15.8 C
İstanbul
31 Ekim 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerNASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu Yörüngeden Çıkarmak İçin SpaceX ile Anlaştı

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu Yörüngeden Çıkarmak İçin SpaceX ile Anlaştı

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu 2030 yılında güvenli bir şekilde yörüngeden çıkarmak için SpaceX'i seçti. Bu anlaşma, 843 milyon dolara kadar değer taşıyor.

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) 2030 yılında güvenli bir şekilde yörüngeden çıkarılmasını sağlamak amacıyla SpaceX ile bir uzay aracı geliştirmek için anlaştı. Bu anlaşmanın değeri 843 milyon dolara kadar çıkabilir. ISS, operasyonel ömrünün sonuna yaklaşırken, yeni ticari uzay istasyonlarına yönelik planlar hız kazandıkça, ilk olarak başlatılan bu istasyonun güvenli bir şekilde bertaraf edilmesi gerekecek.

Yeni ABD Yörüngeden Çıkarma Aracı

NASA’nın ABD Yörüngeden Çıkarma Aracı olarak adlandırdığı bu yeni uzay aracı hakkında henüz çok az detay açıklanmış durumda. Ancak NASA, bu aracın, SpaceX’in ISS’e kargo ve mürettebat taşıyan Dragon kapsülünden ve diğer hizmet araçlarından farklı olacağını belirtti. Bu yeni araç, SpaceX tarafından geliştirilip işletilecek olan diğer araçların aksine, geliştirme sonrası NASA’ya ait olacak ve NASA tarafından görev süresi boyunca işletilecek.

Hem yeni uzay aracı hem de ISS, atmosfere yeniden giriş sırasında parçalanacak ve SpaceX’in büyük görevlerinden biri, istasyonun hiçbir yerleşim bölgesine zarar vermeyecek şekilde yeniden giriş yapmasını sağlamak olacak.

Fırlatma Sözleşmesi Ayrı Duyurulacak

ABD Yörüngeden Çıkarma Aracı’nın fırlatma sözleşmesi ayrı olarak duyurulacak. NASA ve ortakları, ISS’nin yörüngeden çıkarma görevini yürütmek için bir Rus Roscosmos Progress uzay aracı kullanmayı değerlendirmişti, ancak yapılan çalışmalar, bu manevra için yeni bir uzay aracına ihtiyaç olduğunu gösterdi. ISS’nin güvenli bir şekilde yok edilmesi, ISS üzerinde çalışan beş uzay ajansının (NASA, Kanada Uzay Ajansı, Avrupa Uzay Ajansı, Japonya Uzay Araştırma Ajansı ve Roscosmos) ortak sorumluluğudur. Ancak bu sözleşme miktarının tüm ülkeler tarafından mı ödendiği belirsizliğini koruyor.

Benzer İçerikler

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Haberler

Son Yorumlar

- Advertisment -