Ana Sayfa Donanım SK hynix’in HBM4 arka uç ekipman siparişleri 2027’ye kaydı

SK hynix’in HBM4 arka uç ekipman siparişleri 2027’ye kaydı

0
4

SK hynix, HBM4 geliştirme sürecinde önemli bir eşiği geçen yıl tamamlamış olsa da, şirketin yeni nesil yüksek bant genişlikli bellek tarafında tamamen rahat bir döneme girdiği söylenemiyor. Son bilgilere göre HBM4 için planlanan arka uç ekipman teslimatları ertelendi. Daha önce bu yıl gelmesi beklenen ekipmanlara ilişkin siparişlerin 2027’ye kaydırıldığı belirtiliyor. Bu gelişme, şirketin HBM4 tarafında teknik engellerle karşılaşmış olabileceği yorumlarını beraberinde getirirken, farklı bir açıklama da masada duruyor.

Olası senaryolardan biri, SK hynix’in genel amaçlı DRAM tarafındaki daha güçlü fiyat ortamı nedeniyle yatırım takvimini bilinçli olarak yeniden düzenlemesi. Genel amaçlı DRAM, şirketin kârlılığında hâlâ merkezi bir rol oynuyor ve bu alandaki fiyat artışları, HBM yatırımlarının kısa vadede ikinci plana alınmasını daha rasyonel hale getirmiş olabilir. Bu durumda ekipman ertelemesi doğrudan üretim krizi anlamına gelmeyebilir; daha çok kaynak tahsisinde öncelik değişimine işaret eder.

Buna karşın HBM segmentinin stratejik önemi oldukça yüksek. Özellikle yapay zekâ hızlandırıcıları ve veri merkezi çözümlerinde HBM talebi güçlü seyrini koruyor. Bu yüzden gelişmiş paketleme ve arka uç üretim ekipmanlarının zamanında devreye alınamaması, potansiyel gelir fırsatlarının kaçırılması anlamına gelebilir. Haberde ayrıca Samsung’un HBM4 için müşterilerden üç kat daha yüksek ücret talep ettiğinin bildirildiği ve HBM’nin şirketin döküm tarafındaki toparlanmasına destek olduğu da aktarılıyor. Bu çerçevede, SK hynix’in takvim kayması yaşaması rekabet açısından dikkat çekici bir gelişme.

Yine de tüm değerlendirmeler olumsuz değil. Daishin Securities analisti Ryu Hyung-geun, HBM4 kalite sorunlarına yönelik endişelerin abartıldığını ve arka uç tarafındaki problemlerin çözümsüz olmadığını ifade ediyor. Sektör kaynakları da SK hynix’in bellek paketleme alanındaki lider konumunu koruduğunu, hatta şirketin kilit müşterilere 16 katmanlı HBM4 örnekleri gönderdiğini belirtiyor. Bu nedenle ekipman siparişlerindeki gecikmenin otomatik olarak seri üretimde ciddi aksama anlamına gelmediği vurgulanıyor.

SK hynix’in HBM4 arka uç ekipman siparişleri 2027’ye kaydı

Bununla birlikte, tartışmanın odağında teknik bir ayrıntı öne çıkıyor: Molded Underfill ya da kısa adıyla MUF. SK hynix’in Samsung ve Micron karşısında öne geçmesini sağlayan önemli avantajlardan biri olarak görülen bu yöntem, şimdi zayıf nokta haline gelmiş olabilir. Mart 2026’da yayımlanan önceki bir rapora göre şirket, HBM yığınındaki DRAM kalıpları arasına bu dolgu malzemesini enjekte etmede zorluk yaşıyordu.

Sorunun kaynağı olarak ise JEDEC standartlarını karşılamak amacıyla DRAM kalıpları arasındaki mesafenin azaltılması gösteriliyor. Katmanlar arasındaki aralık küçüldükçe MUF uygulamasının daha karmaşık hale gelmesi, HBM4 üretim sürecinde darboğaz yaratmış olabilir. Şu aşamada ortada resmî bir doğrulama bulunmasa da, geciken arka uç ekipman siparişleri ile daha önce gündeme gelen MUF kaynaklı üretim zorlukları arasındaki bağlantı dikkat çekiyor. Kesin tabloyu görmek için SK hynix cephesinden gelecek yeni açıklamaları beklemek gerekecek.

YORUM YOK