12.9 C
İstanbul
18 Ekim 2024 Cuma
Ana SayfaHaberler"Earthrise" Fotoğrafının Astronotu William A. Anders Hayatını Kaybetti

“Earthrise” Fotoğrafının Astronotu William A. Anders Hayatını Kaybetti

İklim hareketinin sembolü olan ikonik "Earthrise" fotoğrafının yaratıcısı, 90 yaşındaki Astronot William A. Anders aramızdan ayrıldı.

Dünyamızın belki de en ikonik fotoğrafının arkasındaki astronot William A. Anders, 90 yaşında hayatını kaybetti. Anders Roche Harbor, Washington yakınlarında suya dalan küçük bir uçağı kullanıyordu. Oğlu Greg, ölümünü doğruladı.

Anders, Hava Kuvvetleri Rezervi’nden tümgeneral olarak emekli olmuştu, ancak 1968’deki Apollo 8 misyonu sırasında binbaşı rütbesindeydi. Apollo 8, ayın etrafında dönen ilk insanlı misyondu ve bu da Anders’i Dünya’nın yörüngesinin ötesine geçen ilk insanlardan biri yaptı.

Dünyanın Aydan Çekilmiş İlk Renkli Fotoğrafı

Noel arifesinde, tüm Apollo mürettebatı ayın ufkundan yükselen Dünya’nın fotoğraflarını çekti, ancak Anders, renkli filmle çeken tek kişiydi. Geminin yerleşik teyp kaydedicisi, astronotun “Aman Tanrım, oradaki şu resme bak! Dünya geliyor. Vay, ne kadar güzel!” diye haykırmasını kaydetti.

Sonuçta ortaya çıkan fotoğraf, “Earthrise” (Dünya’nın Doğuşu) olarak adlandırıldı ve Dünya’nın yalnızlığını ve kırılganlığını daha önce hiçbir görüntünün yapmadığı şekilde yakaladı. Bu fotoğraf, çevre hareketi için özellikle ikonik hale geldi — elli yıl sonra, Earth Day Network Başkanı Kathleen Rogers, bu fotoğrafın hareketin “Dünya’nın çevresinin hepimize ait olduğunu, doğal kaynaklarının sınırlı olduğunu ve 150 yıllık sınırsız sanayi gelişiminin gezegenimiz üzerinde derin bir etkisi olduğunu” teyit ettiğini yazdı.

2015 yılında yapılan bir röportajda Anders, fotoğrafının Apollo 8 misyonundan daha iyi hatırlandığını belirtti. “Ay’a tüm bu yolu geldik ve Dünya’yı keşfettik,” dedi.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -