ADSL ihalesi aylardır bitmek bilmedi. Çok ilginç bir şekilde bundan önceleri de iptal edilen ihale bir kez daha; ihale içerisinde kanuna aykırı maddeler bulunması nedeniyle iptal edildi.

Bu ihaleler nereye kadar gider bilinmez ama TT tekelciliği kalkmadan yada özelleşmeden bu şekilde devam edeceği bir gerçek. Yıl sonunda TT’nin ülkemizdeki tekelcilik anlaşması bitiyor. Eğer olurda yeni bir tekelcilik anlaşması gündeme gelirse ülkemizdeki internet geleceğini düşünmek bile ürkütücü.

Bu günlerde yaşadığımız yurt dışı çıkış konusu da ayrı bir kriz. TT bu konuda da her zamanki gibi hiçbir girişimde bulunmamakda kararlı gibi görünüyor. Bağlantıların ortalama %70 yavaşladığı bu bir kaç haftada kontör ücretlerine de zam yapılması kişisel olarak beni çileden çıkartmaya yetiyor. Nasıl oluyor da bu duruma hiçbir medya kuruluşu deyinmiyor hayretler içerisindeyim. Nasıl oluyor da bu TT duruma bu kadar kaygısız kalabiliyor? Belkide sene sonunda bitecek olan tekelcilik anlaşması nedeni ile, ne koparırsak kardır mantığı içerisinde ilerliyordur? Kim bilir…

Yollar da gördüğümüz küçük telefon santrallerinin üzerine yazılan internet ile ilgili reklam afişlerini görmüşsünüzdür. O afişleri nasıl asıyorlar anlamak mümkün değil. “İnternet yaşam biçimidir” bu cümleye karşılık yapılan zamlar nedeni ile şahsen bu cümlenin anlamını sorgulamaya başladım…

Tüm dünya trend, geniş bant internet kullanımının yaygınlaşması şeklinde. Dar bant ve dial-up bağlantılar yok oluyor. Bizdeki durumu mu soruyorsunuz? Ne olabilir sizce?

Biz daha “yedeklemeli yurtdışı hattı” sağlayamıyoruz da, yurtiçindeki geniş bantı mı sağlayacağız?

Bildiğiniz gibi yılan hikayesine dönen, daha önce de iptal edilen ADSL ihalesi için davet edilen 17 firmadan 9’u 9 Mart’ta tekliflerini Türk Telekom’a vermiş bulunuyorlardı. Bu firmalar;

UTStarcom (Netpa), Alcatel, Siemens, ZTE(Koçsistem), Ericsson, Nec (Meteksan), Huawei, Lucent (Gate), Corecess (Elkotek)

olarak sıralanıyordu. Sonra ne oldu? İhale geçtiğimiz hafta içinde bir daha iptal oldu. Neden? İhale Kanunu’na aykırı maddelerden.. Bu maddelerin neler olduğunu size bilahere yazacağım. Ama şu yılan hikayesine dönen ihale bitse artık da ülke biraz geniş bant görse.

Aykırılık dedim de, aklıma başka bir konu geldi. Duyduğumuza göre, Telekom bir yandan ihale açarken, diğer yandan da 1999’da açtığı ve fiyatı bugünkünden daha pahalı (ben 2 katı diye duydum) olan 15.000 port ihalesinin kalan kısmını (hepsi alınmamıştı), “ihale yapılmıştı” deyip alıyormuş. Biz portların alınmasına karşı değiliz tabi ki. Bu yazının mesajı da açık, “geniş bant neden sağlanamıyor” diye soruyoruz ama bunu sorarken, Devlet Baba’nın (daha doğrusu vergilerimizin ve Telekom’a 2-3 kat pahalı ödediğimiz telefon ücretlerinin) heba edilmesini de istemeyiz. Bu eski ihaleye ait, kalan portların hangi fiyattan alındığını Telekom yetkililerinin açıklamasını bekliyoruz.

Diğer yandan 60.000 portluk ihaleden sonra, geçtiğimiz ay içinde 200.000’lik yeni bir ihale daha açılmıştı. Bu ihale de henüz gelişme aşamasında. Bunu da hatırlatalım..

Son söz olarak belirtmek istediğim bir konu var. Şu ana kadar yetkililerden aldığımız bilgiye göre, Türk Telekom geniş bantı yani bu portları da serbestleştirmeyi düşünmüyor. Sözün kısası sadece kendisi satacak. Aynen kablo internet konusunda olduğu gibi. Bu da konunun diğer sorunlu yüzü. Sorunun ne olduğunu bilmem anlatmam gerekiyor mu? Hele Türk Telekom tarafından sağlanan yurtdışı bağlantılarımızın ne halde olduğunu yaşadığımız bugünlerde…

İnternet sektörüne TT’nin bakış açısını anlamak çok güç. Ülkemizde internet yavaşladıkça zam yapılıyor. Dial-UP erişim numaraları olan 0822’li hatlara yapılan son zamlar ile 1 kontör bedeli 70.000 TL ye ulaştı. Son kontör atış periyodu ise: Normal tarife de 216 sn, 1. indirimli tarife de 309sn, 2. indirimli tarifede 360sn olarak kaydediliyor. Bu fiyatlar doğrultusunda normal tarife ile 1 saat internete girmek isteyen kullanıcıların ortalama 1.166.000TL ödemesi gerekiyor. Yurt dışında çoğu ülkede bu hızdaki bağlantılar tarihe gömüleli yıllar oldu…

– Kaynak: TürkInternet.com

HWM
HWMhttps://hardwaremania.com
Yoda is a revered former Jedi Master who spent the last years of his life on Dagobah. The nine-hundred-year-old Jedi master trained Jedi knights for eight centuries.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -