24 C
İstanbul
27 Temmuz 2024 Cumartesi
Ana SayfaDonanımAdata ve Samsung'un PCIe 5.0 SSD'leri yolda

Adata ve Samsung’un PCIe 5.0 SSD’leri yolda

CES 2022‘ye sadece birkaç hafta kala yeni duyurular gelmeye başladı. Bunlardan ilki Adata ve Samsung‘un PCIe 5.0 arayüzünü kullanacak yeni SSD sürücüleri oldu. Mevcut nesil PCIe 4.0 sürücülerden neredeyse iki katı okuma/yazma performansı sunacak prototip m.2 PCIe 5.0 SSD‘ler, Project Nighthawk ve Project Blackbird ismiyle anılıyor. Silicon Motion SM2508 denetleyicisini kullanan SSD’lerden Project Nighthawk için Adata, 14 GB/sn okuma ve 12 GB/sn yazma hızları vaat ediyor. Biraz daha yavaş olan Project Blackbird SSD ise aynı okuma performansında ancak 10 GB/sn‘ye kadar yazma performansı sunan InnoGrit IG5666 denetleyiciye sahip. Adata, her iki sürücünün de 8 TB‘a kadar depolama kapasitesi sunduğunu belirtiyor.

Bir diğer PCI 5.0 NVMe SSD haberi ise Samsung tarafından geldi. Yeni nesil PM1743 sürücüsü daha çok kurumsal odaklı olarak gelecek. Şirketin altıncı nesil V-NAND belleğini kullanacak ve 13 GB/sn‘ye kadar sıralı okuma (2,500K rastgele okuma IOPS) ile 6,6 GB/sn yazma (250K rastgele yazma IOPS) hızları sunacak. Samsung, PM1743’ün watt başına 608 MB/s‘ye kadar hız sağladığını ve bunun da son nesil SSD’lerden yüzde 30 daha fazla güç verimliliği sunduğunu söylüyor. Bu model 2,5 inç ve 3 inç EDSFF (E3.S) sunucu sınıfı sürümlerde ve 1,92 TB ile 15,36 TB arasında değişen depolama kapasitelerine sahip olacak. Samsung SSD’leri 2022‘nin ilk çeyreğinde seri üretmeyi planlıyor.

Bahadır Yaramış
Bahadır Yaramışhttp://hardwaremania.com
Teknoloji dünyasına her zaman ilgi duyan biriyim. Oyunlarla tanışmam çocukluğumla başladı ve bu aşkım hiç azalmadı. Teknolojiyi yakından takip etmek benim için bir tutku ve problem çözme becerilerimi sık sık oyunlar ve teknoloji projeleri üzerinde kullanıyorum.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -