21.4 C
İstanbul
8 Eylül 2024 Pazar
Ana SayfaHaberlerIntel'in Arrow Lake LGA1851 CPU Soketi Detaylı Olarak Açıklandı

Intel’in Arrow Lake LGA1851 CPU Soketi Detaylı Olarak Açıklandı

Intel'in yakında piyasaya sürülecek olan Core Ultra 200 serisi işlemcileri, Arrow Lake-S kod adıyla anılıyor ve bu işlemcilere ait LGA1851 soketiyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.

Intel’in yakında piyasaya sürülecek olan Core Ultra 200 serisi işlemcileri, Arrow Lake-S kod adıyla anılıyor ve bu işlemcilere ait LGA1851 soketiyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Jaykihn0 adlı Twitter kullanıcısı, LGA1851 soketinin tam yerleşimini ve Arrow Lake’in hem mobil hem de masaüstü işlemciler için I/O yapılandırmasıyla ilgili detayları paylaştı.

Arrow Lake-S ve I/O Yapılandırması

Jay’in verdiği bilgilere göre, masaüstü için Arrow Lake-S’in I/O bağlantıları, mobil için geliştirilen Arrow Lake-HX işlemcilerle neredeyse aynı. Tek fark, Arrow Lake-S’e eklenen bir ekstra USB 2 portu. Diğer tüm özellikler aynı kalıyor; PCIe 5.0 desteği, bir adet x16 slot ve bir x4 M.2 SSD desteği bulunuyor. Ayrıca, PCIe 4.0 desteği ile ikincil PCIe slotları, Gigabit Ethernet ve SATA portları gibi çeşitli bağlantı seçenekleri mevcut.

Alleged LGA1851 Soket Pinout

Jaykihn0 tarafından paylaşılan LGA1851 soket yerleşimi, Arrow Lake-S’in doğal bağlantı özellikleriyle sınırlı olduğunu gösteriyor. Ancak, yüksek performanslı LGA1851 anakartlar, ek USB portları, Thunderbolt portları ve USB 4 portları eklemek için üçüncü parti kontrolcülerle donatılacak.

Lunar Lake ve Yenilikçi Bağlantı Özellikleri

Lunar Lake, Arrow Lake’den oldukça farklı. Lunar Lake, altı USB 2 portu, iki USB 3 portu ve ilk kez iki USB 3.2 Gen 2×1 portunu destekliyor. Ayrıca, ilk kez UFS depolamayı doğal olarak destekleyecek. UFS (Universal Flash Storage), akıllı telefonlar ve tabletlerde yaygın olarak kullanılan bir standarttır. Yıllar boyunca performansı düşük olarak bilinen UFS, son versiyonları (özellikle UFS 3.0, 3.1 ve 4.0) ile bant genişliği potansiyelini büyük ölçüde artırmış, UFS 4.0 uyumlu depolama çözümleri, bazı yavaş PCIe 3.0 NVMe M.2 SSD’ler ile yarışacak hızlara ulaşmıştır.

Bu yeni bilgiler, Intel’in gelecek nesil işlemcileri ve bağlantı özellikleri hakkında merak uyandırmaya devam ediyor. Özellikle ileri düzey kullanıcılar ve teknoloji meraklıları için heyecan verici gelişmeler sunuyor.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -