20 C
İstanbul
16 Ekim 2024 Çarşamba
Ana SayfaBilimUzay atıklarıyla başa çıkmak için bir fikriniz var mı? NASA'ya bildirin!

Uzay atıklarıyla başa çıkmak için bir fikriniz var mı? NASA’ya bildirin!

NASA, Ay ve derin uzay yaşam alanlarındaki atıklara çözüm getiren yenilikçiler için 3 milyon dolarlık ödüllü bir yarışma başlattı.

Uzay görevlerinde insanların ürettiği çöplerle sürdürülebilir bir şekilde başa çıkmak uzun zamandır bir sorun olmuştur. Ay’daki Apollo iniş alanları, atılan çöplerden çok ay modülünün yükseliş aşaması kütlesine ve değerli ay örneklerini Dünya’ya geri taşımaya odaklanan astronotların geride bıraktığı atıklarla doludur.

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) karmaşaya rağmen süreç farklıdır. Mürettebat üyeleri, Dragon kargo gemisi gibi araçları Dünya’ya geri gönderilecek eşyalarla yükleyebilir. Atılacak eşyalar, Rus Progress araçları veya Northrop Grumman’ın Cygnus’u gibi harcanabilir uzay araçlarına istiflenebilir ve atmosferde yakılmak üzere gönderilebilir.

Ancak, uzun süreli derin uzay görevleri sırasında atıkların atılması veya Ay’da uzun süreli görevlerde ay kraterlerinin çöplük olarak kullanılması sürdürülebilir değildir. Bu nedenle NASA’nın alternatifler geliştirme yarışı vardır.

Bu durumda, ajans gıda ambalajları, atılmış giysiler veya bilim deneylerinden kalan malzemeler gibi inorganik atıkları işlemek için çözümler arıyor. Uzay ajansı geçmişte atık hacmini ve kütlesini azaltmak için çözümler düşünmüştü. Yeni zorluk, atıkları bir şekilde yeniden kullanmanın veya geri dönüştürmenin bir yolunu bulmaktır.

İki yol var. Birincisi, Prototip İnşa Yolu, ay yüzeyindeki atıklarla başa çıkmak için donanım tasarlama ve geliştirmeye odaklanıyor. Diğeri, Dijital İkiz Yolu, tam bir sistemin sanal bir kopyasını oluşturmaya odaklanıyor. NASA, ikinci yaklaşımın giriş engelini düşüreceğini düşünüyor.

Görev, kaynak girdilerini (elektrik ve su gibi) ve kullanılamaz çıktıları (işlemden sonra kalan ve kullanılamaz olduğu düşünülen her şey) en aza indiren işlemeyle 365 günlük varsayımsal bir ay görevine odaklanıyor.

Kayıtlar 30 Eylül’de açıldı ve son tarih 31 Mart 2025. Kazanan Mayıs ayında açıklanacak. Yarışma herkese açık olduğundan, Ay karmaşasıyla başa çıkma fikirleri olan uluslararası takımlar başvuruda bulunabilir.

Alp ÖZDEMİR
Alp ÖZDEMİRhttps://hardwaremania.com
Alp an engineer with a passion for all things tech He has spent years honing his skills in the field and is always eager to share his knowledge&insights with others
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -