Ana SayfaHaberlerBambu Lab, AGPLv3 lisansı ihlali iddialarıyla gündemde

Bambu Lab, AGPLv3 lisansı ihlali iddialarıyla gündemde

Software Freedom Conservancy (SFC), Bambu Lab’ın 3D yazıcıları için sunduğu slicer yazılımında açık kaynak lisans koşullarını ihlal ettiğini açıkladı. Tartışma, bağımsız geliştirici Paweł Jarczak’ın Bambu Connect hizmetini atlayan OrcaSlicer-bambulab adlı bir OrcaSlicer çatalı geliştirmesinin ardından büyüdü. Jarczak, kısa süre içinde çalışmasının GitHub’dan kaldırılmasını talep eden bir ihtar aldı.

Bambu Lab, söz konusu çatalın Bambu Studio’yu taklit ettiğini, yetkilendirme kontrollerini aştığını ve kullanım şartlarını ihlal ettiğini savundu. Şirket ayrıca geliştiricinin kapalı kaynak kodlu bileşenleri tersine mühendislik ile incelediğini ve bunun yazıcılara keyfi komut gönderilmesine zemin hazırlayabileceğini öne sürdü. Bambu Studio içindeki tüm iletişimi yöneten bambu_networking eklentisinin şirket tarafından proprietary olarak tanımlandığı belirtiliyor.

Bambu Lab’a göre bu eklentinin kullandığı protokolün analiz edilmesi, şirketin hizmet şartlarıyla çelişiyor. Şirket, AGPL, DMCA ve kendi şartlarının, bulut servislerini koruyan teknik önlemleri aşan tersine mühendisliğe izin vermediğini ifade etti. Ayrıca gerilimi tırmandırmak yerine altyapı ve koruma önlemlerini güçlendirmeye odaklandığını, ara tedbirlerin uygulanmaya başladığını ve gelecekte güvenlik önlemlerinin daha da artırılacağını söyledi.

Bambu Lab, AGPLv3 lisansı ihlali iddialarıyla gündemde

SFC ise bambu_networking eklentisinin Bambu Studio’nun çalışması için zorunlu olması nedeniyle AGPLv3 kapsamına girdiğini savunuyor. Bambu Studio, PrusaSlicer tabanlı bir çatal ve PrusaSlicer da kökenini AGPLv3 lisanslı Slic3r’dan alıyor. Bu nedenle SFC’ye göre türev çalışmaların aynı copyleft kurallarına uyması gerekiyor. Proprietary olarak işaretlenen zorunlu bir bileşen kullanılması, lisansın çeşitli maddeleriyle çelişiyor.

Konu 3D baskı topluluğunda daha geniş bir tepkiye yol açtı. Joseph Prusa da Bambu Lab’ın AGPLv3’ü ihlal ettiğini söylerken, onarım hakkı savunucuları Jarczak’a destek veriyor. Louis Rossmann, geliştiricinin hukuki masrafları için $10.000’a kadar destek sunacağını açıkladı; Gamers Nexus da aynı miktarla buna katıldı. Bambu Lab ise geliştiriciye yönelik olası ihtar vurgusunun bir hukuk tehdidi gibi algılanmasından üzüntü duyduğunu belirtti.

HWM
HWMhttps://hardwaremania.com
Yoda is a revered former Jedi Master who spent the last years of his life on Dagobah. The nine-hundred-year-old Jedi master trained Jedi knights for eight centuries.
Benzer İçerikler

Haberler

- Advertisment -

Son Yorumlar

- Advertisment -