Apple’ın iOS 27 ile birlikte AirPlay dışındaki kablosuz içerik aktarım çözümlerine de destek eklemeye hazırlandığı belirtiliyor. Bu değişikliğin arkasında, Avrupa Birliği’nin Digital Markets Act kapsamında platformlara getirdiği uyumluluk yükümlülükleri yer alıyor.
Aktarılan bilgilere göre Apple, cihazlar arasında içerik göndermede yalnızca kendi AirPlay altyapısıyla sınırlı kalmayacak. Yeni sürümde özellikle Google Cast desteğinin öne çıkması bekleniyor. Böylece kullanıcılar, içerik aktarımı için varsayılan yöntem olarak AirPlay yerine başka bir çerçeve seçebilecek.
Buradaki kritik nokta, desteğin ne ölçüde sunulacağı. Şimdilik bu üçüncü taraf yayın çözümlerinin küresel çapta mı açılacağı, yoksa sadece Avrupa Birliği kullanıcılarıyla mı sınırlı kalacağı netleşmiş değil. Apple, düzenleyici baskıyla eklediği bazı özellikleri geçmişte yalnızca belirli bölgelerde sunarken, bazılarını daha geniş kullanıma açmıştı.
iOS 27’de beklenen değişikliklerin yalnızca kablosuz yayın protokolleriyle sınırlı olmadığı da ifade ediliyor. Apple’ın, üçüncü taraf uygulama mağazaları ve sideloading tarafında da ek adımlar atması gündemde. Bu başlıklar, DMA kapsamında en çok tartışılan alanlar arasında yer alıyor.

Apple cephesinde ise düzenlemenin uzun süredir rahatsızlık yarattığı biliniyor. Şirket, kuralların yeterince açık olmadığını ve özellikle platformun daha fazla açılmasının güvenlik riskleri doğurabileceğini savunuyor. Buna rağmen belirli alanlarda geri adım atılması artık kaçınılmaz görünüyor.
Avrupa’daki kullanıcılar, bu gerilimin etkisini son dönemde bazı özelliklerin gecikmesi ya da hiç sunulmamasıyla görmüştü. macOS Tahoe’daki Live Activities desteği ve Mac üzerinde iPhone ekranını gösteren iPhone mirroring gibi işlevler buna örnek olarak gösteriliyor. iOS 27 ile beklenen yeni adımlar, Apple’ın AB kurallarıyla uyum sürecinde daha kapsamlı değişikliklere yöneldiğini gösteriyor.

