Hewlett-Packard ve Acer’ın dünya notebook pazarındaki payları 2011 ilk yarısında bir önceki çeyreğe oranla &20.2′den %18.5′e ve 14.9′dan %14.8′e düştü. Dünyanın en çok satan iki notebook markasının 2011 ilk çeyreğinde toplam satış adetleri bir önceki çeyrekten 3.3 milyon daha az.
Sektörün diğer oyuncuları olan Dell, Toshiba, Lenovo, Asustek, Samsung ve Apple ise pazar paylarında artış gördüler.

Japonya merkezli Sony ve Fujitsu ise HP ve Acer gibi pay kaybetti.
Notebook üreticilerinden kaynaklar, pazarın Avrupa’da son iki yıldır pek iç açıcı olmadığını, şirketlerin büyük ölçüde fiyat indirimi yapmalarına karşın talep oluşturamadıklarını söylüyorlar. Acer ve HP de Avrupa’daki paylarının büyük kısmını yitirdikleri için kan kaybettiler.
HP’nin diğer pazarlardaki ağırlığı da zarar gördü. Orta Doğu ve Afrika satışları 2010 son çeyreğinde %22.5 iken 3 ay sonra %21.5′e geriledi. ABD’deki durum ise daha vahim. Aynı süre içinde pazar payı %28.6′dan %24.5′e düştü.
Aspire One notebook satışlarının Amerika’da düşmesi ile ağır bir darbe yiyen Acer ise ABD’de 201o yılı son çeyreğindeki %13.8′lik payını 2011 ilk çeyreğinde %1o.5 seviyesinde anca tutabildi.
Dell bu yıl ABD başarısının yanında Çin’de de %12 gibi bir pay gördü. Çin’in notebook pazarında liderliği henüz yitirmemiş olan Lenovo ise dünya pazarında Toshiba ile başa baş gidiyor.

IDC global notebook pazar payları

