21.4 C
İstanbul
19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerKirigami Bilgisayarı: Origami ve Kesme Sanatı Buluşuyor

Kirigami Bilgisayarı: Origami ve Kesme Sanatı Buluşuyor

Bilgisayar teknolojisi, Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği Kirigami bilgisayarı ile yeni bir boyuta taşınıyor. Elektrik ve transistörler yerine origami ve kesme sanatının kullanıldığı bu yenilikçi bilgisayar, veri depolama ve işleme süreçlerine devrim niteliğinde bir yaklaşım getiriyor.

Bilgisayarlar denilince akla hemen elektrikle çalışan modern bilgisayarlar gelir. Ancak, Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, transistörler ve elektrik yerine origami ve kesme sanatını birleştiren Kirigami sanatını kullanarak yeni bir bilgisayar geliştirdiler. Bu Kirigami bilgisayar, günümüzdeki bilgisayar ve telefonların arkasındaki tüm bilişim mimarilerinde olduğu gibi 1 ve 0’ı temsil edebiliyor. Araştırma ayrıca, küplerin 2, 3 veya 4 durumu temsil edebileceğini ve 5 durumlu bir bilgisayar tanımlayabileceğini de kanıtladı.

Küp Yapısının Sırrı

Kirigami bilgisayarı, her biri sadece 1 cm genişliğinde ve yüksekliğinde olan 64 bağlantılı küpten oluşur. Küpler, geometrilerinin veriyi temsil edecek şekilde düzenlenmiştir. Veriyi manipüle etmek (veya düzenlemek) küpleri yukarı veya aşağı iterek yapılır, bu da bağlantılı küplerin geometrisini değiştirir. 64 küplük bilgisayar, bağımsız olarak kullanılabilir veya ek 64 küplük Kirigami bilgisayarlarına bağlanarak sistemin depolama (veri) kapasitesini artırabilir.

Kirigami Sanatının İlhamı

Adından da anlaşılacağı üzere, Kirigami bilgisayarı Japonya’nın aynı isimli sanatından ilham alınarak tasarlandı. Kirigami, yaratıcıların kağıtla 3D yapılar inşa etmelerini sağlayan bir Japon kağıt katlama sanatıdır. Eğer 3D nesneler içeren bir pop-up kitap veya kart açtıysanız, bu Kirigami’dir.

Yenilikçi Veri Depolama

NCSU’da doçent olan Jie Yin’e göre, Kirigami bilgisayarının amacı veri depolamak için kararlı bir mekanik sistem geliştirmektir. Kirigami bilgisayarının ana odak noktası ikili bilişim fonksiyonlarıdır. Ancak, Yin daha karmaşık hesaplamaların gelecekte mümkün olabileceğini ve Kirigami bilgisayarının sadece ikili durumları değil, 0, 1, 2, 3 veya 4 durumlarını temsil edebilen beş durumlu bir bilgisayara dönüşme potansiyeli olduğunu belirtiyor.

Sonsuz Karmaşıklık

Kirigami bilgisayarının karmaşıklığı neredeyse sonsuzdur. Jie Yin, Kirigami bilgisayarlarını veri şifreleme ve dokunsal iletişim gibi birbirinden bağımsız işlevleri yürütmek için kullanma fikrini tartışıyor. Basit bir Kirigami metastructure’nin sadece dokuz fonksiyonel birimi ile 362.000’den fazla olası konfigürasyonu vardır. Şimdi, bilgisayarın tam 64 küpünü ekleyin ve olası konfigürasyonların sayısı katlanarak artar.

Kirigami bilgisayarının en iyi yanı, elektronik bilgisayarların maruz kaldığı EMP’ler ve uzaktan hackleme gibi zafiyetlere karşı bağışık olduğu iddia edilmektedir. Ayrıca, en azından mevcut formunda, herhangi bir elektrik kullanmaz, bu da maliyet-performans oranını iyileştirir ve neredeyse bakım gerektirmez hale getirir. Ancak, bir cihaza entegre edildiğinde bunun nasıl sonuçlanacağı henüz bilinmiyor. Kirigami bilgisayarı araştırma aşamasından çıkarsa, hükümetler, bankalar ve işletmeler için bilgisayar virüsleri, hırsızlık ve diğer güvenlik açıklarıyla mücadele etmek için bir yedekleme makinesi olarak veri depolama gibi belirli görevlerde modern elektronik bilgisayarların yerini alabilir.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -