24 C
İstanbul
27 Temmuz 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerAMD EPYC Rome'da neredeyse 40 milyar transistör yer alıyor!

AMD EPYC Rome’da neredeyse 40 milyar transistör yer alıyor!

AMD‘nin ikinci nesil yeni EPYC Rome işlemcileri için Hardwareluxx sitesi bazı incelemelerde bulunmuş. İşlemcinin 9 kalıplı tasarımı ve çip modülü için tasarım ‘die’ görüntüsüne de yer verilmiş.

Sitede yer alan habere göre 7nm fabrikasyon sürecinde hazırlanan işlemcide toplamda 39.54 milyar transistör yer alacak. Bunun ne kadar inanılmaz olduğunu NVIDIA Titan RTX’de yer alan 18.6 milyar transistör ile karşılaştırdığımızda daha net anlayabiliyoruz. İşlemcide toplamda sekiz CCD, Hesaplama Çekirdeği ve tek IOD (Giriş / Çıkış kalıbı) yer alıyor. Her CCD, kendi L2 önbellekleri ile paylaşılan bir L3 önbelleğe sahip ve dört Zen 2 çekirdeğini içeren iki CCX’ten (Hesaplamalı Çekirdek kompleksi) oluşuyor.

Elbette tüm bu gelişmeler AMD için bir başlangıç niteliğinde. Zen3 ve Zen 4 çekirdek mimarisini kullanacak olan EPYC Milan ve EPYC Genoa kodlu yeni nesil sunucu işlemcilerinde daha gelişmiş paketleme ve yonga tasarımları kullanılması bekleniyor. Eğer önümüzdeki yıllarda AMD bu çıkışını sürdürürse tekrar CPU pazarının tüm sektörlerine hükmettiğini görebiliriz. 

HWM
HWMhttps://hardwaremania.com
Yoda is a revered former Jedi Master who spent the last years of his life on Dagobah. The nine-hundred-year-old Jedi master trained Jedi knights for eight centuries.
Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -