21.4 C
İstanbul
8 Eylül 2024 Pazar
Ana SayfaHaberlerMicrosoft, Su Altı Veri Merkezi Project Natick'i Sessizce Sonlandırdı

Microsoft, Su Altı Veri Merkezi Project Natick’i Sessizce Sonlandırdı

Microsoft, 2013 yılında başlattığı su altı veri merkezi deneyini sonlandırdı. Şirket, bu deneyden elde ettiği bilgileri gelecekteki veri merkezi projelerinde uygulayacağını belirtti.

Microsoft, 2013 yılında başlattığı Project Natick su altı veri merkezi (UDC) deneyini sessizce sonlandırdı. Şirket, DatacenterDynamics’e verdiği demeçte, Microsoft’un Cloud Operations + Innovation başkanı Noelle Walsh, “Dünyanın hiçbir yerinde su altı veri merkezi inşa etmiyorum” dedi. Ayrıca, “Ekibim bu proje üzerinde çalıştı ve başarılı oldu. Deniz seviyesinin altındaki operasyonlar, titreşimler ve sunucular üzerindeki etkiler hakkında çok şey öğrendik. Bu öğrenmeleri diğer durumlara uygulayacağız” diye ekledi.

Veri Merkezlerinin Büyüme Potansiyeli ve Enerji Tüketimi

Veri merkezlerinin önümüzdeki yıllarda büyük bir hızla büyümesi bekleniyor. Nvidia, geçen yıl 3.76 milyon veri merkezi GPU’su sattı ve bu kartların yılda 14.3 TWh elektrik tüketmesi bekleniyor. Bu, soğutma çözümlerini içermiyor. DataSpan’a göre, veri merkezi tüketiminin %40’ı soğutma sistemlerine gidiyor. Microsoft, bu maliyeti azaltmanın veya tamamen ortadan kaldırmanın bir yolunu bulabilirse, bir veri merkezi inşa etme için gereken güç gereksinimlerini azaltabilir.

Deneyden Elde Edilen Diğer Bilgiler

Microsoft, 2018 yılında İskoçya kıyılarında kurduğu sunuculardan başka bilgiler de elde etti. Şirket, deniz altına yerleştirilen 855 sunucudan sadece altısını kaybetti, oysa karada paralel olarak yürütülen deneyde (toplam 135 sunucudan) sekiz sunucunun değiştirilmesi gerekti. Bu, denizde %0.7 kayıp oranı, karada ise %5.9 kayıp oranına eşdeğer.

Microsoft’un Gelecekteki Veri Merkezi Projeleri

Microsoft, su altı veri merkezi araştırmasını tamamlamış olsa da, Çin 2023 yılında Hainan’ın güney kıyısına 68.000 metrekarelik sunucular indirerek kendi su altı sunucu projesine başladı. Öte yandan, Microsoft gelecekte başka bir UDC projesi başlatıp başlatmayacağını belirtmedi.

Welsh, “Şimdi daha odaklı hale geliyoruz. Ar-Ge yapmayı ve şeyleri denemeyi seviyoruz ve burada bir şeyler öğrenirsiniz ve belki başka bir yerde işe yarar. Ama şimdi çok odaklıyız” dedi. Bununla birlikte, Microsoft veri merkezi geliştirme projelerini durdurmuyor. Şirket, OpenAI ile ortaklaşa 100 milyar dolarlık bir AI süper bilgisayar veri merkezi inşa etmeyi ve bu tür projeler için modüler reaktörler kurmayı hedefliyor.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -