Dosya paylaşımı siteleri ile müzik ve film şirketleri arasındaki hukuk savaşında son dönemece girildi. MGM’in başını çektiği bir grup plak ve müzik şirketinin açtığı telif davasında, ABD Anayasa Mahkemesi dosya paylaşımının telif haklarını ihlal edip etmediğini karara bağlayacak. Nihai sonuç ise, kısa vadede müzik ve plak şirketleri tarafından dosya paylaşımına karşı yeni davaların önünü açacak. Orta vadede ise dosya paylaşımı sitelerinin, Napster olayında olduğu gibi bütünüyle ortadan kalkması veya ücretli hale gelmesi beklenebilir.
Salı günü başlayan davada dosya paylaşımının yasaklanmasının geleceğe dönük etkileri tartışıldı. Telif haklarının aşırı korunmasının yeni teknolojik icatların önünü kapama olasılığı yargıçlar tarafından davanın en ciddiye alınan sonucu. Yargıçlar telif haklarına istinaden açılacak tazminat davalarının, yeni teknolojileri henüz gelişme aşamasında iken dizginleyeceğini öngörüyor.
Yargıçlar P2P sitelerini yasaklamanın gelecekte internet tabanlı yeni icatların önünü kapayacağını dile getirdi. Bir yargıç, “Ben garajımda yeni bir cihaz veya teknik üretiyor olsaydım, beni ne zaman dava edecekler diye korkardım” şeklinde bir sav ortaya attı. Buna karşın yargıçlar telif haklarının kesinlikle korunmasından yana bir tavır takınıyorlar.
Grokster avukatları, davanın, 2001’de Napster’ın kapanmasıyla sonuçlanan telif davasından farklı bir yapıda olduğunu savunuyor. Bu sava göre, Napster ziyaretçilerinin telif haklarını ihlal etmesinde aktif rol üstlenirken, Grokster kendi kullanıcılarını aksi yönde uyarıyor.